Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia niro

Featured Replies

Napisano

Kiedys na HP ktoś wrzucał opis procedury testowej - dystans był w okolicy 3-4 km... przy takim dystansie  przejechanie np 2 km na "pradzie " IMO znacznie zmienia wynik - dlatego pytam czy procedura testowa  eliminuje to zagrozenie czy nie?

Test mieszany trwa 20 minut (1180 s), przebyty dystans to 11 km (11023 m).

Edytowane przez grogi

Napisano

Test mieszany trwa 20 minut (1180 s), przebyty dystans to 11 km (11023 m).

Fakt nie w pełni sprecyzowałem że pytam o spalanie miejskie - a tutaj juz dystans jest krótszy

" Total duration is 780 s (13 minutes) over a theoretical distance of 3976.1 meters, with an average speed of 18.35 km/h." - dlatego podtrzymuje pytanie czy ktoś wie o ew wyeliminiwaniu potencjalnego przekłamania "jazdą na pradzie" ?

Napisano
  • Autor

@@delco, wiesz ile tam będzie zmiennych? Ciekaw jest czy badanie jest za zimnym , czy ciepłym silniku, temperatura otoczenia, zastosowane opony, itd. Na zimnym silniku sapalinowym nie ma mowy o jeździe na elektryku

Napisano
  • Autor

dziwne.

to że w hybrydzie Vmax jest ograniczona i ustawiona niżej niż by człowiek oczekiwał z sumarycznej mocy - jest oczywiste. utrzymanie Vmax wymaga aby było możliwe tylko ze spalinówki...

ale ciekawostka: 300h po przekroczeniu pewnej prędkości (tj. moze 170-180) - zaczyna "dopychać" się bateriami. czyli utrzymujesz sobie licznikowe 200 i widzisz jak rozładowuje i ładuje baterię na zmianę. Projektanci pewnie założyli, że takie prędkości osiąga się na chwilę i uznali, ze dobrym pomysłem będzie wsparcie silnika elektryką.

tym bardziej dziwne, że Kiła wg tego co piszesz przestaje być hybrydą przy 120 :)

Tak wynika z katalogu kijanki ;) silnik elektryczny ma małą moc..

Napisano

@delco, wiesz ile tam będzie zmiennych?

Ale ile zmiennych - no jedna - taki sam poziom naładowania akumulatorów na poczatku testu i na końcu -

cały czas pytam o to jedno "Alez własnie o to pytam czy procedura pomiarowa powoduje że jest to element pomijalny czy nie? wiesz iile km "przejeżdza" auto w testach  wg których producenci chwala sie spalaniem?  na tyle mało że nawet 1 czy 2 km przejechane na prądzie z akumulatorów znacznie fałszują wynik..."

Napisano

Fakt nie w pełni sprecyzowałem że pytam o spalanie miejskie - a tutaj juz dystans jest krótszy

" Total duration is 780 s (13 minutes) over a theoretical distance of 3976.1 meters, with an average speed of 18.35 km/h." - dlatego podtrzymuje pytanie czy ktoś wie o ew wyeliminiwaniu potencjalnego przekłamania "jazdą na pradzie" ?

Jakbyś poczytał całość, to byś doczytał, że test nie jest dostosowany do nowoczesnych samochodów, także hybryd. Dlatego m.in. mamy zalew idiotycznych systemów, np. S&S - bo w teście NEDC bardzo często auto po prostu stoi i wyłączenie silnika istotnie poprawia wynik. 

Nie doszukiwałbym się jednak żadnego wpływu baterii - komputer musiałby aktywować zupełnie inny program (zwykle utrzymuje baterie naładowane w okolicy 50%), żeby w aktywny sposób wykorzystać cały ładunek z baterii (a ręczne przełączenie w inny tryb, np. Eco nie jest dopuszczalne - dlatego S&S jest w samochodach domyślnie włączony).

Jak takie kombinowanie z innym programem na czas testów się kończy - a w tym przypadku to dużo łatwiej wykryć - dobrze wiemy... 

Edytowane przez grogi

Napisano

W wypadku niro nie da się wymusić jazdy tylko na bateriach.

No to so?

Napisano

W kontekście zarzutów kolegi Delco

Nadinterpretujesz - w kontekscie pytanie ;)

Napisano

Tu chodzi o to, ze jak Vmax 160 to zdechnie przy 130 i utrzymanie przelotowej na poziomie 150 km/h np w drodze nad morze jest meczarnia.

Ustawiasz 130 na tempomacie i jedziesz jak gdyby nigdy nic. Do tego takie samochody służą. Zresztą inne też.

Napisano

Ale ile zmiennych - no jedna - taki sam poziom naładowania akumulatorów na poczatku testu i na końcu -

a jak chcesz to osiągnąć? komp i obsługa przepustnicy decyduje jak będzie wygladal poziom baterii na koncu... 

nie mozesz testowac auta w trybie "nie korzystaj z baterii". nie możesz tez doprowadzić do pełnego naładowania na życzenie...

nie takie proste czyli... 

Napisano

a jak chcesz to osiągnąć?

Alez niczego nie che osiągnąć - zadałem pytanie czy przypadkiem spalanie testowe nie jest "oszukiwane" poprzez korzystanie z naładowanych akumulatorów - znajac pomysły i kreatywnośc róznych koncernów nie uważam tego za niemozliwe.... i tylko o tyle zapytałem... nie miałem żadnych poddekstów ani ukrytych sugestii.

Napisano

Ustawiasz 130 na tempomacie i jedziesz jak gdyby nigdy nic. Do tego takie samochody służą. Zresztą inne też.

O czym Ty do mnie rozmawiasz? Ile można jechać legalnie w pl i nie oślepiać? Ja czasem lecę i 110 na tempomacie ale jak chce to ni 3cyl nie zdychają na autostradzie przy 150 tak jak w kile za 100k w kraju z zerowymi ulgami na hybrydy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

O czym Ty do mnie rozmawiasz? Ile można jechać legalnie w pl i nie oślepiać? Ja czasem lecę i 110 na tempomacie ale jak chce to ni 3cyl nie zdychają na autostradzie przy 150 tak jak w kile za 100k w kraju z zerowymi ulgami na hybrydy.

Po ustawieniu nawet tych 140 na tempomacie auto normalnie jedzie. Nie ma powodu żeby jeździło więcej.

Napisano

Skąd wiesz czy ta prędkość nie jest ograniczona elektronicznie?

Napisano

Skąd wiesz czy ta prędkość nie jest ograniczona elektronicznie?

Dlatego zadalem pytanie autorowi testu jednak Kila Polska nie odpowiedziala na to pytanie. Nie wiem nie wnikam normalni producenci potrafia zrobic hybryde, ktora jezdzi szybciej. Patrz lexus, BMW, Citroen. Czy tez przyznac sie jak w przypadku Aurisa, ze chodzi o normy spalin i mozna to sobie odblokowac.

Napisano

Po ustawieniu nawet tych 140 na tempomacie auto normalnie jedzie. Nie ma powodu żeby jeździło więcej.

Oczywiscie sprzedaj zatem Mitusbishi i kup Kile, ktora nie wiadomo dlaczego ma V max jak auta 75KM.

Napisano

Oczywiscie sprzedaj zatem Mitusbishi i kup Kile, ktora nie wiadomo dlaczego ma V max jak auta 75KM.

Nie kupiłem tego auta z powodu Vmax.

Napisano
  • Autor

Dlatego zadalem pytanie autorowi testu jednak Kila Polska nie odpowiedziala na to pytanie. Nie wiem nie wnikam normalni producenci potrafia zrobic hybryde, ktora jezdzi szybciej. Patrz lexus, BMW, Citroen. Czy tez przyznac sie jak w przypadku Aurisa, ze chodzi o normy spalin i mozna to sobie odblokowac.

W lexusie tez jest kich - max 180 km/h.

Napisano
  • Autor

Po co Ci w pl wiecej niż 160 km/h vmax? Ile razy w ciągu roku jedziesz szybciej? To jest crossover z napędem hybrydowym, a więc jego środowiskiem naturalnym jest miasto, a nie gonitwa po autostradzie.

Napisano

Po co Ci w pl wiecej niż 160 km/h vmax? Ile razy w ciągu roku jedziesz szybciej? To jest crossover z napędem hybrydowym, a więc jego środowiskiem naturalnym jest miasto, a nie gonitwa po autostradzie.

Ta do miasta to jest Swift czy ford Fiesta. BTW swift 1.2 tez ma 160 :hehe:

Napisano

No i w każdej wersji jest automatyczna skrzynia biegów!

A widziałeś hybrydę z manualem?

Napisano

No tak dla formalności - Suzuki Baleno, Honda CR-Z. Może są i inne. Ale faktycznie rzadkość.

Napisano
  • Autor

Ta do miasta to jest Swift czy ford Fiesta. BTW swift 1.2 tez ma 160 :hehe:

I w swifcie czy fiescie masz spalanie po mieście ok 4.5l/100 km?

Często jedzisz szybciej niż 160?

Owszem, vmax na papierze wygląda śmiesznie :)

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Umówmy się że tą Kią będą jeździć ludzie nie przekraczający 160km/h i problem z głowy.

:hehe:

Napisano

Umówmy się że tą Kią będą jeździć ludzie nie przekraczający 160km/h i problem z głowy.

Kią się nie da więcej... ;]

Napisano

Kią się nie da więcej... ;]

Więc mamy nawet pewność.  ;]

Napisano

I w swifcie czy fiescie masz spalanie po mieście ok 4.5l/100 km?

Często jedzisz szybciej niż 160?

Owszem, vmax na papierze wygląda śmiesznie :)

Te 4,5 kosztem czego? Taki Scross, Mokka, Vitara ba nowa toyota 1.2 będzie pod każdym względem lepsza a spali 5,5/6. Ja pi prostu mówię ze zrobili g i nie wiem dla kogo ten samochód.

Napisano

W lexusie tez jest kich - max 180 km/h.

o pszeplasam - ja mam 200 :) (210 licznikowe) :)

a to że mebloscianka ma 180 - cóż. kupujący SUV sami sobie winni :)

Napisano
  • Autor

Te 4,5 kosztem czego? Taki Scross, Mokka, Vitara ba nowa toyota 1.2 będzie pod każdym względem lepsza a spali 5,5/6. Ja pi prostu mówię ze zrobili g i nie wiem dla kogo ten samochód.

Taaa Vitara, scross,itd 5.5 -6 litrów w mieście. Jakoś swift 1.3 palił mi dokładnie tyle samo co Focus..

No kosztem czego?

@@wujekcybul ogląda od 12 minuty ;]

https://m.youtube.com/watch?v=cS-90Ew61hc

Edytowane przez Lexsensei

Napisano
  • Autor

Choćby nawet chcieli szybciej ;]

Napisano

Taaa Vitara, scross,itd 5.5 -6 litrów w mieście. Jakoś swift 1.3 palił mi dokładnie tyle samo co Focus..

No kosztem czego?

@@wujekcybul ogląda od 12 minuty ;]

Do 140 jedzie bardzo ładnie.

Napisano

no wlasnie z 1 strony - 160 km/h w aucie które moze kosztować 100 tys to trochę smiech. ale z drugiej strony: nikt Cie nie zmusza tego kupować. a 2: jak to w koreanskim SUV - uszy zaczynają krwawić już w okolicach 140-150 od huku opon i powietrza... to 160 wydaje się idealnym Vmax :)

Napisano

Tak. Insight można było takiego kupić.

Napisano
  • Autor

no wlasnie z 1 strony - 160 km/h w aucie które moze kosztować 100 tys to trochę smiech. ale z drugiej strony: nikt Cie nie zmusza tego kupować. a 2: jak to w koreanskim SUV - uszy zaczynają krwawić już w okolicach 140-150 od huku opon i powietrza... to 160 wydaje się idealnym Vmax :)

Faktycznie leci ponad 180 km/h- vide filmik na yt.

Konkurencyjne hybrydy mają podobny vmax, a auta elektryczne jeszcze mniejsza prędkość maksymalna. Za 90 tys zł trudno o lepszą ofertę..

Nie jechałem nim tak szybko. Jak się okazuje, jestem najwolniej jeżdżącym kierowca na AK, bo nie pamiętam kiedy ost raz jechałem ponad 160 km/h...

Napisano

Faktycznie leci ponad 180 km/h- vide filmik na yt.

Konkurencyjne hybrydy mają podobny vmax, a auta elektryczne jeszcze mniejsza prędkość maksymalna. Za 90 tys zł trudno o lepszą ofertę..

Nie jechałem nim tak szybko. Jak się okazuje, jestem najwolniej jeżdżącym kierowca na AK, bo nie pamiętam kiedy ost raz jechałem ponad 160 km/h...

Ja pamiętam, ale to dlatego że tych epizodów jest tak mało.   ;)

Napisano

No tak dla formalności - Suzuki Baleno, Honda CR-Z. Może są i inne. Ale faktycznie rzadkość.

Baleron jako mild hybrid to przy konstrukcjach Toyoty to takie niewiadomoco ;]
Napisano

Ale ten licznik w Niro zawyża - o przeszło 20km/h 8]

Też oglądałem filmiki z Vengą jaka to ona szybka i ile wyciąga. Kupiłem i nic, żadnego bonusa od fabryki ;)

Napisano

Moze w Pl bez sensu ale optima w pl to wynalazek a w usa jest tego pelno wiec moze w innym kraju niro bedzie na plus

Co do vmax napisz kiedy ostatnio 160 jechales np w Austrii.

Napisano
  • Autor

Moze w Pl bez sensu ale optima w pl to wynalazek a w usa jest tego pelno wiec moze w innym kraju niro bedzie na plus

Po co tak daleko sięgać? Wystarczą Czechy bądź Słowacja ;)

Napisano

W sierpniu przelecialem 170 cala Austrie lexem.. Optima w PL to smiech na sali silnikowo porazka, broni sie wyposazeniem.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano

W sierpniu przelecialem 170 cala Austrie lexem.. Optima w PL to smiech na sali silnikowo porazka, broni sie wyposazeniem.

To odwazny jestes.

Napisano

Witam.Co Ty się tak tej Kii uczepiłeś? Trafiłeś kiedyś na trefny model czy jak?

Napisano

Witam.Co Ty się tak tej Kii uczepiłeś? Trafiłeś kiedyś na trefny model czy jak?

a uważasz ze aktualnie oferowana paleta silników w takim aucie (w tym segmencie) nie jest porażką?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.