Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdjęcie z fotoradaru z 5 kwietnia i quiz do wskazania - jakie przepisy?

Featured Replies

Napisano

Czy ostatnio zmieniły się przepisy dotyczące zdjęć z fotoradarów poza tym, że przejęła je GITD? Przyszło zdjęcie z fotoradaru razem z quizem do wypełnienia kto kierował, czy właściciel czy ktoś inny, czyli, że sam mam wskazać przez co skazać sprawcę wyręczając w tym samym GITD. Jak na dzień 5 kwietnia wyglądały przepisy w tym zakresie i czy po ich zmianie GITD może stosować je do mandatów wystawionych wstecz?

Napisano
12 minut temu, Zuraw napisał:

Czy ostatnio zmieniły się przepisy dotyczące zdjęć z fotoradarów poza tym, że przejęła je GITD? Przyszło zdjęcie z fotoradaru razem z quizem do wypełnienia kto kierował, czy właściciel czy ktoś inny, czyli, że sam mam wskazać przez co skazać sprawcę wyręczając w tym samym GITD. Jak na dzień 5 kwietnia wyglądały przepisy w tym zakresie i czy po ich zmianie GITD może stosować je do mandatów wystawionych wstecz?

A kto kierował i kto jest sprawcą?

Napisano
  • Autor

To właśnie GITD powinna stwierdzić, stąd moje pytanie.

Napisano
3 minuty temu, Zuraw napisał:

To właśnie GITD powinna stwierdzić, stąd moje pytanie.

No więc w celu stwierdzenia zapytała kogoś, kto z pewnością wie.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

jako, że to względne to czy wie się okaże po interpretacji przepisów :ok: inaczej by nie pytał  ;]

Napisano
  • Autor

Do tej pory było tak, że to jednostka wystawiająca mandat ma wskazać winnego i udowodnić mu popełnienie wykroczenia. Urządzanie sobie zabawy "dziś pytanie, dziś odpowiedź", żeby samemu wskazać winnego to jakiś absurd! O ile wiem to mamy domniemanie niewinności, zaś winę należy udokumentować i udowodnić. Stąd moje pytanie jak odnieść się do quizu?

Edytowane przez Zuraw

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, subArek napisał:

jako, że to względne to czy wie się okaże po interpretacji przepisów :ok: inaczej by nie pytał  ;]

Dokładnie :ok: Dodam jeszcze, że sytuacje nie dotyczy mnie, ale kogoś z mojej rodziny, kto przekroczył prędkość o 13km/h mając 63 na 50 i otrzymując z GITD quiz do wypełnienia zagrożony mandatem - i tu uwaga!!!! - kwotą 500zł bez punktów...... Świat stanął na głowie, bo za przekroczenie 10-20 zgodnie z taryfikatorem są 2pkty karne i 100zł mandatu.

Napisano

Albo wskazać jeśli się wie i wziąć na klatę, albo jeśli się nie wie zażądać przesłuchania w charakterze świadka. Tak powinno to być załatwione.

Napisano
10 minut temu, Zuraw napisał:

Do tej pory było tak, że to jednostka wystawiająca mandat ma wskazać winnego i udowodnić mu popełnienie wykroczenia. Urządzanie sobie zabawy "dziś pytanie, dziś odpowiedź", żeby samemu wskazać winnego to jakiś absurd! O ile wiem to mamy domniemanie niewinności, zaś winę należy udokumentować i udowodnić. Stąd moje pytanie jak odnieść się do quizu?

Na pewno nie można tego zignorować.

Na chwilę obecną, to bym odpowiedział w sposób taki:

Szanowni państwo, jestem w posiadaniu informacji, kto kierował, ale chciałbym nią podzielić się w trybie opisanym w Kodeksie Postępowania w Sprawach o Wykroczenie jako zeznanie świadka, a nie za pomocą oświadczenia w postaci dokumentu, gdyż w takim przypadku przysługuje mi dodatkowa ochrona procesowa. Dlatego proszę o wyznaczenie terminu przesłuchania w charakterze świadka w jednostce zajmującej się sprawą, lub w najbliższej mi jednostce policji w ramach pomocy prawnej (czy jak to się nazywa), gdzie złożę odpowiednie zeznanie do protokołu przesłuchania świadka.

I zobaczymy, co odpowiedzą.

Napisano
17 minut temu, Zuraw napisał:

Do tej pory było tak, że to jednostka wystawiająca mandat ma wskazać winnego i udowodnić mu popełnienie wykroczenia. Urządzać sobie zabawy "dziś pytanie, dziś odpowiedź", żeby samemu wskazać winnego to jakiś absurd! O ile wiem to mamy domniemanie niewinności, zaś winę należy udokumentować i udowodnić. Stąd moje pytanie jak odnieść się do quizu?

Wezwą Cię na świadka i skończy się rumakowanie.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mrBEAN napisał:

Na drugi koniec Polski :)

Można powiedzieć, że lokalnie

2 minuty temu, Ryb napisał:

Wezwą Cię na świadka i skończy się rumakowanie.

Jak wspomniałem wcześniej sprawa nie dotyczy mnie.

Napisano
18 minut temu, Zuraw napisał:

Dokładnie :ok: Dodam jeszcze, że sytuacje nie dotyczy mnie, ale kogoś z mojej rodziny, kto przekroczył prędkość o 13km/h mając 63 na 50 i otrzymując z GITD quiz do wypełnienia zagrożony mandatem - i tu uwaga!!!! - kwotą 500zł bez punktów...... Świat stanął na głowie, bo za przekroczenie 10-20 zgodnie z taryfikatorem są 2pkty karne i 100zł mandatu.

No to napisz że przekroczyłeś o 20 i dostaniesz 100zł. Jak widać niepamięć (lub udawanie idioty) może być droższe.

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

No to napisz że przekroczyłeś o 20 i dostaniesz 100zł. Jak widać niepamięć (lub udawanie idioty) może być droższe.

Ryb, czy ty rozumiesz postawione przeze mnie pytanie jak się mają przepisy do quizów wyręczających jednostkę wystawiającą mandaty? Kto ma obowiązek wskazać winnego - jednostka, czy sprawca?
Pomijam kwestię, że po raz kolejny piszę, że sprawa nie dotyczy mnie.

Napisano
Teraz, Zuraw napisał:

Jak wspomniałem wcześniej sprawa nie dotyczy mnie.

No to co się przejmujesz? 

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

No to co się przejmujesz? 

Jeśli przeczytasz jeszcze kogo dotyczy to mam nadzieję, że zrozumiesz dlaczego się dopytuję.

Napisano
Teraz, Zuraw napisał:

Ryb, czy ty rozumiesz postawione przeze mnie pytanie jak się mają przepisy do quizów wyręczających jednostkę wystawiającą mandaty? Kto ma obowiązek wskazać winnego - jednostka, czy sprawca?

Przepisy mają się tak: na razie grzecznie pytają. Jeśli nie uzyskają odpowiedzi to zamiast quizu przyjdzie wezwanie do sądu.

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

Przepisy mają się tak: na razie grzecznie pytają. Jeśli nie uzyskają odpowiedzi to zamiast quizu przyjdzie wezwanie do sądu.

Możesz to jakoś podeprzeć przepisami?

Napisano
Teraz, Zuraw napisał:

Możesz to jakoś podeprzeć przepisami?

Kodeks wykroczeń, prawo o ruchu drogowym.

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

Kodeks wykroczeń, prawo o ruchu drogowym.

Ryb, przejrzałem PoRD i tu nie ma nic na ten temat. W KW trudno coś znaleźć pasującego. Nie pytałbym, gdybym znalazł podstawę prawną. Znasz może odpowiedni przepis z KW stosowny do sytuacji dla jednej lub drugiej strony?

Napisano
Teraz, Zuraw napisał:

Ryb, przejrzałem PoRD i tu nie ma nic na ten temat. W KW trudno coś znaleźć pasującego. Nie pytałbym, gdybym znalazł podstawę prawną. Znasz może odpowiedni przepis z KW stosowny do sytuacji dla jednej lub drugiej strony?

PoRD - przekroczenie prędkości.

KW - sprawa o wykroczenie.

Może jeszcze będzie KK, KPK - to już zależy od tego jak się sprawa rozwinie.

Napisano
48 minut temu, Ryb napisał:

A mozna odmówic odpowiedzi jezeli odpowiedź narazilaby siebie albo kogos bliskiego?

Napisano
3 minuty temu, delco napisał:

A mozna odmówic odpowiedzi jezeli odpowiedź narazilaby siebie albo kogos bliskiego?

Można odmówić odpowiedzi w ogóle, bo to tylko grzeczne pytanie na razie jest. Wystarczy wrzucić ten list do kosza (nawet nie jestem pewien czy wysyłają poleconym).

Jak skierują sprawę do sądu to już tak łatwo nie będzie. Odmówić możesz w postępowaniu karnym. A to jest o wykroczenie.

Napisano
18 minut temu, Zuraw napisał:

Winnego wskazuje ten kto rejestruje wykroczenie (znaczy organ uprawniony), ale właściciel pojazdu ma obowiązek wskazać komu udostępnił pojazd (art. 78 ust. 4 PoRD)

Więc się pytają kto w tym czasie kierował pojazdem - po to żeby ustalić kto popełnił wykroczenie i wskazać winnego...

Oni się nie pytają kto przekroczył prędkość tylko kto kierował lub komu powierzyłeś auto

jeżeli właściciel kierował to wskazują jako sprawcę właściciela

jeżeli właściciel nie kierował i wskaże kto kierował to będą "męczyć" wskazanego

jeżeli właściciel nie kierował i nie wskaże to kierują sprawę do sądu do rozstrzygnięcia przez sąd

Napisano
38 minut temu, maras77 napisał:

Na pewno nie można tego zignorować.

Tutaj mógłbym lekko polemizować.  ;]

Napisano
2 godziny temu, Zuraw napisał:

Chcesz się migać? Bądź facetem uzupełnij wyślij i czekaj na mandat... zapierd..łeś to płać!!!

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

A z jakiego wykroczenia ma być sprawa w sądzie?

Oskarżyciel publiczny musi się określić, czy w sprawie przekroczenia prędkości, czy nie wskazania.

To co napisałem nie pozwala na skazanie za żadne z tych wykroczeń, gdyż nie wzywając mnie na świadka jednostka prowadząca postępowanie nie dołożyła staranności, aby je zakończyć w sposób merytoryczny.

Napisano
2 godziny temu, DZIDA napisał:

Winnego wskazuje ten kto rejestruje wykroczenie (znaczy organ uprawniony), ale właściciel pojazdu ma obowiązek wskazać komu udostępnił pojazd (art. 78 ust. 4 PoRD)

Więc się pytają kto w tym czasie kierował pojazdem - po to żeby ustalić kto popełnił wykroczenie i wskazać winnego...

Oni się nie pytają kto przekroczył prędkość tylko kto kierował lub komu powierzyłeś auto

jeżeli właściciel kierował to wskazują jako sprawcę właściciela

jeżeli właściciel nie kierował i wskaże kto kierował to będą "męczyć" wskazanego

jeżeli właściciel nie kierował i nie wskaże to kierują sprawę do sądu do rozstrzygnięcia przez sąd

Ustawa pord nie precyzuje, w jaki sposób należy przekazać informację, kto kierował. A KPOW precyzuje - przesłuchanie świadka.

Napisano
42 minuty temu, maras77 napisał:

A z jakiego wykroczenia ma być sprawa w sądzie?

Oskarżyciel publiczny musi się określić, czy w sprawie przekroczenia prędkości, czy nie wskazania.

Co będą woleli. Ja bym klepnął przekroczenie prędkości i teraz udowadniaj że to nie Ty.

42 minuty temu, maras77 napisał:

To co napisałem nie pozwala na skazanie za żadne z tych wykroczeń, gdyż nie wzywając mnie na świadka jednostka prowadząca postępowanie nie dołożyła staranności, aby je zakończyć w sposób merytoryczny.

A to już sobie sąd rozkmini jak będzie chciał. Ci co dostaną Twoje pisemko skierują tam sprawę i mają z bańki. Nawet nie muszą go czytać.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ryb napisał:

Można odmówić odpowiedzi w ogóle, bo to tylko grzeczne pytanie na razie jest. Wystarczy wrzucić ten list do kosza (nawet nie jestem pewien czy wysyłają poleconym).

Jak skierują sprawę do sądu to już tak łatwo nie będzie. Odmówić możesz w postępowaniu karnym. A to jest o wykroczenie.

Tak, teraz już wysyłają poleconym.

Napisano
  • Autor
Teraz, Liwek napisał:

GITD w ramach swoich uprawnień ma prawo zapytać właściciela pojazdu, a on ma obowiązek odpowiedzieć.

GITD ma prawo, a pytany obowiązek? A nie również prawo?

Napisano
5 godzin temu, Zuraw napisał:

O ile wiem to mamy domniemanie niewinności

W prawie karnym.

Napisano
10 minut temu, format napisał:

W prawie karnym.

Wykroczeń też.

Napisano
Godzinę temu, Zuraw napisał:

Tak, teraz już wysyłają poleconym.

Czyli jest postęp. Najprościej jest nic nie robić i czekać co z tego wyniknie. Ja swoją jedyną w życiu fotkę z polskiego fotoradaru w ten sposób pięknie przedawniłem.

A jak wyślą do sądu to po prostu zapłacić i z głowy.

Napisano
8 minut temu, maras77 napisał:

Wykroczeń też.

Prawnikiem nie jestem, tak więc rzuć źródło poproszę.

Napisano
5 godzin temu, Zuraw napisał:

Ale to jest bardzo proste - odmawiając wskazania kto prowadził pojazd popełniasz inne wykroczenie. 

Napisano
36 minut temu, format napisał:

Prawnikiem nie jestem, tak więc rzuć źródło poproszę.

Art. 42 ust. 3 Konstytucji RP stanowi, że każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.

Napisano
6 godzin temu, Zuraw napisał:

Do mnie też kiedyś przyszło a że miałem 12 pkt a żona 0 to wskazałem żonę  :hehe:

Napisano
4 minuty temu, maras77 napisał:

Art. 42 ust. 3 Konstytucji RP stanowi, że każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.

Więc jeszcze raz, domniemanie niewinności w wolsce stosuje się wyłącznie z KPK

Napisano
9 minut temu, format napisał:

Więc jeszcze raz, domniemanie niewinności w wolsce stosuje się wyłącznie z KPK

Oraz w kpw, a dokładnie Art 8 kpw.

Napisano

No ja miałem ostatnio taka sytuację,że ktos złozył donos droga elektroniczną na policję ze zrobiłem dwa wykroczenia.Fakt jest kamera na skrzyzowaniu..

Po paru dniach dostałem wezwanie na Policję..Owszem przyznałem sie do winy ale Policja kieruje sprawę do sądu rejonowergo gdyz to nie oni mnie zatrzymali ...

W papierach wpisali że przyznaję sie do popełnionych wykroczeń drogowych i nakładają na mnie grzywne 500zł plus koszty sądowe.

Ponoc mam czekac az wyrok sie uprawomocni i będzie nakaz zapłaty wyzej wymienionej kwoty z numerem konta bankowego.mam nadzieje że sad nie zabiera prawka .konto mam zerowe narazie..

Napisano
10 minut temu, arek_m napisał:

W papierach wpisali że przyznaję sie do popełnionych wykroczeń drogowych i nakładają na mnie grzywne 500zł plus koszty sądowe.

Jak policja może nałożyć grzywnę + koszty sądowe? Sądziłem, że oni mogą obdarować mandatem lub wnioskiem do sądu.

Napisano
11 minut temu, romano11 napisał:

Jak policja może nałożyć grzywnę + koszty sądowe? Sądziłem, że oni mogą obdarować mandatem lub wnioskiem do sądu.

Normalnie - pewnie wykorzystali dobrowolne poddanie się karze i posłali zaklepanie ugody do sądu (tak, tak w PL też są ugody, nawet w sprawach o wykroczenia)

Napisano

Nie wiem..wpisali paragrafy i jakie wykroczenia popełniłem i to idzie do sadu ,bo nie zatrzymała mnie Policja a ktos to zgłosił. Pytali ile chce dostac grzywny to powiedziałe 500zł i tle wpisali w papierach..Ponoc to przyjdzie sadownie z nakazem zapłaty a co do punktów karnych nim nie powiedzieli..

Napisano
Teraz, maras77 napisał:

Normalnie - pewnie wykorzystali dobrowolne poddanie się karze i posłali zaklepanie ugody do sądu (tak, tak w PL też są ugody, nawet w sprawach o wykroczenia)

Tak .poddałem sie i przyznałem sie do wykroczneń ..i to jest sprawa bez nikogo .Nie wiem jak to sie inaczej nazywa..

Napisano
23 minuty temu, romano11 napisał:

Zawnioskowali o 500zł i tyle zasądzi sąd a koszty sobie sam doliczy.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

Policja zawnioskowała o 500zł, ale sąd wcale nie musi tyle zasądzić. Może być więcej (do 5000 zł) lub mniej.

Pierwsza rozprawa jest bez udziału winowajcy (wyrok nakazowy),  koszty są względnie małe. Ale jak chcesz się dowiedzieć dlaczego sędzia zamiast 500zł, które sobie wymarzyłeś, przysoli Ci np. 1500zł to musisz się odwołać Odwołanie skutkuje drugą rozprawą, która też się może odbyć bez udziału winowajcy (przy pewnych warunkach). Koszty sądowe odpowiednio rosną. Dopiero wtedy możesz uzyskać uzasadnienie wyroku i jak Ci się nie podoba to kolejne odwołanie....

Ja się poddałem po przeczytaniu uzasadnienia, otrzymanym po drugiej rozprawie. Z koniem kopał się nie będę. Ta lekcja działania wymiaru sprawiedliwości, zamiast 100 zł, kosztowała mnie 350 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.