Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

50kkm z Outlanderem

Featured Replies

Napisano

No dobra, 50kkm stuknęło, można więc jak zwykle coś napisać. Auto mam od sierpnia więc poszło dość szybko.

Dla przypomnienia: auto to Outlander III MY2016 2.2 DiD 150KM AT w wersji Intense Plus.

Wygląd:

Nie zmienił się przez te 50kkm.  ;]

Jedyne co można zauważyć (i co drażni) to miękki lakier na masce, pojawiło się trochę białych kropek od kamieni. Co ciekawe, na zderzaku ani śladu. Plastiki lakierują lepiej niż blachy.

Następny minus: mega upierdliwe w użytkowaniu relingi. Pasuje tylko jeden rodzaj bagażnika i tylko w jednej pozycji (rozstaw belek jest stały i jeśli chcesz inny to Twój problem). Niby dobrze wyglądają ale dla mnie te stare (z Outlandera II były lepsze).

Dalej: Światło cofania nisko na zderzaku, nic nie oświetla jak cofasz w kompletnej ciemności. Rekompensuje to trochę fakt, że kamera cofania nieźle „widzi” po ciemku. Gdyby nie ona trzeba by cofać po omacku.

Reszta: bez uwag. Auto wygląda dobrze, wymiary w sam raz, wszystko działa jak powinno, generalnie jestem bardzo zadowolony. :)

Wnętrze:

Zero zużycia, zero problemów, zero uwag poza tymi, które już miałem wcześniej. Brakuje chłodzonego schowka, piano black się palcuje i kurzy, tani plastik na dolnej konsoli środkowej dookoła dźwigni zmiany biegów (w MY 2017 to poprawili ale kosztem funkcjonalności bo zabrali półkę na telefon więc mimo wszystko wolę tak jak jest).

Ergonomia obsługi niemal doskonała, nie trzeba odrywać rąk od kierownicy. Jedynie guzik do obsługi komputera pokładowego jest w głupim miejscu (w MY 2017 trafił na kierownicę).

Dość głośno dmucha nawiew klimatyzacji gdy wieje na nogi. Nawet na niskich biegach trochę słychać szum powietrza. Latem gdy wieje z kratek na twarz jest o wiele ciszej.

Radio ma duże lagi przy wybieraniu muzyki z pendrive’a podczas przewijania listy folderów. Przy normalnych zmianach (next/previous) działa szybko. Plus że sam pendrive siedzi w schowku i nie szpeci. Wsadziłem na stałe 16GB i w ogóle nie używam CD.

Bagażnik dużo mniejszy niż w OII z uwagi na lepsze (i zajmujące więcej miejsca) siedzenia w trzecim rzędzie. Jednak na razie z nich nie korzystałem a z bagażnika owszem. Na moje oko ma jakieś 500l (producent podaje więcej ale pewnie dolicza schowki) ale mógłby być głębszy. OII miał ponad 700 więc widzę różnicę. Kanapę tylną można mocno przesunąć i go znacznie w ten sposób powiększyć ale nie miałem potrzeby z tego korzystać. Brak dzielonej tylnej klapy boli, ale dzisiaj mają ją już tylko nieliczni (a szkoda).

Jazda:

Bez zmian, czyli IMO świetnie. Cicho, IMO ciszej niż w wersji benzynowej z CVT (oczywiście nie na postoju lecz w czasie jazdy). Niemniej do 2krpm silnika nie słychać a skrzynia utrzymuje do 1500rpm. Dopiero przy 130km/h jest ponad 2krpm (2.2 dokładnie) ale wtedy już i tak główną rolę grają szumy. Więc przy normalnej jeździe silnik co najwyżej zamruczy przy przyspieszaniu. Skrzynia działa wręcz genialnie, uczy się i wszystkiego się już nauczyła. Jedzie dokładnie tak jak ja bym pojechał. Łopatek pod kierownicą używam rzadko i wyłącznie dla zabawy, która i tak się szybko nudzi. Zawieszenie ciche, sprężyste i dające możliwość przewidzenia co auto zaraz zrobi. Do tego fajny układ kierowniczy (niesamowicie mały promień skrętu!) i jedzie się naprawdę przyjemnie (oczywiście pamiętając że to SUV a nie sportowe kombi).

Dobrze działa hill holder bo w obie strony i trzyma auto na hamulcu bardzo długo (jeszcze mi się nie udało spowodować żeby sam puścił).

AWD super, przywykłem już że zimą mogę się pchać gdzie tylko chcę. W połączeniu z dobrymi oponami robi się mały czołg. Tryb podstawowy to Eco, tył dołącza gdy przód się ślizga i ten jest słaby. Właściwie przydaje się do jakichś interwencji przy podjazdach na szutrze czy śniegu gdy auto jedzie prosto. Generalnie - tryb na suchą nawierzchnię. Jeśli jednak jest ślisko i chcemy mieć dobry napęd to tryb Auto załatwia sprawę. Daje część momentu non stop na tył, auto jest przewidywalne i jeździ jak trzeba. Trybu Lock użyłem parę razy ale na Auto też dałby radę. Lock jest paradoksalnie najlepszy do wyścigów spod świateł na śliskim. Przy gazie w desce daje 70% na tył przy starcie i auto zamiast się ślizgać katapultuje się do przodu.

Trybu ECO dla samochodu nie należy używać (bo tryb Eco dla napędu owszem), auto wtedy muli niemiłosiernie. Ale są plusy - jak zimą było naprawdę ślisko to ten kaganiec pomagał w delikatnym operowaniu gazem. Poza tym jest wkurzający, ja używam czasem na autostradzie gdy i tak jadę na tempomacie.

Spalanie:

Zimą oraz latem po założeniu opon Michelin Latitude Cross urosło o niemal pół litra! Teraz jest ok. 6-6,5 w trasie z ograniczeniami do 90km/h (tempomat do 100km/h), ok. 6,5-7,5 w trasie z ograniczeniem do 100km/h (tempomat do 110) i 8-9 na autostradzie (tempomat 130). W mieście pali 7-8l i tu się specjalnie nie zmieniło. Widać opory toczenia najmniej się liczą w mieście. Z boxem z nartami spalił na autostradzie poniżej dziesięciu.

Wybrane wypasy (porównam do poprzedniego opisu, który był po zaledwie 10kkm):

Światła LED: Świecą genialnie ale nadal jest upierdliwy wąski snop światła i brak doświetlania zakrętów (genialnego w OII). Skręcanie w boczne uliczki nie jest takie fajne jak kiedyś. Za to w trasie to jest absolutna rewelacja, nawet świetne ksenony z OII bledną.

Kamera cofania vs. czujniki: Przyzwyczaiłem się i teraz już wolę kamerę, nie chcę czujników.

Dwustrefowa klima: Drugiej strefy użyliśmy może ze dwa razy w życiu. Akurat dla nas mało przydatne.

System audio: Nadal gra genialnie, pozwala na świetną konfigurację, słuchanie muzyki to przyjemność. Za to BT zrywa czasem połączenie z telefonami Samsunga. IMO to wada telefonów bo u żony też tak jest mimo innej wersji softu radia. Z innymi telefonami żadne z nas nigdy nie miało problemów. Na szczęście zrywa może na sekundę i natychmiast łączy z powrotem. Jest to upierdliwe w czasie rozmowy ale nie doprowadza do szału. Gdyby zrywał rozmowę na stałe to bym chyba wyrzucił telefon przez okno.

Koszty:

Auto kosztuje ile kosztuje, IMO to bardzo dobra cena. Serwis drogi, przeglądy to koszt od 2 do 3k. Za to nic się nie psuje. Ubezpieczenie kosztuje ok. 4k, wydałem dodatkowo 5k na dwa komplety opon (zmieniłem letnie na inne bo te fabryczne mi się nie podobały). Spalanie było wyżej. Moim zdaniem nie jest tak źle. Gwóźdź programu to gwarancja na 5 lat i 300 (tak, 300!) kkm.

Podsumowując:

Auto nie robi takiego szału żeby tłumy waliły drzwiami i oknami. Nie dysponuje oszałamiającą techniką, osiągami czy układem napędowym. Ale ten samochód jest we wszystkim po prostu dobry. Znów, nie jest idealny ale jest dobry. Dobry na trasę, dobry do miasta, dobry na wakacje, dobrze połyka bagaże, dysponuje dobrą trakcją w trudnych warunkach etc.

IMO nie jest w niczym doskonały ale taka kombinacja wszystkiego co jest w aucie po prostu dobre czyni go towarzyszem podróży na którym można polegać. Dość prosty, absolutnie bezawaryjny, ze świetną gwarancją, zawsze połknie Twój bagaż, Twoją rodzinę i wygodnie zawiezie gdzie tylko sobie wymyślisz. Ja go strasznie lubię bo daje swego rodzaju pewność. Pewność, że do czego nie postanowię go użyć to sobie poradzi.

:)

Napisano
  • Autor
7 minut temu, K3 napisał:

Czy też mam zrobić podsumowanie o swoim aucie? ;]

Rób. Ja robię co 50kkm od dawna. Jak poszukasz to znajdziesz wątki o każdym chyba.  :ok:

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał:

Masz juz 50 tys km? ;]

GT jeszcze nie. Ale roboczy Touran ma już 55kkm od listopada... ;]

Napisano
4 minuty temu, K3 napisał:

GT jeszcze nie. Ale roboczy Touran ma już 55kkm od listopada... ;]

Jeżeli to forum motoryzacyjne to czemu nie?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, tomata napisał:

@Ryb. Robisz lepszą robotę niż Sokole Oko ;]

Dziękuję. Jestem bardziej wiarygodny bo ja testuję auta na sobie.

:hehe:

Napisano
Dnia 7.05.2017 o 12:04, Ryb napisał:

Nie zmienił się przez te 50kkm.  ;]

Serwis drogi, przeglądy to koszt od 2 do 3k. Za to nic się nie psuje.  Gwóźdź programu to gwarancja na 5 lat i 300 (tak, 300!) kkm.

ile przeglądów trzeba zrobić przez te 300kkm? brzmi to jak całkiem dobry deal dla producenta ta gwarancja ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, koNik napisał:

ile przeglądów trzeba zrobić przez te 300kkm? brzmi to jak całkiem dobry deal dla producenta ta gwarancja ;]

Przeglądy są co 20kkm. Oczywiście że to dobry deal dla producenta - po to są długie gwarancje. Dla mnie jednak trochę też bo i tak bym te przeglądy zrobił, mimo ceny.

Napisano
Dnia 7.05.2017 o 12:04, Ryb napisał:

Gwóźdź programu to gwarancja na 5 lat i 300 (tak, 300!) kkm.

Przy Twoich przebiegach (na oko 60kkm rocznie) akurat w całości zużyjesz limit przebiegu. W zasadzie przy takiej gwarancji i takich przebiegach cała reszta odchodzi na drugi plan.

Wrzuć może jakieś fotki, bo w sumie nie ma o czym dyskutować ;] 

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

Przeglądy są co 20kkm. Oczywiście że to dobry deal dla producenta - po to są długie gwarancje. Dla mnie jednak trochę też bo i tak bym te przeglądy zrobił, mimo ceny.

Czyli jakies 15 przegladow za ok 3kPLN kazdy? ;]

Mysle, ze spokojnie moga rozszerzyc gwarancje na 500kkm I tak wyjda na swoje ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Pewnie tak, natomiast przeliczając święty spokój na pieniądze kolega musiałby po dwóch latach sprzedać auto, wziąć na klatę utratę wartości i kupić nowe*. To też jest średnio opłacalne.

Tak, wiem, zaraz przyjdą miłośnicy szczytów niemieckiej myśli technicznej późnych lat 90tych i się dowiemy że niezawodne auto można mieć i za 10kpln.

*) inną sprawą jest to, że 300kkm jednym autem potrafi jednak dość mocno znudzić.

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał:

w zasadzie po co użytkownikowi taka długa gwarancja na samochód, który się nie psuje nic , a nic?;]

Napisano
27 minut temu, format napisał:

*) inną sprawą jest to, że 300kkm jednym autem potrafi jednak dość mocno znudzić.

Przy takich przebiegach to auto traktujesz raczej jak narzedzie pracy niz cos co ma sprawiac frajde ;)

Mnie fotel biurowy I laptop tez juz sie znudzily, ale co mam za wyjscie? ;]

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Mnie fotel biurowy I laptop tez juz sie znudzily, ale co mam za wyjscie?

Oczywiście że masz, kupujesz sobie nowe :ok: 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Przeglądy są co 20kkm.

Często, pamiętam jak ujeżdżałem lata temu nowe auta i robiłem większe przebiegi niż Ty to serwis co 30kkm w Skodzie mnie drażnił ;]

Napisano
37 minut temu, format napisał:

Oczywiście że masz, kupujesz sobie nowe :ok: 

Podd warunkiem, ze sa jego, a nie pracodawcy, ktory uwaza, ze jeszcze nie czas na zmiane.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Tak, wiem, zaraz przyjdą miłośnicy szczytów niemieckiej myśli technicznej późnych lat 90tych i się dowiemy że niezawodne auto można mieć i za 10kpln.

raczej 80, i za 10 juz trudno, bardziej 20-30.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, format napisał:

Przy Twoich przebiegach (na oko 60kkm rocznie) akurat w całości zużyjesz limit przebiegu. W zasadzie przy takiej gwarancji i takich przebiegach cała reszta odchodzi na drugi plan.

Zakładam właśnie 250-300kkm.  :ok:

Wrzuć może jakieś fotki, bo w sumie nie ma o czym dyskutować ;] 

Nie mam żadnych fotek mojego auta, mogę wrzucić tylko fotki z netu. Mój jest identyczny:

831793901_1_1080x720_22-did-6at-4wd-150-

831793901_2_1080x720_22-did-6at-4wd-150-

831793901_3_1080x720_22-did-6at-4wd-150-

831793901_7_1080x720_22-did-6at-4wd-150-

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Fiat do Bravo dawał swego czasu milion.

;l

Napisano
  • Autor

Pewnie tak, natomiast przeliczając święty spokój na pieniądze kolega musiałby po dwóch latach sprzedać auto, wziąć na klatę utratę wartości i kupić nowe*. To też jest średnio opłacalne.

Dokładnie. Chociaż one są dość bezawaryjne, więc jeździłbym po prostu bez gwarancji. Ale że i tak serwisuję w ASO, to obecną gwarancję mam niejako "gratis".

To zależy od czasu w jakim ten przebieg jest robiony. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Rado_ napisał:

w zasadzie po co użytkownikowi taka długa gwarancja na samochód, który się nie psuje nic , a nic?;]

Gdyby się psuł to by jej nie dawali.  ;l

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, koNik napisał:

Często, pamiętam jak ujeżdżałem lata temu nowe auta i robiłem większe przebiegi niż Ty to serwis co 30kkm w Skodzie mnie drażnił ;]

W Chevroletach był co 15kkm. Dobrze mnie znali w serwisie.  ;]

Napisano
1 godzinę temu, koNik napisał:

raczej 80, i za 10 juz trudno, bardziej 20-30.

To niestety prawda. Co do przedziału 20-30 to bym dodał, że to bardziej cena zakupy niż ogłoszeniowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.