Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdjęcie z fotoradaru z 5 kwietnia i quiz do wskazania - jakie przepisy?

Featured Replies

Napisano
13 minut temu, JacWeg napisał:

...Ta lekcja działania wymiaru sprawiedliwości, zamiast 100 zł, kosztowała mnie 350 zł

Dla mnie taka lekcja była bardzo pouczająca. Dzięki niej dowiedziałem się z której strony koń nie kopie i kolejnym razem koszty wyszły 0 i jeszcze zarobiłem na zwrocie kosztów dojazdu i utraconych korzyści.

Szkoda, że tak rzadko miewam okazję i do końca życia mogę nie zdążyć się odkuć za lekcję.

;)

Napisano
Godzinę temu, JacWeg napisał:

Policja zawnioskowała o 500zł, ale sąd wcale nie musi tyle zasądzić. Może być więcej (do 5000 zł) lub mniej.

Pierwsza rozprawa jest bez udziału winowajcy (wyrok nakazowy),  koszty są względnie małe. Ale jak chcesz się dowiedzieć dlaczego sędzia zamiast 500zł, które sobie wymarzyłeś, przysoli Ci np. 1500zł to musisz się odwołać Odwołanie skutkuje drugą rozprawą, która też się może odbyć bez udziału winowajcy (przy pewnych warunkach). Koszty sądowe odpowiednio rosną. Dopiero wtedy możesz uzyskać uzasadnienie wyroku i jak Ci się nie podoba to kolejne odwołanie....

Ja się poddałem po przeczytaniu uzasadnienia, otrzymanym po drugiej rozprawie. Z koniem kopał się nie będę. Ta lekcja działania wymiaru sprawiedliwości, zamiast 100 zł, kosztowała mnie 350 zł

Pomieszało ci się z normalnym trybem.

Wniosek o skazanie obwinionego bez przeprowadzania rozprawy (ugoda) rządzi się swoimi przepisami - nie ma rozprawy, a sąd może zmienić coś w wymiarze kary, ale jak oskarżyciel i obwiniony się zgadzają, to po co ma to robić?

Napisano

Wskaż wymyślonego Ukraińca. Albo "Niemca" od którego kupiłeś na "umowę" auto w komisie w Gnieźnie. Jak sądy nas, tak my sądy...

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Pomieszało ci się z normalnym trybem.

Wniosek o skazanie obwinionego bez przeprowadzania rozprawy (ugoda) rządzi się swoimi przepisami - nie ma rozprawy, a sąd może zmienić coś w wymiarze kary, ale jak oskarżyciel i obwiniony się zgadzają, to po co ma to robić?

O jakiej ugodzie z Policją mówisz?

Właściciel auta którym kierowałem dostał fotkę z fotoradaru straży miejskiej. Wskazał mnie jako kierującego. Bardzo długo nie było żadnej odpowiedzi, po czym dostałem wezwanie jako świadek na policję.  Tam przyznałem się do popełnionego czynu. Policja zaproponowała karę pieniężną i punkty, którą przyjąłem. Potem dowiedziałem się że nie mogą wystawić mandatu, bo minął termin i kierują do sądu wniosek o ukaranie. W tym wniosku była wyszczególniona uzgodniona kwota, punktu oraz informacja, że przyznałem się do popełnienia wykroczenia i przyjmuję grzywnę.

A sędzina olała ustalenia z policją i wymierzyła karę wg. własnego uznania.

Chcesz mi powiedzieć, że policja stosuje różne wnioski o ukaranie? W zależności od tego czy to obwiniony powie o wysokości kary, czy policjant?

Napisano
5 godzin temu, JacWeg napisał:

O jakiej ugodzie z Policją mówisz?

Właściciel auta którym kierowałem dostał fotkę z fotoradaru straży miejskiej. Wskazał mnie jako kierującego. Bardzo długo nie było żadnej odpowiedzi, po czym dostałem wezwanie jako świadek na policję.  Tam przyznałem się do popełnionego czynu. Policja zaproponowała karę pieniężną i punkty, którą przyjąłem. Potem dowiedziałem się że nie mogą wystawić mandatu, bo minął termin i kierują do sądu wniosek o ukaranie. W tym wniosku była wyszczególniona uzgodniona kwota, punktu oraz informacja, że przyznałem się do popełnienia wykroczenia i przyjmuję grzywnę.

A sędzina olała ustalenia z policją i wymierzyła karę wg. własnego uznania.

Chcesz mi powiedzieć, że policja stosuje różne wnioski o ukaranie? W zależności od tego czy to obwiniony powie o wysokości kary, czy policjant?

Nie chce mi się tłumaczyć, generalnie możesz wnioskować o ukaranie bez rozprawy i zaproponować karę.

Napisano
22 godziny temu, Zuraw napisał:

Dokładnie :ok: Dodam jeszcze, że sytuacje nie dotyczy mnie, ale kogoś z mojej rodziny, kto przekroczył prędkość o 13km/h mając 63 na 50 i otrzymując z GITD quiz do wypełnienia zagrożony mandatem - i tu uwaga!!!! - kwotą 500zł bez punktów...... Świat stanął na głowie, bo za przekroczenie 10-20 zgodnie z taryfikatorem są 2pkty karne i 100zł mandatu.

ale to 500zł jest za niewskazanie sprawcy chyba?

jeśli odbiorca listu powie: tak, ja prowadziłem - to wówczas będzie zgodnie z taryfikatorem?

Napisano
19 minut temu, exor napisał:

ale to 500zł jest za niewskazanie sprawcy chyba?

jeśli odbiorca listu powie: tak, ja prowadziłem - to wówczas będzie zgodnie z taryfikatorem?

Oczywiście. Normalnie będzie 100zł i 2 punkty. Jeśli odmówi wskazania to 500. Te 400zł różnicy jest za brak punktów. 200zł za punkt. 

:hehe:

Napisano
23 godziny temu, Ryb napisał:

No to napisz że przekroczyłeś o 20 i dostaniesz 100zł. Jak widać niepamięć (lub udawanie idioty) może być droższe.

A znajomość prawa i zastosowanie go powoduje zwolnienie z jakiejkolwiek kary, gdyż organ władzy publicznej w przypadku mandatów z fotoradaru nie działa w granicach prawa, idzie na skróty aby wymusić przyznanie się do winy oraz samoukaranie. Dodatkowo - jadą wg uproszczonej instrukcji, zupełnie jak pracownicy telemarketingu - mają skrypt korespondencji i dzięki temu można ich ładnie ustawić na umorzenie sprawy.

Dodatkowo mandaty są wystawiane niezgodnie z rozporządzeniem MSW o wzorach mandatów, co jest kpiną z prawa i praworządności.

Gdyby nie to, że jakoś radary mnie nie łapią, to bym wypróbował wszelkie ścieżki prawne uniknięcia mandatu osobiście.

Tylko raz miałem okazję zostać sfotografowanym i bez żadnych krętactw, mówiąc tylko prawdę lub odmawiając odpowiedzi, tylko korzystając z praw mi przysługujących doprowadziłem do prawomocnego umorzenia sprawy przeciwko mnie.

Edytowane przez maras77

Napisano
11 godzin temu, Joki napisał:

Dla mnie taka lekcja była bardzo pouczająca. Dzięki niej dowiedziałem się z której strony koń nie kopie i kolejnym razem koszty wyszły 0 i jeszcze zarobiłem na zwrocie kosztów dojazdu i utraconych korzyści.

Szkoda, że tak rzadko miewam okazję i do końca życia mogę nie zdążyć się odkuć za lekcję.

;)

13 minut temu, maras77 napisał:

A znajomość prawa i zastosowanie go powoduje zwolnienie z jakiejkolwiek kary, gdyż organ władzy publicznej w przypadku mandatów z fotoradaru nie działa w granicach prawa, idzie na skróty aby wymusić przyznanie się do winy oraz samoukaranie. Dodatkowo - jadą wg uproszczonej instrukcji, zupełnie jak pracownicy telemarketingu - mają skrypt korespondencji i dzięki temu można ich ładnie ustawić na umorzenie sprawy.

Dodatkowo mandaty są wystawiane niezgodnie z rozporządzeniem MSW o wzorach mandatów, co jest kpiną z prawa i praworządności.

Gdyby nie to, że jakoś radary mnie nie łapią, to bym wypróbował wszelkie ścieżki prawne uniknięcia mandatu osobiście.

Tylko raz miałem okazję zostać sfotografowanym i bez żadnych krętactw, mówiąc tylko prawdę lub odmawiając odpowiedzi, tylko korzystając z praw mi przysługujących doprowadziłem do prawomocnego umorzenia sprawy przeciwko mnie.

To podzielcie sie swoja wiedza i sposobami ...

Napisano
21 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Chcesz się migać? Bądź facetem uzupełnij wyślij i czekaj na mandat... zapierd..łeś to płać!!!

1. To nie on jechał, sprawa nie dotyczy jego.

2. Jazda 63/50 to nie jest zapierd..lanie.

3. Wątpliwość dotyczy zwłaszcza wysokości mandatu i braku punktów karnych.

4. Postaraj się przeczytać najpierw, o co chodzi, zamiast rzucać populistyczne hasła o "byciu facetem", "zapierd...laniu", podczas gdy każdy średnio rozgarnięty kierowca wie, że te wszystkie kontrole prędkości odbywają się wyłącznie w miejscach, gdzie można bezpiecznie podnieść obowiązujący limit.

Napisano
10 minut temu, patgaw napisał:

Użyj szukajki na forum, przeczytaj KPoW, działaj.

Napisano
52 minuty temu, Polarny napisał:

1. To nie on jechał, sprawa nie dotyczy jego.

2. Jazda 63/50 to nie jest zapierd..lanie.

4. Postaraj się przeczytać najpierw, o co chodzi, zamiast rzucać populistyczne hasła o "byciu facetem", "zapierd...laniu", podczas gdy każdy średnio rozgarnięty kierowca wie, że te wszystkie kontrole prędkości odbywają się wyłącznie w miejscach, gdzie można bezpiecznie podnieść obowiązujący limit.

1. Spoko ale jak nie on jechał to po co temat na forum, jak kupkę pójdzie robić tez ma pisać?

2. To jest za pier... jazda niezgodna z przepisami!!!

3. Łamałeś przepisy to płać!!!

4. Trudno o czytanie ze zrozumieniem ;]

Napisano
Godzinę temu, patgaw napisał:

Proszę:

To konsekwencja pierwszego wątku, którego sam nie mogę odnaleźć ale na drugiej stronie jest moja, skrócona instrukcja krok po kroku a jak poszukasz w postach maras77 to znajdziesz szczegółowo.

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

1. Spoko ale jak nie on jechał to po co temat na forum, jak kupkę pójdzie robić tez ma pisać?

Po to, bo tak mu się podoba. Wielu ludzi pyta tutaj o wybór samochodu dla znajomego czy kogoś z rodziny. Odpisujesz im, że mają pisać, gdy "kupkę pójdzie robić"?

2. To jest za pier... jazda niezgodna z przepisami!!!

Najgłupsza wypowiedź miesiąca. A może i roku.

3. Łamałeś przepisy to płać!!!

Może pomyśl trochę, zanim coś chlapniesz, jakbyś przemawiał to głupków podatnych na populizmy.

Jest coś takiego jak taryfikator i on określa ile należy płacić. W żadnym nie ma 500 PLN za przekroczenie poniżej 20 km/h (mowa o Polsce).

Napisano
Dnia 27.04.2017 o 10:35, Ryb napisał:

Można odmówić odpowiedzi w ogóle, bo to tylko grzeczne pytanie na razie jest. Wystarczy wrzucić ten list do kosza (nawet nie jestem pewien czy wysyłają poleconym).

Jak skierują sprawę do sądu to już tak łatwo nie będzie. Odmówić możesz w postępowaniu karnym. A to jest o wykroczenie.

w sądzie jest łatwo, znajomy odmówił przyjęcia mandatu to nawet na sprawę go nie zaprosili tylko dostał wyrok od razu...

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

w sądzie jest łatwo, znajomy odmówił przyjęcia mandatu to nawet na sprawę go nie zaprosili tylko dostał wyrok od razu...

A pouczenie przeczytał?

Pewnie nie - z resztą zapewne tak samo, jak sędzia akt sprawy.

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał:

A pouczenie przeczytał?

Pewnie nie - z resztą zapewne tak samo, jak sędzia akt sprawy.

Cz sad zatem moze nie uwzglednic tej grzywny np 500zł i dać zakaz prowadzenia pojazdów?jezeli jest to wykroczenie ..

Napisano

To już chyba zależy od wagi wykroczeń, których się dopuściłeś... co to było? Zdradzisz?

Napisano
19 minut temu, arek_m napisał:

Cz sad zatem moze nie uwzglednic tej grzywny np 500zł i dać zakaz prowadzenia pojazdów?jezeli jest to wykroczenie ..

W trybie nakazowym raczej nie może.

Napisano
10 godzin temu, patgaw napisał:

Proste. Ja kiedyś dostałem foto, gdzie nie było widać twarzy. Wysłałem ja i moja :piekna:, każde na oddzielnej kartce, ale w jednej kopercie, że się przyznajemy, że w dniu ty i tym kierowaliśmy autem. Sprawa umorzona. :)

Napisano
23 minuty temu, arek_m napisał:

ale moze zwiekszyc kwote ?

Oczywiście że może. Sąd jest niezawisły i twoje układy z policją nie są dla niego wiążące. sprawdzone na własnej skórze.

Napisano
11 godzin temu, Polarny napisał:

ja sądzę, że to jednak opłata za niewskazanie kierowcy a nie mandat za przekroczenie o 13 km/h.

ale to trzebaby się wczytać w treść pisma.

Napisano

fajna dyskusja- może ktoś z praktyki by się wypowiedział, ja powiem tylko tyle -  wysyłanie samego quizu bez wyraźnej foty jest niezgodne z prawem.

Mi jak na razie udało się wypracować sposób dzięki któremu korespondencja z ITD się urywa- strzelają focha.:phi:

jak na razie 24:0 dla mnie -  i bynajmniej nie chodzi o moje wykroczenia.

Napisano
Dnia 27.04.2017 o 10:05, Ryb napisał:

Wezwą Cię na świadka i skończy się rumakowanie.

Ryb- przerabiałeś ten tryb z fotami ITD czy tylko gdybasz?

Napisano
Dnia 27.04.2017 o 10:12, Ryb napisał:

Przepisy mają się tak: na razie grzecznie pytają. Jeśli nie uzyskają odpowiedzi to zamiast quizu przyjdzie wezwanie do sądu.

Dalego podstawowa zasada w każdej dziedzinie gdzie organy się Tobą interesują - odpowiadać na pisma, tylko nie w stylu że ukraiński kolega Wania kierował tylko z głową.

Napisano

Trybunał Konstytucyjny wyrok z dnia 12 marca 2014 roku, sygn. akt: P 27/13, cyt. " Niedopuszczalne jest kierowanie przez właściwy organ alternatywnie żądania przyjęcia mandatu karnego za wykroczenie lub denuncjacji innej osoby. Skierowanie żądania przyjęcia mandatu karnego, oznacza bowiem, że sprawa wykroczenia nie budzi wątpliwości, co wyklucza jednoczesne kierowanie żądania denuncjacji innej osoby".

podobny pogląd - Sąd Najwyższy-  wyrok z dna 12 grudnia 2013 roku, sygn. akt: III KK 431/13.

Edytowane przez Dareek

Napisano
50 minut temu, Dareek napisał:

fajna dyskusja- może ktoś z praktyki by się wypowiedział, ja powiem tylko tyle -  wysyłanie samego quizu bez wyraźnej foty jest niezgodne z prawem.

Mi jak na razie udało się wypracować sposób dzięki któremu korespondencja z ITD się urywa- strzelają focha.:phi:

jak na razie 24:0 dla mnie -  i bynajmniej nie chodzi o moje wykroczenia.

Przecież to jasne jak słońce, że bez wyraźnej fotki można ich skierować na manowce.

Zdradź swój sposób załatwiania sprawy na etapie ITD, bo mój niestety wymaga przejścia ścieżki sądowej. Z drugiej strony miałem do czynienia z SM, która ma inne scieżki niż ITD.

Napisano
46 minut temu, Dareek napisał:

Trybunał Konstytucyjny wyrok z dnia 12 marca 2014 roku, sygn. akt: P 27/13, cyt. " Niedopuszczalne jest kierowanie przez właściwy organ alternatywnie żądania przyjęcia mandatu karnego za wykroczenie lub denuncjacji innej osoby. Skierowanie żądania przyjęcia mandatu karnego, oznacza bowiem, że sprawa wykroczenia nie budzi wątpliwości, co wyklucza jednoczesne kierowanie żądania denuncjacji innej osoby".

podobny pogląd - Sąd Najwyższy-  wyrok z dna 12 grudnia 2013 roku, sygn. akt: III KK 431/13.

Oni chyba poprawili te pisma tak, że nie łamią prawa wprost.

Też się na to powoływałem, ale sąd i tak uznał, że najważniejsze jest moje przyznanie się do winy w pierwszym piśmie i następnie odmowa składania wyjaśnień w drugim, które unieważnia przyznanie się do winy z pierwszego pisma.

Aczkolwiek tutaj jest śliski myk - przyznanie się w piśmie nie jest zeznaniem świadka, co wskazywał całkiem słusznie forumowy sędzia karny  @kawo i inni prawnicy.

Ale sąd jednak uznał, że odpowiedz na quiz należy objąć talią samą ochroną jak zeznanie świadka i umorzył sprawę.

Ale jak wcześniej zaznaczyłem, to zależy od sędziego, który jest niezawisły i może mieć inny pogląd na sprawę, i bezpieczniej jest po prostu zeznać w sposób zgodny z KPOW, czyli osobiście do protokołu.

Napisano

Problem ITD jest złożony bo:

1. mają orzeczenia takich instytucji jak TK i SN daleko w poważaniu.

2. Nie wysyłają z quizem fot- był moment w ub roku jak wysyłali, a że się okazało, iż są na poziome aparatu z lat 40-stych ub. wieku (czyli czasem nie widać nic oprócz tablic rej i zarysu pojazdu) to znów dali sobie spokój.

w skrócie - na quiz odpowiadasz grzecznie prosisz o fotę bo chcesz wskazać ale nie chcesz składać fałszywych oświadczeń wiec nikt Ci nie zarzuci niewskazania bo przecież chcesz wskazać

Czasem przychodzi drugie pismo że nie mają obowiązku (wiedzą, że mają tylko są to foty które do niczego się nie nadają), więc ponawiasz swoje żądanie - u mnie na tym etapie kopanie z koniem się kończyło fochem ze strony ITD.

Oczywiście inna sprawa jak mamy pojazdy służbowe typu ciężarówki autobusy lub inne gdzie z góry firma wie kto kierował pojazdem w danym momencie.

Dlatego piszącym że płacić - owszem, tylko niech ITD weźmie się do uczciwej pracy, gdzie widać facjatę kierownika jak na dłoni - mamy XXI wiek - nie ma obowiązku wyręczać organów powołanych do ścigania wykroczeń, a do tego zmusza  ITD.

Edytowane przez Dareek

Napisano
47 minut temu, maras77 napisał:

Też się na to powoływałem, ale sąd i tak uznał, że najważniejsze jest moje przyznanie się do winy w pierwszym piśmie i następnie odmowa składania wyjaśnień w drugim, które unieważnia przyznanie się do winy z pierwszego pisma.

Aczkolwiek tutaj jest śliski myk - przyznanie się w piśmie nie jest zeznaniem świadka, co wskazywał całkiem słusznie forumowy sędzia karny  @kawo i inni prawnicy.

Ale sąd jednak uznał, że odpowiedz na quiz należy objąć talią samą ochroną jak zeznanie świadka i umorzył sprawę.

Ale jak wcześniej zaznaczyłem, to zależy od sędziego, który jest niezawisły i może mieć inny pogląd na sprawę, i bezpieczniej jest po prostu zeznać w sposób zgodny z KPOW, czyli osobiście do protokołu.

Oczywiście, ponieważ do dziś nie wiadomo w jakim trybie ( tj. czy jako obwiniony, świadek etc) występujesz -tu jest problem.

co do fot- przykład fotoradaru działającego na skrzyżowaniu DK 94na obwodnicy w Ropczycach- przychodziła fota z ...samą tablicą rejestracyjną

Edytowane przez Dareek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.