Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PIec gazowy vs gazowy kondensacyjny

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakie macie zdanie i doswiadczenia z piecami gazowymi. Jest sobie piec gazowy zwykly napedzajacy tylko podlogowke o domu. Historycznie zainstalowany moze ze 4 lata temu, dziala, sprawny. Czy jest sens wymiany go na kondensacyjny? Jak sadzicie czy oszczednosci w zuzyciu gazu pokryja w przeciagu ilu lat wydatek na ten nowy piec? Nowy to Termet ecokondens jakis tam - cena ok 3kzl.

Czy ma to w ogole ekonomiczny sens czy czekac az ten stary padnie i wowczas wymienic na taki kondensacyjny?

Serwisant twierdzi, ze to sie nie zwroci, dodatkowo serwis kondensata to x1,5 ceny zwyklego. Wasze opinie?

Napisano

Będę pierwszy i powiem " Kocioł nie piec"

Moim zdaniem się nie zwróci. Poczekać aż stary padnie to wtedy można się zastanawiać nad tym czy taki czy inny.

Napisano

Nowy kocioł to jedno, drugie to przeróbka komina.

Skoro atmosferyk jest w miarę nowy to oszczędność na gazie pewnie z 10-15% by wyniosła. Nie warto, jak się zepsuje straty to dopiero zmienisz na kondensat.

Napisano
1 godzinę temu, amciek napisał:

Witam,

Jakie macie zdanie i doswiadczenia z piecami gazowymi. Jest sobie piec gazowy zwykly napedzajacy tylko podlogowke o domu. Historycznie zainstalowany moze ze 4 lata temu, dziala, sprawny. Czy jest sens wymiany go na kondensacyjny? Jak sadzicie czy oszczednosci w zuzyciu gazu pokryja w przeciagu ilu lat wydatek na ten nowy piec? Nowy to Termet ecokondens jakis tam - cena ok 3kzl.

Czy ma to w ogole ekonomiczny sens czy czekac az ten stary padnie i wowczas wymienic na taki kondensacyjny?

Serwisant twierdzi, ze to sie nie zwroci, dodatkowo serwis kondensata to x1,5 ceny zwyklego. Wasze opinie?

Jeśli jest tylko podłogówka, bez grzania ciepłej wody, to oszczędności będą tak z 20, 30%.

Więc sobie policz biorąc rachunek za gaz, ile lat będzie się zwracał.

Godzinę temu, open napisał:

Skoro atmosferyk jest w miarę nowy to oszczędność na gazie pewnie z 10-15% by wyniosła. Nie warto, jak się zepsuje straty to dopiero zmienisz na kondensat.

A kto pisał, że to atmosferyk?

Może być turbo.

Napisano
  • Autor

Komin bedzie pasowac. Serwisant mowil, ze do delikatnej przerobki sa przylacza wody. Oczywiscie piec, tfu kociol grzeje baniak z CWU. A jakie to ma znaczenie? Czytalem, ze kondensaty najlepiej dzialaja gdy temp powrotu jest niska dlatego dobrze sie sprawdzaja przy podlogowce. Ale przeciez banki z CWU tez nie grzejemy do 80*C tylko np. do 50*C, co jakis czas podnoszona jest temp zgodnie z jakims programem.

ps. jaka jest roznica miedzy kotlem i piecem?

edit: No dobra mam  Zasadniczą różnicą pomiędzy piecami a kotłami jest sposób dostarczania ciepła: piece produkują je jedynie w miejscu w którym się znajdują, kotły natomiast wytwarzają nośnik ciepła, który można wykorzystać do ogrzania innego pomieszczenia.  Pojęcia kotła i pieca często są traktowane jako synonimicznie, a tym samym stosowane niepoprawnie.

Czyli roznica taka sama jak miedzy autem i samochodem.

Edytowane przez amciek

Napisano
3 godziny temu, open napisał:

na czym polega ta przeróbka ?

Napisano
5 minut temu, Koonrad napisał:

na czym polega ta przeróbka ?

Poważnie pytasz?

Zwykle kotły atmosferyczne miały pojedynczy komin spalinowy, a powietrze do spalania zaciągały z pomieszczenia, w których stały.

Kondensat (i turbo) najczęściej ma komin współosiowy (rura w rurze) - wewnętrzną rurą wychodzą spaliny, zewnêtrzną jest zasysane powietrze. Całość musi być szczelna.

Są oczywiście możliwe inne konfiguracje - np.oddzielnymi rurami ale wtedy jest mniejsza skuteczność kondensacji.

Edit: przeróbka to najczesciej wstawienie dodatkowej rury spalinowej do obecnego komina. Stara rura/szacht zostaje jako zasysająca powietrze.

Edytowane przez open
Dopisek

Napisano
8 minut temu, open napisał:

Są oczywiście możliwe inne konfiguracje - np.oddzielnymi rurami ale wtedy jest mniejsza skuteczność kondensacji.

przecież kondensacja ma zachodzić w kotle w nie kominie :hmm:

spaliny z kotła kondensacyjnego wychodzą letnie - kocioł ustawiony na 40'C

Napisano
28 minut temu, open napisał:

Poważnie pytasz?

Zwykle kotły atmosferyczne miały pojedynczy komin spalinowy, a powietrze do spalania zaciągały z pomieszczenia, w których stały.

Kondensat (i turbo) najczęściej ma komin współosiowy (rura w rurze) - wewnętrzną rurą wychodzą spaliny, zewnêtrzną jest zasysane powietrze. Całość musi być szczelna.

Edit: przeróbka to najczesciej wstawienie dodatkowej rury spalinowej do obecnego komina. Stara rura/szacht zostaje jako zasysająca powietrze.

koszt przeróbki to kilka stów więc w zasadzie nie ma co roztrząsać ;]

Napisano

Ale grzejąc np. Cwu masz wyższe temperatury i wtedy część kondensacji zachodzi w kominie.

Ja mam grzejniki, wiec przy mrozach temp.zasilania miewam czasem wyższą.

Napisano
2 godziny temu, Koonrad napisał:

przecież kondensacja ma zachodzić w kotle w nie kominie :hmm:

spaliny z kotła kondensacyjnego wychodzą letnie - kocioł ustawiony na 40'C

kondensat odzyskuje sporo ciepła właśnie ze spalin znajdujących się w kominie

po drugie zamknięta komora spalania nie oddaje ciepła do otoczenia...

Edytowane przez 4thelement

Napisano
5 godzin temu, amciek napisał:

...Czyli roznica taka sama jak miedzy autem i samochodem.

Bardziej jak między Astrą a Ampera.

;)

Napisano
  • Autor
Bardziej jak między Astrą a Ampera.
[emoji6]

Niech już będzie kocioł.

Ps. W robocie zrobiłem sondę i mieszczuchy pytają się 'a to jest jakaś różnica?' :)
kojarzą: piec - mały, np w domku, kocioł - duży piec w dużym domu.
Fachowcy z ogrzewania jak ja :D
Napisano
1 godzinę temu, 4thelement napisał:

kondensat odzyskuje sporo ciepła właśnie ze spalin znajdujących się w kominie

po drugie zamknięta komora spalania nie oddaje ciepła do otoczenia...

sporo, tzn ile ? zwłaszcza przy podłogówce, gdzie kocioł pracuje na niskich temp i kondensacja zachodzi w wymienniku

temp spalin ma 30'C ?

mój kocioł ma kilka schematów podłączenia

1 - rura przez komin powiedzmy 8m, komin systemowy (powietrzno-spalinowy)

2 - rura przez ścianę 2m, komin systemowy (powietrzno-spalinowy)

3 - kanał spalinowy przez komin, zasysanie z kotłowni w dolotem powietrza z zewnątrz (dziura w ścianie)

jakie będą różnice w sprawności kotła ?

dla ułatwienia w pkt 3 temp w kotłowni oscyluje w okolic 15-10'C (temp zasysanego powietrza)

w przypadku autora wątku, ceny wykonania pomiędzy 1-2-3 będą znaczne, kiedy się zwrócą ?

(zakładam że ma kocioł z otwartą komorą spalania)

sam miałem podobny problem, odpadł pkt2 ze względów estetycznych

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze - wszystko zależy jeszcze od tego, jak duży dom jest ogrzewany, jak jest ocieplony i jakie są rachunki za gaz. Co innego to 10% od 1000zł, a co innego od 4000 ;)

Napisano
22 godziny temu, open napisał:

Poważnie pytasz?

Nie wszystkie.  Mam kociol z zamknieta komora i jest rura w rurze.

Nie jest to kondensat.

Napisano
Dnia 16.02.2017 o 14:26, open napisał:

Poważnie pytasz?

A po czym wnosisz, że kolega ma kocioł atmosfertczny? Instalowany 4 lata temu, więc bardziej prawdopodobne, że jest turbo.

Poza tym kotła kondensacyjnego nie potrzeba podłączać do komina. Ma to same zalety, np brak przeglądów kominiarskich.

BTW - przy kotle kondensacyjnym sprawność kondensacji nie zależy od komina. Sprawność ogólna może się poprawia, ale minimalnie.

W turbo komin koncentryczny daje sporo do sprawności.

Dnia 16.02.2017 o 12:24, amciek napisał:

Komin bedzie pasowac. Serwisant mowil, ze do delikatnej przerobki sa przylacza wody. Oczywiscie piec, tfu kociol grzeje baniak z CWU. A jakie to ma znaczenie? Czytalem, ze kondensaty najlepiej dzialaja gdy temp powrotu jest niska dlatego dobrze sie sprawdzaja przy podlogowce. Ale przeciez banki z CWU tez nie grzejemy do 80*C tylko np. do 50*C, co jakis czas podnoszona jest temp zgodnie z jakims programem.

ps. jaka jest roznica miedzy kotlem i piecem?

edit: No dobra mam  Zasadniczą różnicą pomiędzy piecami a kotłami jest sposób dostarczania ciepła: piece produkują je jedynie w miejscu w którym się znajdują, kotły natomiast wytwarzają nośnik ciepła, który można wykorzystać do ogrzania innego pomieszczenia.  Pojęcia kotła i pieca często są traktowane jako synonimicznie, a tym samym stosowane niepoprawnie.

Czyli roznica taka sama jak miedzy autem i samochodem.

Różnica pomiędzy piecem a kotłem jest taka jak pomiędzy lokomotywą a lokomobilą.

A obecność CWU zmniejsza sprawność kotła kondensacyjnego, co zmniejsza opłacalność inwestycji.

Należy przyjąc, że przy grzaniu CWU nie ma kondensacji i kocioł działa jak zwykły turbo.

Temperatura wody w zasobniku ma minimalne znaczenie, bo przy temperaturze czynnika grzewczego 80 stopni powrót i tak ma z 70 stopni, nawet jak woda w zasobniku ma max 50 stopni.

Edytowane przez maras77

Napisano

Ale chyba w domu jednorodzinnym to w ogole przeglądów kominiarza nie ma ?

Napisano
23 godziny temu, exor napisał:

Ale chyba w domu jednorodzinnym to w ogole przeglądów kominiarza nie ma ?

Obowiązek jest.

Jak PiS będzie kasy na 500+ szukał, to może sankcje i kontrole wprowadzą.

Napisano
Dnia Friday, February 17, 2017 o 18:36, maras77 napisał:

A obecność CWU zmniejsza sprawność kotła kondensacyjnego, co zmniejsza opłacalność inwestycji.

Należy przyjąc, że przy grzaniu CWU nie ma kondensacji i kocioł działa jak zwykły turbo.

Temperatura wody w zasobniku ma minimalne znaczenie, bo przy temperaturze czynnika grzewczego 80 stopni powrót i tak ma z 70 stopni, nawet jak woda w zasobniku ma max 50 stopni.

Chyba że w parametrach kotła sobie ograniczymy temp grzania CWU np do 60 st, na powrocie będzie wtedy max 55 stC i kocioł coś tam będzie kondensował.

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał:

Chyba że w parametrach kotła sobie ograniczymy temp grzania CWU np do 60 st, na powrocie będzie wtedy max 55 stC i kocioł coś tam będzie kondensował.

Ale kocioł zwykle daje temp wody w wężownicy 80 stopni. W parametrach ustawiasz tylko temperaturę wody w zasobniku. A woda z.zasobnika nie zdąży odebrać całego ciepła z wody grzewczej i już po minucie z.zasobnika do kotła wraca dość ciepła woda.

Dlatefo niektórzy producenci kombinują z grzanoem wody w zasobniku przez wymiennik ciepła, ale to wymaga.dodatkowej pompy i to co oszczędzisz na gazie.pójdzie na prą

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

Ale kocioł zwykle daje temp wody w wężownicy 80 stopni. W parametrach ustawiasz tylko temperaturę wody w zasobniku. A woda z.zasobnika nie zdąży odebrać całego ciepła z wody grzewczej i już po minucie z.zasobnika do kotła wraca dość ciepła woda.

Dlatefo niektórzy producenci kombinują z grzanoem wody w zasobniku przez wymiennik ciepła, ale to wymaga.dodatkowej pompy i to co oszczędzisz na gazie.pójdzie na prą

Ale zwykle nie równa się zawsze.

Chyba że Beretta Exclusive Green jest niezwykła, bo mogłem sobie ograniczyć do 60st C max temperaturę w wężownicy podczas grzania CWU.

Pamiętan że jeszcze któryś z producentów chwalił się że ładuje CWU z kondensacją zmieniając max temp w wężownicy wraz ze wzrostem temp w zasobniku podczas ładowania.

Napisano
2 godziny temu, Piotrus napisał:

Ale zwykle nie równa się zawsze.

Chyba że Beretta Exclusive Green jest niezwykła, bo mogłem sobie ograniczyć do 60st C max temperaturę w wężownicy podczas grzania CWU.

Pamiętan że jeszcze któryś z producentów chwalił się że ładuje CWU z kondensacją zmieniając max temp w wężownicy wraz ze wzrostem temp w zasobniku podczas ładowania.

Kondensacja nie działa zerojedynkowo. Im niższa temperatura powrotu, tym więcej energii się odzyskuje.

Jak zmniejszysz temperaturę na wężownicy to będziesz grzał bardzo długo. A kondensacja przy 55 stopniach jest tak mała, że prawie jej nie ma. Więc więcej wydasz na prąd do pompy, niż zaoszczędzisz.

Ale kolega chce termeta, który ma na stałe 80 stopni, jak większość kotłów na rynku. Może, jak jest pompka PWM, to powrót jest chłodniejszy. Grzanie CWU dla kotła kondensacyjnego to wyzwanie. Gdyby nie CWU to w ogóle kocioł mógłby mieć 5 kW zamiast 20 kW.

Pamiętam, że widziałem kiedyś kocioł ze zintegrowanym zasobnikiem, który grzał CWU przez wymiennik i dzięki temu zawsze miał głęboką kondensację.

7128694000_1317565649.jpg

Napisano

@maras77 jeśli dobrze pamiętam, to Termet goni pompę PWM na 100% przy grzaniu CWU

Tapatalked

Napisano

[...]

Dlatego napisałem że coś tam kondensuje, wiem że 57st powrotu to granica. Z ciekawości niedawno sprawdziłem ile kondensatu zbiera się przy 55st powrotu i na godzinę pracy kotła nazbierałem jakieś 250ml. Moc grzewcza była gdzieś na poziomie 2-3 kW (minimum ile ma moja Beretta).

Co do regulacji temperatury grzewczej na CWU to nie wiem czy  to norma na rynku czy nie ale Immergas też umożliwia obniżenie mocy max przy CWU więc chyba Termet jest po prostu w tyle za konkurencją.

Tnij cytaty.

[Orochimaru]

Napisano
7 minut temu, Piotrus napisał:

Dlatego napisałem że coś tam kondensuje, wiem że 57st powrotu to granica. Z ciekawości niedawno sprawdziłem ile kondensatu zbiera się przy 55st powrotu i na godzinę pracy kotła nazbierałem jakieś 250ml. Moc grzewcza była gdzieś na poziomie 2-3 kW (minimum ile ma moja Beretta).

Co do regulacji temperatury grzewczej na CWU to nie wiem czy  to norma na rynku czy nie ale Immergas też umożliwia obniżenie mocy max przy CWU więc chyba Termet jest po prostu w tyle za konkurencją.

Tu nie chodzi o obnażanie mocy palnika, bo to robi każdy kocioł (nawet mój ulrich 10 letni), tylko temperatury i mocy pomp, aby powrót z wężownicy pozwalał na kondensację.

BTW - daj screen z instrukcji, bo ja w instrukcji tej beretty nie znalazłem takiej opcji.

Edytowane przez maras77

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Tu nie chodzi o obnażanie mocy palnika, bo to robi każdy kocioł (nawet mój ulrich 10 letni), tylko temperatury i mocy pomp, aby powrót z wężownicy pozwalał na kondensację.

BTW - daj screen z instrukcji, bo ja w instrukcji tej beretty nie znalazłem takiej opcji.

No wlaśnie chodzi-zastanów się jak będzie wyglądała temperatura powrotu przy grzaniu CWU w miarę nagrzewania zasobnika jeśli kocioł będzie grzał z mocą ograniczoną np tylko 5kW. Twój Ulrich to potrafi?

Co do Beretty to parametr 13.

Napisano
4 godziny temu, Piotrus napisał:

No wlaśnie chodzi-zastanów się jak będzie wyglądała temperatura powrotu przy grzaniu CWU w miarę nagrzewania zasobnika jeśli kocioł będzie grzał z mocą ograniczoną np tylko 5kW. Twój Ulrich to potrafi?

Co do Beretty to parametr 13.

13- parametr nieużywany.

Przechwytywanie.JPG

Napisano

@maras77

Dobra, bo chyba widzę w która stronę to zmierza więc trochę uproszczę : czy uważasz że kłamię?

A może przyjmiesz zakład że ten parametr odpowiada za maksymalną temperaturę wody grzewczej podczas ładowania CWU ?

Edytowane przez Piotrus

Napisano
34 minuty temu, Piotrus napisał:

@maras77

Dobra, bo chyba widzę w która stronę to zmierza więc trochę uproszczę : czy uważasz że kłamię?

A może przyjmiesz zakład że ten parametr odpowiada za maksymalną temperaturę wody grzewczej podczas ładowania CWU ?

Zapewne nie kłamiesz. Ale tez taki parametr pracy kotła nie jest powszechny oraz zapewne nie jest też skuteczny, skoro sam producent w instrukcji się do niego nie przyznaje.

Napisano

@maras77

Co masz na myśli pisząc że parametr ten nie jest skuteczny?

Czy programowalna histereza załączania i wyłączania palnika w odniesieniu do zadanej i osiągniętej temperatury w obiegu grzewczym CO jest według Ciebie powszechna i skuteczna?

Napisano
5 minut temu, Piotrus napisał:

@maras77

Co masz na myśli pisząc że parametr ten nie jest skuteczny?

Czy programowalna histereza załączania i wyłączania palnika w odniesieniu do zadanej i osiągniętej temperatury w obiegu grzewczym CO jest według Ciebie powszechna i skuteczna?

W obiegu grzewczym CO regulację temperatury, a czasem i histerezy ma każdy kocioł. Ale nie ma regulacji przy ładowaniu zasobnika. Tam jest w większości kotłów 80 stopni bez możliwości regulacji. I słusznie, bo jak zmniejszysz do 60 stopni, to będzie bardzo długo grzał zasobnik ze względu na małą różnice temperatur. Jak jest jedna, dwie osoby w domu, to może ma to sens, ale przy 4-5, które się kapią po sobie lub równolegle - woda się skończy i nie zdąży nagrzać.

Napisano

Czyli uważasz że to słuszny parametr skoro ma każdy kocioł? To teraz uwaga, usiądź - producent w instrukcji nie opisał tego parametru dla 2 obiegu grzewczego ( parametry 35 i 36 których w ogóle nie ma w instrukcji).

Co do temperatury ładowania zasobnika obniżoną temperaturą to dobrze poczytać praktyka, cieszę się że moja instalacja tego nie czyta bo jak nic miałbym tak jak napisałeś. ;l

Napisano
11 godzin temu, Piotrus napisał:

Czyli uważasz że to słuszny parametr skoro ma każdy kocioł? To teraz uwaga, usiądź - producent w instrukcji nie opisał tego parametru dla 2 obiegu grzewczego ( parametry 35 i 36 których w ogóle nie ma w instrukcji).

Co do temperatury ładowania zasobnika obniżoną temperaturą to dobrze poczytać praktyka, cieszę się że moja instalacja tego nie czyta bo jak nic miałbym tak jak napisałeś. ;l

Każdy orze jak może.

Napisz jeszcze, ile czasu ci grzeje zasobnik.

Napisano

Zacznij jeszcze odpowiadać na pytania które Ci się zadaje to może napiszę. Inaczej dyskusja z Tobą to jak szachy z gołębiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.