Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W miarę mocne auto do 12 tyś

Featured Replies

Napisano

Po udanej przygodzie z fiatem stilo abarth szukam czegoś nowego. Od zawsze podobało mi się e39, czy do 12 tyś znajdzie się jakiś godny egzemplarz z silnikiem 2,5 lub 2,8 ? Jak się sprawują te auta, jak z ich eksploatacją i awaryjnością ?? W oko wpadły mi też astra bertone i 406 coupe z v-ka pod maską, jak ktoś miał styczność z ww autami proszę o opinie, jak ktoś ma inny pomysł na fajne auto w tym budżecie to czekam na oferty. Pozdrawiam

Napisano

E39 się znajdzie, ale trzeba szukać i jechać oglądać z kimś obeznanym w marce. Znajomy handluje używanymi BMW, głównie e46 i e39. Wyszukuje egzemplarze w cenach 8-12 kzł, przyjeżdża do mnie zrobić to i tamto i pcha dalej. Często pakiet startowy zamyka się w 1000zł i powiem szczerze, że do aut nie można się za wiele przyczepiać. Obecnie ma e39 w touringu 2002r ale z silnikiem 2.2 170KM, a ten silnik do kombi jest za słaby. U mnie zostawił niecały 1000 za nowe wisko, olej, uszczelkę podstawy filtra oleju, rolkę paska alternatora, płyn chłodzący. Ponadto widziałem w tym aucie nówki amorki 4 szt (KYB), nową chłodnicę, termostat. Biorąc pod uwagę fakt, że nie ma śladów korozji i jest dobrze wyposażona, to wygląda na to, że można kupić w Twoim budżecie podobne e39.

Napisano

ja mam okazje pojeździć syna bmw które to sobie niedawno kupił E46 turing 325xi automat  ful opcja 192 koniki i to się fajnie odpycha;] nie pognity i dał za niego po ostrym targowaniu 11tys. także można kupić jeszcze fajne autko se spoą stadniną pod maską

Edytowane przez Waldek40

Napisano
Po udanej przygodzie z fiatem stilo abarth szukam czegoś nowego. Od zawsze podobało mi się e39, czy do 12 tyś znajdzie się jakiś godny egzemplarz z silnikiem 2,5 lub 2,8 ? Jak się sprawują te auta, jak z ich eksploatacją i awaryjnością ?? W oko wpadły mi też astra bertone i 406 coupe z v-ka pod maską, jak ktoś miał styczność z ww autami proszę o opinie, jak ktoś ma inny pomysł na fajne auto w tym budżecie to czekam na oferty. Pozdrawiam

Grand cherokee 5.2
Chrysler 300m 3.5
Z e39 może 535 a najlepiej 540
Vectra gts 3.2
Napisano
14 minut temu, bielaPL napisał:

Grand cherokee 5.2
Chrysler 300m 3.5
Vectra gts 3.2

mam wrażenie, że za 12 tys. nie znajdziesz z w/w żadnego rozsądnego egzemplarza, za Vectrą kiedyś rozglądałem się w Niemczech ale poniżej 3 tys. euro nigdy nic nie widziałem, z tego co pamiętam startowały od ok. 4,5-5 tys.

Napisano
30 minut temu, bielaPL napisał:

Grand cherokee 5.2
Chrysler 300m 3.5
Vectra gts 3.2

E39 535 się nie kupuje, 540 w rozsądnym stanie kosztuje powyżej 20 kzł, a pozostałe 3 auta objedzie zwykłe 528.

Napisano
42 minuty temu, kaczorek79 napisał:

E39 535 się nie kupuje

Rozwiniesz?:hmm:

Napisano

A może coś z franc? 306 Gti-6 z końca produkcji? 167KM z fajnego 2.0 N/A. Wiem, że mniej niż wspomniane beemki, ale i auto sporo lżejsze.

Napisano
17 godzin temu, szuro napisał:

jak ktoś miał styczność z ww autami proszę o opinie, jak ktoś ma inny pomysł na fajne auto w tym budżecie to czekam na oferty. Pozdrawiam

Ale to są auta mocne ale nie szybkie :ok:

Napisano
12 minut temu, szyman napisał:

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-astra-coupe-bertone-2-0t-192km-turbo-benz-xenony-polskory-navi-telefon-alu-ID6yK4u9.html

Tylko coś tanio, ale generalnie Astra II 2.0T jest dość żwawa. :ok:

Napisano
1 minutę temu, szyman napisał:

jeśli zrobi 200Km/h od zera w czasie 20-22sek to tak :ok:

Tutaj masz ~28s:

Ale ewidentnie stracił ze 2s na zmianie z 1 na 2.

Napisano
1 minutę temu, szyman napisał:

Tyłka nie urywa

tutaj masz moje bravo na cywilnych oponach i zmiana biegów też z dupy była

https://www.youtube.com/watch?v=GX8ywKuaEn8

No panie ale to dłubany silnik:

http://www.zibisoft.pl/?ida=26

2.5 V6 zdłubane na 200KM jest podobno szybsze od 3.0 V6 211KM w Oplu. ;]

Napisano
1 godzinę temu, AstraC napisał:

Bo przebieg duży, a Z20LET do najtrwalszych nie należał. Pewnie remontu wymaga :hmm: 

Generalnie LETa serii Z też można było fajnie podłubać :ok: 

Tu silnik zakuty i na TD05:

543b7949ae616bab.jpg

Edytowane przez analyzer64

Napisano
17 godzin temu, Prozaq napisał:

Rozwiniesz?:hmm:

Jeździłem zarówno 540i, jak i 535i. 535i jest gorsza w osiągach od 530i, waży od R6 ponad 100 kg więcej, co zaburza już świetne prowadzenie, pali średnio 2l/100 więcej i wszystko przy silniku kosztuje dużo więcej. W zamian, nawet nie oddaje tego dźwięku, który powinien być z V8, bo ma płaski wał korbowy i generalnie lepiej pracuje R6. Zdrowym 528i jeździ się przyjemniej.

Napisano
8 godzin temu, szyman napisał:

Nikt tu nie szuka auta do bycia "miszczem" prostej spod świateł. Mocnym autem może takie, które na zwykłej dwupasmówce leci spokojnie 200+ i nie zwalnia na łukach, a jak trzeba pogonić szybkiego wściekłego, to i 240 pojedzie.

Napisano
  • Autor

Dokładnie nie szukam bolidu f1 :) szukam zwawego komfortowego i dobrze wyposażonego auta :) stilo abarth było dla mnie dość zwawe a w katalogu mialo niby 8,7 do stu :) chodzi głównie o to czy bmw nie pusci mnie z torbami chociaż jak czytam to sa to w miarę trwale auta, autem nie kręcę też wielkich przebiegów bo wychodzi ok 10 tyś na rok

Napisano
2 godziny temu, szuro napisał:

Dokładnie nie szukam bolidu f1 :) szukam zwawego komfortowego i dobrze wyposażonego auta :) stilo abarth było dla mnie dość zwawe a w katalogu mialo niby 8,7 do stu :) chodzi głównie o to czy bmw nie pusci mnie z torbami chociaż jak czytam to sa to w miarę trwale auta, autem nie kręcę też wielkich przebiegów bo wychodzi ok 10 tyś na rok

Stilo Abarth potencjalnie powinien generować większe koszty eksploatacji, niż przykładowe 528i. Ważne, aby sprawdzić kilka punktów przy zakupie, a auto ma mieć moc w trakcie sprzedaży, bo później się okaże, że dwa czujniki wałków do wymiany, Vanos do regeneracji i 2 kzł poszłoooo.

W tych autach ważne jest, że niektóre elementy można zastosować tylko z oryginału, albo z firmy, która robiła na OE. Tak dla przykładu, wszystkie czujniki w osprzęcie silnika muszą być OE lub VDO Siemens, sondy lambda muszą być z Boscha, a części układu chłodzenia z Behra. Inne nie działają w ogóle.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Nikt tu nie szuka auta do bycia "miszczem" prostej spod świateł. Mocnym autem może takie, które na zwykłej dwupasmówce leci spokojnie 200+ i nie zwalnia na łukach, a jak trzeba pogonić szybkiego wściekłego, to i 240 pojedzie.

dla mnie liczyło się osiągnięcie v-max w jak najkrótszym czasie,odległości (przydatne przy wyprzedzaniu prawym jak szeryf nie zjeżdżał z lewego)

Napisano
16 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Jeździłem zarówno 540i, jak i 535i. 535i jest gorsza w osiągach od 530i, waży od R6 ponad 100 kg więcej, co zaburza już świetne prowadzenie, pali średnio 2l/100 więcej i wszystko przy silniku kosztuje dużo więcej. W zamian, nawet nie oddaje tego dźwięku, który powinien być z V8, bo ma płaski wał korbowy i generalnie lepiej pracuje R6. Zdrowym 528i jeździ się przyjemniej.

A przy tym zdrowe 528i objedzie 535 mniej przy tym paląc

Napisano
13 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Stilo Abarth potencjalnie powinien generować większe koszty eksploatacji, niż przykładowe 528i. Ważne, aby sprawdzić kilka punktów przy zakupie, a auto ma mieć moc w trakcie sprzedaży, bo później się okaże, że dwa czujniki wałków do wymiany, Vanos do regeneracji i 2 kzł poszłoooo.

W tych autach ważne jest, że niektóre elementy można zastosować tylko z oryginału, albo z firmy, która robiła na OE. Tak dla przykładu, wszystkie czujniki w osprzęcie silnika muszą być OE lub VDO Siemens, sondy lambda muszą być z Boscha, a części układu chłodzenia z Behra. Inne nie działają w ogóle.

Tarcze i klocki również. Dwa razy próbowałem założyć tańszy, ale dobrej jakości zamiennik i po pewnym czasie tarcze biły. Oryginał wytrzymał 25 tys km i tak sprzedałem. 

A najważniejsze to mechanik, który zna te auta. Gdybym nie miał takiego nie wpakowałbym się w BMW. Poczytaj sobie na forach jakim problemem jest fachowe odpowietrzenie 528i. 

Mi się moje zaczęło grzać w zeszłym tygodniu, najpierw lekkie wychylenie wskazówki, później ze dwa razy podszedł prawie do czerwonego. Laweta, auto do mechanika, sprawdzona chłodnica - drożna, przewody idealne, termostat zagotowany w garnku:) - działa, odpowietrzane kilka razy, dalej się grzeje. Już mieliśmy robić test na obecność spalin, a ja oczyma wyobraźni widziałem remont silnika, kiedy mój mechanik zaczął sobie kojarzyć  fakty do kupy. 

Nawierciliśmy małą dziurę w wydechu i poszła kamera endoskopowa, oczom naszym ukazał się stopiony katalizator zalepiony czarną masą. Katalizator wycięty, auto dostało mocy, nie grzeje się, jedyne co mnie wkurza to jest odrobinę głośniej więc będę szukał sprawnej używki lub jakiegoś innego rozwiązania bo lubię ciszę.

Gdyby nie dociekliwość mechanika który zęby zjadł na BMW, prawdopodobnie rozbieralibyśmy silnik. Koszty bliżej nieokreślone 2-3-4 kpln.

Napisano
Dnia 8.04.2017 o 23:10, jacob24 napisał:

mam wrażenie, że za 12 tys. nie znajdziesz z w/w żadnego rozsądnego egzemplarza, za Vectrą kiedyś rozglądałem się w Niemczech ale poniżej 3 tys. euro nigdy nic nie widziałem, z tego co pamiętam startowały od ok. 4,5-5 tys.

To zawsze można jeszcze rozejrzeć się za Omegą B FL 3.2 V6 218 KM :D

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bizz napisał:

A najważniejsze to mechanik, który zna te auta. Gdybym nie miał takiego nie wpakowałbym się w BMW. Poczytaj sobie na forach jakim problemem jest fachowe odpowietrzenie 528i. 

Z tym raczej nie powinno być problemu, w Łodzi jest kilka dobrych serwisów BMW a niedaleko mnie jest zakład gdzie robią i serwisują między innymi driftowozy. Trochę się boję BMW, ale w sumie biorąc pod uwagę opinie o Stilo w wersji abarth to chyba bardziej swojego poprzedniego fiata się powiniennem bać ;)

Napisano
Teraz, szuro napisał:

Z tym raczej nie powinno być problemu, w Łodzi jest kilka dobrych serwisów BMW a niedaleko mnie jest zakład gdzie robią i serwisują między innymi driftowozy. Trochę się boję BMW, ale w sumie biorąc pod uwagę opinie o Stilo w wersji abarth to chyba bardziej swojego poprzedniego fiata się powiniennem bać ;)

Ja też się bałem. Jak się okazało słusznie, bo BMW pochłania spore ilości kasy i na serwis bieżący i na ewentualne naprawy. Ale ile razy wsiadam do niej jadąc w trasę, wszystko jej wybaczam.

Napisano
20 minut temu, bizz napisał:

Ja też się bałem. Jak się okazało słusznie, bo BMW pochłania spore ilości kasy i na serwis bieżący i na ewentualne naprawy. Ale ile razy wsiadam do niej jadąc w trasę, wszystko jej wybaczam.

Jakiego rzędu są to pieniądze? Przypuśćmy, że mam na takie E39 16-18kpln, idzie kupić za tyle zadbany egzemplarz?

Napisano
19 minut temu, analyzer64 napisał:

Jakiego rzędu są to pieniądze? Przypuśćmy, że mam na takie E39 16-18kpln, idzie kupić za tyle zadbany egzemplarz?

Spokojnie. Mnie moje wyszło okolice 14-15 tyś. 

Ceny części masz tutaj:

https://www.aso-bmw.pl/

Panuje potoczne przekonanie, że E39 nie lubi zamienników. Popieram tą tezę, przynajmniej jeśli chodzi o układ chłodzenia i hamulcowy, bo tyle przetestowałem. Nie wiem jak z zawieszeniem, ostatnio kumpel sobie chwalił MeyleHD, więc jak będę miał coś do roboty, to może pójdę w tą stronę.

Podstawa to kupić dobry egzemplarz. Nie napalać się, nie szukać igły od pasjonata, po prostu powoli przeglądać ogłoszenia na olx i jeździć do tych "normalnych". 

Problem pojawi się przy drugim zakupie, moje pierwsze było wyposażone w 80% możliwego wypasu w E39, jak szukałem drugiego to nie chciałem rezygnować z tego do czego się przyzwyczaiłem, było ciężko i niestety mam auto gorzej wyposażone. 

Jeśli wystarcza Ci klima i elektryka szyb, kupisz dobre auto, przed liftem i za 8 tysięcy.

W E39 jest fatalne audio, jeśli lubisz muzykę to musisz mieć DSP, inaczej uszy więdną. Ja miałem, teraz nie mam i cierpię. Wolę jeździć bez muzyki, ewentualnie z audiobookiem niż słuchać tego co mam, a mam niby Proffesional, jedna półka pod DSP.

Szukaj motoru 2.8, pali tyle samo co mniejsze, a jeździ przyzwoicie. 

Tutaj sprawdzasz VIN, rok produkcji i czy wyposażenie auta zgadza się z tym które masz na liście:

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/online

Jak znajdziesz coś fajnego, pytaj.

Napisano

To ja Ci proponuje Volvo C70 2.0/ 2.4 T, od 163 do 240KM. Jeździ świetnie , wygląda oszałamiająco, oryginalne, koszty eksploatacji, no cóż troche kosztują.

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał:

Ja czytać nie muszę, odpowietrzam każde BMW w kilka chwil, mam swoje sposoby.

Nawierciliśmy małą dziurę w wydechu i poszła kamera endoskopowa, oczom naszym ukazał się stopiony katalizator

Błąd. Wystarczy odkręcić 4 sondy lambda i oba katalizatory można obejrzeć kamerą od strony wlotu i wylotu. Zaglądałem u siebie, mam nawet ładne fotki katalizatorów.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

póki co poszukiwania e39 bezowocne ;) ale na tapetę w sumie przypadkiem wpadło jeszcze audi a4 b5 z 2000 r. z silnikiem 2,8 V6 ( 193 konie ) + sekwencja lpg. Może ktoś miał styczność z takim bolidem ? Auto po wymianie rozrządu, pompy wody i uszczelniaczy.

Napisano

jak szukasz skarbonki bez dna to takie E39 czy E46 z tych roczników idealnei sie sprawdzi:)Mialem obie i nigdy wiecej starej bmw

Napisano

Ja szukam teraz Omegi B V6 za podobne pieniądze. :skromny:;]

Napisano
  • Autor

auto kupione, wybór padł jednak na audi A4 b5 wersja po lifcie, silnik 2,8 V6 z 2 letnią sekwencją. Póki co wrażenia jak najbardziej pozytywne :) 

20170302_161258.jpg

20170302_161316.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.