Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Megane III hatchback 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w temacie jakie opinie ma to auto dobrze się gazuje? Chodzi o rocznik 09-10. Jakieś typowe bolączki,jak z kartami zamiast kluczyka często się psują? Jakieś drogie części? Jak z dynamiką jak sprawuje się na trasie . Ile pali ? Nadwozie hatchback lub kombi. Widziałem że chyba są 2 rodzaje 1.6 100 110 koni..

Ogólnie warto kupować czy nie ??

Pozdrawiam

Napisano

Gazuje się bez problemu bo to jest silnik K4M. Miałem go w lagunie na gazie. Teraz mam w żony Megane III kombi z 2010 r. ale benzyna - na razie. Jeździ się przyjemnie. Prowadzi się dobrze. Ale mocy brak. Wersja 110 KM. Były awarie typu pęknięte opaski na osłonach obu przegubów i rozpadły się osłony obu amortyzatorów z przodu. Dobrze, że przeguby się uratowało. Jakieś wady materiałowe. Auto ma mały przebieg więc nic więcej się nie działo. Ogólnie dość miły dupowóz bez fajerwerków. 

Napisano

Gazuje się bez problemu bo to jest silnik K4M. Miałem go w lagunie na gazie. Teraz mam w żony Megane III kombi z 2010 r. ale benzyna - na razie. Jeździ się przyjemnie. Prowadzi się dobrze. Ale mocy brak. Wersja 110 KM. Były awarie typu pęknięte opaski na osłonach obu przegubów i rozpadły się osłony obu amortyzatorów z przodu. Dobrze, że przeguby się uratowało. Jakieś wady materiałowe. Auto ma mały przebieg więc nic więcej się nie działo. Ogólnie dość miły dupowóz bez fajerwerków. 

przepustnicy jeszcze nie musiałeś czyścić? W MIII dość często pojawia się ten problem

Napisano

Ja słyszałem, że silniki w MIII nie nadają się zbytnio do gazu bo to już silnik nissana i tam trzeba regulować zawory płytkami/szklankami a w starych jednostkach był luz kasowany hydraulicznie - poprawcie mnie jak się mylę.

Napisano

Ja słyszałem, że silniki w MIII nie nadają się zbytnio do gazu bo to już silnik nissana i tam trzeba regulować zawory płytkami/szklankami a w starych jednostkach był luz kasowany hydraulicznie - poprawcie mnie jak się mylę.

Nissana to bylo 2.0, ale to raczej w Lagunie mozna znalezc niz MIII.

Napisano

Nissana to bylo 2.0, ale to raczej w Lagunie mozna znalezc niz MIII.

Tak ale wydaje mi się, że w 1.6 chyba też cos gmerali razem....

Napisano

Tak ale wydaje mi się, że w 1.6 chyba też cos gmerali razem....

Dopiro w MIV masz silnik 1.6 SCe 115KM, ktory pochodzi z Nissana.

Napisano

Ok chyba dopiero 115KM to wynik współpracy między koncernami...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeździłem 1.6 i troszkę za słabe osiągi. A co powiecie o1.9dci 130 koni ? Czy to te same silniki co w lagunach 2 . Panewki siadają? Czy są one poprawione??

Napisano
  • Autor

110 no nie powiem nie najgorzej ale chciało by się szybciej :) i nie pamiętam ale powyżej 130 jakieś wysokie obroty ma trochę jak dla mnie wkurzające po trasie

Napisano
Dnia 25.01.2017 o 00:24, Cezarek napisał:

Jeździłem 1.6 i troszkę za słabe osiągi. A co powiecie o1.9dci 130 koni ? Czy to te same silniki co w lagunach 2 . Panewki siadają? Czy są one poprawione??

Miałem w Megane II silnik 1.6 113 KM i spisywał się bardzo dobrze. Osiągi cóż, zależy czego kto oczekuje. Samochód płynnie przyśpieszał, rozpędzał się do licznikowych 190-200 km/h , w cyklu mieszanym spalał mi poniżej 7 l Pb więc nie narzekałem. Na trasie spokojnie schodziłem w okolice 5,5 l. Poza KZFR i cewkami, które potrafiły siadać nie było większych wad tego silnika. 

Napisano
3 godziny temu, pepcio napisał:

Miałem w Megane II silnik 1.6 113 KM i spisywał się bardzo dobrze. Osiągi cóż, zależy czego kto oczekuje. Samochód płynnie przyśpieszał, rozpędzał się do licznikowych 190-200 km/h , w cyklu mieszanym spalał mi poniżej 7 l Pb więc nie narzekałem. Na trasie spokojnie schodziłem w okolice 5,5 l. Poza KZFR i cewkami, które potrafiły siadać nie było większych wad tego silnika. 

spalanie miałeś rewelacyjne, u mnie było +1,5L

Napisano

Jeżdżę Meganką 4 lata od nowości, silnik 110KM 6 biegów. Przebieg 69 tys km - średnie spalanie notowane od początku i liczone wg dystrybutora i licznika (nie komputera) z całego okresu 7,05/100. Rekord latem w trasie - 5,4/100 ale to już hard eco-driving. Rekord w drugą stronę 8,78/100 - autostrada i mróz. Silnik wybitnie do jazdy w koło komina z kilkoma wypadami dalszymi w roku, do typowej jazdy autostradowej się nie nadaje - będzie po prostu nieekonomiczny i wysokoobrotowy. Dynamika w mieście i jeździe podmiejskiej bez zarzutu - krótkie przełożenia, nawet 6 biegu też sprzyjają właśnie takiej jeździe. Usterek brak (w sumie niewielki przebieg). Plusy to bogate wyposażenie, mimo wszystko oszczędny silnik oraz układ jezdny (no może poza układem kierowniczym który jest średni). Minusy - przedpotopowe spryskiwacze szyby przedniej i niewielka ilość miejsca na tylnej kanapie (kombi ma nieco lepiej ze względu na większy rozstaw osi).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.