Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie duże auto do roboty z LPG? Wystarczą dwa miejsca.

Featured Replies

Napisano

Potrzebne mi nie duże auto do roboty. Dystans średnio pokonywany to ok. 200km x 5 dni w tygodniu czyli tysiak w tygodniu. Sporo bo rocznie ok 50tyś km. Interesuję mnie nie duże auto dwumiejscowe (będę woził 5 skrzynek narzedziowych), drogi przeróżne. Z wymagań klima, wygodne fotele, el. szyby mała awaryjność, małe spalanie, 5 drzwi. OBOWIAZKOWO LPG!!! Ogólnie może być auto 5cio osobowe a tylne fotele się wyrzuci. Moje typy to: Dacia Sandero 1.2, Renault Clio 1.2, Fiat Panda 3 1.2, Fiat Grande Punto 1.4 czy coś innego? Max maxow 20 tyś zł z rozrządami itp...

Edytowane przez mich89

Napisano

Ja bym całował w Sandero a najlepiej Stepway. Kupi się w miarę świeży rocznik. Podzespoły Renault silniki trwałe i dobre do LPG

Napisano
2 godziny temu, Luke16 napisał:

Ja bym całował w Sandero a najlepiej Stepway. 

siedziałeś w tym? moja kuzynka to ma i naprawde nie są to auta na miare dzisiejszych czasów. w środku jest taka kaszanka, że ja bym 200 km dziennie w tym nie wysiedział. z zewnątrz też dużo lepiej nie jest

Napisano

blue_ jeździłem siedziałem, przy moim wzroście czyli 180cm całkiem przyjemnie się podróżowało. Chociaż lepiej jeździło mi się Punto Evo :P 

Napisano
Potrzebne mi nie duże auto do roboty. Dystans średnio pokonywany to ok. 200km x 5 dni w tygodniu czyli tysiak w tygodniu. Sporo bo rocznie ok 50tyś km. Interesuję mnie nie duże auto dwumiejscowe (będę woził 5 skrzynek narzedziowych), drogi przeróżne. Z wymagań klima, wygodne fotele, el. szyby mała awaryjność, małe spalanie, 5 drzwi. OBOWIAZKOWO LPG!!! Ogólnie może być auto 5cio osobowe a tylne fotele się wyrzuci. Moje typy to: Dacia Sandero 1.2, Renault Clio 1.2, Fiat Panda 3 1.2, Fiat Grande Punto 1.4 czy coś innego? Max maxow 20 tyś zł z rozrządami itp...

Na te przebiegi to Yarisa.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

nie wiem co wykonujesz  za usługi, ja też niby tylko parę skrzynek z narzędziami wożę ,  a już mam  tego serdecznie dość. 

Właśnie kończę remont  Opla Combo z adaptacją  na mobilny warsztat,  to  dużo lepsze rozwiązanie  niż  co  rusz pakowanie  narzędzi w walizki,  bo jak nie  ułożysz,  tylko  rzucisz luzem  to  potem  szukasz co rusz po  bagażniku gdzie to leży. 

No i ma to taką  zaletę,  że  combo spełnia wymagania na VAT (warunek  to  1 rząd siedzeń) , co przy Twoich przebiegach daje  już jakąś  kasę. 

Ja też  mam  go  na LPG  (butla  pod paką),  to  przy  cenie  gazu  2.2 na stacji  mnie  kosztuje  ok.  1,5 za litr. 

Warunkiem powyższego jest  oczywiście  DG. 

Zastanów się 

Edytowane przez technix

Napisano
30 minut temu, technix napisał:

nie wiem co wykonujesz  za usługi, ja też niby tylko parę skrzynek z narzędziami wożę ,  a już mam  tego serdecznie dość. 

Właśnie kończę remont  Opla Combo z adaptacją  na mobilny warsztat,  to  dużo lepsze rozwiązanie  niż  co  rusz pakowanie  narzędzi w walizki,  bo jak nie  ułożysz,  tylko  rzucisz luzem  to  potem  szukasz co rusz po  bagażniku gdzie to leży. 

No i ma to taką  zaletę,  że  combo spełnia wymagania na VAT (warunek  to  1 rząd siedzeń) , co przy Twoich przebiegach daje  już jakąś  kasę. 

Ja też  mam  go  na LPG  (butla  pod paką),  to  przy  cenie  gazu  2.2 na stacji  mnie  kosztuje  ok.  1,5 za litr. 

Warunkiem powyższego jest  oczywiście  DG. 

Zastanów się 

@technix przecież jak pisze starcza mu 2 miejsca to każda osobówka zrobiona na van-a mu styka i spełnia warunki na odliczenie VAT. Trochę tego w handlu jest.

Zabudowa dobry pomysł, jeżeli faktycznie potrzebna.

Napisano

tak,  wiem,  ale  nie widzę  sensu  zabudowy  w aucie  do  którego  trzeba się schylać żeby  cokolwiek sięgnąć. 

Jak  wozi 5 skrzynek  to coś tam chyba ma. 

Chyba że to miniaturki 

Napisano
  • Autor

Skrzynki to 3x20" i 2x12" plus trochę papierów. Jeździłem Loganem MCV ale skończył na boku innego auta. Powiem szczerze wozilem nim powietrze. Paliwa odliczyć nie mogę bo pracuje w firmie a szef wymaga swojego auta

Napisano

aha  a liczysz mu  kilometrówkę,  dlatego  chcesz  malolitrażowy z LPG -  rozsądnie 

Naprawy  wszelkie też  twoja broszka,  tak? 

P. S.  lubię  takich  szefów  szmaciarzy -  wymaga auta ale  udaje  że na etat  zatrudnia 

Czemu  nie chce współpracować  na B2B? 

Napisano

co do  zaproponowanych przez ciebie aut  to  osobiście mam  bardzo złe doświadczenia z motoryzacją  po 2005 roku,  szczerze  wolałbym  starsze tańsze  proste w naprawie auto  typu  astra g 1.6 8v za ok 8kzl,  oddał do mechanika  na wymianę wszystkiego niezbędnego  typy  tarcze,  klocki,  rozrząd,  zlecił montaż  nowej instalacji LPG kupił  kpl.  nowych  opon  całorocznych o lekko  zwiększonym rozmiarze typu  195/65/15 i taką  asterką już też się  prawie wszędzie przebijesz  a całość  cie wyniesie trochę  poniżej budżetu. 

Albo  drugie rozwiązanie,  bierzesz  20kzl ze sobą  do salonu,  reszta na raty i też są  duże szanse na bezproblemową jazdę 

Napisano
  • Autor

Wiesz mi zależało tylko na zatrudnieniu. Odchodzą mi zbędne formalności urzędowe i zusy. Ja tam nie narzekam bo w nic mi się nie wtrąca a daje dobrze zarobić. A szczerze to jakbym był sam szefem to wolałbym żeby pracownik miał swoje auto... już pracowałem w firmie gdzie były sluzbowki. Czyjegoś tak nie poszanujesz jak swojego. Rozliczam się z kilometrówki a naprawy we własnym zakresie.

Takie rozwiązanie jak proponujesz też biorę pod uwagę. Akurat może nie OPEL bo za nimi nie przepadam ale np. te auta które podałem wydają mi się też bezproblemowe. No i ważna rzecz klapa musi tworzyć ala daszek że jak coś będę grzebał podczas deszczu żeby na głowę nie padało.

Edytowane przez mich89

Napisano

no nie wiem czy  kilkuletni francuz  ma szansę być  bezproblemowy 

wg mnie to potrzebujesz  auta  jak  cep,  proste tanie  niekoniecznie ładne  i z bajerami 

Napisano

a co do skrzynek to ja trochę więcej potrzebuje,  3 szt. 26 cali,  jedna  podręczna 20, wiadra,  przedłużacz ect. 

Mi  omega b kombi stała się już dawno za mała 

Napisano
  • Autor

technix ja osobiście na francuskich autach się jeszcze nie zawiodłem ale nigdy nie kupię francuskiego diesla :D . Na Fiacie też się nie zawiodłem. Najbardziej wpieniał mnie właśnie Opel i to astra f z wyżej opisanym silnikiem   skończyło się na wymianie silnika i sprzedaży auta...  bajerów nie potrzebuje, oprócz klimy, wspomagania, absu, c. zamka i el. szyb.

Napisano

to  musisz być urodzony pod baaardzo szczęśliwą gwiazdą  skoro pozycjonujesz fiata  nad oplem  a tym bardziej astrą f 

pozdro 

Napisano
  • Autor

Nie pozycjonuje ale po tamtej astrze bardzo zniechecilem się do opla. Tym bardziej że każdy polecał auto z 1.6 8v bo bezawaryjne itp. poszło masę kasy a auto jak nie jeździło tak nie jeździło. Ale mniejsza o to wracając do tematu i tutaj kolega technix mi podpowiedział auto do 10 tyś zł linki przykładowe:

1. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-clio-11-2006r-campus-1-2-8-v-klima-oplacony-ID6yPlAr.html#xtor=SEC-8

2. https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-grande-punto-grande-punto-1-4-8v-klimatyzacja-2008-rok-5-drzwi-tanio-inne-ID6yQzNz.html#xtor=SEC-8

3. https://www.otomoto.pl/oferta/dacia-sandero-piekna-2009-1-4-1-wlasc-stan-bdb-tylko-103-tysprzebiegu-ID6yPBtd.html#xtor=SEC-8

Czy coś takiego drozszego?

https://www.otomoto.pl/oferta/dacia-sandero-stepway-1-6-87km-klima-nowe-opony-serwisowany-1-wlasciciel-ID6yQaBF.html#xtor=SEC-8

Napisano

1. Za podobne pieniądze (niewiele więcej) i z tego roku, to chyba lepiej już clio 3 kupić

2. To punto wg mnie to będzie niezły parch, nieco naprostowany po dość poważnym strzale w tył.

3. Dacia pewnie najlepsza z tych trzech, ale z Jarocina. Jak masz daleko, to lepiej tam nie jedź.

Napisano
  • Autor

To były tylko linki przykładowe, rozchodzilo mi się bardziej które z tych autek jest najwygodniejsze i najmniej awaryjne bo nie ukrywam że najbardziej mi się one jako modele podobają :)

Napisano

To clio weź 2 czy 3 obojętnie, byle 1,2 8V / 16V

Jest jeszcze coś takiego jak Modus, ale jak widzę po otwarciu maski tą szparę z widokiem na korek oleju i bagnet, to mi się odechciewa oględzin takiego auta, a co dopiero kupna i obsługi. Gdyby nie to, to pewnie by mi się spodobało.

Edytowane przez sebaM25

Napisano
  • Autor

Żona chciała modusa. Miałem to samo jak otworzyłem maskę ;l A Grande Punto? Tylko w tym bolidzie nie podoba mi się wnętrze we wcześniejszych modelach.

Napisano
14 minut temu, mich89 napisał:

w tym bolidzie nie podoba mi się wnętrze we wcześniejszych modelach.

Mi tam takie klasyczne bardziej pasuje, niż takie z modusa czy yariski.

Punto na pewno wiecej spali niż clio 2 i pewnie szybciej zgnije. Bagażnik znikomy i 1,2 jakieś mułowate. Na trasy pewnie lepsze, bo wygodniejsze będzie od clio 2 (czy od 3-ki to nie wiem).

Napisano
  • Autor

Chevrolet no jakoś mi nie leży... akurat w yarisie czy modusie też wnętrze mi nie pasowalo. Grande ma bardzo przecietne wnętrze zaś Evo ma eleganckie. Chyba jednak Clio najlepiej wypadnie z moich propozycji. Tras nie robię. Krece się w około komina.

Napisano

to  pande kup  może  uda ci się  1.4 100 PS dorwać 

Napisano
  • Autor

Miałem okazję przejechać się taką. Zarabiste auto z malym ale, części nie pasują od zwykłej Pandy... 

Zostawiam sobie 4 typy.

Dacia Sandero

Fiat Grande Punto

Renault Clio 

Fiat Panda 3 ale tutaj cena zabija.

Napisano

pande MK 2 1.4 100 PS 

a części  kupuj  do pandy 1.4 to wtedy będą pasować 

Napisano

Chcesz trzepac 50kkm/ rok to weź toyotę. Wytrzyma bez problemu. 1.33 silnik i skrzynia 6tka. Pali 8l gazu, serwis odwiedza tylko na przeglądy.

Napisano

tak,  ale  nowa 

stary  Japończyk nie  jest  bezawaryjny  a tym bardziej tani 

Napisano
7 godzin temu, mich89 napisał:

Miałem okazję przejechać się taką. Zarabiste auto z malym ale, części nie pasują od zwykłej Pandy... 

To kup zwykla. Przeciez sam napisales ze krecisz sie w kolko i nie po trasach, to nawet najslabsza da rade, a przy tym nie generuje kosztow. A jesli koniecznie musisz miec troche mocniejsza to szukaj 1.2 69KM

Napisano
22 godziny temu, technix napisał:

to  musisz być urodzony pod baaardzo szczęśliwą gwiazdą  skoro pozycjonujesz fiata  nad oplem  a tym bardziej astrą f 

pozdro 

Nie wiem czemu tak piszesz? Sam mialem kilka fiatow, pande mam nadal i tylko siena byla totalnym zlomem. Na reszte naprawde nie moglem narzekac, w przeciwienstwie do znajomych, ktorzy mieli ople. Wujek do astry g przez 5 lat dolozyl ok 10 tys (a kupil nowke w salonie)

Kumpel do f tez sporo wsadzil, ale ta z kolei miala ponad 200 tys km

Fiaty nie sa takie zle. Trzeba kupic po prostu zadbany i udany model

Napisano
Godzinę temu, technix napisał:

tak,  ale  nowa 

stary  Japończyk nie  jest  bezawaryjny  a tym bardziej tani 

Mysle ze 10 letnia toyota bedzie proporcjonalnie znacznie mniej awaryjna niz 10 letnie reno ;)

Napisano
38 minut temu, Vadero napisał:

Mysle ze 10 letnia toyota bedzie proporcjonalnie znacznie mniej awaryjna niz 10 letnie reno ;)

jezdziles takim ze tak stwierdzasz? Chodzi mi o renault

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał:

Myślę że za bardzo ogólnikami jedziecie proszę  Pana.

10 letnia yariska 1,0 może taka być, w zestawieniu z meganką 1,5

Rav4 dizel w porównaniu z clio 1,2 już niekoniecznie.

Napisano
Dnia 14.04.2017 o 22:48, mich89 napisał:

Potrzebne mi nie duże auto do roboty.

Fabia II van 1.4. kombi albo zwykła. Polecam

Napisano
  • Autor

A Sedici albo SX4 co to jest? Co to za silniki benzynowe tam siedzą? Fiata czy Suzuki?

Napisano
Dnia 16.04.2017 o 10:14, mich89 napisał:

Co tam poza amorami i springami nie pasuje od zwykłej?

Napisano
24 minuty temu, mich89 napisał:

A Sedici albo SX4 co to jest? Co to za silniki benzynowe tam siedzą? Fiata czy Suzuki?

SX4 ma syn mojego kolegi.Silnik Suzuki-bezawaryjny.Bardzo fajne,proste i bezpretensjonalne autko.

Napisano

Ogólnie SX4 to bardzo fajnie autko tylko tam bagażnika nie ma i nie wiem jak tam z lpg

Napisano
5 godzin temu, mazi napisał:

Co tam poza amorami i springami nie pasuje od zwykłej?

pewnie  hamulce,  osprzęt silnika,  rozrząd i elementy wnętrza 

Napisano

Na takie przebiegi to tylko japoniec. Brac yaris montowac lpg i jezdzic. W zyciu fiat czy renault. Co Ci ludzie tu polecaja.

Napisano
2 minuty temu, technix napisał:

pewnie  hamulce,  osprzęt silnika,  rozrząd i elementy wnętrza 

Hamulce, osprzęt, rozrząd to przecież to samo co w innych fiatach, nic kosmicznego przez co kosztownego.

Elementy wnętrza - to się nie zużywa.

Napisano
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Na takie przebiegi to tylko japoniec. Brac yaris montowac lpg i jezdzic. W zyciu fiat czy renault. Co Ci ludzie tu polecaja.

Tylko jest jedno ale - te toyotowskie silniki to tak różnie z LPG współpracują, chociaż podobno 1.33 w yarku ma hydrauliczną regulację luzów zaworowych i w miarę mocne gniazda, to może i będzie działać...

Napisano

ale inne niż w pandzie  1.2 8V  a o to chodzi autorowi 

Napisano

Co Wy macie do Fiata czy Renault??? Przejechałem Francuzami i Włochami masę kilometrów i praktycznie zero problemów. Do tej pory tylko Fiat lub Renault... Galaxy mimo że to VAG pochłonie teraz mnie z 2000zł... u mnie w rodzinie głównie królują właśnie te dwie marki i nikt złego słowa nie powie... a sam osobiście mało nie jeżdżę... tylko jest jedno ale kupuje auta z banalnymi silnikami np. K4M.

Kumpel w Pandzie 1.2 zrobił ok. 470tyś km. Ktoś kupił i pewnie jeździ dalej. 

Czytam temat vag to g... i co? Nowe auto i brak słów.

Edytowane przez Luke16

Napisano
Dnia 16.04.2017 o 18:06, Vadero napisał:

Mam jedno i drugie w domu i oba odpukać bezawaryjne :oki:

Napisano
Dnia 16.04.2017 o 10:14, mich89 napisał:

Zostawiam sobie 4 typy.

Dacia Sandero

Fiat Grande Punto

Renault Clio 

Fiat Panda 3 ale tutaj cena zabija.

nie dziaduj, jak szef daje zarobić to negocjuj cenę przykładowej https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-panda-fiat-panda-easy-1-2-przebieg-jedyne-2500km-salon-polska-ID6yQp7b.html#e746c81327 lub dobierz kredyt, auto świeże i powinno sporo przejeździć. A najlepiej kupić taką i sprzedać za rok odnawiając model

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.