Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mieszanie płynów chłodniczych

Featured Replies

Napisano

Dolałem dzisiaj trochę płynu do układu chłodzącego w moim aucie - Chevrotet Cruze by GM.

W zbiorniku był różowy płyn i dolałem też różowego, ale z butelki kupionej kiedyś w Toyocie.

Nie wybuchnie, gdy jutro odpalę auto :]

Napisano

Odpal dzisiaj.Nie czekaj do jutra.:oki:

Napisano

Mieszałem różowy z zielonym i nic się nie działo. Kolory to widzimisię producenta.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Ozarek napisał:

kolory pomiędzy producentami nie są tożsame, liczy się baza.

Na tym z Toyoty pisało, że na bazie glikolu etylowego.

Oryginalny płyn GM też chyba na tej bazie :hmm:

Napisano

różowe/czerwone G12/G12+  zielone/niebieskie.... G11

Napisano

już tu kiedyś pisałem ale zapewne  jeszcze nie raz przyjdzie mi napisać ;], według obiegowej opinii że niby wszystkie płyny chłodnicze można mieszać że sobą to ja mówię stanowcze nie, kupiłem sobie auto w Niemczech ,zalany układ chłodniczy był jakimś płynem koloru różowego, po dolaniu naszego borygo różowego zrobiła się kaszka, całość zlałem przepłukałem układ i zalałem Prestone

Napisano

Ja przy takich akcjach najpierw mieszam próbki obu płynów w jakimś osobnym naczyniu i sprawdzam czy nic podejrzanego z nimi się nie dzieje.

Napisano

Sprawa jest pozornie błaha, ale płyny różnią się między sobą i to nie tylko kolorami. Nigdy nie wiadomo co wyjdzie z mieszania płynów...

Coolant_Table.jpg

Napisano
12 godzin temu, szyman napisał:

A to nie jest tak, że to już dawno nieaktualne jest? Kiedyś producenci się stosowali mniej więcej do tego, ale tak na prawdę to wolna amerykanka jest. Przecież teraz można kupić jeszcze żółte płyny a nawet i bezbarwne. Ja bym się akurat kolorem nie sugerował ...

Napisano

Ten sam płyn jest nawet czasami sprzedawany z różnymi barwnikami, żeby klient dobrał coś dla siebie...

Napisano
Godzinę temu, Smigiel napisał:

A to nie jest tak, że to już dawno nieaktualne jest? Kiedyś producenci się stosowali mniej więcej do tego, ale tak na prawdę to wolna amerykanka jest. Przecież teraz można kupić jeszcze żółte płyny a nawet i bezbarwne. Ja bym się akurat kolorem nie sugerował ...

Dokładnie tak jest. Nowe ekologiczne Petrygo jest zielone.

Ale jak to AK, trzeba g... rozbić na atomy.

Edytowane przez rostex

Napisano
1 godzinę temu, Smigiel napisał:

Kolorem nie, ale zaleceniami raczej warto. Obecnie płyn tego samego rodzaju może występować w różnych kolorach.

W zimie szukałem płynu którym dałoby się zastąpić oryginalny Toyotowski Super Long Life Coolant (w przypadku T kolory się nie zmieniły - zwykły płyn jest czerwony, a SLLC różowy - tak jak w tabeli), no i w PL dostępny jest chyba tylko jeden, ale kosztuje tyle co oryginał. Toyota stwierdza, że płyn "musi być roztworem na bazie glikolu etylenowego, bez dodatków krzemu, aminy, azotynu, boranu (oparty na składnikach organicznych i fosforanach). Takich praktycznie nie ma w zamiennikach.

Ludzie używają różnych, ale ja akurat chciałem zalecany. W każdym razie konkluzja jest taka, żeby lepiej wymienić płyn w całości na nowy (choćby tańszy) i później taki sam dolewać, niż stosować dolewki do oryginalnego, stosowanego wcześniej. A jak każdy zrobi to w końcu jego auto i jego sprawa...

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał:

Czyli można, czy nie można?

Oczywiście, że można, bo nie jest to zakazane. Ale ewentualne konsekwencje (o ile takie będą, bo nie muszą) odbiją się na Twojej kieszeni.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Czyli można, czy nie można?

Najlepiej nie mieszać wcale i jak nie wiesz dokładnie, co masz wlane, to albo okazjonalnie (jak odrobina odparuje) dolać tylko wody demineralizowanej albo całkiem płyn zmienić. 

Napisano
Dnia 5.06.2017 o 20:30, rwIcIk napisał:

Na tym z Toyoty pisało, że na bazie glikolu etylowego.

Oryginalny płyn GM też chyba na tej bazie :hmm:

zdecydowana większość jest teraz na tej bazie, ale trzeba patrzeć na klasy bo one trochę determinują dodatki. Same dodatki rzadko są wymieniane, a nigdy nie wiadomo jak ze sobą zareagują. Generalnie mieszanie, choćby w klasie jest ryzykowne i niezalecane. Awaryjnie owszem ale bezpieczniej wydać tą przysłowiową 100,- i wymienić cały płyn,

Już jedna osoba, której to tłukłem do głowy, się o tym przekonała i to dość boleśnie, bo po dolaniu 'co było pod ręką' zrobiła się galareta i skończyło się na zabawie z UPG. Także nauka kosztowna, a po co?

23 godziny temu, szyman napisał:

prestone jest zielony i spełnia wszystkie wymienione normy... kolor nie determinuje bazy ani normy!

23 godziny temu, cesarz napisał:

Są też takie które można mieszać ze wszystkim - Prestone np

a teraz idź, doczytaj i przeproś ;]

Jest mieszalny ze wszystkimi na bazie glikolu etylenowego, nie pisz głupot na przyszłość.

Napisano
8 godzin temu, aviator napisał:

Toyota stwierdza, że płyn "musi być roztworem na bazie glikolu etylenowego, bez dodatków krzemu, aminy, azotynu, boranu (oparty na składnikach organicznych i fosforanach). Takich praktycznie nie ma w zamiennikach.

zerknij na Glikospec G12+ Płyn -37°C

Charakterystyka
G12+ Płyn 37°C to skonstruowany na bazie kwasów organicznych, wolny od krzemianów płyn do chłodnic, charakteryzujący się wydłużoną żywotnością. Nie zawiera azotanów, amin, fosforanów oraz boranów.

tyle, że Toyotowski ma pH w karcie 7,2, a Glikospec 8,2. Temp wrzenia i gęstości pasują.

Napisano

Jeśli to niewielkie ubytki to dolać wody destylowanej.

Jeśli duże (myślę że ponad 15-20% pojemności układu) to wymienić cały płyn.

Napisano
20 godzin temu, Ozarek napisał:

Awaryjnie owszem

Awaryjnie, jak pisze kolego wyżej, to się dolewa wody destylowanej.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Awaryjnie, jak pisze kolego wyżej, to się dolewa wody destylowanej.

woda zawsze zmienia proporcje i obniża temp płynu.

Napisano
2 godziny temu, Ozarek napisał:

Na wiosnę, w lecie i na jesieni nie ma to praktycznie znaczenia a przed zimą można wymienić na nowy.

Napisano
15 minut temu, Tilok napisał:

Na wiosnę, w lecie i na jesieni nie ma to praktycznie znaczenia a przed zimą można wymienić na nowy.

Akurat obniżona temperatura wrzenia ma znaczenie. Ale z dwojga złego wolałybym dolać wody destylowanej.

Napisano
12 godzin temu, grogi napisał:

Akurat obniżona temperatura wrzenia ma znaczenie.

Żeby dojechać do mechanika? Na samej wodzie dojedziesz. Na kaszy niekoniecznie.

Napisano
15 godzin temu, Ozarek napisał:

Nie na tyle żeby stanowiło to jakikolwiek problem w dodatnich temperaturach.

Napisano
44 minuty temu, marcindzieg napisał:

Nie na tyle żeby stanowiło to jakikolwiek problem w dodatnich temperaturach.

płyn chłodniczy nie jest tylko na zimę, latem też ma swoje do zrobienia. Dolanie wody zmienia obie skrajne temp, czyli zamarzania i wrzenia. Co do zasady nie wiedząc co jest zalane woda jest bezpieczniejsza.

47 minut temu, marcindzieg napisał:

Żeby dojechać do mechanika? Na samej wodzie dojedziesz. Na kaszy niekoniecznie.

a tu pełna zgoda, woda destylowana jest bezpieczniejszym rozwiązaniem jak nie wiesz co jest zalane.

Napisano
  • Autor

Tak wię podsumowując.

Najpierw wlałe trochę i nic się nie popsuło, więc wlałem jakieś pół litra i dalej w porządku.

Można powiedzieć, że różowe płyny od Toyoty (2009r.) i od GM (2012r.) są mieszalne ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.