Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebny samochód ....

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak już co niektórzy wiedzą rozbili mi astrę f i w sumie to już przyszła pora aby wymienić 19 letni samochód na coś świeżego. Z decyzją zwlekałem już od prawie roku aż sytuacja sama wymusza. Patrząc na uszkodzenia przy małej prędkości trzeba wymienić na coś nowszego (może będzie bezpieczniejsze). Auto ma być jako drugie w rodzinie i ma służyć jedynie dla mnie ( jeżdżę sam ) na dojazdy do pracy 150km dziennie (2x75km) z czego ok 60km jest po ekspresówce a ok 15 po drodze krajowej. Obecna astra f w tym cyklu nie licząc benzyny do rozruchu spala mi ok 6,5-do max7l/lpg na 100km przy prędkościach ok 100km/h ( i ze względu na ekonomię jazdy tego będę się trzymał ) 

Chciałbym kupić coś w miarę małego i młodego (max 3latek)  z niedużym przebiegiem. I teraz problem czy kupić auto "z fabrycznym" lpg np. fabia 1.0 (60KM) lub corsa 1.4 (90KM) czy kupić bez gazu i założyć w niezależnym serwisie tutaj w grę wchodzi: Fabia 1.0 (60KM lub 75KM) VW Polo 1.0 (60KM lub 75KM) Opel Corsa E 1.4 (90KM) i to z tych trzech wybieram ( kiedyś zastanawiałem się nad Ibizą ale zrezygnowałem ze względu na wygląd w środku auta) Bardziej skłaniał bym się do Corsy bo Fabia z fabrycznym LPG powyżej chyba 3500obr/min idzie już tylko na samej benzynie. Dylemat jest taki czy iść w opcję z fabrycznym LPG czy nie. Ma to swoje plusy czyli z fabrycznym gazem to wszystko zestrojone jeszcze w fabryce mimo że to LR Omegas a minus taki że cały czas trzeba serwisować w ASO bo niezależny serwis się nie podepnie interwał przeglądów w ASO co 15000km i koszt ok. 270zł a w niezależnym serwisie co 10000km i 160zł .

Ktoś może użytkuje Opla Corsę E z silnikiem 1.4 (90KM)? 

Napisano

Nie napalaj się że fabryczny lpg jest super. Ciotka mojej żony pozbyła się 5 letniej corsy z lpg i przebiegiem 50kkm bo już się bała jeździć tym samochodem bo problemy z gazem były i aso sobie nie mogło poradzić.

Napisano

Kup se yarisa 1.33 z lpg albo załóż lpg - mi pali kolo 8 gazu w trybie :but: i wcale sie nie psuje od prawie 300kkm

Napisano
8 godzin temu, Ragless napisał:

kiedyś zastanawiałem się nad Ibizą ale zrezygnowałem ze względu na wygląd w środku auta)

jeździłem teraz na wakacjach ibizą 1.2TSI i powiem Ci fajne autko a w środku było wszystko co być powinno, mały fajny samochodzik, dewagacje po przejechaniu 1500km;)

Napisano
6 minut temu, Vadero napisał:

Kup se yarisa 1.33 z lpg albo załóż lpg

łatwiej znaleźć 1.0 po dziadku, mało widać w ogłoszeniach coś lepszego:(

Napisano
8 godzin temu, Ragless napisał:

Witam

Jak już co niektórzy wiedzą rozbili mi astrę f i w sumie to już przyszła pora aby wymienić 19 letni samochód na coś świeżego. Z decyzją zwlekałem już od prawie roku aż sytuacja sama wymusza. Patrząc na uszkodzenia przy małej prędkości trzeba wymienić na coś nowszego (może będzie bezpieczniejsze). Auto ma być jako drugie w rodzinie i ma służyć jedynie dla mnie ( jeżdżę sam ) na dojazdy do pracy 150km dziennie (2x75km) z czego ok 60km jest po ekspresówce a ok 15 po drodze krajowej. Obecna astra f w tym cyklu nie licząc benzyny do rozruchu spala mi ok 6,5-do max7l/lpg na 100km przy prędkościach ok 100km/h ( i ze względu na ekonomię jazdy tego będę się trzymał ) 

Chciałbym kupić coś w miarę małego i młodego (max 3latek)  z niedużym przebiegiem. I teraz problem czy kupić auto "z fabrycznym" lpg np. fabia 1.0 (60KM) lub corsa 1.4 (90KM) czy kupić bez gazu i założyć w niezależnym serwisie tutaj w grę wchodzi: Fabia 1.0 (60KM lub 75KM) VW Polo 1.0 (60KM lub 75KM) Opel Corsa E 1.4 (90KM) i to z tych trzech wybieram ( kiedyś zastanawiałem się nad Ibizą ale zrezygnowałem ze względu na wygląd w środku auta) Bardziej skłaniał bym się do Corsy bo Fabia z fabrycznym LPG powyżej chyba 3500obr/min idzie już tylko na samej benzynie. Dylemat jest taki czy iść w opcję z fabrycznym LPG czy nie. Ma to swoje plusy czyli z fabrycznym gazem to wszystko zestrojone jeszcze w fabryce mimo że to LR Omegas a minus taki że cały czas trzeba serwisować w ASO bo niezależny serwis się nie podepnie interwał przeglądów w ASO co 15000km i koszt ok. 270zł a w niezależnym serwisie co 10000km i 160zł .

a nie za małe auto na takie dojazdy....

ja przy tak długich dojazdach bym przynajmniej szukał kompakta

Edytowane przez DZIDA

Napisano
10 minut temu, tygrysek86 napisał:

łatwiej znaleźć 1.0 po dziadku, mało widać w ogłoszeniach coś lepszego:(

Na tako przebieg lepiej miec 100KM. Autko sie fajnie zbiera, jest trwałe. Chociaz ja bym rozwazyl jakiegos kompakta na takie naloty.

Napisano
47 minut temu, tygrysek86 napisał:

dewagacje po przejechaniu 1500km;)

Dewagacje powiadasz? No ja bym do mechanika pojechał z tym. Najlepiej jakiegoś stoczniowego. ;)

Napisano
9 godzin temu, Ragless napisał:

...

Apropos Corsy, czasami jeżdżę Corsą D chyba 1.4 (albo 1.2 jeśli taki był) bo nawet nie pamiętam co tam dokładnie siedzi. Na pewno więcej niż 1.0 i muszę przyznać, że do miasta to auto jest beznadziejne ale na trasie jeździ się zaskakująco przyjemnie.

Jak na małe auto jest dobrze wyciszone, silnik nieźle się zbiera od 3krpm. Ogólnie dobry stosunek wielkość/komfort w trasie.

Edytowane przez Joki

Napisano
Godzinę temu, technix napisał:

bierz c2 vts od kolegi z giełdy 

ale tam wypisana jest CAŁA prawda, a lepiej mieć cukierkowy pogląd na nowy samochód och! i ach!;]

Napisano
1 godzinę temu, Joki napisał:

Apropos Corsy, czasami jeżdżę Corsą D chyba 1.4 (albo 1.2 jeśli taki był) bo nawet nie pamiętam co tam dokładnie siedzi. Na pewno więcej niż 1.0 i muszę przyznać, że do miasta to auto jest beznadziejne ale na trasie jeździ się zaskakująco przyjemnie.

Jak na małe auto jest dobrze wyciszone, silnik nieźle się zbiera od 3krpm. Ogólnie dobry stosunek wielkość/komfort w trasie.

A co Ci ine pasuje w jezdzie miejskiej?

Napisano

Myślisz o Fabii/Polo 1.0, to spójrz na Citigo/UP-a/Mii.

Bez problemu zagazujesz, spali z 5-6 l lpg na setkę, autko będzie świeże a dla jednej/dwóch osób jest zaskakująco komfortowo.

Przejedź się, mnie to autko przekonało po jeździ próbnej. Jeżdżę już 4,5r i jestem zadowolony. :) Mam obecnie 78 tys km, ostatnio zrobiliśmy z żoną 4400 km podczas wakacji (do Włoch 2x1500 km i 1400 po Włoszech). Na codzień jeźdze nim do pracy 2x25 km.

Edytowane przez Cendra

Napisano

Nie mogę się nie zgodzić z przedmówcą.;l

Miałem prawie 3 lata VW up! i on naprawdę jest większy w środku niz na zewnątrz.

Tylko jak ma trochę jeździć w trasie, to weź koniecznie wersję 60KM a nie 75KM, bo słabszy ma dłuższą skrzynię i na trasie ma niższe obroty.

Autko fajne jak jeżdżą max 2 osoby, wtedy jest miejsca jak w niejednej klasie B a nawet lepiej.

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał:

Miałem prawie 3 lata VW up! i on naprawdę jest większy w środku niz na zewnątrz.

Tylko jak ma trochę jeździć w trasie, to weź koniecznie wersję 60KM a nie 75KM, bo słabszy ma dłuższą skrzynię i na trasie ma niższe obroty.

Autko fajne jak jeżdżą max 2 osoby, wtedy jest miejsca jak w niejednej klasie B a nawet lepiej.

Potwierdzam - na codzień jeżdżę starą "piątką" BMW i jak dostałem to jako zastępcze to śmiechnąłem. Po paru dniach jazdy polubiłem to auto jak mało które. Jak na takie wymiary jest niewiarygodnie wygodny, bardzo cichy w trasie, z pedałem w podłodze trzyma te 168-172, przy czym pali jakieś śmieszne ilości paliwa. Przy jeździe miasto plus autostrada z butem spalanie około 5 litrów. Jakby do tego założyć gaz to mistrz ekonomii. 

Jedyny minus to strach że Ty albo ktoś w Ciebie uderzy. Dziecka bym tym nie woził nawet jakby mi dopłacili do zakupu i paliwa. Strefa zgniotu przy strzale w tył ma chyba z 10 cm.

Napisano
12 godzin temu, Ragless napisał:

Witam

Żona miała Corsę E z gazem praktycznie od początku.

Przy sprzedaży w 2016 (auto było z 2008) przebieg 75 kkm.

Co do auta:

- z gazem (może to była kwestia złej instalacji - nie wiem) - auto wydawało mi się koszmarnie wolne,

- mechanicznie praktycznie nic się nie działo,

- dość słabe blachy,

Jako prosty wóz do jeżdżenia zupełnie spoko. Tani w eksploatacji. Dla mnie największym minusem była słaba dynamika.

Napisano
37 minut temu, bnow napisał:

Żona miała Corsę E z gazem praktycznie od początku.

Przy sprzedaży w 2016 (auto było z 2008) przebieg 75 kkm.

Co do auta:

- z gazem (może to była kwestia złej instalacji - nie wiem) - auto wydawało mi się koszmarnie wolne,

- mechanicznie praktycznie nic się nie działo,

- dość słabe blachy,

Jako prosty wóz do jeżdżenia zupełnie spoko. Tani w eksploatacji. Dla mnie największym minusem była słaba dynamika.

To jednak Corsa D.

Napisano
4 minuty temu, AstraC napisał:

To jednak Corsa D.

Ok, kolega pisał max 3 lata, a w sprzedaży E jest chyba od końca 2014/ poczatek 2015, więc się zasugerowałem.

Nt Corsy E nic nie wiem :-)

Napisano

Niezależnie od tego jaki samochód wybierzesz, kup taki z tempomatem. Przy takich przebiegach po ekspresówce po tygodniu będziesz się zastanawiał jak mogłeś wcześniej bez tego jeździć ;)

Taptaraptap

Napisano
Godzinę temu, Zbynek napisał:

Niezależnie od tego jaki samochód wybierzesz, kup taki z tempomatem. Przy takich przebiegach po ekspresówce po tygodniu będziesz się zastanawiał jak mogłeś wcześniej bez tego jeździć ;)

Każdy ma inaczej. Tempomaty mam w swoich autach od lat siedmiu - ale jak jadę jakimś użyczonym autem bez niego, to nie czuję dyskomfortu z tym związanego (może inne dyskomforty przysłaniają ten jeden ;)

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

A co Ci ine pasuje w jezdzie miejskiej?

Strasznie mułowata do 3krpm. Ruszania i przyspieszania po mieście wyjątkowo anemiczne. Bezsensownie długi przód i przedni zwis. Zaczepia zderzakiem właściwie o każdy krawężnik. Słaby skręt.

W wersji 3d drzwi jak w Mustangu. Nie da się wysiąść pod supermarketem.

I takie tam pierdoły. Irytuje przy jeździe miejskiej w porównaniu do Siriona czy Cuore. Natomiast na trasie zupełnie odwrotnie.

Edytowane przez Joki

Napisano

Mamy u nas dużo Fabii 1.0 75km z fabrycznym LPG. Auto jest dość wolne, ale ciche, wystarczająco komfortowe i... mega oszczedne. Mi przy leniwej jeździe do max 100km/h spalał poniżej 5l. Warto rozwazyc to auto jeżeli ma byc tanim wozidlem. Póki co największe przebiegi to 100kkm i zero awarii. Miały tylko akcje serwisową na piszczace hamulce. 

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎07‎-‎18 o 12:17, Cendra napisał:

Myślisz o Fabii/Polo 1.0, to spójrz na Citigo/UP-a/Mii.

Bez problemu zagazujesz, spali z 5-6 l lpg na setkę, autko będzie świeże a dla jednej/dwóch osób jest zaskakująco komfortowo.

Przejedź się, mnie to autko przekonało po jeździ próbnej. Jeżdżę już 4,5r i jestem zadowolony. :) Mam obecnie 78 tys km, ostatnio zrobiliśmy z żoną 4400 km podczas wakacji (do Włoch 2x1500 km i 1400 po Włoszech). Na codzień jeźdze nim do pracy 2x25 km.

Dnia ‎2017‎-‎07‎-‎18 o 12:30, ghost2255 napisał:

I nie denerwuje was ten pierdzacy silnik/wydech przy przyspieszaniu? Ja jechalem nowka z salonu, i ..... pomyslalem, ze to chyba dzwiek z jakiegos 2suwa z lat 60tych .... Panda byla duzo lepsza ale pewnie wiecej pali

Napisano
8 godzin temu, gregoryj napisał:

pomyslalem, ze to chyba dzwiek z jakiegos 2suwa z lat 60tych ....

Oczywiście, w porównaniu do auta premium klasy D, to jest nieznośnie głośno i nie jedzie. Każde AUDI V6 czy LEXUS V8 będzie dużo bardziej komfortowy i sporo cichszy.

Jednak CITIGO/Mii/up! trzeba porównywać z czymś w podobnym rozmiarze i budżecie. A w tej kategorii, to akurat trojaczki wypadają wyśmienicie. 

Napisano
  • Autor

Witam

Dziękuję za wypowiedzi.Budżet to ok 30000-40000zł zależy od stanu i rocznika wiadomo im młodsze tym lepiej auto ma być tak na 3-4 lata co daje ok 150000km. Skłaniał bym się nad wielkością fabii/corsy mniejszy to nie tez ze względu "na strefy zgniotu" a większy będzie spalał więcej. Kolega "Olas1" napisał wartościową pinię o fabii za co wielkie dzięki. 

Napisano

W takiej kasie i przy takich przelotach może lepiej diesel? Cytryny C3, C4, Peugeot 208, Renowki Megane, Clio, Fluence, Focusy? Wszystko w roczniku 2014 i młodsze. W sumie VW Polo tez by się załapał. 

Napisano

za 3 czy 4 dychy to wziąłbym nowe sandero i zamknął wątek 

Napisano
8 godzin temu, technix napisał:

za 3 czy 4 dychy to wziąłbym nowe sandero i zamknął wątek 

ale za 3-5 lat powstanie wątek że ruda na rantach wychodzi,
a rok później "sprzedam dacię za 10 tyś"

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

Pociąłbym sie po tygodniu jeżdżenia czymś takim  takie dystanse do roboty.

Pytanie ile lat kolega chce sie tym autem wozic. Jak tyle co astrą f, to chyba wolałbym jakąś "lepszą markę" ;)

Napisano
2 minuty temu, Vadero napisał:

Pytanie ile lat kolega chce sie tym autem wozic. Jak tyle co astrą f, to chyba wolałbym jakąś "lepszą markę" ;)

Kolega pytał o Corsę E, więc tutaj w budżecie ma nówkę - duża zaleta w stosunku do 3 latka z przebiegiem 100kkm.

Napisano
7 minut temu, Vadero napisał:

Vadero, a co w nim takiego strasznego ? 1.4 to chyba już w takim pyrtku jest okey:hmm:

Napisano
8 minut temu, Vadero napisał:

To co maja powiedziec ludzie dojezdzajacy komunikacja zbiorowa? :hehe:

Chyba nie sadzisz ze zapchany pociag czy tramwaj jest mniej wygodny niz taka Corsa? ;]

Napisano
1 minutę temu, tygrysek86 napisał:

Vadero, a co w nim takiego strasznego ? 1.4 to chyba już w takim pyrtku jest okey:hmm:

Koni malo. Te pyrtki ważą teraz tyle co kompakty sprzed 15 lat.

Napisano
8 minut temu, Vadero napisał:

Koni malo. Te pyrtki ważą teraz tyle co kompakty sprzed 15 lat.

Więcej:

Opel Corsa E - Masa własna od 1045 kg do 1218 kg

Opel Astra F - Masa własna od 955 kg do 1140 kg

Napisano
11 minut temu, format napisał:

Więcej:

Opel Corsa E - Masa własna od 1045 kg do 1218 kg

Opel Astra F - Masa własna od 955 kg do 1140 kg

Ja bym sobie zapodał cos kolo 100KM i ok. Fajne sa silniki z turbo

Napisano
2 minuty temu, Vadero napisał:

Ja bym sobie zapodał cos kolo 100KM i ok. Fajne sa silniki z turbo

Wiemy wiemy :skromny:

Choć jestem zdania, że VAG jest daleko przed GMem jeśli chodzi o charakterystykę. 

Napisano
26 minut temu, format napisał:

Wiemy wiemy :skromny:

Choć jestem zdania, że VAG jest daleko przed GMem jeśli chodzi o charakterystykę. 

Zalezy czy autor planuje lpg. Wtedy vagi i w sumie wiekszkosc silnikow odpada. Zostaje z sensownych - opel ze swoim 1.4, toyota 1.3 w yarku i 1.6 w aurisie, renault 0.9.

Edytowane przez Vadero

Napisano
3 minuty temu, Vadero napisał:

Zalezy czy autor planuje lpg. Wtedy vagi i w sumie wiekszkosc silnikow odpada. Zostaje z sensownych - opel ze swoim 1.4, toyota 1.3 w yarku i 1.6 w aurisie, renault 0.9.

Jeszcze tylko przez chwilę. Nowe Ople mają już bezpośredni wtrysk w 1.4

Napisano
13 minut temu, Vadero napisał:

Tym więcej zalet ma ta nowa Corsa. :ok: Jak jeździł 60KM Astrą F to da radę i 75KM Corsą E. ;] Jeżdżę teraz na co dzień 105KM Vectrą C, po mieście nie ma wielkiej różnicy w stosunku do VB V6 (oczywiście mówię o spokojnej jeździe a nie sprint spod świateł), na ekspresówce czy autostradzie na tempomacie te 130-140km/h jedzie paląc znośnie, no tylko wyprzedzanie to wyzwanie powyżej tych 90-100km/h. ;] I wstyd przed Ryśkiem że 105KM. ;]

Napisano
31 minut temu, AstraC napisał:

Tym więcej zalet ma ta nowa Corsa. :ok: Jak jeździł 60KM Astrą F to da radę i 75KM Corsą E

Dodatkowo ta corsa ma tempomat, a to jest bardzo wygodne w trasie :ok: Jeszcze tylko podłokietnik i można jeździć.

Edytowane przez janusz

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał:

Dodatkowo ta corsa ma tempomat, a to jest bardzo wygodne w trasie :ok: Jeszcze tylko podłokietnik i można jeździć.

Zauważ, że moc aut na naszych drogach rośnie - 10 lat temu jeszcze bym sie zgodził, ale teraz standsrdiwe auto kasy D ma ze 150 koni, kompakt ze 120. A busy to juz tak zapieprzają że hej. Skonczy sie na tym że kolega bedzie ciagle musiał pilować ta corse... kupujesz sobie auto na lata, to nie myslisz o tym zeby sobie pogorszyc, tylko poprawic - taki 100konny yaris na benzynie przy dosc ostrej jeździe pali 6.2 - 6.7/100. Przy spokojnej kolo 5. 

Napisano
14 godzin temu, ghost2255 napisał:

Oczywiście, w porównaniu do auta premium klasy D, to jest nieznośnie głośno i nie jedzie. Każde AUDI V6 czy LEXUS V8 będzie dużo bardziej komfortowy i sporo cichszy.

Jednak CITIGO/Mii/up! trzeba porównywać z czymś w podobnym rozmiarze i budżecie. A w tej kategorii, to akurat trojaczki wypadają wyśmienicie. 

Ja bylem pozytywnie nastawiony do Citigo bo to fajny prosty samochodzik. Ale ten pierdzacy silnik to poziom lat 70tych. Auta z lat 90tych tak nie pierdza i poziom halasu maja na podobnym poziomie.

Dla mnie to nieakceptowalne. Panda wypada duzo lepiej tyle ze silnik 1,2 w kategorii ekonomii przegrywa. Komfort i przyspieszenie duzo lepiej. Przynajmniej subiektywnie.

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał:

Zauważ, że moc aut na naszych drogach rośnie - 10 lat temu jeszcze bym sie zgodził, ale teraz standsrdiwe auto kasy D ma ze 150 koni, kompakt ze 120. A busy to juz tak zapieprzają że hej. Skonczy sie na tym że kolega bedzie ciagle musiał pilować ta corse... kupujesz sobie auto na lata, to nie myslisz o tym zeby sobie pogorszyc, tylko poprawic - taki 100konny yaris na benzynie przy dosc ostrej jeździe pali 6.2 - 6.7/100. Przy spokojnej kolo 5. 

przy czym waga samochodów tez rośnie i wychodzi na jedno. Jak kolega bedzie jednostajnie jechal bez wariactw to i 75km wystarczy

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał:

Zauważ, że moc aut na naszych drogach rośnie - 10 lat temu jeszcze bym sie zgodził, ale teraz standsrdiwe auto kasy D ma ze 150 koni, kompakt ze 120. A busy to juz tak zapieprzają że hej. Skonczy sie na tym że kolega bedzie ciagle musiał pilować ta corse...

To zalezy gdzie I jak zamierzasz tym jezdzic.

Kilka razy w roku wypuszczam sie w "trase" Micra mojej malzonki o powalajacej mocy 65KM i przy spokojnej jezdzie jest naprawde OK. Na autostradzie czy S-ce trzyma te 120km/h bez problemu. Oczywiscie do czestego wyprzedzania TIRow kompletnie sie to nie nadaje, ale po drogach krajowych jezdzimy nia baaaardzo sporadycznie a jak juz to zawsze mozna zredukowac i ciagnac pod czerwone pole ;]

Z tego co czytam, to autor nawet na S-kach chce sie turlac 100km/h, wiec moc raczej bez znaczenia,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.