Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot RCZ

Featured Replies

Napisano

Witam. Są tu może użytkownicy takiego wozidła? Jakie wady/zalety (pomijając silnik THP)? Ewentualnie coś podobnego w takim budżecie?

Napisano

RCZ ma piekielnie twarde zawieszenie :no:

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Konrad` napisał:

RCZ ma piekielnie twarde zawieszenie :no:

Miałeś może porównanie z Audi TT? Bo żona się napaliła na Audi i szukam tańszej alternatywy...

Napisano
7 minut temu, kmark2 napisał:

Miałeś może porównanie z Audi TT? Bo żona się napaliła na Audi i szukam tańszej alternatywy...

Dlaczego ludzie zawsze szukają alternatyw, nawet jak wybór wydaje się oczywisty? ;]

Sam tak mam i nie znam powodu, a dodam że bardzo chciałbym go poznać.

Rozwiązanie jest proste jak drut. Kupić TT, ale nie, trzeba szukac rozwiązań innych, podobnych, alternatywnych :phi:

Nie wiem z jakich roczników szukasz, ale ze starszych dużo taniej będzie Mazda RX-8. Oczywiście silnik i jego problemy znane.Jak się człowiek pogodzi, że może wydac dychę na remont silnika na wstępie, to nie jest tak źle.

Z nowszych to może być BMW 1 coupe. Wygląd mniej spektakularny, ale nadal dobry.

Z najnowszych to może Alfa Romeo 4C? :) To tylko ma dwa miejsca, ale w TT z tyłu nie usiądzie nikt dorosły, nawet jakby był bardzo niski.

Napisano
43 minuty temu, kmark2 napisał:

Nie jeździłem TT`ką, więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Nie wiem jakich roczników szukasz ale zawsze może zaproponować żonie nieśmiertelną Mx5 :)

RCZ to niestety w środku pierwsza generacja 308. Z plusów, to z tyłu masz dwa miejsca więc dzieciaki od biedy przewieziesz, no i bagażnik też ujdzie. 

Napisano
  • Autor
Dnia 8.07.2017 o 22:02, kravitz napisał:

Dlaczego ludzie zawsze szukają alternatyw, nawet jak wybór wydaje się oczywisty? ;]

Sam tak mam i nie znam powodu, a dodam że bardzo chciałbym go poznać.

Rozwiązanie jest proste jak drut. Kupić TT, ale nie, trzeba szukac rozwiązań innych, podobnych, alternatywnych :phi:

Nie wiem z jakich roczników szukasz, ale ze starszych dużo taniej będzie Mazda RX-8. Oczywiście silnik i jego problemy znane.Jak się człowiek pogodzi, że może wydac dychę na remont silnika na wstępie, to nie jest tak źle.

Z nowszych to może być BMW 1 coupe. Wygląd mniej spektakularny, ale nadal dobry.

Z najnowszych to może Alfa Romeo 4C? :) To tylko ma dwa miejsca, ale w TT z tyłu nie usiądzie nikt dorosły, nawet jakby był bardzo niski.

Dla mnie odpowiedź jest bardzo prosta: Ja za to płacę.

Jeśli w cenie nastoletniego auta mogę znaleźć coś podobnego wyglądem, sporo młodszego, z potencjalnie mniejszym przebiegiem i tańszym AC, to szukam. Dla żony liczy się wygląd auta, a nie znaczek na masce, dla mnie kasa. Co do aut, które zaproponowałeś to BMW odpada bo nie wygląda jak TT, RX8 mam i na szczęście żonie nie przypadło do gustu ;]  AR4C poza budżetem więc też się cieszę.

Dnia 8.07.2017 o 22:39, Konrad` napisał:

Nie jeździłem TT`ką, więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Nie wiem jakich roczników szukasz ale zawsze może zaproponować żonie nieśmiertelną Mx5 :)

RCZ to niestety w środku pierwsza generacja 308. Z plusów, to z tyłu masz dwa miejsca więc dzieciaki od biedy przewieziesz, no i bagażnik też ujdzie. 

Mx5 odpada bo ma szmaciany dach :facepalm: Widziałbym taką w garażu ale weź wytłumacz kobiecie...

Napisano
6 godzin temu, kmark2 napisał:

Mx5 odpada bo ma szmaciany dach :facepalm: Widziałbym taką w garażu ale weź wytłumacz kobiecie...

jak ktos sie upiera to 3 generacja NC wystepuje w wersji z twardym skladanym dachem, tzw. PRHT. A obecna ND jest tez w wersji RF ale to juz nie do konca MX5

Napisano
Dnia 8.07.2017 o 00:46, kmark2 napisał:

Witam. Są tu może użytkownicy takiego wozidła? Jakie wady/zalety (pomijając silnik THP)? Ewentualnie coś podobnego w takim budżecie?

Lepiej się prowadzi od audi tt 1-gen.

Jeździłem rcz z ok. 100tyś przebiegu i w środku cicho. Dobre spasowanie. Fajny dzwięk i jako facet nie czułem się jak gej w tt-ce, czy wygląd na plus. Radio dobrej jakości. 

Napisano
  • Autor

Kupione. 2011r, THP pod maską i 109kkm przebiegu. Żona zadowolona, a nawet mnie się przyjemnie tym jeździ. Dzięki za odpowiedzi i pomoc :piwko:

Napisano

A tak z ciekawości - ile dałeś za ten samochód?

Napisano
Dnia 21.07.2017 o 23:48, kmark2 napisał:

Kupione. 2011r, THP pod maską i 109kkm przebiegu. Żona zadowolona, a nawet mnie się przyjemnie tym jeździ. Dzięki za odpowiedzi i pomoc :piwko:

Pozostaje zyczyc powodzenia, bo THP z pierwszych rocznikow to spora loteria ;)

Napisano
Dnia 23.07.2017 o 21:24, Maciej__ napisał:

Pozostaje zyczyc powodzenia, bo THP z pierwszych rocznikow to spora loteria ;)

ile ci takich silnikow polecialo? 

Napisano

Jemu pewnie zaden, ja nie mam tyle palcow zeby zliczyc te do ktorych ogarnialem graty..

Motor ma kilka fakapow:

Rozrzad

Brudzace sie kanaly ssace

zacierajace sie glowice

pobor oleju

I niestety to sa fakty, nie ma znaczenia ktory rok, najmniej podatne sa motory 270ps z RCZR

Napisano

jak nie zglaszal, oczywiscie, rekordzisci ponizej 20kkm, na gwarancji robia i nie kombinuja, po gwarancji jak auto serwisowane zdarzaly sie gesty dobrej woli, aktualnie podobno maja jakas promocje i robia rozrzad w sensownych pieniadzach. Rekordzista od ostatniej wymiany lekko 20kkm temu w zeszlym tygodniu robil zakupy na wlasna reke bo go olali...

Napisano

auto nie jest wazne, silnik wszedzie jest ten sam, rozrzad rowniez i fakapy tez.

Napisano

nie jest kwestia wysilenie motoru, ten sam motor wystepuje w rozpietosci mocy 150-270KM

Napisano

czyli jak auto serwis pl  i salon pl   to  nawet jak strzeli  = pewna wygrana

zeby nie bylo nie znam auta ale mega mi sie podoba :D

Napisano
Godzinę temu, Marcinekkk napisał:

ile ci takich silnikow polecialo? 

Mnie zaden, ale wejdz na Peugeot Klub Polska i poczytaj watek o THP...

Mialem ochote na C5 z tym silnikiem, ale po lekturze odpuscilem...

Kolezanka z biura ma juz 3 rozrzad w P508 i to przy przebiegu ponizej 100kkm.

@Rado_ chyba tez wymienial przy 30-40kkm.

Napisano

Wymieniali mi przy 33 tys. Teraz mam 46 i jak jest zimno to słychać, a dzisiaj rano juz traktor był. Przy chyba 44 bylo czyszczenie dolotów [emoji23]

Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Wymieniali mi przy 33 tys. Teraz mam 46 i jak jest zimno to słychać, a dzisiaj rano juz traktor był. Przy chyba 44 bylo czyszczenie dolotów emoji23.png

Niestety ten silnik to porazka. Jak widze klientow u mnie z tym motorem to zawsze jest placz i zgrzytanie zebow. 

Napisano

Silnik jest przyjemny, pod warunkiem, ze masz gware, lub akurat będziesz miał wiecej szczęścia.

Niestety PSA to takie gnojki i nadal go sprzedają, ale w dzisiejszych czasach jak wiemy to taka norma.

Napisano
7 godzin temu, Rado_ napisał:

Silnik jest przyjemny, pod warunkiem, ze masz gware, lub akurat będziesz miał wiecej szczęścia.

Niestety PSA to takie gnojki i nadal go sprzedają, ale w dzisiejszych czasach jak wiemy to taka norma.

Bez usprawnien? Nadal takie same problemy? Nie do wyobrazenia. 

Napisano

no wlasnie az dziwne ze nic nie poprawiaja,  vw  jak lecialy  to caly czas cos gzrebia i zmieniaja

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Bez usprawnien? Nadal takie same problemy? Nie do wyobrazenia. 

Niby inne bolaczki wyeliminowano, niby były modernizacje, ale na pewno nie rozrządu i odkładania sie nagaru.

Napisano
26 minut temu, Marcinekkk napisał:

no wlasnie az dziwne ze nic nie poprawiaja,  vw  jak lecialy  to caly czas cos gzrebia i zmieniaja

Jak widac można żerować na tym, że większość ludzi kupuje nie wnikając, a reszta nabiera sie na ich słodkie pierdzenie - "oczywiscie silniki poprawiono, problemy nie występują"

Napisano

ale z tego co piszecie to nie robia problemow z wymiana  jak cos halasuje

ja bym sie nawet cieszyl jak by co roku dawali mi nowy rozrzad ;]

Napisano
45 minut temu, Marcinekkk napisał:

Ale w końcu trzeba sprzedać. A pięć wymian pozytywnie na cenę nie wpływa...

Napisano
51 minut temu, Marcinekkk napisał:

Z czego się cieszyć, ze musisz zostawić w ASO na 2 dni, że po odpaleniu warczy, że może przejść w tryb awaryjny. Ogólnie to jest upierdliwe, szczególnie ciągłe myślenie o tym, czy to już...czy to już...znowu? :facepalm: W końcu zaczynasz myśleć, czy nie wybuchnie, a przy zbliżającym się końcu gwarancji przestajesz się wysypiać.

Napisano

odstawiasz na przeglad roczny i przy okazji wymieniaja 

skoro 2 dni to auto zastepcze

ford np poszedl o krok dalej i sami po auto wpadaja do wlasciciela

Napisano
26 minut temu, Marcinekkk napisał:

odstawiasz na przeglad roczny i przy okazji wymieniaja 

skoro 2 dni to auto zastepcze

ford np poszedl o krok dalej i sami po auto wpadaja do wlasciciela

Ale to nie pada co roku, zależy, jest rożnie. Peugeot nie daje aut zastępczych, nie za darmo. Co to za radość z rozbebeszania gratów w kółko by wymieniać rozrząd na nowy?

On nie musi byc nowy, ma działac latami, nie stwarzać problemów, Jakoś 1,6 SIDI Opla nie ma tych problemów. Mozna?

Napisano

Pamietam jak mi w clio spor  stzrelil przy 35 tys ;], moj brat  malo ze smiechu nie zszedl z tego swiata .

tydzien pozniej w jego clio sporcie zrobilo sie dokladnie to samo :hehe:

tak wiec peugot wypada znacznie lepiej     vs reno 

Napisano
5 godzin temu, Rado_ napisał:

Niby inne bolaczki wyeliminowano, niby były modernizacje, ale na pewno nie rozrządu i odkładania sie nagaru.

Chyba jednak znaczaca przesada. Mialem ten motor w Mini CS calkiem dlugo, przez wiekszosc zycia zreszta zachipowany. Fakt, nagar lekki byl ale jest w zasadzie w kazdym bezposrednim wtrysku (ktory nie ma dodatkowo posredniego), z rozrzadem nigdy problemu nie bylo. Jak dwa czy trzy razy mi zaterkotal na zimnym to kupilem inny, mocniejszy napinacz, ktory sugerowali na jakims forum, zamontowalem i cisza. Nic sie nigdy wiecej nie odezwalo ani nie zepsulo.

Napisano
6 minut temu, A_Kras napisał:

Chyba jednak znaczaca przesada. Mialem ten motor w Mini CS calkiem dlugo, przez wiekszosc zycia zreszta zachipowany. Fakt, nagar lekki byl ale jest w zasadzie w kazdym bezposrednim wtrysku (ktory nie ma dodatkowo posredniego), z rozrzadem nigdy problemu nie bylo. Jak dwa czy trzy razy mi zaterkotal na zimnym to kupilem inny, mocniejszy napinacz, ktory sugerowali na jakims forum, zamontowalem i cisza. Nic sie nigdy wiecej nie odezwalo ani nie zepsulo.

Opieram informacje na własnym doświadczeniu i wpisach na forach. Juz pisałem jak było u mnie, uważasz, że kłamię?

Jestes w stanie podać link do tego napinacza?

Napisano
7 minut temu, A_Kras napisał:

Ile kkm zrobiles na tym poprawionym napinaczu ?

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Ile kkm zrobiles na tym poprawionym napinaczu ?

Podobno to również słowo klucz, ale cos mi sie wydaje, że PSA w dalszym ciągu montuje niezmienione napinacze.

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Podobno to również słowo klucz, ale cos mi sie wydaje, że PSA w dalszym ciągu montuje niezmienione napinacze.

W 2011 czy 2012 był jakiś upgrade. 

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

W 2011 czy 2012 był jakiś upgrade. 

Jo, tak ciągle słyszę że jakiś, ale nikt nie  wie jaki, tzn. na pewno zamienniki do kupienia poza ASO sa zmienione, ale nie mam jak sprawdzić co montują w ASO.

Moze @Muzyk by coś wiedział.

Mój jest z samego końca 2012 i rozrząd padlina, nagar padlina.

Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Jo, tak ciągle słyszę że jakiś, ale nikt nie  wie jaki, tzn. na pewno zamienniki do kupienia poza ASO sa zmienione, ale nie mam jak sprawdzić co montują w ASO.

Moze @Muzyk by coś wiedział.

Mój jest z samego końca 2012 i rozrząd padlina, nagar padlina.

Na nagar się niestety nic nie da poradzić bez sporego przeprojektowania silnika... :(

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Na nagar się niestety nic nie da poradzić bez sporego przeprojektowania silnika... :(

Zdaje sobie sprawę, że tez nie wpadli na taki szczegół podczas projektowania:vibra:

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał:

Zdaje sobie sprawę, że tez nie wpadli na taki szczegół podczas projektowania:vibra:

Różne wpadki się zdarzają. Ale VAG przynajmniej modyfikuje silniki i któraś-z-kolei generacja jest już na tyle dobra, że strachu nie ma. TSI 150 bym kupił bez problemu.

A tak to się cieszę, że u nas THP z automatem nie sprzedawali, bo bym też poległ... :D

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Opieram informacje na własnym doświadczeniu i wpisach na forach. Juz pisałem jak było u mnie, uważasz, że kłamię?

Jestes w stanie podać link do tego napinacza?

Nie mowie, ze klamiesz. Mowie, ze nie kazdemu sie zdarza. Tak naprawde to Mini bylo jednym z najbardziej niezawodnych aut jakie mialem. Nic sie NIGDY nie zepsulo, ten napinacz to byla najpowazniejsza "naprawa" jaka w nim zrobilem. Pewnie, ze nie mam linka, sprzedalem Mini 4 lata temu :)

Co do kkm to co najmniej 40 bylo na nim przejechane. A co do nagaru to u mnie bylo go naprawde niewiele, zwlaszcza jak porownac do niektorych fotek w necie. No ale moj w zasadzie cale zycie mial remap, po ktorym pompowal 1b, a seria chyba ledwo 0.6-0.65 laduje, moze to mialo wplyw na osadzanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.