Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrola dokumentów na bramkach autostradowych.

Featured Replies

Napisano

Bardzo często jeżdżę autem osobowym z przyczepą do przewozu konia/koni. Cały zestaw mieści się w 3.5t wiec bez Via tolla.

Wielokrotnie na bramkach na autostradzie A2 (Konin-Stryków), gdzie system opłat jest zależny od masy - do 3,5t (nie zależnie od zestawu, masy) oraz powyżej 3,5t - opłata przez via toll, pracownicy chcą dowód rejestracyjny przyczepy oraz samochodu aby skontrolować masy - nie wierzą na słowo, oczywiście nie jest to za każdym razem, w zależności od nadgorliwości pracownika.

Ostatnio miałem spięcie bo, dowód od przyczepy miałem w bagażniku, więc musiałem WYSIĄŚĆ z auta i pójść po niego, przyznam szczerzę, że zaczyna mnie to wku****, czy oni mają jakiekolwiek prawo do kontrolowania dokumentów?

Bo pan jak nie chciałem mu dać dowodu od przyczepy, to nie chciał przyjąć opłaty...  Ja nie mam czasu i chęci kłócić się z debilami, ale chętnie się dowiem czy mam prawo odmówić pokazania im dokumentów.

Pozdrawiam

Maciej

Napisano

Masz prawo, wtedy oni mają prawo naliczyć najwyższą stawkę...

A jak będziesz reklamował, to i tak musisz przedstawić dokumenty...

Czy tak trudno się przygotować, zamiast stawiać "na swoim"?

Napisano
Masz prawo, wtedy oni mają prawo naliczyć najwyższą stawkę...
A jak będziesz reklamował, to i tak musisz przedstawić dokumenty...

Czy tak trudno się przygotować, zamiast stawiać "na swoim"?

Z ciekawosci - [emoji848]?

Toll tags w PL nie sa uzywane?

b2bd71815aa0261acc80791dd10bab0a.jpg

8d925fb1308bb38b11bcef995a761a7d.jpg

Sent from my iCrap using Tapacrap
Napisano
  • Autor

Tylko, że powyżej 3.5 jest i tak obowiązek via toll, więc jak jadę zestawem powyżej 3.5t to nawet na bramkach się nie zatrzymuje...

Po prostu nie widzę podstawy prawnej, aby pracownik mógł mnie kontrolować. Jeśli bym przekraczał 3.5t to muszę mieć via toll, a jeśli będę taki głupi, że nie będę miał to i tak bramownice z kamerami to zarejestrują. Po za tym, czuję się traktowany jak oszust, bo ja informuję słownie, że mieszczę się do 3.5t.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, OZI napisał:

Z ciekawosci - emoji848.png?

Są, do zestawów powyżej 3.5t, i drugim zestawem go używam, w przypadku zestawu Xantia + Przyczepa mieszczę się w 3.5t i opłata za ta autostradę jest wtedy taka sama jak za osobówkę. Jeśli przejeżdżam, przez nią zestawem powyżej 3.5, to obowiązuje na niej Via Toll, i opłata jest według stawek Via Toll.

Napisano

Są, do zestawów powyżej 3.5t, [..] Via Toll.

To dlaczego nie Ma dla aut? [emoji849][emoji16]

Nie mam pojecia Co to 'via toll', google mi Nic nie mowi [emoji848]

Ale nie rozumiem skoro - jest dla ciężkich aut to co zA problem dać na wszelkie inne?

To tylko moja ciekawość.... [emoji6]

20 lat temu pamietam jak e-tags byly wielkości dłoni. AA bateria w środku ..

Dziś normalnie płaca za mój wjazd na lotnisko, parking, czy wszelkie płatne drogi...

af7224a5528c1353a6c6d0b8b0fefb6d.jpg

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

To dlaczego nie Ma dla aut? emoji849.pngemoji16.png

Nie mam pojecia Co to 'via toll', google mi Nic nie mowi emoji848.png

oczywiście, że dla małych też jest.

viaToll to jest dokładnie to samo co Twój TollTags, zresztą jest to to samo urządzenie bo i ta sama firma (Kapsch) u nas to obsługuje.

viaauto_anonimowe_z_doladowaniem_2.jpg

Napisano

Dla osobówek również, tylko nie jest obowiązkowe.

Napisano
1 godzinę temu, Maciejkubi napisał:

Po prostu nie widzę podstawy prawnej, aby pracownik mógł mnie kontrolować.

On Cie nie kontroluje jak policjant tylko sprawdza dane ktore mu sa potrzebne. Jak idziesz podpisac umowe z bankiem i pani zapytac cie o dowod to tez pytasz jej o podstawe prawna? :pukpuk:

Napisano
oczywiście, że dla małych też jest.
viaToll to jest dokładnie to samo co Twój TollTags, zresztą jest to to samo urządzenie bo i ta sama firma (Kapsch) u nas to obsługuje.

1. To dlaczego nie wsiąść? Wtedy by problemu nie bylo czy ma przyczepę czy nie.

2. Moja nie jest jakieś kapsch tylko Texas Instruments, w innych autach GE Electronics z 10 + lat maja

Napisano
37 minut temu, OZI napisał:

1. To dlaczego nie wsiąść? Wtedy by problemu nie bylo czy ma przyczepę czy nie.

a to już pytanie do autora, jeżdżąc regularnie nie chciałoby mi się bawić z bramkami i obsługą.

38 minut temu, OZI napisał:

2. Moja nie jest jakieś kapsch tylko Texas Instruments, w innych autach GE Electronics z 10 + lat maja

mało ważne, to pierwsze, szare z Twojego posta to kapsch (widać zresztą logo) i dlatego się do niego odniosłem. Tak czy inaczej w PL system dla osobówek też jest, ale z racji dobrowolności jest mało popularny. Do tego dochodzi fakt kończącej się umowy i przepychanek nad nowymi regulacjami, ludzie jak nie muszą to nie idą w to.

Napisano

Największym minusem Viaauto jest to, że system działa tylko na autostradach zarządzanych przez GDDKiA (A4 Gliwice-Wrocław i A2 Konin-Stryków). 

Kiedyś pewnie rozszerzą zasięg o "państwowy" - w tej chwili bezpłatny - odcinek A1.

Mam ten gadżet (samo urządzenie kosztowało ok.30zł), ponieważ co jakiś czas jeżdżę A4.

Problemem jest jednak to, że są różni zarządcy na każdej z autostrad i nie ma systemu, który umożliwiałby dokonywanie opłat u wszystkich.

Napisano
39 minut temu, postmortem napisał:

Największym minusem Viaauto jest to, że system działa tylko na autostradach zarządzanych przez GDDKiA (A4 Gliwice-Wrocław i A2 Konin-Stryków). 

Kiedyś pewnie rozszerzą zasięg o "państwowy" - w tej chwili bezpłatny - odcinek A1.

Mam ten gadżet (samo urządzenie kosztowało ok.30zł), ponieważ co jakiś czas jeżdżę A4.

Problemem jest jednak to, że są różni zarządcy na każdej z autostrad i nie ma systemu, który umożliwiałby dokonywanie opłat u wszystkich.

jak by był obowiązek to być coś dało bo przepustowośc bramek była by większa a tak masz viatolla lecisz nad morze i 4 km przed Rusocinem i tak stoisz w korku bo manie viatoola nie upowaznia cię do przejazdu awaryjym aby sie dostać do brami która jest automatyczna :)

Polska paranoja, chociaz z drugiej strony jak ktos raz w roku leci nad morze miał by tego viatola wypożyczać

Napisano

A4, którą najczęściej jeżdżę, nie prowadzi nad morze:phi:

Według mnie te 30zł to był wydatek uzasadniony.

Gdy ruch jest mały przejeżdżam praktycznie bez zatrzymania, gdy ruch jest duży także zyskuję trochę czasu. 

Trzeba tylko pilnować stanu konta.

Napisano

Źle robisz. Następnym razem powiedz, że nie masz ze sobą dokumentów a w celu potwierdzenia niech szukają tabliczek znamionowych i według nich liczą. Zobaczymy czy będzie się im chciało :hehe:

Napisano
Dnia 18.05.2017 o 08:21, OZI napisał:

Z ciekawosci - emoji848.png?

ja mam viaauto do 3,5t i olewam bramki na a od gddkia

Edytowane przez AkuQ
zdjęcia w cytacie

Napisano
Dnia 18.05.2017 o 11:51, postmortem napisał:

Dokładnie. ViaAuto przyda się na połowie autostrady A2 i na połowie autostrady A4. Bo druga połowa należy do kogoś innego i on nie ma takiego systemu. Ot, Polska.

;l

Napisano

Na A4 Katowice-Kraków też wprowadzono elektroniczny system poboru opłat (A4Go) ale niestety niekompatybilny z Viaauto.

Napisano
Teraz, postmortem napisał:

Na A4 Katowice-Kraków też wprowadzono elektroniczny system poboru opłat (A4Go) ale niestety niekompatybilny z Viaauto.

To dopiero genialne rozwiazanie ;l

Napisano
Dnia 18.05.2017 o 08:31, OZI napisał:

My nie mamy pojęcia co to 'Toll tags' :smirk:

A dla aut do 3,5t nie są obowiązkowe.

Napisano
Dnia 2017-5-18 o 07:31, OZI napisał:

A pytałeś? Bo to naprawdę nie jest skomplikowane - www.viatoll.pl... 

Napisano
Dnia 18.05.2017 o 08:11, Maciejkubi napisał:

Ostatnio miałem spięcie bo, dowód od przyczepy miałem w bagażniku, więc musiałem WYSIĄŚĆ z auta i pójść po niego, przyznam szczerzę, że zaczyna mnie to wku****, czy oni mają jakiekolwiek prawo do kontrolowania dokumentów?

Bo pan jak nie chciałem mu dać dowodu od przyczepy, to nie chciał przyjąć opłaty...  Ja nie mam czasu i chęci kłócić się z debilami, ale chętnie się dowiem czy mam prawo odmówić pokazania im dokumentów.

A SKĄD pan ma wiedzieć, ile Twój złom waży? Skąd ma wiedzieć, że książę pan dokumenty w bagażniku wozi? Nie nazywaj ludzi debilami za to, że robią to, co do nich należy. W ich oczach TY jesteś debilem wożąc dokumenty w bagażniku.

Napisano

Rozwiązanie to wziąć dużego viatolla i jeździć tylko na zakresie <3,5t.

Napisano
  • Autor
Dnia 05/21/2017 o 07:09, 106 napisał:

A SKĄD pan ma wiedzieć, ile Twój złom waży? Skąd ma wiedzieć, że książę pan dokumenty w bagażniku wozi? Nie nazywaj ludzi debilami za to, że robią to, co do nich należy. W ich oczach TY jesteś debilem wożąc dokumenty w bagażniku.

Bo słownie go informuje że mieszcze się do 3,5t?  Chcę wiedzieć czy cywil na jakimś tam stanowisku ma prawo kontrolować moje dokumenty.

I nie nazwałem nikogo debilem, więc przestań mnie obrażać.

Jak Cię zatrzymam na parkingu, i będę chciał twoje dokumenty to dasz mi?

Napisano

Hmm - IMVHO totalnie patrząc z punktu widzenia 'customer service' to OP ma totalna racje.

Jak ty sobie to wyobrażasz? Jako business ściągacz od faceta $$$ - i on ma jeszcze D... ruszyć żeby twoje wątpliwości zaspokoić?

Jest klientem, klient nie ma udowadniać ze nie jest słoniem.

Ergo odpowiednio dobra obsługa klienta - należy mu uwierzyć, a jak nie to znaczy ze obsługa jest bardzo kiepsko przeszkolona.

Napisano

Hmm - IMVHO totalnie patrząc z punktu widzenia 'customer service' to OP ma totalna racje.

Jak ty sobie to wyobrażasz? Jako business ściągacz od faceta $$$ - i on ma jeszcze D... ruszyć żeby twoje wątpliwości zaspokoić?

Ergo odpowiednio dobra obsługa klienta - należy mu uwierzyć, a jak nie to znaczy ze obsługa jest bardzo kiepsko przeszkolona.

W PL warunkach obsługa na bramkach nie ma żadnych możliwości sprawdzenia danych technicznych pojazdów lub przyczep.

Więc w razie wątpliwości, mogą liczyć max stawkę, a skoro chcesz niższą, to pokaż dlaczego...

To nie jest kwestia niechciejstwa pracownika, ani tez firmy. Brak po prostu rozwiązań systemowych że strony państwa...

Napisano
4 godziny temu, HanYs napisał:

Użyj wyszukiwarki zamiast wypisywać złośliwości. :kartka:

OZIemu też to napisałeś :smirk: ?

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Potraktuj przejazd autostradą jank zakup biletu na komunikację zbiorową. Możesz pojechać za max stawkę i nic nie udowadniać, albo pokazać uprawnienia do zniżki i kupić bilet z 50% rabatem. Proste, nawet w OZIlandzie.

Napisano
12 godzin temu, Maciejkubi napisał:

Bo słownie go informuje że mieszcze się do 3,5t?  Chcę wiedzieć czy cywil na jakimś tam stanowisku ma prawo kontrolować moje dokumenty.

No cóż, jednak nazwałeś tych ludzi debilami i idziesz w zaparte...

Jeśli będziesz parkingowym na parkingu i będzie tam znak, że tylko dla osobowych albo do 3,5 t to wpuścisz mnie z moim KRAZEM? Przecież Ci mówię, że to osobówka i nie ma więcej niż 3,5t...Słownie to w takim przypadku sobie możesz...Ma gość taką a taką taryfę, nie wie, ile Twój złom waży, na oko mu nie pasuje to chce się dowiedzieć, za ile Cie skasować. Nie chcesz, Twoja wola, płać maksymalną stawkę.

Napisano
Potraktuj przejazd autostradą jank zakup biletu na komunikację zbiorową. Możesz pojechać za max stawkę i nic nie udowadniać, albo pokazać uprawnienia do zniżki i kupić bilet z 50% rabatem. Proste, nawet w OZIlandzie.

Cóż mamy inne wyobrażenie jak płacącego klienta się traktuje.

Ja nie mówię o rozwiązaniach - ja mówię o czystej obsłudze klienta.

Proste - ty lubisz być traktowany jak złodziej, ja nie. [emoji18]
Każdemu wg potrzeb.

Napisano

23 godziny temu, Maciejkubi napisał:

Takie porównanie z tyłka ... Nie zatrzymujesz sie przy jakimś dresiarzu na poboczu tylko przy bramkach, gdzie pracuje pracownik autostradowy. Skoro cały zestaw wyglada podejrzanie, to co za problem pokazać dokumenty?

Napisano
Dnia 5/27/2017 o 09:13, OZI napisał:

Cóż mamy inne wyobrażenie jak płacącego klienta się traktuje.

Owszem. Dla ciebie płacący to święta krowa, dla mnie strona umowy zawartej na określonych zasadach i zaakceptowanej przez strony. Czasem taka umowa nazywa się 'regulaminem usługi' i dopóki nie zainteresuje się nią UOKiK (sprawdź sobie co to za instytucja w googlu, albo zapytaj hanysa), przyjmuje się że jest symetryczna a już na pewno dobrowolna. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.