Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hybrydy

Featured Replies

Napisano

pisanie, że Toyota przespała turbobenzyny to chyba lekkie nadużycie...to, że ich nie oferowała to inna kwestia...

to też nie jest tak, że zmieniła zdanie a raczej, że durna UE zmusiła Toyote do wprowadzenia również takiego rozwiązania...

Oj tam, zmusiła. Jakby byli naprawdę twardzi to by się nie ugięli.   :hehe:

Inna rzecz że na oko to ten 1.2 turbo powinien miażdżyć stare 1.6 NA.

Napisano

w aurisie miałem okazję przejechać się tym 1.2T toyoty i w sumie w mieście przyjemnie się tym nawet jeździło...ale nie skomentuje spalania czy osiągów w porównaniu do 1.6 wolnossącego bo nie miałem jak porównać...

1.4 d4d też fajnie jeździ ale przyśpieszenie w aurisie z tym silnikiem kończy się gdzieś koło 120km/h fakt, że spalanie symboliczne ;)

miałem okazję przejechać się też nowym priusem i IS300h i jak dla mnie rewelka po mieście...w trasie nie miałem okazji sprawdzić...

muszę się jeszcze przejechać aurisem hybrydowym bo myślę, że taki będzie następny miejski powóz u nas w domu :)

Napisano

W komforcie jazdy, w szczególności akustycznym, oraz zużyciu paliwa.

zuzycie - prawda.

komfort jazdy - jak ktos na siłę próbuje sobie wmówić że jednostajne wysokie obroty są gorsze niż wkręcanie silnika powtarzalnie na te obroty (coś co występuje w użytkowaniu przez 5 sekund raz na jakis czas) - to tak, wtedy jest różnica w komforcie akustycznym.

mnie natomiast cały czas dziwi polityka cenowa Lexusa. 200t i 300h są w tych samych cenach praktycznie.

a 300h to jednak ciekawszy kawałek technologii (i powinien być też "kosztowniejszy"), niż byle R4 turbo z automatem.

Napisano

Wypowiem sie, jako (poki co) byly posiadacz Priusa (przez 3 lata) i na pewno przyszly (bo auto bylo/jest rewelacyjne). Nie wypowiadam sie nt innych hybryd, bo ich nie znam.

Prius, to nie tylko oszczednosc na paliwie (srednie spalanie z calego okresu 5.2l/100k, jazda glownie Krk korki i okolice, ale tez wakacyjne wyjazdy np do ITA - 5.5l/100km z calego wyjazdu czy zima z boxem - wtedy osiagnal swoje maksimum 7l/100km. Dla uproszczenia przyjmujemy, ze jazda z predkosciami dozwolonymi).

Prius to takze:

+ cisza i wszechogarniajacy spokoj (niosiagalne i niezrozumiale dla posiadaczy ropniakow uczucie jazdy w totalnej ciszy) Jazda tym autem wprowadza czlowieka w stan relaksu. Jezdzilem nim totalnie wyluzowany, miszczowie kierownicy nie robili na mnie zadnego wrazenia.

+ praktycznie nieodczuwalne i niezlyszalne zalaczanie silnika w trakcie jazdy

+ bardzo dobra ergonomia i jakosc wykonania (mialem auto z 2005r, przebieg 170kkm a w srodku jak nowe)

+ duze w srodku (rozstaw osi 2700 tyle co np. Epica), spory bagaznik z podwojna podloga (bez problemu pakowalismy sie na wakacja 2+2), stosunkowo nieduze z zewnatrz co znakomicie sprawdzalo sie w miejskiej jezdzie

+ absolutnie bezawaryjne auto (przypominam, ze opisuje auto z 2005r z przebiegiem 170kkm)

+ groszowa eksploatacja. Poza olejem i filtrami nic w nim nie bylo wymieniane. Auto mialo oryginalne zawieszenie w doskonalym stanie, wydech itp. Obstawiam, ze takze hamulce, bo auto wzialem od najomego, ktory nic przy nim poza olejem nie robil, ale glowy uciac nie dam. Ja na pewno ich nie wymienialem, bo nie bylo takiej potrzeby (przypominam, ze opisuje auto z 2005r z przebiegiem 170kkm).

Ale ww nie zauwazy i nie zrozumie ktos, kto hybrydy zna tylko z opowiadan czy krotkiej przejazdzki. A odnosze wrazenie, ze czesc tu wypowiadajacyhc sie to wlasnie tacy, ale oczywiscie wiedza najlepiej i maja najwiecej do powiedzenia.

Minusy? Jakbym mial na sile ich szukac to moze:

- nisko zawieszony, na hopkach/kraweznikach trzeba bylo uwazac, zeby zawieszenim nie ptrzytrzec

- nieprzyjemny dzwiek przy mocnym przespieszeniu (dosyc zadko wystepujace zjawisko, bo w tym aucie tryb kapelusznika jest czyms zupelnie naturalnym i bylo mi z tym bardzo dobrze. Dla jasnosci, w 'normalnych' autach raczej nie nosze kapelusza)

Wnioski niech sobie kazdy sam wyciagnie, nie zamierzam nikogo na sile przekonywac ani prowadzic bezsensownej dyskusji czy lepsza hybryda czy diesel.

Edytowane przez zinger

Napisano

zuzycie - prawda.

komfort jazdy - jak ktos na siłę próbuje sobie wmówić że jednostajne wysokie obroty są gorsze niż wkręcanie silnika powtarzalnie na te obroty (coś co występuje w użytkowaniu przez 5 sekund raz na jakis czas) - to tak, wtedy jest różnica w komforcie akustycznym.

mnie natomiast cały czas dziwi polityka cenowa Lexusa. 200t i 300h są w tych samych cenach praktycznie.

a 300h to jednak ciekawszy kawałek technologii (i powinien być też "kosztowniejszy"), niż byle R4 turbo z automatem.

Przez 3 dni jazdy nx 300h spalanie wyniosło 6.9 l/100km. Mierzyłem z dystrybutora, bo komp pokładowy w lexusie jest bardzo ubogi w funkcje.

Cvt w mieście jest ok, w spójnej trasie również, jednak każde bardziej dynamiczne przyspieszanie powoduje wycie. Najgorsza jest jazda po górach i nie jest to tak jak piszesz. W tdi czy tsi w tych samych warunkach silnik się nie męczył, bo jedzie momentem obrotowym i nie trzeba ciągnąć po obrotach, a w cvt jest ciągle wycie...

Napisano

Przez 3 dni jazdy nx 300h spalanie wyniosło 6.9 l/100km. Mierzyłem z dystrybutora, bo komp pokładowy w lexusie jest bardzo ubogi w funkcje.

Cvt w mieście jest ok, w spójnej trasie również, jednak każde bardziej dynamiczne przyspieszanie powoduje wycie. Najgorsza jest jazda po górach i nie jest to tak jak piszesz. W tdi czy tsi w tych samych warunkach silnik się nie męczył, bo jedzie momentem obrotowym i nie trzeba ciągnąć po obrotach, a w cvt jest ciągle wycie...

W sumie racja, tyle tylko, ze jak lubisz caly czas deptac gaz albo/i jezdzisz glownie w gorzystym terenie, to nie kupujesz hybrydy, bo to nie jest auto dla Ciebie czy na te specyficzne warunki. To raczej oczywiste   :oki:  

Napisano

W sumie racja, tyle tylko, ze jak lubisz caly czas deptac gaz albo/i jezdzisz glownie w gorzystym terenie, to nie kupujesz hybrydy, bo to nie jest auto dla Ciebie czy na te specyficzne warunki. To raczej oczywiste :oki:

Tez racja, ake gdyby wsadził tam normalny automat, a nie cvt. Będę miał kie niro na jazdy, a w niej nie ma cvt.

Napisano

6.9 jak na taką meblosciankę to chyba niezle?

gory - niestety, ale chyba nie mieszkasz w górach?

a wycie... cóż, CVT. ale dla mnie jest to nadal mniej uciążliwe niz przyspieszanie dieslem (i diesel na wolnych obrotach w korku np.).

Napisano

Tez racja, ake gdyby wsadził tam normalny automat, a nie cvt. Będę miał kie niro na jazdy, a w niej nie ma cvt.

technologia hybrydowa toyoty wyklucza użycie innego przeniesienia napędu niż eCVT. stety/niestety...

wielu jak widac tutaj na forum to zraża. ale jednak: to jedyna technologia hybrydowa, która narazie tak naprawdę działa! BMW próbowało - poległo wczesniej. honda próbowała - insight ma ułamek sprzedaży priusa....

poczekamy teraz jak się przyjmą nowe hybrydy BMW/FOrd/Kia. ale toyota pewnie coś ma już w rękawie...

Napisano

Prisu to takze:

+ cisza i wszechogarniajacy spokoj (niosiagalne i niezrozumiale dla posiadaczy ropniakow uczucie jazdy w totalnej ciszy) Jazda tym autem wprowadza czlowieka w stan relaksu. Jezdzilem nim totalnie wyluzowany, miszczowie kierownicy nie robili na mnie zadnego wrazenia.

no. wymienione na pierwszym miejscu... widze ze nie tylko ja mam takie skrzywienie w motoryzacji ;) w bitwie na liczby ten argument zanika, a jest bardzo ważny... i trzeba go doświadczyć zeby zrozumieć :)

ostatnio sporo latam uberem. odebrać lexa z serwisu jechalem wlasnie A4 B8 (jakos początek produkcji) - TDI, manual.

czyli bezposrednia konkurencja IS. i z ulgą wsiadłem do Lexusa, po tym klekocie.

Edytowane przez jimbo22

Napisano

no. wymienione na pierwszym miejscu... widze ze nie tylko ja mam takie skrzywienie w motoryzacji ;) w bitwie na liczby ten argument zanika, a jest bardzo ważny... i trzeba go doświadczyć zeby zrozumieć :)

To + bezawaryjnosc to, jak dla mnie, najwieksze atuty tego auta. 

Teraz jezdze 270KM V6 i owszem, jest petarda, ale ja bym chetnie przesiadl sie znowu do Priusa. Bo jednak wiekszosc czasu spedzam w korkach, drogach podmiejskich itp, gdzie Prius (i jemu podobne) nie ma konkurencji.

Napisano

technologia hybrydowa toyoty wyklucza użycie innego przeniesienia napędu niż eCVT. stety/niestety...

wielu jak widac tutaj na forum to zraża. ale jednak: to jedyna technologia hybrydowa, która narazie tak naprawdę działa! BMW próbowało - poległo wczesniej. honda próbowała - insight ma ułamek sprzedaży priusa....

poczekamy teraz jak się przyjmą nowe hybrydy BMW/FOrd/Kia. ale toyota pewnie coś ma już w rękawie...

To jest zaskakujące:

European sales of the Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid:

Mitsubishi Outlander PHEV    % of total

2013__________8.440_________32,5%

2014_________19.980_________59,2%

2015_________31.340_________67,3%

Edytowane przez Ryb

Napisano

no. wymienione na pierwszym miejscu... widze ze nie tylko ja mam takie skrzywienie w motoryzacji w bitwie na liczby ten argument zanika, a jest bardzo ważny... i trzeba go doświadczyć zeby zrozumieć

U Ciebie wierzę w ten argument (a raczej wiem, bo tego doświadczyłem). Ale absolutnie nie wierzę w to w Priusie.

Napisano

U Ciebie wierzę w ten argument (a raczej wiem, bo tego doświadczyłem). Ale absolutnie nie wierzę w to w Priusie.

No i zaczyna sie... ale w co konkretnie nie wierzysz? 

Napisano

No i zaczyna sie... ale w co konkretnie nie wierzysz? 

Że jest cicho. Bo w IS300h owszem, jest cicho. Ale w Aurisie jest dramatycznie głośno. Nawet w CT200h jest głośno (choć już nie dramatycznie). Więc nie uwierzę, że Prius z tym samym układem napędowym jest lepszy od Lexusa. Sądzę że bliżej mu do Aurisa, w którym nie ma mowy o "niezauważalnym włączaniu silnika spalinowego". W Aurisie słychać nawet wyjące hamulce, a co dopiero silnik.

Napisano

Że jest cicho. Bo w IS300h owszem, jest cicho. Ale w Aurisie jest dramatycznie głośno. Nawet w CT200h jest głośno (choć już nie dramatycznie). Więc nie uwierzę, że Prius z tym samym układem napędowym jest lepszy od Lexusa. Sądzę że bliżej mu do Aurisa, w którym nie ma mowy o "niezauważalnym włączaniu silnika spalinowego". W Aurisie słychać nawet wyjące hamulce, a co dopiero silnik.

Nie wiem jak jest w Lexie ani w Aurisie. Ale wiem, jak jest w Priusie i mozesz wierzyc lub nie, ale w mojej ocenie jest bardzo cicho (w szczegolnosci mowa o miejskim toczeniu sie w codziennej jezdzie). Obstawiam, ze w Lexie bedzie ciszej (w koncu klasa premium) a w Aurisie glosniej, bo Auris to nie typowa hybryda, jak Prius, tylko przerobka.

Opisalem swoje 3-letnie doswiadczenia z Priusem, ktore sa zapewne subiektywne i byc moze Twoje mega wyczulone ucho bedzie mialo inne odczucia. Ale zanim wydasz tak kategoryczne wyroki, to proponuje, zebys posadzil swoje 4 litery na kilka dni w takim aucie i sam sie przekonal, a nie z gory zakladal jak jest (moim zdaniem blednie).   :oki:  

Napisano

Nie wiem jak jest w Lexie ani w Aurisie. Ale wiem, jak jest w Priusie i mozesz wierzyc lub nie, ale w mojej ocenie jest bardzo cicho (w szczegolnosci mowa o miejskim toczeniu sie w codziennej jezdzie). Obstawiam, ze w Lexie bedzie ciszej (w koncu klasa premium) a w Aurisie glosniej, bo Auris to nie typowa hybryda, jak Prius, tylko przerobka.

Opisalem swoje 3-letnie doswiadczenia z Priusem, ktore sa zapewne subiektywne i byc moze Twoje mega wyczulone ucho bedzie mialo inne odczucia. Ale zanim wydasz tak kategoryczne wyroki, to proponuje, zebys posadzil swoje 4 litery na kilka dni w takim aucie i sam sie przekonal, a nie z gory zakladal jak jest (moim zdaniem blednie).   :oki:  

Przy pierwszej okazji tak zrobię. Moje stwierdzenie to tylko wątpliwość. Nie mam zamiaru się kategorycznie wypowiadać o aucie, którym nigdy nie jechałem.   :oki:

Napisano

Przy pierwszej okazji tak zrobię. Moje stwierdzenie to tylko wątpliwość. Nie mam zamiaru się kategorycznie wypowiadać o aucie, którym nigdy nie jechałem.   :oki:

:oki:

Btw. stwierdzenie "absolutnie nie wierze" jest dosyc kategoryczne, nie sadzisz ? ;)

Napisano

:oki:

Btw. stwierdzenie "absolutnie nie wierze" jest dosyc kategoryczne, nie sadzisz ? ;)

Ok, niniejszym je odwołuję. Właściwsze będzie "wątpię". A gdy się trafi okazja to spróbuję się przejechać.   :ok:

Napisano

Yarisy HSD, w mieście w 4l powinny się zmieścić.

Mi pali 6 w porywach do 7 zimą   ;l

Napisano

Prius mi palił poniżej 6, a nogę mam bardzo ciężką.

Napisano

Na 50 km? Przy ciężkiej nodze to możesz pomarzyć ;]

Widać bardziej kaloryczną benzynę mamy... W trybie kapelusz byłem w stanie zrobić 3 z dużym kawałkiem (a raczej 4 bez małego kawałka ;)

Edytowane przez grogi

Napisano

Widać bardziej kaloryczną benzynę mamy... W trybie kapelusz byłem w stanie zrobić 3 z dużym kawałkiem (a raczej 4 bez małego kawałka ;)

No i o czym to swiadczy? ;]

Że hybrydami trzeba sie nauczyć jeździć ;)

Napisano

No i o czym to swiadczy? ;]

Najbardziej jednak świadczy o tym że z forumowymi teoretykami można sobie podyskutować... dla beki. Wyłącznie.

tabatalked

Napisano

Najbardziej jednak świadczy o tym że z forumowymi teoretykami można sobie podyskutować... dla beki. Wyłącznie.

tabatalked

Z CIĘŻKĄ noga takie spalanie. Z ciężką noga jeździ się praktycznie cały czas na spalinowym ...

Napisano

Z CIĘŻKĄ noga takie spalanie. Z ciężką noga jeździ się praktycznie cały czas na spalinowym ...

mhm cały czas. i elektryczny nagle przestaje się doładowywać przy hamowaniu, wyłączać na światłach i wspomagać rozpędzanie...

Napisano

Jeśli często uruchamia Ci spaliniaka, to mamy rozwiązanie.  :oki:

Żeby nie było - jeździłem Yarisem HSD i wiem, ile może spalić.

Napisano

NIgdy nie jezdzac wczesniej hybrydą - wynajętym Priusem w Pradze zrobiłem średnią 3.9 także tego...

Napisano

A czy ktoś obeznany może mi zrobić szybki i krótki wykład na temat Priusa? W sumie mógłbym zamienić jedno auto w domu na hybrydę, na znanym portalu ceny Priusów zaczynają się od ok. 20 kpln... 

Chciałbym wiedzieć ile było generacji i czy któraś umożliwia przejechanie na samym elektryku ok 20 km - w sam raz do pracy by to wystarczyło dla małżonki...

Napisano

mhm cały czas. i elektryczny nagle przestaje się doładowywać przy hamowaniu, wyłączać na światłach i wspomagać rozpędzanie...

nie przestaje sie doladowywac ani wspomagac, auto jest dynamiczniejsze niz z samym spalinowym, ale zysk w spalaniu z zastosowaniem elektryka nie jest juz tak spektalularny jak w sytuacjach kiedy jedziesz spokojnie i masz szanse choc kawalek potoczyc sie na samym elektryku.

Pojezdzilem hybrydowym aurisiem i rowniez stwierdzam ze przy moim stylu jazdy silnik spalinowy dziala ciagle i spalanie jest na poziomie wielu nowoczesnych turbo-kosiarek spalinowych, a cena zakupu jakby nie patrzec 'nieco' wyzsza ;)

Napisano

A czy ktoś obeznany może mi zrobić szybki i krótki wykład na temat Priusa? W sumie mógłbym zamienić jedno auto w domu na hybrydę, na znanym portalu ceny Priusów zaczynają się od ok. 20 kpln... 

Chciałbym wiedzieć ile było generacji i czy któraś umożliwia przejechanie na samym elektryku ok 20 km - w sam raz do pracy by to wystarczyło dla małżonki...

Są cztery generacje:

- 1998-2003 - sedan (Rory z Gilmore Girls takim jeździła ;))

- 2004-2009 - hatchback

- 2009-2015 - hatchback. W tej generacji dostępny jest Plug-in hybrid, który na silniku elektrycznym ma zasięg ok. 18km. Ale był dramatycznie droższy niż zwykła hybryda (https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Prius_Plug-in_Hybrid)

- 2016- - hatchback

Auta są niesamowicie bezawaryjne, w czołówce wszystkich rankingów bezawaryjności. Np. tutaj: http://www.truedelta.com/Toyota-Prius/reliability-272

Edytowane przez grogi

Napisano

Dzięki... 

myślałem że każdy Prius coś tam się przetaczał na elektryku, ale widać nie mam o temacie pojęcia. Ani jednego plug-in`a na allegro nie znalazłem.

Napisano

Za 20k to raczej jakies ulepy 2 gen. Dołoż 10k i poszukaj czegos z koncowki 2gen. Ale na samym elektryku to sie nie da takiego odcinka przejechac.

Edytowane przez zinger

Napisano

nie przestaje sie doladowywac ani wspomagac, auto jest dynamiczniejsze niz z samym spalinowym, ale zysk w spalaniu z zastosowaniem elektryka nie jest juz tak spektalularny jak w sytuacjach kiedy jedziesz spokojnie i masz szanse choc kawalek potoczyc sie na samym elektryku.

Pojezdzilem hybrydowym aurisiem i rowniez stwierdzam ze przy moim stylu jazdy silnik spalinowy dziala ciagle i spalanie jest na poziomie wielu nowoczesnych turbo-kosiarek spalinowych, a cena zakupu jakby nie patrzec 'nieco' wyzsza ;)

zysk jest nadal. dokladnie taki sam jak wczesniej, bo dzieje się dokladnie to samo. oczywiscie ze hybryda przy ciezkiej nodze spali "odpowiednio" wiecej... "odpowiednio" = nadal mniej, niz to co spali klasyczny benzyniak przy takim samym traktowaniu. czyli nie tracisz korzysci z hybrydy... poprostu palisz więcej.

a co do szansy "potoczenia sie na samym elektryku" - u toyoty dotyczy to praktycznie TYLKO kroczącego korka. to napisz mi proszę jak dajesz upust ciężkiej nodze w takim korku - co się zmienia? :)

Napisano

a co do szansy "potoczenia sie na samym elektryku" - u toyoty dotyczy to praktycznie TYLKO kroczącego korka. to napisz mi proszę jak dajesz upust ciężkiej nodze w takim korku - co się zmienia?

Ktoś stojący pół drogi w korkach nie powinien chyba pisać "mam ciężką nogę".

Napisano

a to czemu? wielu ciężkonożnych w Warszawie znajdziesz...

Napisano

a to czemu? wielu ciężkonożnych w Warszawie znajdziesz...

Chodzi mi o to że nieuzasadnione jest mówienie "mam ciężką nogę" przy takim trybie jazdy, bo przy takim trybie jazdy to tej ciężkiej nogi jest kilka, może kilkadziesiąt procent.

Napisano

Chodzi mi o to że nieuzasadnione jest mówienie "mam ciężką nogę" przy takim trybie jazdy, bo przy takim trybie jazdy to tej ciężkiej nogi jest kilka, może kilkadziesiąt procent.

Ujmę to zatem inaczej - Priusem jeździłem dynamiczniej (choć niekoniecznie dojeżdżałem szybciej) niż zdecydowana większość kierowców (nie tylko Priusów).

Napisano

strasznie się czepiasz...

a co ma tryb jazdy (rozumiany jako preferencje i sposób operowania samochodem kierowcy)? do warunków drogowych w ktorych ten samochód się użytkuje? ja mam dość ciężką nogę i nie moja wina ze stoję 30 min dziennie w korkach...

czy fakt korków sprawia ze nie mogę mieć ciężkiej nogi?

Edytowane przez jimbo22

Napisano

strasznie się czepiasz...

a co ma tryb jazdy (rozumiany jako preferencje i sposób operowania samochodem kierowcy)? do warunków drogowych w ktorych ten samochód się użytkuje? ja mam dość ciężką nogę i nie moja wina ze stoję 30 min dziennie w korkach...

czy fakt korków sprawia ze nie mogę mieć ciężkiej nogi?

Dobrze wiesz o co chodzi. Mówienie "ciężka noga" ma na celu zasugerowanie "pali mi dużo, gdybym miał lekką nogę paliłoby mniej". Tymczasem akurat hybryda w korkach nic nie pali.

;)

Ale faktycznie, może trochę się czepiam.   :piwko:

Napisano

Moze byc ktoś faktyczny gruby o grawitacja robi swoje ;]

Napisano

Dokładne do tego pilem, dzięki!

Napisano

Ktoś kto ma ciężką noge racze nie pasuje do hybrydy.

no nie wiem ;) Jesli hybryda jest nastawiona na fajnosc jazdy - czyli elektryka daje dodatkowego kopa bez udawania bycia ekologiczna to tak hybryda jest jak najbardziej dla osoby z ciezka noga ;)

Napisano

no nie wiem ;) Jesli hybryda jest nastawiona na fajnosc jazdy - czyli elektryka daje dodatkowego kopa bez udawania bycia ekologiczna to tak hybryda jest jak najbardziej dla osoby z ciezka noga ;)

McLaren P1, Porsche 918, LaFerrari czy nawet NSX... ? 

Napisano

A która jest tak nastawiona?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.