Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Belki dachowe a halas

Featured Replies

Napisano

Hej,

Czy bagaznik dachowy na pusto generuje duzy halas przy predkosciach autostradowych (130-140km/h)?

Da rade jezdzic z tym caly rok, czy jest to na tyle meczace, ze sciagacie jak nie uzywacie przez dluzsze okresy czasu?

Na bagazniku planuje zamontowac 2 uchwyty rowerowe i to wszystko.

A druga kwestia, to czy brac bagaznik dedykowany przez producenta (nie wiem kto robi dla Opla) czy moze jakis Cruz lub Intrpak tez da rade?

Thule odrzucam ze wzgledu na cene >1kPLN ;]

Dzieki,

Maciej

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Hej,

Czy bagaznik dachowy na pusto generuje duzy halas przy predkosciach autostradowych (130-140km/h)?

Da rade jezdzic z tym caly rok, czy jest to na tyle meczace, ze sciagacie jak nie uzywacie przez dluzsze okresy czasu?

Hałas zależy od wielu czynników i bez sprawdzenia trudno cokolwiek powiedzieć. Miałem przypadek, że same belki na aucie dość mocno hałasowały, a po założeniu uchwytów rowerowych robiło się ciszej. Czasami lekkie przesunięcie belki na dachu do przodu lub tyłu powoduje znaczące zmiany hałasu. Jeśli kolega zamierza jeździć z belkami po mieście, to nie powinno być problemów, ale przy trasach, czy dłuższych wyjazdach wolałbym zdjąć nawet nie tylko ze względu na hałas, ale i zużycie paliwa.

Napisano

Zdejmuję gdy nie używam przez dłuższy czas, a właściwie to na odwrót - zakładam, gdy potrzebuję.

Tak jak pisałem wcześniej w innym wątku - zdejmuję i zakładam całość. Zajmuje to dosłownie kilka minut.

Im bardziej przesunięty bagażnik do tyłu (przy zachowaniu zaleceń producenta pojazdu!) tym powinno być ciszej.

Ja mam belki Aero Thule (starego typu, nowe WingBar może są cichsze), a rowki w belkach wypełnione są gumowymi listwami/profilami dostarczanym z belkami.

Słychać lekkie świszczenie, szczególnie przy bocznym wietrze, ale mocno uciążliwe to nie jest.

Jazda z bagażnikiem na dachu wpływa na zwiększone zużycie paliwa.

Edytowane przez Gość

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał:

Jeżeli chodzi o Interpack to polecam sklep na ul. Płaskowickiej 46, a produkty mają na prawdę spoko jakości - podjedź oberzyj i na pewno coś wybierzesz. A cenę można negocjować, więc nie przejmuj się że na początku mają ciut wyższe ceny. :ok: 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Hej,

W 3 autach, belki zamontowane na: 1x relingach zintegrowanych, 2x punktach bazowych hałasowały bardziej na pusto, niż z np.: box'em.

Inna sprawa, ze belki mocowane do punktów bazowych miały rozbudowane mocowania, a belki na relingi miały je b.małe.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Hej,

A druga kwestia, to czy brac bagaznik dedykowany przez producenta (nie wiem kto robi dla Opla) czy moze jakis Cruz lub Intrpak tez da rade?

Thule odrzucam ze wzgledu na cene >1kPLN ;]

Dzieki,

Maciej

Zależy JAKI bagażnik. W poprzednim Outlanderze przerobiłem bagażnik Aguri, o taki:

bagaznik+belki+aguri+na+relingi+dachowe6

Pusty lub z boxem gwizdał jak diabli. O dziwo, z uchwytami na rowery była cisza, widocznie uchwyty zakłócały przepływ powietrza w gwiżdżącym miejscu. Ale mnie wkurzał, więc kupiłem jakiś Cruze Aero:

300_300_productGfx_5cbb8f853d9d58c2601eb

Ten był cichy zawsze.

Teraz dostałem bagażnik od Mitsubishi (który tak naprawdę jest Thule z logo Mitsu) i też jest cicho. Chociaż z rowerami jeszcze nie próbowałem.

Wygląda na to że nie ma reguły i trzeba próbować.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ryb napisał:

więc kupiłem jakiś Cruze Aero:

300_300_productGfx_5cbb8f853d9d58c2601eb

Ten był cichy zawsze.

No wlasnie znalazlem ten Cruze Aero i sie nad nim zastanawiam...

W tej samej cenie mam dedykowany Opla, ale jest sporo wyzszy i obawiam sie, ze moze bardziej halasowac...

W sumie to moze wezme z wypozyczalni na jeden weekend i potestuje jak beda mieli cos podobnego.

Napisano

u mnie w Insigni jest głośno, nie dałbym rady z tym jeździć. Jak raz nie miałem czasu zdjąć belek po powrocie z nart i musiałem zrobić trasę autostradową to mi pół nocy w uszach jeszcze szumiało :) Belki kupione w Oplu. Z boxem jest dużo ciszej.

Napisano

Mnie w cmaxie ( w którym i tak jest mega głośno powyżej 120 km/h) same belki hałasują bardziej niż z boxem ;]

Napisano

U mnie podobnie jak u kolegów.

Na zeszłoroczny wyjazd wakacyjny założyłem belki (dedykowane do avensisa) i box (interpack)

Na samych belkach gwizdał od 60-70km/h. Po założeniu Boxu cisza do 150, szybciej nie jechałem.

Napisano

Zdecydowanie na pusto głośniej . Natomiast gdy zakładam uchwyty na rowery robi się cisza .

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ostatnio spacerowałem wiaduktem na Cybernetyki (powinieneś wiedzieć gdzie to jest) i najpierw usłyszałem gwizd, a chwilę później zobaczyłem jadące auto od Ski w stronę Marynarskiej. Miał właśnie założony "pusty" bagażnik dachowy na relingach i to przekonało mnie ostatecznie, że dobrze jest zdejmować belki (przypomniało mi to kilka dyskusji o hałasowaniu belek). Jednak jak wcześniej już kilkukrotnie koledzy napisali, zależy od bagażnika, warunków itd. Sam mam Thule ale jeszcze w starej, prostej, "kwadratowej" wersji i tylko raz go przez chwilę słyszałem, jak naprawdę mocno wiało. Ale mimo to od dawna zdejmuję go razem z boxem.

Napisano
Dnia 12.04.2017 o 11:25, AstraC napisał:

Jeżeli chodzi o Interpack to polecam sklep na ul. Płaskowickiej 46, a produkty mają na prawdę spoko jakości - podjedź oberzyj i na pewno coś wybierzesz. A cenę można negocjować, więc nie przejmuj się że na początku mają ciut wyższe ceny. :ok: 

Potwerdzam. Parę razy kupowałem tam poniżej cen ze sklepu internetowego IP.

Napisano

Mam taki bagażnik na relingi (AMC Mont Blanc). W XC70 od 120kmph bardziej hałasują lusterka niż rzeczony bagażnik z szerokim uchwytem na narty w 3 parami nart.

Co ciekawe, bardziej hałasują same puste belki niż konfiguracja, jak wyżej.

Napisano
Dnia 12.04.2017 o 10:40, Maciej__ napisał:

Hej

Ja mam przez okres letni cały czas zamontowany bagażnik z dwoma uchwytami na rowery.

Jest głośniej niż bez ale do zniesienia - jeszcze zależy jakie uchwyty chcesz mieć bo ja mam montowane za widelec Thula i one są super opływowe a największą głośność generują belki oryginalne Renaulta.

Jak kupisz belki thula lub innego producenta na wsuwki T to pamiętaj by szczelnie wypełnić rower T w miejscu gdzie nie ma uchwytów bo to generowało sporą glośność w aucie u kolegi.

Napisano

Mam originalne belki peugeota do 407.

Powyzej 50km/h slychac dosc glosno.

Powyzej 100km/h slychac bardzo glosno.

Na dluzszych trasach przy predkosciach rzedu 100km/h spalanie idzie w gore o okolo 0.5 litra w porownaniu w brakiem belek.

130km/h chyba nigdy tym autem nie jechalem wiec niewiem.

Edytowane przez CiniO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.