Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5 ecoboost 160KM w Mondeo

Featured Replies

Napisano

Macie jakieś opinie ? Kompletnie nie znam motoru. Kwestia jak spalanie, czy ma jakieś bolączki i jak się odpycha.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Jeździłem w grand c-maxie i foce - bardzo pozytywny silnik. Elastyczny, mocny (do 160 bardzo fajnie, potem ciut mu brak pojemnosci). O jakichś awariach typowych dla niego nie słyszałem.

Nie wiem jak sobie z cięższym mondeo poradzi.

Napisano
57 minut temu, bergerac napisał:

Macie jakieś opinie ? Kompletnie nie znam motoru. Kwestia jak spalanie, czy ma jakieś bolączki i jak się odpycha.

Jezdzi calkiem fajnie, ale jak bedziesz korzystac z mocy to niestety swoje lubi wypic ;)

Kolega z pracy ma ten silnik w Focusie i srednie spalanie na poziomie 9-10/100 przy dosc ciezkiej nodzee

Jak swego czasu jechalismy do Berlina dosc szybko, to ledwo paliwa starczylo...

Przez 2 lata i 50kkm nie stwierdzil zadnych usterek przy czym on ma wersje 180KM

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Jezdzi calkiem fajnie, ale jak bedziesz korzystac z mocy to niestety swoje lubi wypic ;)

Kolega z pracy ma ten silnik w Focusie i srednie spalanie na poziomie 9-10/100 przy dosc ciezkiej nodzee

Przez 2 lata i 50kkm nie stwierdzil zadnych usterek przy czym on ma wersje 180KM

One sie latwo dlugia to bedzie mial 200KM bez peoblemu oczywiscie jak chce.

Napisano
16 minut temu, wujekcybul napisał:

Przecież one chwilowo mają 200KM... A gdzie do cywilnej jazdy potrzebujesz maksymalnej mocy na dłużej niż kilka/kilkanaście sekund?

Napisano
8 godzin temu, wujekcybul napisał:

IMHO roznica pomiedzy 180 a 200KM w codziennej jezdzie jest w zasadzie bez znaczenia.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Maciej__ napisał:

to o co mi najbardziej chodzi to, czy silnik nie ma żadnych wad "wrodzonych". Spalanie tak się spodziewam, że będzie około 10 litrów. Kolega się napalił na Mondeo, bo ma świetne wyposażenie, ale jest dostępny od ręki tylko z tym silnikiem.

Napisano
12 minut temu, bergerac napisał:

to o co mi najbardziej chodzi to, czy silnik nie ma żadnych wad "wrodzonych". Spalanie tak się spodziewam, że będzie około 10 litrów. Kolega się napalił na Mondeo, bo ma świetne wyposażenie, ale jest dostępny od ręki tylko z tym silnikiem.

Ale to używka? Bo 1,6 nie ma w ofercie.

Napisano

IMHO roznica pomiedzy 180 a 200KM w codziennej jezdzie jest w zasadzie bez znaczenia.

Pisałem o 160-200.
Napisano

To 1.5  150 chyba będzie?  Teraz przez weekend testowałem Focusa z tym silnikiem. Na 1,2,3 biegu nie czuć tej mocy, ale 4,5,6 idzie bardzo ładnie. Całkiem przyjemnie brzmi, ale srednio pali więcej niż TSI o ponad 0.5 l/100 km..

Napisano
31 minut temu, bergerac napisał:

nówka sztuka.

hmm..Nie widze w cenniku tego silnika

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

....Kolega się napalił na Mondeo, bo ma świetne wyposażenie....

Niech Twój kolega lepiej się porozgląda na rynku, bo moim zdaniem Mondeo z wyposażeniem trochę zostaje w tyle w stosunku do konkurencji....

natomiast jeździ super, mega cicho i mega komfortowo... a manualna skrzynia to bajka...

Napisano
  • Autor
31 minut temu, MGIL napisał:

Niech Twój kolega lepiej się porozgląda na rynku, bo moim zdaniem Mondeo z wyposażeniem trochę zostaje w tyle w stosunku do konkurencji....

natomiast jeździ super, mega cicho i mega komfortowo... a manualna skrzynia to bajka...

akurat po testach to wyposażenie go urzekło i cena. Jeździ przeciętnie.

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał:

akurat po testach to wyposażenie go urzekło i cena.

a jaką wersją wyposażenia jeździł ?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, MGIL napisał:

a jaką wersją wyposażenia jeździł ?

Titanium.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, Rado_ napisał:

hmm..Nie widze w cenniku tego silnika

dealer zrobił błąd w ofercie. Rzeczywiście jest to 1.5. 

Napisano
3 minuty temu, bergerac napisał:

Titanium.

ja brałem pod uwagę Titanium+pakiet Titanium i w wyposażeniu lepiej wypada np. Avensis Premium+Executive+Style

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, MGIL napisał:

ja brałem pod uwagę Titanium+pakiet Titanium i w wyposażeniu lepiej wypada np. Avensis Premium+Executive+Style

a jak cena ? obawiam się, że stylistyka nie będzie akceptowalna. Kolega nie ma 60 lat ;) Z tego co wiem to podoba mu się Insignia, Mondeo i Mazda 6.

Edytowane przez bergerac

Napisano
2 minuty temu, bergerac napisał:

a jak cena ? obawiam się, że stylistyka nie będzie akceptowalna. Kolega nie ma 60 lat ;) Z tego co wiem to podoba mu się Insignia, Mondeo i Mazda 6.

fakt... Avensis ma kontrowersyjną stylistykę ale mówimy o wyposażeniu :) cenowo Avensis chyba nawet tańszy w tym porównaniu do Mondeo...

Napisano

W dodatku Avensis wg mnie jednak lepiej trzyma wartość :ok:

Fordy jeżdżą na flotach = większa utrata przez gruz w komisach.

Napisano

Tyle, że auto ma chyba służyć do jeżdżenia, a nie minimalizowania utraty wartości.

Jeśli chodzi o przyjemność z jeżdżenia, to Mondeo będzie IMHO górą.

Edytowane przez Sylwester

Napisano
16 minut temu, bergerac napisał:

O 1.5 nic nie wiem, natomiast 1.6 dosyć dobrze sobie radzi w Galaxy. Spalanie średnie w Galaxy od 8l w trasie do 11l w mieście. Oczywiście spalanie mocno uzależnione od prędkości, więc bez problemu na autostradzie potrafi spalić ponad 10l. 

Napisano
15 minut temu, MGIL napisał:

fakt... Avensis ma kontrowersyjną stylistykę ale mówimy o wyposażeniu :) cenowo Avensis chyba nawet tańszy w tym porównaniu do Mondeo...

Ale w Avensis brak jakiegokolwiek silnika noPB, ktory by zapewnial sensowne osiagi...

Napisano
23 minuty temu, bergerac napisał:

Zmień nagłówek;)

Napisano
11 minut temu, komor napisał:

teraz tak... nie wiadomo jak będzie jak Toyota wycofa Avensisa z produkcji (o czym chodzą już jakiś czas plotki)

Edytowane przez MGIL

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, komor napisał:

Fordy jeżdżą na flotach = większa utrata przez gruz w komisach.

argument bez znaczenia z punktu widzenia kierowcy. Auto ma dawać jakąkolwiek przyjemność z jazdy i się podobać właścicielowi. Kilka tysięcy w perspektywie kilku lat użytkowania jest nieistotne.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Rado_ napisał:

Zmień nagłówek;)

chciałbym, ale nie umiem.

Napisano
14 minut temu, bergerac napisał:

argument bez znaczenia z punktu widzenia kierowcy. Auto ma dawać jakąkolwiek przyjemność z jazdy i się podobać właścicielowi. Kilka tysięcy w perspektywie kilku lat użytkowania jest nieistotne.

To Ford Mondeo powinien spełniać te wymagania.

Do tego te silniki 1.5 150 KM można również dłubać jak 1.6T. Denerwująca jest jedynie w nim ciasnota w porównaniu do wersja mk4.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, komor napisał:

To Ford Mondeo powinien spełniać te wymagania.

Do tego te silniki 1.5 150 KM można również dłubać jak 1.6T. Denerwująca jest jedynie w nim ciasnota w porównaniu do wersja mk4.

to raczej będzie zaleta, poprzednia wersja miała w sobie tyle finezji co autobus MZK. Jedynie Superb to przebijał ;) 

Napisano
17 godzin temu, bergerac napisał:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeżdżę wersją 2.0T 203 km i powyżej 100 to jedzie już raczej słabo.

Wydaje mi się, że 1.6 będzie za mały do tego auta.

Napisano
3 godziny temu, senseikrk napisał:

To 1.5  150 chyba będzie?  Teraz przez weekend testowałem Focusa z tym silnikiem. Na 1,2,3 biegu nie czuć tej mocy, ale 4,5,6 idzie bardzo ładnie.

Hmmm, ciekawe bo nie spotkalem jeszcze auta, ktore na wyzszych biegach przyspieszaloby lepiej niz na niskich ;]

Moza za wyjatkiem diesli, ktore za zazwyczaj pierwsze 2 biegi maja absurdalnie krotkie...

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Hmmm, ciekawe bo nie spotkalem jeszcze auta, ktore na wyzszych biegach przyspieszaloby lepiej niz na niskich ;]

Moza za wyjatkiem diesli, ktore za zazwyczaj pierwsze 2 biegi maja absurdalnie krotkie...

Ale to pewnie nie chodzi o to że przyspiesza lepiej niż  na 1,2,3 ale lepiej niż w innych [porównywalnych mocowo] autach na 4,5,6.

Napisano

Czyli po prostu jest dość elastyczny. Nazywajmy rzeczy po imieniu ;)

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

1.5 EB są ograniczone na 1 i 2 i pewnie stąd wrażenie. Przynajmniej w Focusie tak jest.

Napisano
6 godzin temu, komor napisał:

Czyli po prostu jest dość elastyczny. Nazywajmy rzeczy po imieniu ;)

O elastyczności można mówić gdy mamy na uwadze zdolność przyspieszania z niskich obrotów.Tutaj mamy do czynienia z dobrze zestopniowaną skrzynią i mocnym silnikiem co powoduje że także na wyższych biegach to auto jest dynamiczne.Przy dobrze zestopniowanej skrzyni biegów silnik nie musi być elastyczny aby dobrze przyspieszał.

Napisano
Dnia Friday, April 28, 2017 o 09:57, Jantarel napisał:

1.5 EB są ograniczone na 1 i 2 i pewnie stąd wrażenie. Przynajmniej w Focusie tak jest.

No właśnie, czyli to nie tylko moje subiektywne odczucie. Teraz jeżdżę Astra K 1.4 150 km i jakoś nie czuć tej mocy. Najlepsze wrażenie mocy w samochodach z silnikami 1.4 150 jak na razie zrobił leon.  Był to  jedyny do tej pory samochód, w którym pasażerowie mówili, że im żołądek podnosi. A miałem już ok 20 samochód w na testach, a większości o mocy ok 200 KM...

Napisano
Godzinę temu, senseikrk napisał:

No właśnie, czyli to nie tylko moje subiektywne odczucie. Teraz jeżdżę Astra K 1.4 150 km i jakoś nie czuć tej mocy. 

Nawet jak kręcić wyżej?

IMO to auto powinno jechać, bo podobno jest lżejsze od poprzednika.

Ja mam 141 KM z wolnossącego 1,8 w cięższym Cruze (bliźniak Astry J) i jak zredukować bieg, i pociągnąć ponad 4000 obr., to zaczyna jechać. :)

Napisano
2 godziny temu, senseikrk napisał:

Nie ma szału.  9,2 s do setki, czy osiągi jak 1.4 125 w vag

Eee, skąd takie dane? 

Napisano
21 godzin temu, senseikrk napisał:

No właśnie, czyli to nie tylko moje subiektywne odczucie. Teraz jeżdżę Astra K 1.4 150 km i jakoś nie czuć tej mocy. Najlepsze wrażenie mocy w samochodach z silnikami 1.4 150 jak na razie zrobił leon.  Był to  jedyny do tej pory samochód, w którym pasażerowie mówili, że im żołądek podnosi. A miałem już ok 20 samochód w na testach, a większości o mocy ok 200 KM...

Taa ponizej 9 do 100 i nie czuc. Przeciez to szybki samochod jest. Jak pasazerowie maja prawie nowe TDI z tych po 2000 to nic dziwnego.

Napisano
Z testów różnych pismakow [emoji4]

Tak sobie poszukalem na YouTube i nie jest to prawda [emoji57]
Napisano
6 godzin temu, Rado_ napisał:

Tak sobie poszukalem na YouTube i nie jest to prawda emoji57.png

To widocznie pismaki kłamia? Jutro nagram przyspieszenie :)

Napisano

W trybie sport odczucia są dużo lepsze. Wielkim zaskoczeniem jest bardzo niskie zużycie paliwa! Na chwilę obecną prawie o 1 l mniej pali niż Focus z 1.5 150 ecoboost 

Napisano

Nie żeby coś, ale różnica niecałego litra to prawie żadna różnica, która w zasadzie może wynikać po prostu z innych warunków drogowych:hmm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.