Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik końcowy

Featured Replies

Napisano

Po 3 latach z oryginalnego tłumika zeszła warstwa blachy. Zastanawiam się nad wymianą bo nie chce, żeby gdzieś w trasie mi zaczął "pierdzieć". Co polecacie bardziej wytrzymałego od oryginału? Lipa straszna z tym wydechem, żeby po trzech latach taka korozja była.

Napisano

Ragazzon :phi:

Napisano

Kolego, kup nawet zamiennik plus farbę 400c do tłumików ( najlepiej czarna) /nie mówię o srebrzabce) . pomaluj całego. Wytrzyma dluuuuuuugo. Ja tak robię we wszystkich swoich autach i generalnie nie ma się do czego doczepić. PS nawet moja była rajdowka katowana w extremalnych warunkach przetrwała egzamin razem z tłumikiem. Polecam 

Napisano

Tłumik składa się z dwóch warstw blachy wiec jeszcze pojezdzisz .U mnie druga warstwa jest widoczna od 3 lat

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 godzin temu, merkava1 napisał:

Tłumik składa się z dwóch warstw blachy wiec jeszcze pojezdzisz .U mnie druga warstwa jest widoczna od 3 lat

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Ja też trzy lata jeżdżę bez zewnętrznej warstwy.

Napisano
Dnia 25.02.2017 o 19:35, badyl1982 napisał:

Po 3 latach z oryginalnego tłumika zeszła warstwa blachy. Zastanawiam się nad wymianą bo nie chce, żeby gdzieś w trasie mi zaczął "pierdzieć". Co polecacie bardziej wytrzymałego od oryginału? Lipa straszna z tym wydechem, żeby po trzech latach taka korozja była.

u mnie ta zewnętrzna wartwa blachy zeszła gdy auto miało ze 4 lata. Dziś ma 10 lat i tłumik nadal działa. Nie ruszaj tego tłumika, bo możliwe że jakikolwiek nowy zamiennik pożyje Ci której, niż ten co masz nawet z jedną warstwą

Napisano
Dnia 27.02.2017 o 13:44, maro_t napisał:

u mnie ta zewnętrzna wartwa blachy zeszła gdy auto miało ze 4 lata. Dziś ma 10 lat i tłumik nadal działa. Nie ruszaj tego tłumika, bo możliwe że jakikolwiek nowy zamiennik pożyje Ci której, niż ten co masz nawet z jedną warstwą

potwierdzam u mnie to samo, pierwsze co zaczęło pierdzieć to jakiś łacznik a nie wydech, ten jeszcze sie trzyma

Napisano

u mnie w dieslu od 6 lat wszytsko na swoim miejscu :)

ale pewnie w dieslach tłumik żyją dłużej...

Napisano

I jeszcze jeden kamyczek na potwierdzenie. Tłumik końcowy wytrzymuje długo. Problemy są najczęściej z łącznikiem giętkim. U mnie wysiadał po 12 miechach.

Napisano
  • Autor

Przekonaliście mnie, nie ruszam tego narazie.

Napisano

A ja muszę ruszyć mój tłumik koncowy bo mi brzęczy jest z 2008 roku! I psuje  efekty akustyczne mojego bravolota. Silnik 1,6 mjet 120 ps. Jakiej firmy polecacie?

Edytowane przez grzegorzmis

• 3 tygodnie później...
Napisano

co ci brzeczy ? moze wystarczy tą odspojona blache oberwac ?

mnie tak brzeczal w 2014 - oberwalem to co odeszlo i zyje do dziś

Napisano

Ja tego nie widziałem. Brat furę naprawia a mechanik na warsztacie twierdzi że to w tłumiku już coś brzęczy. Ja myślałem że to jakaś osłona termiczna się odkręciła ale podobno to nie to tylko tłumik. Znalazłem do 1,6 mjet tłumik Bosal.  Pytanie czy ktoś z Was taki założył?

• 4 miesiące później...
Napisano

Zorientowalem sie i tlumiki koncowe do bravo 2 w przystepnych cenach produkuje. Izawit, pluciennik, asmet, bossal....

Sa i drozsze np.walker ale to juz dla mnie za duzo kosztuja. Czy ktos z Was jezdzi na tlumiku od na ktoregos z tych producentow?

Chcialem sie dowiedziec czy sa glosniejsze od oryginalu.

Pozdrawiam greg

• 3 tygodnie później...
Napisano

U mnie wierzchnia warstwa z końcowego odchodzi już od dłuższego czasu (auto ma 6,5 roku). Za to, rok temu, urwało się na łączeniu portek z środkowym. Po krótkim namyśle postanowiłem żeby to pospawać i pozostawić jeszcze oryginalny tłumik.

Napisano
Dnia 25.02.2017 o 19:35, badyl1982 napisał:

Podobnie miałem kiedyś w Astrze.

Po zdjęciu zewnętrznej blachy, tłumik dalej funkcjonował poprawnie :ok: ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.