Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budujemy nowy dom - wątek zbiorczy

Featured Replies

Napisano
Dnia 25.07.2017 o 20:47, Vadero napisał:

Tymczasem płyta fundamentowa wylana:

czemu pod mały domek, na ładnym gruncie jest ta płyta? Zależało Ci na czasie czy jakieś inne uzasadnienie?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, bielaPL napisał:

czemu pod mały domek, na ładnym gruncie jest ta płyta? Zależało Ci na czasie czy jakieś inne uzasadnienie?

Dobra sztywność domu i przede wszystkim - moge sobie teraz dawać ściany działowe gdzie mi się podoba :0

Napisano
Dobra sztywność domu i przede wszystkim - moge sobie teraz dawać ściany działowe gdzie mi się podoba :0
Z tą sztywnoscia przy takim metrażu i glebie to chyba przesada. Dzialowki to fakt. Jak do końca nie jesteś zdecydowany to sobie możesz teraz wachlowac ścianami.
Napisano
12 godzin temu, bielaPL napisał:

Śląsk, kopalnie, wstrząsy. I generalnie tyle w temacie.

Też mam chałupę na płycie fundamentowej postawioną. Płyta na ławach fundamentowych.

Napisano
A te co strop trzymają możesz przestawiać? [emoji14]

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, lessero napisał:

Śląsk, kopalnie, wstrząsy. I generalnie tyle w temacie.

mój dziadek ma 100 letni dom w miejscu gdzie jest wydobycie. fundamenty z kamienia, ściany z cegły, wszystko na glinie, zero zbrojenia czy ankrowania i nic nie pęka ani się nie rozłazi.

a teraz żelbetony, tony stali, a i tak domy pękają. i napewno nie z powodu szkód górniczych, tylko z braku dokładności i pośpiechu. kiedyś domy się budowało kilka lat. teraz nawet w kilka tygodni

Napisano
Godzinę temu, blue_ napisał:

, a i tak domy pękają. i napewno nie z powodu szkód górniczych, tylko z braku dokładności i pośpiechu. kiedyś domy się budowało kilka lat. teraz nawet w kilka tygodni

Bieruń, Lędziny, Kopań, Bijasowice, Jajosty to rejony najbardziej dotknięte przez wstrząsy.

Bywały i takie, że kredens się otworzył i zastawa wypadła.

Mniej więcej co 2 lata Bieruń jest z tego powodu w telewizji.

Mniejsze wstrząsy kilka razy na rok.

Kiedyś domy się budowało kilka lat, bo niczego nie było. Głupich gwoździ nie można było dostać.

Narzędzi nie było. trzeba było je samemu zmajstrować: giętarki, gwintownice.

Betoniarek nie było ino kalfas i grajcmajster malta robił.

Cementu nie było - tela wiela żeś z kopalni przytargał. I w piknych workach 50 kg.

A dzisiej se zadzwonisz po grucha i sztetter i strop w 2 godziny zabetonowany.

A kiedyś zalewanie stropu to cały dzień roboty, 12 chopów i 2 baby do warzenia łobiodów i kolacji.

A rysztunki kaj? Drabiny się zbijało ze sztempli sosnowych i na te drabiny bolki...

A jak spawarkę uruchomiłeś, to światło przygasało na całym kwadrancie trafostacji.

A budowało się tak, że najpierw szły ściany do dachu a stropy zasklepiało się na samym końcu.

Skoro tak fajnie się wtedy budowało, to czemu co druga chałupa ankrowana?

:hmm:

Edytowane przez lessero

Napisano
10 godzin temu, blue_ napisał:

mój dziadek ma 100 letni dom w miejscu gdzie jest wydobycie. fundamenty z kamienia, ściany z cegły, wszystko na glinie, zero zbrojenia czy ankrowania i nic nie pęka ani się nie rozłazi.

a teraz żelbetony, tony stali, a i tak domy pękają. i napewno nie z powodu szkód górniczych, tylko z braku dokładności i pośpiechu. kiedyś domy się budowało kilka lat. teraz nawet w kilka tygodni

kamień jest mocny, chyba dobry materiał na fundament :)

te co pękają to często od developerów, widzę na czym można było ciąć ładnie koszty, potem taki kupujący jest nieświadomy do końca

Napisano
30 minut temu, bielaPL napisał:

kamień jest mocny, chyba dobry materiał na fundament :)

te co pękają to często od developerów, widzę na czym można było ciąć ładnie koszty, potem taki kupujący jest nieświadomy do końca

U moich rodziców jest fundament z kamienia, ale pod nim jest wylana zbrojona ława.

Napisano
  • Autor

Zaczyna to jakoś wyglądać... :)

20171013_162707.jpg

20171013_163602.jpg

Napisano
17 godzin temu, Vadero napisał:

Zaczyna to jakoś wyglądać

Dziwi mnie tylko jedna rzecz, dlaczego przy budowie nie postawiłeś domu 2 stopnie wyżej. Jak obserwuję sąsiadów, którzy 20/30 lat temu budowali podobnie jak Ty i teraz, po zrobieniu drogi mają dom poniżej jej poziomu cieszę się, że mam te 4stopnie przed wejściem :-) Swoją drogą w 2007 koleżanka z tak postawionym domem miała wodę do kolan w salonie, a u mnie nic :-)

Napisano

Nieźle :)

Podbitkę robisz drewnianą czy PCV ?

Wykańczasz zimą ? ;)

Napisano
22 godziny temu, Vadero napisał:

Zaczyna to jakoś wyglądać... :)

dawaj podsumowanie kosztów stanu surowego zamkniętego :)

pytanie mam do tego dachu. Ile on wystaje poza obrys domu? Ze zdjęć się wydaje, że dużo. Na lato super, bo stojące wysoko słońce nie zajrzy do okien i wnętrze będzie się wolniej nagrzewać, ale poza latem to chyba będzie sporo zaciemniał...

Napisano

Zaczyna to jakoś wyglądać...

Szybko te okna. Nie wietrzysz przez zimę?
Napisano

co on tam ma wietrzyć ? jedyne co to płyta - ale od tego to już trochę mineło

uchył w oknie zrobi i styknie

Napisano
16 godzin temu, _luk_ napisał:

co on tam ma wietrzyć ? jedyne co to płyta - ale od tego to już trochę mineło

uchył w oknie zrobi i styknie

generalnie przewaznie ludzie zostawiaja na zime otwarty stan, zeby to wszystko dobrze wywiało, ale ja dopiero początkujący jestem, pierwszą chałupę stawiam i się uczę dopiero ;)

Napisano
  • Autor
Dnia 15.10.2017 o 12:07, pioor napisał:

Dziwi mnie tylko jedna rzecz, dlaczego przy budowie nie postawiłeś domu 2 stopnie wyżej. Jak obserwuję sąsiadów, którzy 20/30 lat temu budowali podobnie jak Ty i teraz, po zrobieniu drogi mają dom poniżej jej poziomu cieszę się, że mam te 4stopnie przed wejściem :-) Swoją drogą w 2007 koleżanka z tak postawionym domem miała wodę do kolan w salonie, a u mnie nic :-)

sasiad pomyślal jak ty i ma taki z dupy dom, do ktorego wchodzi jak na pierwsze piętro. nie dziekuje - mam dwa stopnie do domku, drogi już są - dom jest duzo ponad ich poziomem. poza tym sąsiedzi  i sasiednie działki są niżej. no  i po trzecie - cala okolica to piaski - wypiją każdą ilosc wody - problemem jest permanentna susza, nawet trawa nie chcr rosnąć...

Napisano
  • Autor
Dnia 15.10.2017 o 14:04, Kolber napisał:

Nieźle :)

Podbitkę robisz drewnianą czy PCV ?

Wykańczasz zimą ? ;)

nie zdecydowalem jeszcze, ale chyba mam wycenioną drewnianą, więc pewnie juz decyzję podjąłem tylko nie pamietam ;)

Napisano
  • Autor
Dnia 15.10.2017 o 16:21, maro_t napisał:

dawaj podsumowanie kosztów stanu surowego zamkniętego :)

pytanie mam do tego dachu. Ile on wystaje poza obrys domu? Ze zdjęć się wydaje, że dużo. Na lato super, bo stojące wysoko słońce nie zajrzy do okien i wnętrze będzie się wolniej nagrzewać, ale poza latem to chyba będzie sporo zaciemniał...

pamiętaj, ze na tą sciane przyjdzie jeszcze 20cm styro :) tez mi sie wydaje ze ciutke wystaje- zobaczymy jak będzie finalnie.

Napisano
  • Autor
Dnia 15.10.2017 o 21:22, bielaPL napisał:

Szybko te okna. Nie wietrzysz przez zimę?

samo sie wietrzy - na razie nie ma nic miedzy wiencem a dachem i jest dziura ;]

poza tym - co tu wietrzyc. sciany dryfixem robione, wiec "mokrych" prac tam duzo nie było. sezonowac nie będę - robimy tynki, podlogi, grzanie, odpalamy piec i bedzie schlo ;)

Edytowane przez Vadero

Napisano
  • Autor
Dnia 15.10.2017 o 16:21, maro_t napisał:

dawaj podsumowanie kosztów stanu surowego zamkniętego

fundamenty 28500

okna i rolety 21000

sciany i strop 44722

na dach czekam na fakturę :)

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

generalnie przewaznie ludzie zostawiaja na zime otwarty stan, zeby to wszystko dobrze wywiało, ale ja dopiero początkujący jestem, pierwszą chałupę stawiam i się uczę dopiero ;)

Generalnie to nie kojarzę nikogo ze znajomych i okolicy żeby zostawiał na zimę SSO. Wszyscy stawiają domu w pół roku, często w tym terminie zdążą się jeszcze wprowadzić i żyją. U mnie developer ruszał z budową w sierpniu, kończył w grudniu. Dom stoi i ma się dobrze. Sąsiadów domy również. 

Napisano
3 minuty temu, spad napisał:

Generalnie to nie kojarzę nikogo ze znajomych i okolicy żeby zostawiał na zimę SSO. Wszyscy stawiają domu w pół roku, często w tym terminie zdążą się jeszcze wprowadzić i żyją. U mnie developer ruszał z budową w sierpniu, kończył w grudniu. Dom stoi i ma się dobrze. Sąsiadów domy również. 

Nawet stan zamknięty, ale bez ocieplenia to jeszcze nie jest szczelny budynek :)

Jak już ocieplony i wykończony, to pierwszej zimy i tak trzeba porządnie grzać, by wypędzić wilgoć.

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

Nawet stan zamknięty, ale bez ocieplenia to jeszcze nie jest szczelny budynek :)

Jak już ocieplony i wykończony, to pierwszej zimy i tak trzeba porządnie grzać, by wypędzić wilgoć.

Zgadza się, ale nie ma też sensu czekać całą zimę na wietrzenie murów, tylko kończyć budowę jak najszybciej i tyle.

Napisano

Podejrzewam, że posiadacie w tych swoich domach "podlogowke". Wygrzewaliscie posadzki przed polozeniem plytek lub innej podlogi ? Mam fakap z gazownia, a spokojnie można by juz robić wykonczenie podłóg w środku...

Napisano
7 godzin temu, riot napisał:

Podejrzewam, że posiadacie w tych swoich domach "podlogowke". Wygrzewaliscie posadzki przed polozeniem plytek lub innej podlogi ? Mam fakap z gazownia, a spokojnie można by juz robić wykonczenie podłóg w środku...

A jakbyś nie miał podłogówki to jak wygrzać? Sprawdź wilgotność przed montażem i tyle ;)

Napisano
10 godzin temu, riot napisał:

Oczywiście że wygrzewałem...bez tego nawet nie myślałem o dalszych pracach typu kafle na podłodze. Przejścia z gazownią też miałem o 3 tyg. mi opóźnili rozpoczęcie prac. 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, tezetek napisał:

Oczywiście że wygrzewałem...bez tego nawet nie myślałem o dalszych pracach typu kafle na podłodze. Przejścia z gazownią też miałem o 3 tyg. mi opóźnili rozpoczęcie prac. 

Ja mam termin prac w umowie z gazownią na 31.03.2018... ale kombinuję jak mogę żeby mnie w tym roku podłączyli...

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, riot napisał:

Grzej - awaryjnie możesz dwie butle trójnikiem złączyć i na tym piec odpalić.

Napisano
22 minuty temu, Vadero napisał:

Ja mam termin prac w umowie z gazownią na 31.03.2018... ale kombinuję jak mogę żeby mnie w tym roku podłączyli...

Nie wiem pod jaki rejon dokładnie podlegasz...u mnie byli z Jaworzna. Ponad tydzień czekałem na montera...a kiedy już przyjechał to zajrzał do skrzynki i powiedział że nic nie zrobi bo nie ma takiego reduktora ;( Później 2 tyg czekania na reduktor. Kiedy przyjechał z reduktorem to problemem okazało się że podobno przyłącze "siadło" i brakło kilka cm. Materiału brak :hehe:. Na kolejny dzień przyjechali podłączyli...odkręcają a tu...gazu nie ma. Oczywiście rurociąg nie był napełniony. Teraz sie z tego śmieję ale była awantura...oparło się o centralę. I dopiero wtedy w ciągu jednej doby pog-tech zamknęło temat.

Edytowane przez tezetek

Napisano
Nie wiem pod jaki rejon dokładnie podlegasz...u mnie byli z Jaworzna. Ponad tydzień czekałem na montera...a kiedy już przyjechał to zajrzał do skrzynki i powiedział że nic nie zrobi bo nie ma takiego reduktora ;( Później 2 tyg czekania na reduktor. Kiedy przyjechał z reduktorem to problemem okazało się że podobno przyłącze "siadło" i brakło kilka cm. Materiału brak :hehe:. Na kolejny dzień przyjechali podłączyli...odkręcają a tu...gazu nie ma. Oczywiście rurociąg nie był napełniony. Teraz sie z tego śmieję ale była awantura...oparło się o centralę. I dopiero wtedy w ciągu jednej doby pog-tech zamknęło temat.
To sie miło zapowiada, tez mam Jaworzno.
Ja od kwietnia ogarniam. Po drodze zdarzyli juz zgubić moje warunki przyłączenia, żeby po miesiącu wysłać nowe w dwoch różnych egzemplarzach i o róŻnej treści, a podpisane przez tego samego gościa. Teraz słyszę, że wcześniej sie nie da, bo tyle roboty mają
Napisano
2 minuty temu, riot napisał:

To sie miło zapowiada, tez mam Jaworzno.

Nie chcę demonizować ale często słyszę że ludzie mają problemy z gazownią....szczególnie na etapie załatwiania formalności i przyłączenia. Ogólnie teraz walczę z gazownią ponieważ 2 ostatnie rozliczenia dostałem szacunkowe (odczyt co 2 m-ce w umowie). Na infolini dowiedziałem się że inkasent nie miał dostępu do gazomierza (licznik poza ogrodzeniem) i policzył szacunkowo :hehe:

Napisano
3 minuty temu, tezetek napisał:

Nie chcę demonizować ale często słyszę że ludzie mają problemy z gazownią....szczególnie na etapie załatwiania formalności i przyłączenia. Ogólnie teraz walczę z gazownią ponieważ 2 ostatnie rozliczenia dostałem szacunkowe (odczyt co 2 m-ce w umowie). Na infolini dowiedziałem się że inkasent nie miał dostępu do gazomierza (licznik poza ogrodzeniem) i policzył szacunkowo :hehe:

Ja przy budowie nie miałem żadnych problemów z przyłączeniem gazu. Współpracę z PGNiG pamiętam jako raczej bezproblemową. Więcej przejść miałem z Tauronem, chociaż ostatecznie w terminie umowy się zmieścili.

Napisano
Dnia 17.10.2017 o 08:35, Vadero napisał:

fundamenty 28500

okna i rolety 21000

sciany i strop 44722

to są ceny materiałów bez robocizny?

Napisano
Dnia 17.10.2017 o 09:47, spad napisał:

Zgadza się, ale nie ma też sensu czekać całą zimę na wietrzenie murów, tylko kończyć budowę jak najszybciej i tyle.

Dokładnie. Tynki i posadzki robiłem w maju, lato upalne, myślałem, że wszystko pięknie doschło-zima zweryfikowała, wprowadziłem się w grudniu, przyszły mrozki, piec poszedł porządnie w ruch i po oknach płynęło po nocy. Drugiej zimy-spokój. Zatem powietrzem i tak nie wywiejesz, poza tym położysz posadzki, kafle, sama farba ile wody ma-to wszystko sobie odparuje w trakcie mieszkania.

Napisano
11 godzin temu, blue_ napisał:

raczej ze wszystkim. Koszty ładne, ale pamiętaj że to niewielki domek parterowy. Pamiętam z mojej budowy, że najdroższym elementem stanu surowego był dach, więc z ciekawością czekam aż kolega @Vadero zaktualizuje koszty o ten element.

Zresztą to jest też kwestia jak dokładnie i co się liczy ;)

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, blue_ napisał:

no co ty. firma mi buduje - place za calosc etapami.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, maro_t napisał:

raczej ze wszystkim. Koszty ładne, ale pamiętaj że to niewielki domek parterowy. Pamiętam z mojej budowy, że najdroższym elementem stanu surowego był dach, więc z ciekawością czekam aż kolega @Vadero zaktualizuje koszty o ten element.

póki co nie mam praktycznie kosztow pozafakturowych. na razie jedyny to 600zl za przygotowanie otworow okiennych i drzwiowych pod cieply montaż :)

teraz mi dojdzie adaptacja strychu, wykopki pod prad, kanalize, internet. 

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

póki co nie mam praktycznie kosztow pozafakturowych. na razie jedyny to 600zl za przygotowanie otworow okiennych i drzwiowych pod cieply montaż :)

teraz mi dojdzie adaptacja strychu, wykopki pod prad, kanalize, internet. 

a na przykład wytyczenie fundamentu przez geodetę? Ja to wrzuciłem w koszt fundamentu. Kosztowało ztcp 400 pln ;]

Napisano
  • Autor
20 minut temu, maro_t napisał:

a na przykład wytyczenie fundamentu przez geodetę? Ja to wrzuciłem w koszt fundamentu. Kosztowało ztcp 400 pln ;]

no tak - 300zl 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, maro_t napisał:

Dach 54000zł

czyli stan surowy zamknięty 148222zł

Edytowane przez Vadero

Napisano
Dnia 18.10.2017 o 21:51, AkuQ napisał:

Dokładnie. Tynki i posadzki robiłem w maju, lato upalne, myślałem, że wszystko pięknie doschło-zima zweryfikowała, wprowadziłem się w grudniu, przyszły mrozki, piec poszedł porządnie w ruch i po oknach płynęło po nocy. Drugiej zimy-spokój. Zatem powietrzem i tak nie wywiejesz, poza tym położysz posadzki, kafle, sama farba ile wody ma-to wszystko sobie odparuje w trakcie mieszkania.

Masz wentylacje grawitacyjna? 

Napisano
15 godzin temu, Vadero napisał:

Dach 54000zł

czyli stan surowy zamknięty 148222zł

czyli dach najdroższy, wszystko w normie ;]

Napisano
16 minut temu, maro_t napisał:

czyli dach najdroższy, wszystko w normie ;]

Potwierdzę, koszt SSZ w normie, u mnie był podobny.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Najważniejsze przed zimą zrobione - teraz można się zająć środkiem

Napisano

Widzę, że szybciutko ocieplili :)

Fajny etap, może za miesiąc będę na podobnym ;)