Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto 7os.

Featured Replies

Napisano

Powoli czas rozglądać się za czymś co pomieści 6-7 osób...niestety rodzice się starzeją i więc nie jeździć nie będą sami.... auto w standardzie 5os....okazyjnie 2 osoby więcej będzie trzeba zabrać na pokład....

Warunek...max 35kzl i grosza więcej, system składanych w podłogę dodatkowych siedzen..citroeny i renualty do nas jakoś nie przemawiają...

Zerkałem w stronę s-mają, galaxy....tyle że nie wiem czy wybór dobry.....początkowo też Touran był w zasięgu wzroku....Ale tutaj płaci się za znaczek ....a może Chevrolet Orlando? Sporo tego jest w handlu z exportu

Edytowane przez 4thelement

Napisano

Chevrolet Captiva, Dacia Lodgy.

Edytowane przez spad

Napisano

Wprost nie pomogę, ale warto zadać sobie dodatkowe pytania: jakich gabarytów są pozostałe osoby, jak sprawni są rodzice jeśli chodzi o wsiadanie. Dodatkowe miejsca są baaardzo różne...

Napisano
Teraz, muha napisał:

Wprost nie pomogę, ale warto zadać sobie dodatkowe pytania: jakich gabarytów są pozostałe osoby, jak sprawni są rodzice jeśli chodzi o wsiadanie. Dodatkowe miejsca są baaardzo różne...

A to nie mozna rodzicow z przodu posadzic skoro starsi a dzieci wypieprzyc na tył? ;]

Ja bym w cytryne albo renuara celowal - za tą kase bedzie w miare swieży.

Napisano
Teraz, Vadero napisał:

A to nie mozna rodzicow z przodu posadzic skoro starsi a dzieci wypieprzyc na tył? ;]

Ależ można, a nawet należy. Tylko dziecko dziecku nierówne i jeśli można dać mu z tyłu więcej swobody - to warto. A wsiadanie nawet do siedmioosobowego auta może być łatwiejsze lub trudniejsze. Dlatego "warto zadać sobie pytanie"...

Napisano

Mam Galaxego - sprawdzałem S-Max,Zafiry B/C - generalnie miejsca są dość spoko i dość spoko wsiąść, Captiva, jak już siądziesz to ok.

Napisano

Napisałbym XC90 7-osobowy, ale w budżecie do 35kPLN będzie staroć z niewiadomym realnym przebiegiem i historią wypadkowości.

W podanym budżecie szukałbym opla, forda, cytryny.

Napisano
2 godziny temu, 4thelement napisał:

Zerkałem w stronę s-mają, galaxy....tyle że nie wiem czy wybór dobry

Do Twoich potrzeb Galaxy się nada. Najdalej wiozłem dorosłą osobę (teściową) przez 2x800km i w 3 rzędzie wysiedziała ;] 

Co do S-max, to chyba ma troszkę mniej miejsca w 3 rzędzie.

Napisano
18 minut temu, Jarek_JD napisał:

Przede wszystkim nie ma przesuwanego 3go rzędu, więc nie pomanewrujesz miejscem na nogi/bagaż.

Napisano
1 godzinę temu, Jarek_JD napisał:

Do Twoich potrzeb Galaxy się nada. Najdalej wiozłem dorosłą osobę (teściową) przez 2x800km i w 3 rzędzie wysiedziała ;] 

Stare Sharan/Galaxy/ Alhambra, którymi jeździłem, miały oddzielne fotele 2. i 3. rzędu. Nawet siedzący w ostatnim rzędzie nie narzekali na brak komfortu po trasie rzędu 500km.

Napisano
14 minut temu, borbet napisał:

Stare Sharan/Galaxy/ Alhambra, którymi jeździłem, miały oddzielne fotele 2. i 3. rzędu. Nawet siedzący w ostatnim rzędzie nie narzekali na brak komfortu po trasie rzędu 500km.

system składanych w podłogę dodatkowych siedzen..

A co zrobić z tymi 20kg klocami jak potrzebujesz bagażnika?

Napisano
3 minuty temu, el_guapo napisał:

Popieram, szczególnie że da się znaleźć furę 7 os z wygodnymi fotelami 3 rzędu wysuwanymi, jak Galaxy czy Zafira w której to było dość nieźle.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, AstraC napisał:

Popieram, szczególnie że da się znaleźć furę 7 os z wygodnymi fotelami 3 rzędu wysuwanymi, jak Galaxy czy Zafira w której to było dość nieźle.

w sumie chciałbym uniknąć wyciąganych siedzeń, powodem jest brak miejsca aby je przechowywać w dogodnym miejscu. 2 dodatkowe siedzenia będą potrzebne naprawdę sporadycznie.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, spad napisał:

Chevrolet Captiva, Dacia Lodgy.

Dacia odpada ze względu na jakość wykonania i ogrom silników 1.5dCI...które nie cieszą się pozytywną sławą

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Jarek_JD napisał:

miejsca z samego tyłu są z góry zarezerwowane dla najmłodszych- oczywiście przy pełnej obsadzie - na codzień chciałbym aby się siedzenia chowały w podłogę i można wykorzystać miejsce w bagażniku

Napisano

Voyager albo Grand Voyager i nue ma się co przejmować składaniem siedzeń.

To chyba jedyne auto, które się Amerykanom udało i nie ma sensu wyważanie otwartych drzwi.

Napisano
49 minut temu, 4thelement napisał:

miejsca z samego tyłu są z góry zarezerwowane dla najmłodszych- oczywiście przy pełnej obsadzie - na codzień chciałbym aby się siedzenia chowały w podłogę i można wykorzystać miejsce w bagażniku

To takie C4 Grand Picasso czy S-Max są chyba wystarczająco dobre? 

Napisano
1 godzinę temu, 4thelement napisał:

W Galaxy MK3 (po 2006r.) trzeci rząd jest schowany w podłodze. Po złożeniu bagażnik jest płaski. Te dwa fotele są dodatkowo regulowane przód/tył i pochylenie.

Napisano

Bede malo oryginalny - trojaczki: Fiat Ulysse, Peugeot 807, Citroen C8 ;)

Napisano
1 godzinę temu, SebeKK napisał:

Mają chowane w podłodze fotele 3 rzędu?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, SebeKK napisał:

absolutnie nie wchodzi w grę - po prostu są dla mnie brzydkie

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, grogi napisał:

To takie C4 Grand Picasso czy S-Max są chyba wystarczająco dobre? 

tak, dlatego pochylam się właśnie ku tym modelom

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Jarek_JD napisał:

W Galaxy MK3 (po 2006r.) trzeci rząd jest schowany w podłodze. Po złożeniu bagażnik jest płaski. Te dwa fotele są dodatkowo regulowane przód/tył i pochylenie.

no tego właśnie pewny nie byłem - widywałem modele z siedzeniami nie chowanymi w podłogę

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Joki napisał:

Voyager albo Grand Voyager i nue ma się co przejmować składaniem siedzeń.

To chyba jedyne auto, które się Amerykanom udało i nie ma sensu wyważanie otwartych drzwi.

wybór jednostek silnikowych nie pozwala na w miarę oszczędne użytkowanie takiego pojazdu

a pozatym - styl amerykański nie jest dla mnie ideałem

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, AstraC napisał:

nigdy nie chciałem Opla i Forda

dziś powoli przekonuję się do Forda (aczkolwiek nie wiem czy moja morda pasuje do Forda) natomiast aby przekonać się do Opla brakuje mi bardzo wiele.....mam w rodzinie przypadek gdzie w oplu dwumasa poszła po 130kkm.....wiem że to nie reguła -ale dla mnie samochód z "z" w znaczku nigdy nie był wyznacznikiem jakiejkolwiek jakości

Napisano
16 minut temu, 4thelement napisał:

nigdy nie chciałem Opla i Forda

dziś powoli przekonuję się do Forda (aczkolwiek nie wiem czy moja morda pasuje do Forda) natomiast aby przekonać się do Opla brakuje mi bardzo wiele.....mam w rodzinie przypadek gdzie w oplu dwumasa poszła po 130kkm.....wiem że to nie reguła -ale dla mnie samochód z "z" w znaczku nigdy nie był wyznacznikiem jakiejkolwiek jakości

To zobacz jakość Forda i jego wykończenie i rozwiązania techniczne rodem z lat 90.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rostex napisał:

To zobacz jakość Forda i jego wykończenie i rozwiązania techniczne rodem z lat 90.

Nie miałem do czynienia z Fordem wcześniej...więc się nie wypowiem 

Natomiast na temat Opla...na podstawie doświadczeń które dotknęły moje najbliższe otoczenie jestem w stanie stwierdzić że tak jak napisałem wyzej 

Dlatego też nie bronie forda 

Po drugie nie wydaje mi się aby do zafiry wsiadalo sie wygodniej jak do s-maxa...

Napisano

S max to takie 7 osobowe ale nadal "osobowo" wyglądające auto i jednak na podłożu auta klasy średniej a nie jak Zafira na podłodze Astry. Jeśli szukasz smax to odrazu mówię iż nie będzie tanio - jest spory pobyt na te auta  - przejedź się i sam przekonaj dlaczego.  Jeśli szukasz pełnoprawnego 7 osobowca plus mega bagażnik to raczej szukaj większego - jeśli wystarczy bagażnik jak w Smax przy 7 osobach to naprawdę niezły wybór.

Napisano
8 godzin temu, nubirr napisał:

Jeśli szukasz pełnoprawnego 7 osobowca plus mega bagażnik to (...)

Gdzie to wyczytałeś w poście autora? :hmm:

W temacie  - jest jeszcze toyota verso. :ok:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, nubirr napisał:

S max to takie 7 osobowe ale nadal "osobowo" wyglądające auto i jednak na podłożu auta klasy średniej a nie jak Zafira na podłodze Astry. Jeśli szukasz smax to odrazu mówię iż nie będzie tanio - jest spory pobyt na te auta  - przejedź się i sam przekonaj dlaczego.  Jeśli szukasz pełnoprawnego 7 osobowca plus mega bagażnik to raczej szukaj większego - jeśli wystarczy bagażnik jak w Smax przy 7 osobach to naprawdę niezły wybór.

Jakich silników szukać? Dużo dobrego słyszałem o 2.0 140KM ...martwi mnie wyposażenie w dpf i dwumase....chętnie też pomyślałem o benzynie...tylko który silnik daje rade

Napisano
5 minut temu, 4thelement napisał:

Jakich silników szukać? Dużo dobrego słyszałem o 2.0 140KM ...martwi mnie wyposażenie w dpf i dwumase....chętnie też pomyślałem o benzynie...tylko który silnik daje rade

W 2.0 TDCI będziesz miał DPFa (raczej zawsze), są natomiast 1.8 TDCI firmowo bez DPF'a; oczywiście 1.8 ma gorsze notowania, bo to jednostka przedpotopowa uzbrojona tylko w nowszy osprzęt, ale "daje radę" uciągnąć tę budę.

Ja nie narzekam, choć trochę z nią walczyłem, ale większość problemów to niewiedza mechaników, za przykład niech posłuży rozrząd oparty na tandemie pasek+pasek w kasecie lub pasek+łańcuch w kasecie; większość mechaników wymienia pasek + rolkę, zupełnie zapominając o kasecie, co prowadzi do zerwania łańcucha (rzadziej lub paska (częściej) w kasecie i demolki silnika.

Napisano
4 minuty temu, el_guapo napisał:

W 2.0 TDCI będziesz miał DPFa (raczej zawsze), są natomiast 1.8 TDCI firmowo bez DPF'a; oczywiście 1.8 ma gorsze notowania, bo to jednostka przedpotopowa uzbrojona tylko w nowszy osprzęt, ale "daje radę" uciągnąć tę budę.

Ja nie narzekam, choć trochę z nią walczyłem, ale większość problemów to niewiedza mechaników, za przykład niech posłuży rozrząd oparty na tandemie pasek+pasek w kasecie lub pasek+łańcuch w kasecie; większość mechaników wymienia pasek + rolkę, zupełnie zapominając o kasecie, co prowadzi do zerwania łańcucha (rzadziej lub paska (częściej) w kasecie i demolki silnika.

Ford nawet po zmianie drugiego napędu z łańcucha na pasek nikogo nie informował o konieczności serwisowania tego elementu... Dopiero jak zaczęły się sypać, to znawcy marki zaczęli wiedzieć o problemie. 

Napisano
48 minut temu, el_guapo napisał:

Jeśli kupiony do 2009r w PL jako nowy to DPF'a nie ma. Mój Galaxy '09 2.0TDCI 140KM nie ma DPFa oryginalnie. :ok:

Napisano
Godzinę temu, 4thelement napisał:

2,5 T, 220 KM, 5 cyl. Dobry silnik i mało aut z tym motorem. Dobrze się gazuje, ale jak chcesz wykorzystać 7 miejsc to LPG odpada, bo nie da się bez rzeźby zamontować zbiornika pod podłogą bo przeszkadzają wydechy.

Napisano
Dnia 3.04.2017 o 13:51, el_guapo napisał:

Zostawić w garażu...

Napisano
5 minut temu, borbet napisał:

Zostawić w garażu...

A jak Ci nagle potrzeba 7 miejsc na mieście? I nie mów że się nie zdarza bo już nie raz korzystałem z tego że jest bagażnik, dojeżdżasz na wakacje wypakowujesz się do pokoju i już jest 7 os. :ok: A klamotów zabrane całe sterty. :ok: 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, borbet napisał:

Zostawić w garażu...

widzisz...po prostu nie chcę osobnych demontowanych siedzeń....

nie mam na nie miejsca ani w garażu, ani w piwnicy ani tym bardziej na strychu....tak po prostu, może ci się to wydawać dziwne ale taki mam kaprys aby chowały się one w podłodze....

Napisano
Teraz, 4thelement napisał:

nie mam na nie miejsca ani w garażu, ani w piwnicy ani tym bardziej na strychu....tak po prostu, może ci się to wydawać dziwne ale taki mam kaprys aby chowały się one w podłodze....

Nie przejmuj się, tutaj:

dsc_7258_0_0.jpg

Jest na prawdę spoko, sam jeździłem a mam 184cm wzrostu. :ok:

Napisano
9 minut temu, AstraC napisał:

A jak Ci nagle potrzeba 7 miejsc na mieście? I nie mów że się nie zdarza bo już nie raz korzystałem z tego że jest bagażnik, dojeżdżasz na wakacje wypakowujesz się do pokoju i już jest 7 os. :ok: A klamotów zabrane całe sterty. :ok: 

To akurat mogę zaplanować. ;]

A co do foteli składanych to jest to często kosztem komfortu siedzenia, wielkości schowków pod podłogą czy brakiem pełnego zapasu (lub nawet posiadaniem tylko zestawu "ratunkowego").

Edytowane przez borbet

Napisano
8 minut temu, 4thelement napisał:

Jedni mają tak a inny inaczej.

Ja na przykład mam taki kaprys, że vanem nie chciałbym jeździć na co dzień. Na wakacje owszem, ale po bułki/ papierosy to absolutnie nie.

Edytowane przez borbet

Napisano
1 minutę temu, borbet napisał:

To akurat mogę zaplanować. ;]

A co do foteli składanych to jest to często kosztem komfortu siedzenia, wielkości schowków pod podłogą czy brakiem pełnego zapasu (lub nawet posiadaniem tylko zestawu "raunkowego").

No planuj - jedziesz na dwa tygodnie z trójką dzieci, czyli 5 miejsc zajętych, chcesz wziąć sporo rzeczy na wyjazd, a dodatkowo wciąż mam 7os. po dojechaniu na miejsce, i jak trzeba kogoś podrzucić to nie ma problemu - mając dodatkowe fotele wyjmowane - albo bagażnik słaby, albo... ich nie masz. Nie raz już tak miałem, a wręcz za każdym razem jak gdzieś dalej na dłużej jadę.

Co do miejsca zgoda - nie mam schowków, ale bagażnik tutaj:

galaxy07on_2-680x451.jpg

Jest nie mały i tak. :ok: Są tylko dwa schowki po bokach.

Napisano
2 minuty temu, AstraC napisał:

No planuj - jedziesz na dwa tygodnie z trójką dzieci, czyli 5 miejsc zajętych, chcesz wziąć sporo rzeczy na wyjazd, a dodatkowo wciąż mam 7os. po dojechaniu na miejsce, i jak trzeba kogoś podrzucić to nie ma problemu - mając dodatkowe fotele wyjmowane - albo bagażnik słaby, albo... ich nie masz. Nie raz już tak miałem, a wręcz za każdym razem jak gdzieś dalej na dłużej jadę.

Co do miejsca zgoda - nie mam schowków, ale bagażnik tutaj:

galaxy07on_2-680x451.jpg

Jest nie mały i tak. :ok: Są tylko dwa schowki po bokach.

Ale, że na miejscu rodzą mi się nagle bliźniaki. Nie ogarniam argumentacji. :nie_wiem:

Jeśli wiem, że na miejscu będę miał wozić jeszcze dodatkowe osoby, to sobie to planuję: mniej szpejów, box etc.

Napisano
13 minut temu, AstraC napisał:

Nie przejmuj się, tutaj:

dsc_7258_0_0.jpg

A ile tu jest miejsca na bagaż przy użytkowanym 3. rzędzie? :hmm:

Napisano

Napiszę jeszcze, że znajomy ma 2 dzieci, ale zakupił 7 os. Chryslera Voyagera. U niego argumenty były dwa: może zabrać ze sobą dziadków ale może też rozdzielić dzieci na 2 rzędy. 

Jak widać, co osoba to inna argumentacja za 7-osobówką.

Napisano
Teraz, borbet napisał:

A ile tu jest miejsca na bagaż przy użytkowanym 3. rzędzie? :hmm:

U mnie dwie dorosłe osoby + złożony wózek bliźniaczy z gondolkami, i klamotami na jeden dzień pikniku weszło. :ok:

839357411_5_1080x720_ford-galaxy-tytaniu

Choć trzeba oddać sprawiedliwość że fotel jest na maks do przodu. Na maks do tyłu jak pamiętam jest do wysokości takiej linii widocznej na tym plastyku po prawej.

Napisano
1 minutę temu, borbet napisał:

Napiszę jeszcze, że znajomy ma 2 dzieci, ale zakupił 7 os. Chryslera Voyagera. U niego argumenty były dwa: może zabrać ze sobą dziadków ale może też rozdzielić dzieci na 2 rzędy. 

Jak widać, co osoba to inna argumentacja za 7-osobówką.

Efekt jest taki że każdy kupuje co mu pasuje. :ok:

Napisano
5 godzin temu, borbet napisał:

Jedni mają tak a inny inaczej.

Ja na przykład mam taki kaprys, że (...)

Poczekaj, bo się gubię - to w końcu Ty szukasz auta, czy 4thelement ?

Napisano

Nie przejmuj się, tutaj:

Niezle wnetrze. Co to za auto ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
5 godzin temu, AstraC napisał:

Dokładnie ten samo kryterium zdecydowało u mnie o zakupie Zafiry B. 

I w ostatnią niedzielę jadąc przez miasto zabrałem rodziców z moją starszą córką do auta i w 6 osób pojechaliśmy za miasto. Miejsca może nie jest full, ale na okazjonalne wypady nadają się idealnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.