Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia niro

Featured Replies

Napisano

a uważasz ze aktualnie oferowana paleta silników w takim aucie (w tym segmencie) nie jest porażką?

To może odpowiem pytaniem. Jakich silników brakuje?

Napisano

To może odpowiem pytaniem. Jakich silników brakuje?

np. drugiej benzyny i drugiego diesla? :) WYBORU brakuje.

Napisano

I ani jednego mandatu nie dostałeś?

Bo to w jakiejs grze pewnie było ;l

To odwazny jestes.

Raczej głupi

Napisano

Raczej głupi

To mnie fascynuje. W Polsce jadący 170 nie jest głupi, w Austrii - głupi. Czyżby miarą głupoty nie było to, jak naprawdę jest głupia zbyt szybka jazda ale wysokość mandatów?

Napisano

To mnie fascynuje. W Polsce jadący 170 nie jest głupi, w Austrii - głupi. Czyżby miarą głupoty nie było to, jak naprawdę jest głupia zbyt szybka jazda ale wysokość mandatów?

no faktycznie ciekawe. w niemczech - na dokladnie takiej samej drodze (pod kątem warunków, zakrętów, nawierzchni - można ciąć sobie ile fabryka dała)... a jak ktos to robi, gdzie indziej to "głupi" :)

Napisano

można ciąć sobie ile fabryka dała

Warunkowo.   :nono:

a jak ktos to robi, gdzie indziej to "głupi"

Dostrzegam różnice między autostradowym ruchem polskim a niemieckim. O ile rzeczywiście w Austrii możnaby IMO wprowadzić takie zasady jak w Niemczech to w Polsce nie ma takiej potrzeby. U nas i tak nie ma na autostradach ograniczeń.

Napisano

Warunkowo.   :nono:

no oczywiscie tam, gdzie wolno to wolno :) nie każda autostrada automatycznie jest no limit - są stare, kręte i wąskie i tam wlepiają ograniczenia. ale nadal - wyzywanie kogoś od "głupich"... trochę nie ten teges.

Dostrzegam różnice między autostradowym ruchem polskim a niemieckim. O ile rzeczywiście w Austrii możnaby IMO wprowadzić takie zasady jak w Niemczech to w Polsce nie ma takiej potrzeby. U nas i tak nie ma na autostradach ograniczeń.

no ja tez widze ze polacy nie bardzo rozumieją jak się poruszać po autostradzie, ale jest poprawa i nie ma tragedii ogolnie.

Napisano

no oczywiscie tam, gdzie wolno to wolno nie każda autostrada automatycznie jest no limit - są stare, kręte i wąskie i tam wlepiają ograniczenia. ale nadal - wyzywanie kogoś od "głupich"... trochę nie ten teges.

Nawet na "no limit" jest limit 130. Powyżej jedziesz na własną odpowiedzialność i nie masz z tego tytułu żadnych praw.

no ja tez widze ze polacy nie bardzo rozumieją jak się poruszać po autostradzie, ale jest poprawa i nie ma tragedii ogolnie.

My jesteśmy lepsi od Niemców, bo u nas ten co tnie lewym pasem ponad limit uzyskuje z tego powodu bezwzględne pierwszeństwo.   :hehe:

Napisano

np. drugiej benzyny i drugiego diesla? :) WYBORU brakuje.

Wynika to pewnie z małego zainteresowania Kią w Polsce. Chociaż jak kupowałem swoją kosiarkę to do sprzedawcy i po odbiór auta były kolejki :)

Napisano

Wynika to pewnie z małego zainteresowania Kią w Polsce. Chociaż jak kupowałem swoją kosiarkę to do sprzedawcy i po odbiór auta były kolejki :)

Ale po inne modele. Co jest błędnym kołem bo ten się nie sprzedaje właśnie IMO wskutek braku wyboru silników.

Napisano

Ale po inne modele. Co jest błędnym kołem bo ten się nie sprzedaje właśnie IMO wskutek braku wyboru silników.

Tak było bo z ciekawości patrzyłem co kto kupuje ☺. Sprzedawał się wtedy Ceed w kombi, Sportage i Rio HB

Napisano

Nawet na "no limit" jest limit 130. Powyżej jedziesz na własną odpowiedzialność i nie masz z tego tytułu żadnych praw.

a jakie prawa byś chciał? :)

jak w PL ktos jedzie 130 a inny 100, na 140, to ten co jedzie 130 ma jakieś prawa? :)

My jesteśmy lepsi od Niemców, bo u nas ten co tnie lewym pasem ponad limit uzyskuje z tego powodu bezwzględne pierwszeństwo.   :hehe:

a to tak samo jak tam... poprostu mniej tego doświadczasz, bo oni używają lusterek :)
Napisano

a jakie prawa byś chciał?

jak w PL ktos jedzie 130 a inny 100, na 140, to ten co jedzie 130 ma jakieś prawa?

130 jeszcze nie daje praw. Specjalne prawa (np. do mrugania z daleka długimi, podjeżdżania z dużą prędkością do bagażnika, spychania z drogi, blokowania w zemście pasa itd.) pojawiają się dopiero od 160 wzwyż.

a to tak samo jak tam... poprostu mniej tego doświadczasz, bo oni używają lusterek

Ale ja piszę z drugiej strony. Tam nie muszę się zbyt mocno lusterkami przejmować. U nas mimo ciągłej obserwacji sytuacji za samochodem często okazuje się że horyzont jest zbyt blisko i auto na nim się znajdujące parę sekund później atakuje Twój bagażnik.

Napisano

My jesteśmy lepsi od Niemców, bo u nas ten co tnie lewym pasem ponad limit uzyskuje z tego powodu bezwzględne pierwszeństwo. :hehe:

W Polsce 140 licznikowego się za bardzo nie da jechac, bo zaraz jakiś np. Niemiec zaczyna wyprzedzać nie patrząc w lusterka, ze swoją zawrotną prędkością 120km/h. No, ale on musi robić spalanie a'la Sensei ;] żeby potem było jak mało jego auto pali.
Napisano

W Polsce 140 licznikowego się za bardzo nie da jechac, bo zaraz jakiś np. Niemiec zaczyna wyprzedzać nie patrząc w lusterka, ze swoją zawrotną prędkością 120km/h. No, ale on musi robić spalanie a'la Sensei ;] żeby potem było jak mało jego auto pali.

Ja w Polsce jeżdżę z tempomatem na 130 i mam wszystko gdzieś.   :skromny:

Napisano

I ani jednego mandatu nie dostałeś?

Za co mam mandat dostac? 

Witam.Co Ty się tak tej Kii uczepiłeś? Trafiłeś kiedyś na trefny model czy jak?

Ba i to dwa pod rzad. Ceed i i20 :hehe:

1. Beznadziejna oferta silnikowa

2. Beznadziejna gwarancja

3. Beznadziejna skrzynia biegow automatyczna

4. Dziwnie skonstruowane poziomy wyposazenia np 16 cali daja dopiero za wor zlota

5. Za droga na tle konkurencji. Konkurencja daje za ta sama kase 125KM/130KM/150KM z turbo a tu dostaniesz 1.6 135 :hehe:

Napisano

Porownaj sobie wyniki sprzedazy dla fizoli. Astry, Golfa, Aurisa, Octavii vs Ceed. Kila/Hultaj sporo sprzedaje do flot 1.4 90 lub 1.6 90KM. Reszta to Sportage zgarnia. Zobacz ile Optimy - 353 sztuki :hehe: i cudownej carens 682 sprzedali.

Sumarycznie za 2015

ceed 4256 (1546 indywidualni)

Auris 9700 - a tez silniki kupa (2952 fizole)

Golf prawie 14.000 (4269 indywidualni)

Astra 10.600 (3878 fizoli)

308 1800 o ida na rekord :hehe:

No rzeczywiscie kolejki w salonach :hehe:

Edytowane przez wujekcybul

Napisano

130 jeszcze nie daje praw. Specjalne prawa (np. do mrugania z daleka długimi, podjeżdżania z dużą prędkością do bagażnika, spychania z drogi, blokowania w zemście pasa itd.) pojawiają się dopiero od 160 wzwyż.

nie do końca. ja np mam inne prawa jak jadę Lexem i E38 - nic na to nie poradzę, że ludzie się usuwają przed BMW :)
Napisano

Ja w Polsce jeżdżę z tempomatem na 130 i mam wszystko gdzieś. :skromny:

Wiem, przecież do tego piłem :skromny:

Edytowane przez bartekm

Napisano

Wiem, przecież do tego piłem :skromny:

Ale nie z powodu spalania, bo te mi z grubsza zwisa. Robię to BO TAK.

:hehe:

Napisano

no faktycznie ciekawe. w niemczech - na dokladnie takiej samej drodze (pod kątem warunków, zakrętów, nawierzchni - można ciąć sobie ile fabryka dała)... a jak ktos to robi, gdzie indziej to "głupi" :)

Napisał, że przeleciał całą Austrię ( ale to brzmi ) jadąc 170. Już nie wnikam czy na autostradzie czy normalnej drodze ale nawet gdyby to była autostrada z chwilowym ograniczeniem do 80 to jadać  170 łapie się w tymczasowy zakaz prowadzenia samochodu na terenie tego kraju.

Napisano

Dodatkowo jak sie leci na polskich tablicach to trzeba mieć dużo szczęścia żeby panowie policjanci nie zatrzymali przy takich wyczynach.

Napisano

Napisał, że przeleciał całą Austrię ( ale to brzmi ) jadąc 170. Już nie wnikam czy na autostradzie czy normalnej drodze ale nawet gdyby to była autostrada z chwilowym ograniczeniem do 80 to jadać  170 łapie się w tymczasowy zakaz prowadzenia samochodu na terenie tego kraju.

no napisał... ale nie kumam jak mozna to czytać dosłownie?

ja tez latam do austrii często (bo tam nartuję) i też zawsze dodaję mały VAT do ograniczeń - nigdy mandatu nie dostałem.

Napisano

Ale nie z powodu spalania, bo te mi z grubsza zwisa. Robię to BO TAK.

:hehe:

Druga część była do LuksusSenseia ;]
Napisano

ja tez latam do austrii często (bo tam nartuję) i też zawsze dodaję mały VAT do ograniczeń - nigdy mandatu nie dostałem.

Otoz to. Wiadomo jak bylo ograniczenie do 70 to nie jechalem nadal nie wiadomo ile. Jak sie jedzie z glowa to nie ma problemu z mandatami. Jednak poziom spoleczenstwa jaki jest taki jest wiec trzeba tlumaczyc jak krowie na granicy.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano
  • Autor

Ja jeżdżę tak jak jest mi wygodnie, a nie tak, żeby oszczędzać na paliwie.

Napisano

Kia ma dziurę w ofercie. 136KM, potem tylko GT. I brak GT w kombi...

Napisano

Otoz to. Wiadomo jak bylo ograniczenie do 70 to nie jechalem nadal nie wiadomo ile. Jak sie jedzie z glowa to nie ma problemu z mandatami. Jednak poziom spoleczenstwa jaki jest taki jest wiec trzeba tlumaczyc jak krowie na granicy.

Oczywiscie szybko i bezpiecznie ty moja polska elito

Edytowane przez Marcin79

Napisano

Ja nie kumam jak dorosly facet pisze ze lata lexem 170 jakby to bylo wielkie hallo :) to mam z tego zlewke :) dobra koniec ot

Kia niro jest to dupy dla Wujka bo nie poleci 170 przez Austrię.

Btw niro jest brzydkie i wolne. :)

Napisano

Ja jeżdżę tak jak jest mi wygodnie, a nie tak, żeby oszczędzać na paliwie.

Sorki, ale ze skrawków Twoich wypowiedzi wynika mi, że raczej wolno i spokojnie, choć kto wie jak jest w rzeczywistości? :diabel:
Napisano
  • Autor

Sorki, ale ze skrawków Twoich wypowiedzi wynika mi, że raczej wolno i spokojnie, choć kto wie jak jest w rzeczywistości? :diabel:

Z biegiem lat zapędy rajdowe zanikają. Kiedyś chciało mi się jeździć szybciej i się męczyć z szeryfami lewego pasa. Od jakiegoś czasu cenię sobie spokój i relaks. Być moze jest to efektem zawodu, e którym często człowiek doświadcza emocji i ciągłego biegu. Owszem, lubię sobie od czasu do czadu wieczorami poupalac triche samochód, ale normalnie po drogach jezdze raczej przepisowo.

Nie tyle wolno i spokojnie, co płynnie i często energicznie przyspieszając :)

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Pieknie :jem: Kierownica za drugim razem nawala gora dol jak u mnie w ceedzie  8]

Napisano

Pieknie :jem: Kierownica za drugim razem nawala gora dol jak u mnie w ceedzie  8]

Masz jakiś problem z tą kierownicą.

W Stilo nie miałem ESP i kierownica nawalała. Jeździłem służbową Octavią z ESP i kierownica nawalała...

Prywatnie jeżdżę Ceed'em z ESP i kierownica też nawala :)

Napisano

W Stilo nie miałem ESP i kierownica nawalała. Jeździłem służbową Octavią z ESP i kierownica nawalała...

FWD - zależnie od nawierzchni, zawiasu i opon kierownica nawala... takie życie.

Napisano

Az cala deska chodzi gora dol? Takie rzeczy tylko w kia i hyundai w innych tak nie ma. 

Napisano
  • Autor

Az cala deska chodzi gora dol? Takie rzeczy tylko w kia i hyundai w innych tak nie ma.

Jak to nie ma? Fiat i Ford to samo.

Edytowane przez Lexsensei

• 1 rok później...
Napisano

Takiego starocia dawno nie wykopałem, ale nie bardzo mam wyjście, bo jakoś nie kwitną dyskusje o Niro. No to się wyprodukuję tutaj i może komuś się przyda. 

Zamierzam wymienić żonie Nubanzę na coś nowego. Dla niewtajemniczonych Nubanza to moja nazwa hamerykańskiej wersji Nubiry, która wiele rzeczy ma od Leganzy. W szczególności cały układ napędowy i komputer. 

Jako że Matiz zrobił u mnie 165 kkm, Nubira 185 kmil, to jak widać nie mam uprzedzeń do Koreańczyków ;l 

Służbowo objeździłem 4 Skody Octavie (1.6 MPI, 1.4 TSI DSG, 1.6 TDI i 2.0 TDI) oraz Focusa 1.8. Do tego ze 40 aut z wypożyczalni w delegacjach. 

Jestem po jazdach testowych Aurisem 1.8 Hybrid, Corollą 1.8(?) MT, Mokką 1.4 AT 140KM.

Toyota odpadła - przeżyłbym głośność E-CVT, ale ilość miejsca na tylnej kanapie tylko zadowalająca, hatchback - dramat. Corolla - słabo.

Niro stylistycznie - de gustibus non est disputandum - całkiem mi się podoba. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Miejsca na tylnej kanapie rewelka. Jazda hybrydą to przyjemność dla ucha. Bagażnik - słabo jak się zapomni, że można pogłębić. Największy minus - a jechałem wersją L czyli na 16" - to hamulce. W CMM powiedzieli, że jak nierozgrzana ceramika. Nie miałem z takową do czynienia, ale mam nadzieję, że do się przyzwyczaić. XL wg tabel dużo lepiej, ale sorry - nic prawie mnie nie zachęca do wydania ponad 13kzł by kupić tę wersję. Szkoda mi głównie braku możliwości dokupienia do L Cross Traffic Allert który jest w XL. Felgi 18" są ładne, ale nie lubię "cienkich kapci" i 576 zł rocznie więcej na paliwo... Z drugiej strony jednak bezpieczeństwo... Zawsze to 3m mniej. Na szczęście Nubanza nie zatrzyma się raczej szybciej ;) , więc żona przyzwyczajona. Co się tyczy przyspieszenia, to dużo lepsze 0-100km niż w Aurisie i spokojnie starczy. 80-120 niestety mogłoby być lepsze. No ale mam skrzywienie na Octawię 2.0 TDI 150 KM. W dodatku doczytałem później, że jest tryb sport w Niro :D

Mokka - wygląda trochę jak czołg. Przesadzili ze sterydami. Zresztą Sportage też przekarmiony - poprzednia wersja mi się bardziej podobała. W Mokce tylny zagłówek kłuł mnie strasznie w... plecy. Nie wytrzymałbym kilkunastu kilometrów na tym miejscu. Nie sprawdziłem czy środkowy także. Tylna szyba to... szybeczka. Bez kamery wrażenie jak w ciężarówce. Wsiadłem do Crosslanda (na Grandlanda w AT mnie nie stać) i... walnąłem się plecami o "ramę" tylnych drzwi. Ładnie wygląda, ale tak się walić nie chcę ;) 

Skłaniam się ku Niro.

A teraz jeszcze komentarz do czepiania się ilości wersji silnikowych i dynamiki silnika. 

Chyba Wam się zapomniało po co są hybrydy. Hybrydy są po to by mało paliły. To nie ma być konkurencja do Tesli S czy Bugatti Veyron 16.4 SS. Jak mniemam - celowo więc opracowano silnik z cyklem Atkinsona, by tą oszczędność wspierał. Z drugiej strony - tych aut nie będzie się sprzedawało miliony, więc koszty w kilka takich silników nie byłyby uzasadnione. Są Stonic i Sportage, które mają większy wybór silników. Kto nie chce hybrydy spokojnie - w dużo niższej cenie kupi Stonica, a kto ma kasę a chce większe - kupi Sportage. Zresztą KIA to też Hyundai - jest model Kona, który ma fajną wersję 4x4 z niezłymi osiągami. 

Zapomnieliście też chyba o czymś takim jak powtarzalność. Można zrobić milion kolorów i trylion opcji wyposażenia. Każdy będzie mógł sobie skonfigurować takie autko jakie sobie wymarzy, a następnie... okaże się, że to jest za drogie i go nie kupi. Jak dla mnie 3 główne wersje wyposażenia które oferuje KIA - i wielu innych producentów - to optimum. Zamiast jednak sporej ilości dokładanych pakietów, wolałbym otwartość producentów na dokładanie ich poza fabryką. Czy to w postaci kitów producentów do zamontowania u dealre'a czy otwartości modelu na dokładanie przez niezależnych producentów czy warsztaty.

Póki co mi się bardzo podoba. Może dla stępienia emocji przejadę się jeszcze kontrolnie dużo tańszym Rapidem 1.4 TSI DSG czy Jettą w podobnym wyposażeniu i powtórzę jazdę Niro. Zresztą decyzja jeszcze zależy od premii za 2017 ;)

Napisano
Dnia 5.12.2016 o 21:53, wujekcybul napisał:

Raczej nie bo to chuba to samo tylko z innym sterownikiem co w ceed.

Jest to przerobione 1.4, a nie skręcona 1.6.

Prędkość max 160 prawdopodobnie wynika z zastosowania Cyklu Atkinsona, czyli, silnik osiąga najlepszą sprawność w średnim zakresie obrotów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.