Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tiguan 1,4 TSI 150 KM, ACT, DSG

Featured Replies

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Rado_ napisał:

A co w nim jest,  ze tylko dla mlodych małżeństw? Skąd  takie przeswiadczenie? Moze ma wbudowany stół  do przewijania dziecka i wanienke do kąpieli?l:hehe:

Przeciez C4 gdyby podniesc troche wyzej mowilbys na niego suv ;]. W cenie tego wypasionego C4 masz golego VW. Nie szkoda Ci tyle kasy na zaślepki?;]

C4 picasso to jednak rodzinny VAN, którego nie potrzebuję. VANa nie biorę pod uwagę. 

Ma być SUV. Kropka. ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Rado_ napisał:

No Twoja kasa, Twoje fanaberie ;)

Normalnie kupiłbym sobie zwykłego kompakta, coś jak Astra.

Ale przyszła pora, by trochę zaszaleć i ostatnio podobają nam się tego typu auta, więc przyglądamy się im.

Po wizycie w VW stwierdziliśmy, że Tiguan to jest to :ok:

Napisano
49 minut temu, Rado_ napisał:

A co w nim jest,  ze tylko dla mlodych małżeństw? Skąd  takie przeswiadczenie? Moze ma wbudowany stół  do przewijania dziecka i wanienke do kąpieli?l:hehe:

Przeciez C4 gdyby podniesc troche wyzej mowilbys na niego suv ;]. W cenie tego wypasionego C4 masz golego VW. Nie szkoda Ci tyle kasy na zaślepki?;]

Zaslepka czy nie to 1,4 TSI 150KM jezdzi duzo lepiej niz PT 1,2 ;)

Tak naprawde pod wzgledem osiagow to ciezko obecnie znalezc lepsza alternatywa...

Inna kwestia, ze nie kazdy potrzebuje pierdyliona tabletow i elektroniki, ktora po tygodniu sie nudzi ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Tak naprawde pod wzgledem osiagow to ciezko obecnie znalezc lepsza alternatywa...

Inna kwestia, ze nie kazdy potrzebuje pierdyliona tabletow i elektroniki, ktora po tygodniu sie nudzi ;]

Plus to C4 to niestety słabe auto jest. Jakość wykonania i bezawaryjność jest daleko w tyle. Szwagier kupił C4 Grand Picasso. Na koniec gwarancji auto do żyda, a on już czekał w kolejce na Tourana ;) 

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał:

Duzo lepiej nie przesadzajmy, ale jak patrzysz tylko na osiagi to na 1,4 tez szkoda kasy. Nie wiem co maja do tego tablety i nudzenie sie nimi, bo one nie od tego tam sa

Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Duzo lepiej nie przesadzajmy, ale jak patrzysz tylko na osiagi to na 1,4 tez szkoda kasy. Nie wiem co maja do tego tablety i nudzenie sie nimi, bo one nie od tego tam sa

Jezdziles? Bo ja bylem zaskoczony jak dobrze zbiera sie to 1,4 150KM :ok:

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Jezdziles? Bo ja bylem zaskoczony jak dobrze zbiera sie to 1,4 150KM :ok:

Nie jezdzilem, bo po co, jak nie planuję  kupić? Byc moze dobrze sie zbiera, ale czy wystarczajaco dobrze? Nie wiem, kwestia odczuc typu pędząca zaslepka ;]

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał:

Nie jezdzilem, bo po co, jak nie planuję  kupić? Byc moze dobrze sie zbiera, ale czy wystarczajaco dobrze? Nie wiem, kwestia odczuc typu pędząca zaslepka ;]

Czego konkretnie Ci brakuje w takim Tiguanie, zwlaszcze, ze z tego co kojarze to robisz jakies niewielkie przebiegi w skali roku?

Pewnie, ze lepiej dolozyc 30-40kPLN i wziac jakis wypas, ale ja osobiscie wolalbym lepsze osiagi kosztem wyposazenia :)

Co innego jak ktos robi 50-100kkm rocznie, wtedy auto staje sie praktycznie drugim domem i warto dolozyc...

A tak za roznice mozna miec kilka fajnych wakacji ;]

Napisano

Co do wakacji masz racje, ale wtedy ide po Dacie i mam kilkanascie wakacji. No mozna tak podchodzic do tematu, dodalbym, ze i w szampanie sie kąpać. ;]

Ja po prostu nie lubie wydawac kasy i nie byc zadowolonym. Dla mnie to zmarnowane zycie.:),  a kupowanie nowego auta w zaslepce to takie cos.

Napisano
28 minut temu, Rado_ napisał:

Nie wiem jak w Tiguanie, w kompaktach poniżej 8 do setki.

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał:

Ponizej 8? Niemozliwe, raczej vw zbyt optymistycznie podchodzi w katalogu

Mam porownanie Leona 1,4 TSI szwagra do mojej Astry I jest dzien do nocy na korzysc tego pierwszego...

A wg katalogu to raptem 10KM roznicy.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Mam porownanie Leona 1,4 TSI szwagra do mojej Astry I jest dzien do nocy na korzysc tego pierwszego...

Waga robi roznice pewnie, ale te ponizej 8 do setki...no troche sf

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał:

Z manualem robi 8 do 100, wiec DSG pewnie jeszce urwie 0,1- 0,2.

Mozna nie lubic VW ale ten ostatni 1,4TSI naprawde robi robote :ok:

Konkurencja praktycznie nie ma nic do zaoferowania w tym temacie.. Chyba jedynie Opel ostatanio cos tam poprawil z 1,4 I 1,6T.

Napisano
14 minut temu, Rado_ napisał:

7,8 z dsg.

Napisano
9 minut temu, Rado_ napisał:

Jezeli to prawda to chyba wazy 1000 kg. Czym to mierzone? A ile katalog podaje?

Przejedź się i będzie Ci łatwiej dyskutować. W innym razie ciężko zrozumieć, bo faktem jest, że ta jednostka jest o krok do przodu od konkurencji. 

Napisano
15 minut temu, Rado_ napisał:

Jezeli to prawda to chyba wazy 1000 kg. Czym to mierzone? A ile katalog podaje?

Katalog 7.8 , budzikiem mierzone :)

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał:

Przejedź się i będzie Ci łatwiej dyskutować. W innym razie ciężko zrozumieć, bo faktem jest, że ta jednostka jest o krok do przodu od konkurencji. 

Poczekaj, ja nie twierdze, ze to zly silnik, tylko osiagi sa zadziwiajaco optymistyczne, czyli co, waga, przelozenia?

Napisano

Wszystko po trochu i dsg.

Napisano
3 minuty temu, Rado_ napisał:

Poczekaj, ja nie twierdze, ze to zly silnik, tylko osiagi sa zadziwiajaco optymistyczne, czyli co, waga, przelozenia?

Waga samochodu, pełny max. moment obrotowy od samego dołu, przełożenia skrzyni.

Lekkość napędu, mowa o wszystkich częściach wirujących.

To naprawdę jedzie zadziwiająco przyjemnie w codziennej jeździe.

Do "sportowej" brakuje mu troszkę jadu, jad jest w 1.8 i 2.0 TSI.

Napisano

Faktycznie katalog dla Leona 5d podaje 8 s z manualem i dsg. Musi byc lekkim autem. Czyli nie zawsze kłamią.  Z ciekawosci sprawdzilem Tourana z tym silnikiem i manualem. Podaja 8,9, a zeperfs 9,6

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

Czego konkretnie Ci brakuje w takim Tiguanie, zwlaszcze, ze z tego co kojarze to robisz jakies niewielkie przebiegi w skali roku?

Pewnie, ze lepiej dolozyc 30-40kPLN i wziac jakis wypas, ale ja osobiscie wolalbym lepsze osiagi kosztem wyposazenia :)

Co innego jak ktos robi 50-100kkm rocznie, wtedy auto staje sie praktycznie drugim domem i warto dolozyc...

A tak za roznice mozna miec kilka fajnych wakacji ;]

Ja robię 25 tys. rocznie. Głównie drogi miejskie i wiejskie. Priorytetem obecnie dla mnie jest skrzynia automatyczna. Wersja city dsg doposażona w kilka dodatków będzie dla mnie w sam raz. :)

Obecnie mam auto z silnikiem wolnossącym 141 KM i starcza do turlania się i wyprzedzania. Tiguan trochę cięższy 1.5 t, ale silnik z turbinką, więc też wystarczy :)

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

Z manualem robi 8 do 100, wiec DSG pewnie jeszce urwie 0,1- 0,2.

Mozna nie lubic VW ale ten ostatni 1,4TSI naprawde robi robote :ok:

Konkurencja praktycznie nie ma nic do zaoferowania w tym temacie.. Chyba jedynie Opel ostatanio cos tam poprawil z 1,4 I 1,6T.

Trochu dziwne, bo...

Golf VIII 1.4 150KM DSG ma 8,3s: https://www.youtube.com/watch?v=f-BM_0SxjNg

SuperB 1.4 150KM MT ma 9,1s: https://www.youtube.com/watch?v=cFsRAPTv8fc

Leon 1.8 180KM MT ma 8s: https://www.youtube.com/watch?v=D7YTZzl6TNM

Napisano
Godzinę temu, K3 napisał:

Trochu dziwne, bo...

Golf VIII 1.4 150KM DSG ma 8,3s: https://www.youtube.com/watch?v=f-BM_0SxjNg

SuperB 1.4 150KM MT ma 9,1s: https://www.youtube.com/watch?v=cFsRAPTv8fc

Leon 1.8 180KM MT ma 8s: https://www.youtube.com/watch?v=D7YTZzl6TNM

Kwestia opon, asfaltu itd...., i wybrania odpowiedniego filmu na YT.

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał:

Normalnie kupiłbym sobie zwykłego kompakta, coś jak Astra.

Ale przyszła pora, by trochę zaszaleć i ostatnio podobają nam się tego typu auta, więc przyglądamy się im.

Po wizycie w VW stwierdziliśmy, że Tiguan to jest to :ok:

Bo jest! :) zobacz jeszcze nowa Cx5 - tutaj rowiez mogę pomoc z ofertą.

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał:

Różne budy, różne przełożenia skrzyni, a i kierownik musi ogarniać temat.

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał:

Pewien mądry człowiek mówił ze grupa vag daje 10-15% gift mocy czyli takie 1,4 tsi 150 ma tak naprawde 165-170 kucy.  Ciekawe jak inne marki? 

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Nową cx5 obejrzę przy okazji :)

Bardzo jestem ciekaw jakie będą Twoje wrażenia.

Jeden i drugi model ładny. IMHO najciekawsze jest porównanie wnętrz- w VW ta prostota designu daje wrażenie jakby wnętrze VW było solidnijsze, bardziej przyjemne dla oka. Nie oznacza to że mazda jest brzydsza, gorzej zmontowana, z dużo gorszych materiałów - co to to nie. Chodzi o czysto subiektwne wrażenie jakie robi - ciekaw jestem jakie zrobi na Tobie.

Niestety Mazda za wersję z automatem  i rozsądnym wypasem żąda ok 140k . Nie ogarniam czemu w Polsce Mazda się pozycjonuje tak blisko marek premium:nie_wiem: 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Manx napisał:

Niestety Mazda za wersję z automatem  i rozsądnym wypasem żąda ok 140k . Nie ogarniam czemu w Polsce Mazda się pozycjonuje tak blisko marek premium:nie_wiem:

Toyota rozczarowała mnie po bliższym kontakcie i przejrzeniu oferty. Boję się, że i w tym przypadku bedzie podobnie.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Toyota rozczarowała mnie po bliższym kontakcie i przejrzeniu oferty. Boję się, że i w tym przypadku bedzie podobnie.

Trudno porównywać jakość wnętrz Mazdy z Toyota, bo to są dwa różne światy :)

Będę miał samochód na testy, także cie tam naskrobię ;)

Napisano
7 godzin temu, mrBEAN napisał:

Zawsze to lepiej pomiar VBoxem niż stoperem, jak większość pokazuje...

Napisano
21 godzin temu, senseikrk napisał:

Bo jest! :) zobacz jeszcze nowa Cx5 - tutaj rowiez mogę pomoc z ofertą.

W VW masz dojscie?

Napisano
Teraz, zinger napisał:

W VW masz dojscie?

Tu jeden mi dal kontakt do swojego czloweika w VW cena idealnie jak w cenniku. :hehe:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Zaglądnałem na www VW i brak info o wersji City. Napisałem do jednego z dealerow i potwierdzil, że oferta propocyjna City została zakończona. A w sobotę chciałem się do salonu przejść...:(

Napisano
  • Autor
57 minut temu, zinger napisał:

Zaglądnałem na www VW i brak info o wersji City. Napisałem do jednego z dealerow i potwierdzil, że oferta propocyjna City została zakończona. A w sobotę chciałem się do salonu przejść...:(

Trudno. Trzeba będzie coś innego skonfigurować. City w czystej postaci nie nadawała się do zakupu.

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Trudno. Trzeba będzie coś innego skonfigurować. City w czystej postaci nie nadawała się do zakupu.

W czystej nie ale pare dodatkow i z ubezpieczeniem i rozszerzona gwarancja za 110k bylo juz calkiem fajne auto z niezlym finansowaniem. Nie widze podobnej opcji w innej marce teraz (w automacie bo tylko takaie mnie interesuje).

Napisano
  • Autor
Teraz, zinger napisał:

W czystej nie ale pare dodatkow i z ubezpieczeniem i rozszerzona gwarancja za 110k bylo juz calkiem fajne auto z niezlym finansowaniem. Nie widze podobnej opcji w innej marce teraz (w automacie bo tylko takaie mnie interesuje).

Było.

Poszukamy innej oferty. Na przełomie roku powinny być promcje. 

Zresztą, nie oglądałem jeszcze innych marek oprócz VW i Toyoty.

Napisano

Zresztą, nie oglądałem jeszcze innych marek oprócz VW i Toyoty.

Znaczy sie CHR,,,,?
Wifzialem to ostatnio na zywo-zrobilo na mnie zdecydowanie lepsze (mniej futurystyczne i mniej kanciaste) wrazenie niz w necie/folderach/zdjeciach...
Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Fili_P napisał:

Znaczy sie CHR,,,,?
Wifzialem to ostatnio na zywo-zrobilo na mnie zdecydowanie lepsze (mniej futurystyczne i mniej kanciaste) wrazenie niz w necie/folderach/zdjeciach...

CHR wypadł nam gorzej w salonie niż jak widzieliśmy na ulicy, czy w folderze.

To raczej takie młodzieżowe auto ...

Znów Rav4 jakiś taki kobylasty z tym kufrem ...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 24.06.2017 o 16:13, senseikrk napisał:

Bez dwóch zdań Mazda się lepiej prezentuje. Po powrocie z urlopu biorę na testy mx 5 rf - fajna zabawka!

Wątek o Mazdzie pozwoliłem sobie zacząć od nowa ;]

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał:

To daje aż litr więcej w spalaniu dla 4x4

No a ile więcej według Ciebie powinien palić czterobut względem ośki?

Moim zdaniem litr to takie zupełne minimum.

Napisano
3 minuty temu, format napisał:

No a ile więcej według Ciebie powinien palić czterobut względem ośki?

Moim zdaniem litr to takie zupełne minimum.

Takie udawane 4x4, które 99% czasu zwykle jedzie jako 4x2? Jest ciut cięższe - i to tyle... 

Napisano
21 minut temu, rwIcIk napisał:

Tak sobie patrzę w parametry i co widzę nt. średniego spalania:

2x4 MT - 5,7 l/100km

2x4 DSG - 6,0 l/100km

4x4 DSG - 7.0 l/100km

To daje aż litr więcej w spalaniu dla 4x4 8]

4x4 zawsze będzie palić więcej. Po pierwsze dźwigasz o kilkadzieisąt kg więcej masy - podzespoły napędu 4x4 ważą swoje. Poza tym w samochodach gdzie masz stale 4x4 (czyli w Tiguanie nie) - masz opory napędu.

A i jeszcze jedno - z DSG prędzej niż z manualem zbliżysz się do tego co fabryka podaje. Nawet przy trybie normal ta skrzynia oszczędza paliwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.