Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TOYOTA AVENSIS - dziwne zachowanie na drodze

Featured Replies

Napisano

Witam

Dostałem zastępczo, na czas naprawy mojego Passata, Toyotę Avensis rok prod.2016r.

Auto wygląda fajnie, ale jeździ...fatalnie.

Podczas jazdy autostradą z prędkością 130-140km/h samochód myszkuje po drodze, ściąga go to w lewo, to w prawo.

Prowadząc samochód odnoszę wrażenie jakbym nie miał nad nim kontroli.

Jakiś czas temu jeździłem przez kilka dni Lexusem IS250, też zastępczym i też nowym, a efekt był podobny.

Jestem niemile zaskoczony i stąd pytanie, czy ma ktos podobne odczucia z obcowania z marką Toyota...?

Na co dzień jeżdżę VW, kilkuletnim i ze sporym przebiegiem, ale w nim nie mam takich problemów, przy wyższych prędkościach jest przyklejony do drogi. Wcześniej miałem dwa Peugeoty i tez prowadziły się bez zarzutów.

Kolejna rzecz, to reakcja gazu, która jest opóźniona i często przy ruszaniu samochód gaśnie, bo automatycznie, wciskając gaz puszczam sprzęgło, ale obroty podnoszą się po około 1 sek, a wtedy sprzęgło już mam puszczone i silnik gaśnie...

Jestem naprawdę rozczarowany tym samochodem..., dodam, że prawo jazdy mam od 20 lat, więc umiem puszczać sprzęgło :-)

Pozdrawiam

Napisano

To myszkowanie jest juz wyczuwalne w Aurisie. Ja mialem wrazenie jakby auto unosilo sie na droga dziwna jazda nim byla... po 700km sie przyzwyczailem ale mega chore zachowanie.

Go Hard or Go Home

Napisano

Post wyglada troche jak tzw marketing szeptany... w celu oczarnienia toyoty :)

Jeżdżę na co dzien toyota i vw. Uwazam ze nic nie sciaga w Toyota, prowadzi se stabilnie i nie ma problemu z ruszaniem

Edytowane przez michuu

Napisano
  • Autor

Post wyglada troche jak tzw marketing szeptany... w celu oczarnienia toyoty :)

Jeżdżę na co dzien toyota i vw. Uwazam ze nic nie sciaga w Toyota, prowadzi se stabilnie i nie ma problemu z ruszaniem

Żaden marketing, wrażenie z dzisiejszego dnia i podróży prawie 600 km.

Jestem po prostu rozczarowany tym samochodem....

Napisano
  • Autor

Może zbyt mocne wspomaganie.

Tez tak sądzę. Układ kierowniczy jest źle zestrojony i mało precyzyjny.

U mnie mogę puścić kierownicę i jadę prosto, tu strach, trzeba być cały czas mocno skoncentrowanym i pilnować drogi

Napisano

Mialem podobne wrazenie w nowym oplu astra. Auto niepewnie sie prowadzilo na autostradzie. Dowiedzialem sie ze TTTM przez uklad wspomagania kierownicy i asystentampasa ruchu :8

Napisano

W hyundaiu i20 maly ruch kierownica przy 120 powodowal bez mala przeskoczenie na drugi pas ruchu. W innych samochodach tego nie zaobserwowalem. 

Napisano

Pozdrawiam

Po części się zgodzę, posiadam Avensis tylko przed liftem i też zauważyłem myszkowanie przy powyżej 140 km/h, ale tylko na małych felgach czyli 16 (zimowe) na 17, które są szersze wszystko jest ok, co do ruszania to trzeba się przyzwyczaić, że w Avensis trzeba trochę więcej gazu dodać podczas ruszania i wtedy rusza płynnie.

Napisano

Kolejna rzecz, to reakcja gazu, która jest opóźniona i często przy ruszaniu samochód gaśnie, bo automatycznie, wciskając gaz puszczam sprzęgło, ale obroty podnoszą się po około 1 sek, a wtedy sprzęgło już mam puszczone i silnik gaśnie...

nieliniowy pedal gazu - trzeba sie przywyczaic chwile, ale podobno dzieki temu spalanie jest mniejsze bo trzeba go glebiej wcisnac zeby uzyskac sensowny wzrost obrotow ;)

Sa moduly ktore sie wpina miedzy pedal a podloge ktore naprawiaja problem ;) a dodatkowo mozna sobie zrobic 'tuning' zmieniajac charakterystyke ;)

Napisano

To samo odnosi się do porównania golf 6 focus 2 fl. Golfem jeździe się po prostu dużo pewniej, a różnice w prowadzeniu wudać dobitnie w warunkach zimowych. W Focusie ciągle włącza się kontrola trakcji, a w golfie nie.

Napisano

Mam to samo przesiadając się z Subaru do Kiły. Cały czas mam dziwne wrażenie że auto myszkuje po drodze. I niekoniecznie na autostradzie.

Napisano

W Focusie ciągle włącza się kontrola trakcji, a w golfie nie.

to ze nie mruga kontrolka ESP to nie oznacza ze nie aktywuje sie....

Napisano

To samo odnosi się do porównania golf 6 focus 2 fl. Golfem jeździe się po prostu dużo pewniej, a różnice w prowadzeniu wudać dobitnie w warunkach zimowych. W Focusie ciągle włącza się kontrola trakcji, a w golfie nie.

W tej sytuacji porównałbym raczej koła i opony obu samochodów.

Napisano

Podczas jazdy autostradą z prędkością 130-140km/h samochód myszkuje po drodze, ściąga go to w lewo, to w prawo.

Prowadząc samochód odnoszę wrażenie jakbym nie miał nad nim kontroli.

Mialem okazje jezdzic roczna toyota yaris 3, tez jako auto zastepcze i odnioslem to samo wrazenie. Od 130 juz zaczynal latac a jak jechalem nim 170 to juz sie balem. Dla odmiany jechalem nowa skoda oktavia 190 i nic takiego nie bylo.

Moze w tych autach zastepczych kol nie wywazaja albo co.

Dokladnie takie tez wrazenie odnioslem, moje seicento lepiej odpowaida na pedal gazu...

Edytowane przez patgaw

Napisano

w sejczento raczej masz linke gazu a nie elektroniczny łącznik :D

Napisano

Mialem okazje jezdzic roczna toyota yaris 3, tez jako auto zastepcze i odnioslem to samo wrazenie. Od 130 juz zaczynal latac a jak jechalem nim 170 to juz sie balem. Dla odmiany jechalem nowa skoda oktavia 190 i nic takiego nie bylo.

Moze w tych autach zastepczych kol nie wywazaja albo co.

Dokladnie takie tez wrazenie odnioslem, moje seicento lepiej odpowaida na pedal gazu...

Wiadomo Octavia najlepsza a porownujac klase B vs C przy 170 to trzeba chyba gimnazjum skonczyc.

Napisano

Coś jest na rzeczy z tym myszkowaniem. Mam porównanie Brovo II do Octavi II. Octavia niezależnie od prędkości prowadzi stabilnie i płynnie. Barvo jest bardziej nerwowe i takie narowiste w prowadzeniu, ale wiadomo włoska krew :phi:  

Napisano

Avensis T27 ma elektryczne wspomaganie, sprawdź też jakie tam są felgi, jeśli 16cali to opona będzie 205/60/16 czyli straszny balon (taki sam jak moje zimowe).

Wystarczy, że na tych oponach ciśnienie będzie 0,2bara poniżej zalecanego i zacznie się dziwne zachowanie. 

Ja na swoich nowych bardzo wysokich i miękkich zimówkach jeżdżę codziennie po autostradzie i żeby woziło mniej to podwyższyłem ciśnienie o 0,3bara. 

Od razu mówię, że na letnich kołach 225/45/17 takiego problemu nie mam. 

Napisano

Coś jest na rzeczy z tym myszkowaniem. Mam porównanie Brovo II do Octavi II. Octavia niezależnie od prędkości prowadzi stabilnie i płynnie. Barvo jest bardziej nerwowe i takie narowiste w prowadzeniu, ale wiadomo włoska krew :phi:

Od czasu do czasu mam okazję jeździć trzyletnią Meganką, te auto jest męczące podczas prowadzenia nie mam żadnego czucia z drogą, układ jest mało precyzyjny po przejechaniu kilkunastu km mam jej dosyć. Starą Vectrą B jeździ się znaczniej stabilniej. Jeżeli chodzi o prowadzenie dla mnie idealnie było w Mondeo mk4 bardzo precyzyjny układ kierowniczy, genialne zawieszenie odnoszę wrażenie ze mondziak w zakrętach śmiga lepiej niż a6-stka. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.