Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzadaz samochodu a zwrot OC

Featured Replies

Napisano

Jak to wyglada obecnie? Czy cos sie zmienilo w tej kwestii?

Bylem przekonany, ze juz od dawna sprzedajacy przekazuje polise OC kupujacemu, zglasza u ubezpieczyciela sprzedaz i zapomina - szansy na zwrot pieniedzy nie ma.

Ale ostatnio kupowalismy auto dla tescia, i sprzedajaca poinformowala, ze ona zwroci sie do swojego ubezpieczyciela o zwrot i go otrzyma (to byla chyba Compensa). A tesc bedzie musial sie skontaktowac z tym ubezpieczycielem i doplacic zalegla skladke.

Nic w umowie kupna-sprzedazy auto nie bylo wspomniane na ten temat.

Sprzedajaca mowila, ze tak to dziala w Compensie i ze ona wie bo tam pracuje.

Czy rzeczywiscie ona moze tak zrobic i tesc bedzie musial doplacic?

Ja ostatnio tez sprzedalem samochod, ubezpieczenie w Allianz, i moj agent ubezpieczeniowy powiedzial, ze zwrot moge otrzymac jedynie jesli kupujacy zrezygnuje z polisy w ciagu 30 dni od kupna. Agent kazal sie skontaktowac za miesiac i powiuedzial ze sprawdzi, ale szansa jest nikla.

Ktos ma doswiadczenie jak to naprawde dziala?

Napisano

Może jako pracownica chciała cos przykombinowac?

Kupujesz auto z OC i jeżeli go nie wypowiesz to sprzedawca zwrotu nie dostanie.

Napisano

Ona moze tak zrobić, ale zwrotu nie dostanie. Natomiast teść może mieć zrobioną rekalkulację składki i być może dopłatę.

Napisano
1 godzinę temu, CiniO napisał:

Ktos ma doswiadczenie jak to naprawde dziala?

Kupujący musi podpisać sprzedającemu oświadczenie, że rezygnuje z polisy OC, jeśli nie-polisa z automatu przechodzi na kupującego a obaj maja odpowiedni czas na to by dokonać aktualizacji danych u ubezpieczyciela, w przeciwnym razie odpowiadają za szkody "solidarnie".

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Napisano

@CiniO

sprzedałem na początku listopada 2016 auto, polisę OC przekazałem nabywcy. Ubezpieczyciela poinfrmowałem @ o sprzedaży auta ( wysłałem skan umowy kupna/sprzedaży). Po ok 3 tygdniach jakieś pieniądze dostałem.

Napisano
9 minut temu, r1sender napisał:

@CiniO

sprzedałem na początku listopada 2016 auto, polisę OC przekazałem nabywcy. Ubezpieczyciela poinfrmowałem @ o sprzedaży auta ( wysłałem skan umowy kupna/sprzedaży). Po ok 3 tygdniach jakieś pieniądze dostałem.

A nie miałeś jeszcze jakiegoś ac nw albo assistance ?:) bo ja po sprzedaży auta dostałem zwrot od ubezpieczyciela za niewykorzystane nnw

Napisano
2 minuty temu, szuro napisał:

A nie miałeś jeszcze jakiegoś ac nw albo assistance ?:) bo ja po sprzedaży auta dostałem zwrot od ubezpieczyciela za niewykorzystane nnw

nie pamiętam, nie mam już żadnych kwitów od tej polisy:hmm:

Napisano
47 minut temu, r1sender napisał:

Na 99% kupujący poszedł i ubezpieczył sobie auto w swojej firmie, stąd ten zwrot za pozostałą nadpłaconą składkę. :ok:

Napisano

a co jesli oc płatne jest w 12 ratach?

Napisano

Nic, z dniem zakupu polisa przechodzi na kupującego, sprzedający zgłasza sprawę i od tego dnia wszelkie płatności za polisę przechodzą  na kupującego, kupujący ma również ustawowy obowiązek powiadomić TU o nabyciu auta zatem powiadamia, Pani mu mówi-Drogi Kupujący, ma Pan 7 składek po 100zł do zapłaty, ma Pan również możliwość wypowiedzenia tej polisy z racji, że ją Pan nabył-jaka decyzja?I kupujący bierze to co mu się kalkuluje.

Napisano
Dnia 29.01.2017 o 18:54, szuro napisał:

NNW to inne ryzyko. Jest jedynie sprzedawane razem z OC ale to ubezpieczenie dobrowolne i zasady zwrotu niewykorzystanej  części składki opisane są w OWU. Polisa NNW tak samo jak AC wygasa w momencie sprzedaży pojazdu.

Napisano
Dnia 29.01.2017 o 18:17, AkuQ napisał:

Kupujący musi podpisać sprzedającemu oświadczenie, że rezygnuje z polisy OC, jeśli nie-polisa z automatu przechodzi na kupującego a obaj maja odpowiedni czas na to by dokonać aktualizacji danych u ubezpieczyciela, w przeciwnym razie odpowiadają za szkody "solidarnie".

Co przez to rozumiesz? Ja kupiłem samochód w czerwcu zeszłego roku i do tej pory jeżdżę na polisie sprzedającego. Nie zgłaszałem nic nikomu tylko udałem sie do multi agencji gdzie powiedziano mi ze mogę zgłosić, ale nie muszę i w razie W polisa po jej zakończeniu sama sie rozwiąże. JA MUSZE  pamiętać o podpisaniu nowej bo jak nie to będą konsekwencje.

Napisano
3 minuty temu, AxiT napisał:

Co przez to rozumiesz? Ja kupiłem samochód w czerwcu zeszłego roku i do tej pory jeżdżę na polisie sprzedającego. Nie zgłaszałem nic nikomu tylko udałem sie do multi agencji gdzie powiedziano mi ze mogę zgłosić, ale nie muszę i w razie W polisa po jej zakończeniu sama sie rozwiąże. JA MUSZE  pamiętać o podpisaniu nowej bo jak nie to będą konsekwencje.

Teoretycznie TU przysługuje rekalkulacja składki po zmianie właściciela pojazdu czyli ubezpieczającego. Na zgłoszenie tego faktu jest określony czas w ustawie ale nie ma żadnej sankcji za nie zgłoszenie. Sprzedaż/Zakup do TU może zgłosić zarówno kupujący jak i sprzedający. Jeżeli nic nie przyszło do tej pory to albo rekalkulacja nie spowodowała znaczącej zmiany w składce a sprzedający również nie zgłosił faktu sprzedaży auta do TU i w systemie ubezpieczyciela nadal on figuruje jako właściciel Twojego pojazdu.

Napisano
27 minut temu, AxiT napisał:

Nie co ja rozumiem, tylko co mówi ustawa ubezpieczeniowa. Jeśli zgłosi sprzedający-przyjdzie Ci info od ubezpieczyciela, że przejąłeś prawa i obowiązki, to samo jak Ty zgłosisz, jak nie zgłosi żaden, to nic się nie dzieje do czasu szkody, po niej odpowiedzialność jest "solidarna"(art 32 ustawy). Ty jako kupujący masz obowiązek zaktualizowania danych po zakupie, warto to zrobić choćby z takiego powodu, czy ktoś Was nie wystawił do wiatru dając podrobiony blankiecik, lub z nieopłaconą składką. Po zakończeniu okresu ubezpieczenia przejętej polisy od sprzedającego jest tak jak napisałeś, nie wznowi się i musisz pamiętać Ty.

Napisano

"  Po zakończeniu okresu ubezpieczenia przejętej polisy od sprzedającego jest tak jak napisałeś, nie wznowi się i musisz pamiętać Ty. '

o to juz nie z automatu sie wznawia po zakonczeniu u tego samego ubezpieczyciela? to tempo zmian w prawie mnie wykonczy

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał:

o to juz nie z automatu sie wznawia po zakonczeniu u tego samego ubezpieczyciela? to tempo zmian w prawie mnie wykonczy

to tempo zmian, w tym temacie, ma już kilka dobrych lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.