Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budujemy nowy dom - wątek zbiorczy

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, Kolber napisał:

Tak w ogóle jakbyś się nudził to mam fajny programik do wizualizacji pomieszczeń czy też przestrzeni wokół domu ;) Idzie w nim zrobić cuda (żeby nie było nawiązując do AK - idzie wkleić prawie każde auto na działkę ;))

BTW Taką wiatę z boku domu jak na obrazku można sobie postawić bez zezwoleń, zgłoszeń?

Napisano
3 minuty temu, Kolber napisał:

do 35m2 możesz postawić taką wiatę na zgłoszenie

http://mib.gov.pl/2-514324a4ec938-1797510-p_1.htm

Budynek gospodarczy zgłaszałem.

A tu widzę, że wiatę też.

A taka dostawiona do budynku, to chyba rozbudowa, przebudowa?

Napisano

Zależy jak to rozumieć, ale z tego co mi mówił mój architekt bez zgłoszenia nie da rady

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Żeby nie było że nic nie robię - dom wytyczony ;)

20170609_190254.jpg

Urzędy i formalności w tym kraju to istna męka... Jak muszę cokolwiek z jakimkolwiek urzędem załatwiać to szlag mnie trafia jeszcze zanim zadzwonię. Pozwolenie na budowę miało być zgodnie z ustawą na 25 maja. No to mamy 11 czerwiec - nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobi? 

Napisano

ano niestety. Płacisz ogromne pieniądze w podatkach na to, żeby bezczelne biurwy traktowały Cię za Twoje własne pieniądze jak śmiecia, a jak już coś robią to też musisz płacić dodatkowo za każdy świstek, wypis, wyrys, zaświadczenie. Serio uważam, że faktyczna fizyczna budowa jest prostsza niż te formalności i papiery. Ale ja miałem trudniej, bo miałem jeszcze budowę zjazdu i drogi wewn. jako formalnie osobną inwestycję.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
Dnia ‎11‎.‎06‎.‎2017 o 10:36, Vadero napisał:

Żeby nie było że nic nie robię - dom wytyczony ;)

Urzędy i formalności w tym kraju to istna męka... Jak muszę cokolwiek z jakimkolwiek urzędem załatwiać to szlag mnie trafia jeszcze zanim zadzwonię. Pozwolenie na budowę miało być zgodnie z ustawą na 25 maja. No to mamy 11 czerwiec - nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobi? 

szkoda psuć taki ładny trawnik :]

Napisano
Dnia 11.06.2017 o 10:36, Vadero napisał:

Mógłbym napisać: A nie mówiłem ale co to zmieni?

Kiedy złożyłeś dokumenty?

Czy wzywali do uzupełnienia?

Kiedy uzupełniłeś?

Dlaczego pozwolenie na budowę, a nie zgłoszenie?

Edytowane przez mitunio

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, mitunio napisał:

Mógłbym napisać: A nie mówiłem ale co to zmieni?

Kiedy złożyłeś dokumenty?

Czy wzywali do uzupełnienia?

Kiedy uzupełniłeś?

Dlaczego pozwolenie na budowę, a nie zgłoszenie?

- 25 kwiecień złożone dokumenty (wg umowy z projektantem miał byc 1 kwiecień, ale cóż...)

- Dopiero się koło 5 czerwca odezwał że czegoś mu brakuje - tzn podpisów branżowców pod projektami instalacji, projektu zbiornika na deszczówkę i uwaga uwaga - projektu miejsca postojowego - mimo, że warunki zabudowy o konieczności zapewnienia takiego nic nie mówią ;] dyskusja z panem z wydziału architaktury strasznie jałowa - "nie musze projektować miejsca postojowego" "musi pan", "nie", "tak", "nie!", po kilku dniach "no dobra nie musi pan..." :facepalm:

- uzupełniono w 3 dni ;) 

Dzisiaj się tam osobiście pofatygowałem, a nie przez projektanta - decyzja jest, jak projektant uzupełni jeden podpis (cośtam zapomniał), to w piątek do odbioru.

- Czemu pozwolenie na budowę? Deweloper powiedział, że lepiej w ten sposób - ja sie nie znam i poznawać nie chcę - niech ma.

Wstępnie koło 28.06 ruszamy z wykopkami.

Edytowane przez Vadero

Napisano
  • Autor
Dnia 12.06.2017 o 11:03, DZIDA napisał:

szkoda psuć taki ładny trawnik :]

dupa tam ładny- grunt piaszczysty, mimo że ładnie i wilgotno to trawa sucha...

Napisano
Godzinę temu, Vadero napisał:

- 25 kwiecień złożone dokumenty (wg umowy z projektantem miał byc 1 kwiecień, ale cóż...)

- Dopiero się koło 5 czerwca odezwał że czegoś mu brakuje - tzn podpisów branżowców pod projektami instalacji, projektu zbiornika na deszczówkę i uwaga uwaga - projektu miejsca postojowego - mimo, że warunki zabudowy o konieczności zapewnienia takiego nic nie mówią ;] dyskusja z panem z wydziału architaktury strasznie jałowa - "nie musze projektować miejsca postojowego" "musi pan", "nie", "tak", "nie!", po kilku dniach "no dobra nie musi pan..." :facepalm:

- uzupełniono w 3 dni ;) 

Dzisiaj się tam osobiście pofatygowałem, a nie przez projektanta - decyzja jest, jak projektant uzupełni jeden podpis (cośtam zapomniał), to w piątek do odbioru.

- Czemu pozwolenie na budowę? Deweloper powiedział, że lepiej w ten sposób - ja sie nie znam i poznawać nie chcę - niech ma.

Wstępnie koło 28.06 ruszamy z wykopkami.

25 kwietnia + 65 dni to ni ch..a nie wychodzi 25 maja. Nawet nie liczac, że trzeba coś uzupełnić.  Decyzja pnb jest prawomocna i ostateczna po 14 dniach od odbioru przez ostatnią stronę postepowania. Kiedyś jeszcze trzeba było na 7 dni (może coś się zmieniło) przed rozpoczęciem robót zawiadomić pinb i dostarczyć oświadczenie kierbuda więc przy dobrych wiatrach 21 dni od odbioru decyzji można było na legalu szpadel wbijać. 

Powodzenia.

Napisano
  • Autor
Dnia 14.06.2017 o 22:14, mitunio napisał:

25 kwietnia + 65 dni to ni ch..a nie wychodzi 25 maja. Nawet nie liczac, że trzeba coś uzupełnić.  Decyzja pnb jest prawomocna i ostateczna po 14 dniach od odbioru przez ostatnią stronę postepowania. Kiedyś jeszcze trzeba było na 7 dni (może coś się zmieniło) przed rozpoczęciem robót zawiadomić pinb i dostarczyć oświadczenie kierbuda więc przy dobrych wiatrach 21 dni od odbioru decyzji można było na legalu szpadel wbijać. 

Powodzenia.

Dawno nieaktualne kolego - w przypadku pozwolenia na budowę domu pozwolenie wydaje się "bez zbędnej zwłoki" czyli do 30 dni.

CO do rozpoczęcia robót z pamięci piszę art. 130 § 4 K.p.a - czyli jestem jedyną stroną postępowania. Mogę zaczynać w dniu otrzymania pozwolenia.

Napisano
9 godzin temu, Vadero napisał:

Dawno nieaktualne kolego - w przypadku pozwolenia na budowę domu pozwolenie wydaje się "bez zbędnej zwłoki" czyli do 30 dni.

CO do rozpoczęcia robót z pamięci piszę art. 130 § 4 K.p.a - czyli jestem jedyną stroną postępowania. Mogę zaczynać w dniu otrzymania pozwolenia.

Słyszałem, że coś się zmieniło i nawet próbowałem to sprawdzić ale wprowadziły mnie w błąd nieaktualne BIPy kilku powiatów , na których stronach to sprawdzałem.

Jak jesteś jedyną stroną to faktycznie 130-ty załatwia temat. Teraz też po nowelizacji Kpa od 1 czerwca jest możliwość złożenie oświadczenia przez wszystkie strony o rezygnacji z prawa odwołania i wtedy decyzja staje się prawomocna przed upływem 14 dni.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niezla piaskownica. Już widze czemu trawa mi zdycha ;]

20170629_165712.jpg

Napisano
Dnia 6.02.2017 o 00:42, Majkiel napisał:

P.S. Kolejny budujący na Śląsku - może by tak kiedyś umówić się w kilka osób z AK na jakieś piwko w Katowicach czy Gliwicach o pogadać o tematach budowlanych?

Jakby co, mogę pomóc w dwóch tematach - wybudowałem się świeżo (ze trzy lata mieszkam), obok szwagier kończy właśnie wykończenia, więc jestem na bieżąco, to raz.

Gdyby ktoś chciał pomocy w kredycie hipotecznym - również służę uprzejmie, param się tym ponad dekadę:skromny:

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał:

Niezla piaskownica. Już widze czemu trawa mi zdycha ;]

Ty się ciesz, ja miałem samą glinę, taki piaseczek to musiałem kupować na TIRy żeby zasypać...

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał:

Ty się ciesz, ja miałem samą glinę, taki piaseczek to musiałem kupować na TIRy żeby zasypać...

Taki teren to marzenie każdego budowlańca.

PS. @Vadero nie zapomnij podsypki piaskowej pod chudziaka zrobić;)

Napisano

Miód malina. U mnie jak zaczeli kopać to się okazało, że trzeba będzie piwnice zrobić zamiast płyty :). Dobrze, że po geotechnicznych byłem na to przygotowany

Napisano
Dnia 2/7/2017 o 00:18, Majkiel napisał:

W większym domu mam pompę za niecałe 20. I to nie chińczyka ;)

jaka powierzchnia domu i ile Cie srednio rocznie wychodzi prad na ta pompe?

Napisano
15 godzin temu, bizz napisał:

Jakby co, mogę pomóc w dwóch tematach - wybudowałem się świeżo (ze trzy lata mieszkam), obok szwagier kończy właśnie wykończenia, więc jestem na bieżąco, to raz.

mozesz mi powiedziec ile placiles za robocizne i materialy psozczegolnych etapow? Oczywiscie jesli mozesz to podaj rowniez powierzchnie scian, fundamentow zebym mial odczucie o jakich powierzchniach mowimy.

Napisano
Godzinę temu, amciek napisał:

mozesz mi powiedziec ile placiles za robocizne i materialy psozczegolnych etapow? Oczywiscie jesli mozesz to podaj rowniez powierzchnie scian, fundamentow zebym mial odczucie o jakich powierzchniach mowimy.

Mogę, ale plik mam w domu. Mam tam pozapisywane praktycznie wszystkie koszty.

W sensie, że wieczorem dopiszę;)

Edytowane przez bizz

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Robimy dalej - krajobraz po ulewie ;]

20170711_151714.jpeg

Napisano

Mnie zdumiewa, że znasz tylko 2 rodzaje nieruchomości: albo mieszkanie w bloku, albo wielka chałupa na środku farmy. Jak gdyby nie były możliwe stany pośrednie, czyli każdemu wg potrzeb. Tak samo jak kilka klas samochodów - od miejskich kurdupli po S-klasy.

Bo na AK sa tylko 2 akceptowane pojazdy mniejsze od s-klasy: corveta panicza i taczka do wywiezienia trawy dzialki min. 1000 a.

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano
Dnia 12.07.2017 o 19:49, rwIcIk napisał:

Z samych bloczków budujesz :]

Nie widzisz, że z tyłu już porotherm czeka?;)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 12.07.2017 o 19:49, rwIcIk napisał:

Z samych bloczków budujesz :]

A co! Stać mnie, bedę bloczki pod ziemie zakopywał ;]

Tymczasem płyta fundamentowa wylana:

20170725_173603.jpg

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

To masz fundament i płytę?

Czy to tylko wylewka pod posadzkę?

Tak to mam w planie:

1.jpg

Napisano

Budujesz się gdzieś na Śląsku? Kojarzy mi sie, że byłeś/jesteś z Katowic ?

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, riot napisał:

Budujesz się gdzieś na Śląsku? Kojarzy mi sie, że byłeś/jesteś z Katowic ?

Kolo Pszczyny

Napisano
  • Autor
Dnia 26.07.2017 o 10:47, riot napisał:

Masz tam jakies szkody górnicze ?

Nie

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ściany gotowe, wieniec sie wylewa :)

received_308368009635346.jpeg

received_306248679847279.jpeg

Edytowane przez Vadero

Napisano

Pięknie ;)

U Ciebie skończyli, więc u mnie szybciej zaczną ;]

Napisano

jak widze dryfix spoko

ale bez cegiel pod nadprozami bym sie bal

dlaczego nie systemowe ??

Napisano
  • Autor
Dnia 18.08.2017 o 21:46, _luk_ napisał:

jak widze dryfix spoko

ale bez cegiel pod nadprozami bym sie bal

dlaczego nie systemowe ??

co systemowe? ;]

Okna duże nie są, obciążeń tam nie będzie dużych, policzył architekt, jest ok.

W jedynym dużym oknie, rogowym, będą słupki trzymające wszystko.

received_306934233112057.jpeg

Edytowane przez Vadero

Napisano
Dnia 20.08.2017 o 07:34, Vadero napisał:

co systemowe?

Pewnie pyta dlaczego nie naproża systemowe też z porothermu?

• 2 tygodnie później...
Napisano
4 minuty temu, Vadero napisał:

Ładnie, taka estetyczna budowa :)

To jest porotherm 30 czy 25 cm?

I po co te nadproża są cofnięte? Będziesz robił rolety zewnętrzne?

Napisano

porotherm 25

30 jest kwadratrowa 25x25

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, maro_t napisał:

Ładnie, taka estetyczna budowa :)

To jest porotherm 30 czy 25 cm?

I po co te nadproża są cofnięte? Będziesz robił rolety zewnętrzne?

Porotherm 25, nadproża cofnięte pod rolety, żeby z 5cm porządnego styro pod to wlazło :)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dach już bliżej niż dalej - zrobili prawie cały w 1 dzień i teraz stoi odłogiem. Ale na czwartek będzie gotowy :)

Okna i drzwi (jakieś chinole z castoramy - czasowe) zamontują w piątek i będziemy zamknięci. Elektryk już coś dłubie, za kilka dni wchodzą instalacje, po tym tynki wewnętrznne :)

20171004_181352.jpg

20171004_181511.jpg

Napisano

Ja to myślałem, że Ty już parapetówę będziesz robić, a tu dopiero dach ;)

Jaką dachówkę dajesz? Widzę tylko, że Braas :P

Napisano
Dnia 26.07.2017 o 10:46, Vadero napisał:

Kolo Pszczyny

yyy gdzie to bo nie kojarzę żeby koło nas takie piaski były?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Kolber napisał:

Ja to myślałem, że Ty już parapetówę będziesz robić, a tu dopiero dach ;)

Jaką dachówkę dajesz? Widzę tylko, że Braas :P

no... Braas ;]

antracyt,  a model juz nie pamietam. pokaze jutro jak bedzie na dachu ;)

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, 4thelement napisał:

yyy gdzie to bo nie kojarzę żeby koło nas takie piaski były?

jak nie - a Piasek, Miedźna i okolice to same piaski - nawet na ta okolice tak wołali ;)