Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi Colt - kupić czy nie kupić ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy warto pchać się w zakup raczej mało popularnego autka?

W skrócie:

- auto krajowe, 2012 produkcja, rejestracja 2013, 1 właściciel, wersja najuboższa choć klima jest,

- auto serwisowane tylko w ASO, pełna historia,

- 1 obciera parkingowa (na zdjęciu delikatna) a wymienione na nowe całkowicie dwa elementy blacharskie,

- przebieg niecałe 40kkm,

- środek lekko podniszczony - wożenie dzieci do przedszkola i szkoły, właścicielka "władca pierścieni" gałkę zmiany biegów i kierownicę idealnie załatwiła,

- silnik 1.3 benzyna na łańcuchu 95KM.

Cena tożsama z ofertami prywatnymi z mobile.de i itp. więc super okazja to nie jest.

Patrząc na części używane to skromny wybór i stosunkowo drogie.

Pozostaje ASO a tam np. sprzęgło powyżej 1kPLN...to już lekka przesada.

Autko 80% miasto, 20% wypady podmiejskie bez tras. Zakup długoterminowy.

Poczytałem trochę i generalnie auto chwalone za małą awaryjność, lepsze niż się można spodziewać prowadzenie  lecz kiepsko wyciszone i przy ciężkiej nodze 8l/100 to norma.

Paweł

Edytowane przez szpenio

Napisano

Przecież sprzęgło to tego wynalazku silnik 1,3 95KM to nie jest jakiś kosmos,produkuje to LUK i cena w granicach 750zł jest do osiągnięcia więc nie wiem czego się obawiać.

Napisano
Godzinę temu, szpenio napisał:

Plusy auta:

- auto krajowe, 2012 produkcja, rejestracja 2013, 1 właściciel, wersja najuboższa choć klima jest,

- auto serwisowane tylko w ASO, pełna historia,

- 1 obciera parkingowa (na zdjęciu delikatna) a wymienione na nowe całkowicie dwa elementy blacharskie,

- przebieg niecałe 40kkm,

- silnik 1.3 benzyna na łańcuchu 95KM

Minusy:

- środek lekko podniszczony - wożenie dzieci do przedszkola i szkoły, właścicielka "władca pierścieni" gałkę zmiany biegów i kierownicę idealnie załatwiła,

- Patrząc na części używane to skromny wybór i stosunkowo drogie.

- Pozostaje ASO a tam np. sprzęgło powyżej 1kPLN...to już lekka przesada.

Z moich doświadczeń:

- ASO horrendalnie drogie, chociaż same przeglądy w takim tanim autku nie powinny zabijać

- ASO kompetentne, nie trzeba się martwić że zepsują

- dobry system feedbacku w ASO, dzwonią ankieterzy i pytają czy było ok, jeśli Ci się coś nie spodoba to zaraz ASO dzwoni żeby przeprosić i poprawić

- ceny poza ASO sensowne, ale oczywiście drożej niż do VW

- nic się nigdy nie zepsuje, zwłaszcza w aucie o tak prostej konstrukcji i przebiegu 40kkm

Ja bym kupił nową gałkę, dał do obszycia kierownicę i cieszył się bezproblemowym autem.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Z moich doświadczeń:

- ASO horrendalnie drogie, chociaż same przeglądy w takim tanim autku nie powinny zabijać

- ASO kompetentne, nie trzeba się martwić że zepsują

- dobry system feedbacku w ASO, dzwonią ankieterzy i pytają czy było ok, jeśli Ci się coś nie spodoba to zaraz ASO dzwoni żeby przeprosić i poprawić

- ceny poza ASO sensowne, ale oczywiście drożej niż do VW

- nic się nigdy nie zepsuje, zwłaszcza w aucie o tak prostej konstrukcji i przebiegu 40kkm

Sama prawda.

Ja dodam tylko, ze na przeglady do Mitsubishi woze swoje klamoty kupione na allegro.

Te auta sie serio nie psuja. Ale tak zupelnie, nie ze cos tam troche czy "eksploatacja" ;)

Napisano

siostra miała. bezproblemowe zupełnie autko. zyskuje przy bliższym poznaniu.
ceny części bez znaczenia.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

Ja bym kupił nową gałkę, dał do obszycia kierownicę i cieszył się bezproblemowym autem.

Ty z racji gwarancji musisz odwiedzac ASO.

Kazdy robi co chce, ale ja nie kumam po co z takim autem (5 latkiem) pchac sie zaraz ze wszystkim do ASO.

Skoro wersja bieda, to co w nim sie popsuje, zawiecha albo rdza zje od stania?

PS. Znajoma od 2 lat bezawaryjnie smiga, starszym chyba niz omawiany, Coltem w kabrio (hardtop chyba to sie zwie)

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Zalezy od ceny i wrazen z jazdy-Twoich. Specyficzne autko-przejedz sie

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, RABIN napisał:

Jaka cena jeśli nie tajemnica? 

21kPLN

Napisano

Kolega kupił córce z 2008 roku 1,3 trzydrzwiowy wersja "dla młodych" 

Przejechałem się i powiem byłem w szoku wszystkie maluchy typu pandy, citygo, upy to zabawki przy tym aucie

Mam 190cm wzrostu i siedziałem w tym aucie jak w kompakcie na miasto super z tyłu to juz inna bajka :)

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, RABIN napisał:

Przejechałem się i powiem byłem w szoku wszystkie maluchy typu pandy, citygo, upy to zabawki przy tym aucie

Mam 190cm wzrostu i siedziałem w tym aucie jak w kompakcie na miasto super z tyłu to juz inna bajka :)

Mam jednakowe odczucie. Swoją drogą już się wybierałem po pandę III na zachód, ale trafiła się okazja dobrze przyjrzeć się autku w Polsce i pomimo niezłego wyposażenia jak na  takie wozidło (wersja lounge) porzuciłem pomysł fiata bo trafił się colt. Jutro muszę podjąć ostateczną decyzję...

Edytowane przez szpenio

Napisano
Dnia ‎7‎/‎28‎/‎2017 o 18:04, ZUBERTO napisał:

Kazdy robi co chce, ale ja nie kumam po co z takim autem (5 latkiem) pchac sie zaraz ze wszystkim do ASO.

Skoro wersja bieda, to co w nim sie popsuje, zawiecha albo rdza zje od stania?

Juz zostalo napisane, ze ASO Mitsubishi jest zwyczajnie dobre.

Mechanik garazowy tak samo dobrze wymieni Ci olej czy klocki, ale nie sprawdzi jakis tam punktow kontrolnych auta.

W innych ASO te punkty kontrolne to sa tylko pieniadze na fakturze. A w Mitsubishi wg mojej oceny cos jednak sprawdzaja.

Czasem to jest dodatkowe przesmarowanie np klamki czy cos w ten desen.

Doplacisz raz na 20tys km ze 100PLN za takie pierdolki, a auto jest mega sprawne I nie ma doslownie zadnych problemow, nawet ze cos piszczy czy cos.

Np raz na jakis czas wymieniaja baterie w pilocie. Z ASO Fiat wiem, ze na pewno nie wymieniali, ale w Mitsubishi jednak wymieniaja. A kosztuje to chyba 15PLN. Ja wiem ze bateria kosztuje 3PLN, ale musisz o tym sam myslec. A 15PLN raz na 3 czy 4 lata, to chyba nie jest wydatek godzien postoju w lesie przy wyjacym alarmie?

Te auta sie nie psuja zapewne tylko dlatego ze sa dobrze zaprojektowane, ale serwis autoryzowany tez ma na to wplyw.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Mechanik garazowy tak samo dobrze wymieni Ci olej czy klocki, ale nie sprawdzi jakis tam punktow kontrolnych auta.

W innych ASO te punkty kontrolne to sa tylko pieniadze na fakturze. A w Mitsubishi wg mojej oceny cos jednak sprawdzaja.

Doplacisz raz na 20tys km ze 100PLN za takie pierdolki, a auto jest mega sprawne I nie ma doslownie zadnych problemow, nawet ze cos piszczy czy cos.

Np raz na jakis czas wymieniaja baterie w pilocie. Z ASO Fiat wiem, ze na pewno nie wymieniali, ale w Mitsubishi jednak wymieniaja. A kosztuje to chyba 15PLN. Ja wiem ze bateria kosztuje 3PLN, ale musisz o tym sam myslec. A 15PLN raz na 3 czy 4 lata, to chyba nie jest wydatek godzien postoju w lesie przy wyjacym alarmie?

Te auta sie nie psuja zapewne tylko dlatego ze sa dobrze zaprojektowane, ale serwis autoryzowany tez ma na to wplyw.

No wiesz, 1x 20kkm 100zl roznicy nie robi, ale 2800 jak pisal @Ryb troche od 100zl odbiega, zwlaszcza na tanszym aucie robi duza roznice.

Co do reszty, to ja w wymiane baterii u siebie tez nie wierze i sam wymieniam, dlatego mam podejscie jakie mam, jak auto robi sie starsze i tanie to olewam ASO.

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał:

No wiesz, 1x 20kkm 100zl roznicy nie robi, ale 2800 jak pisal @Ryb troche od 100zl odbiega, zwlaszcza na tanszym aucie robi duza roznice.

2800 to serwis diesla 2.2 z AT i 4WD. Tam jest trochę generujących koszty elementów. W jakimś prostym benzyniaku IMO serwis zamknie się w kwocie rzędu 600zł.

8 minut temu, ZUBERTO napisał:

Co do reszty, to ja w wymiane baterii u siebie tez nie wierze i sam wymieniam, dlatego mam podejscie jakie mam, jak auto robi sie starsze i tanie to olewam ASO.

Ja nigdy nie jeździłem autem tak długo żeby się mogła bateria wyczerpać.  ;]

Napisano
Dnia 28.07.2017 o 18:04, ZUBERTO napisał:

Ty z racji gwarancji musisz odwiedzac ASO.

Nie do końca. Jeżdżę z autami do ASO także po gwarancji. Daje to po prostu święty spokój.

Dnia 28.07.2017 o 18:04, ZUBERTO napisał:

Z wszystkim to nawet ja bym się nie pchał. Proste sprawy eksploatacyjne (hamulce, zawieszenie) czasem warto poza ASO załatwić. Np. poprzedni Outlander lubił krzywić tarcze. Nie miało sensu wymieniać w ASO, bo wsadziliby takie same, które też by szybko pokrzywił. Zakup i wsadzenie Brembo poza ASO rozwiązał problem.

:ok:

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał:

Ja nigdy nie jeździłem autem tak długo żeby się mogła bateria wyczerpać.  ;]

W moim super hiper oplu mialem wrazenie, ze bateria po 2 latach zaczyna siadac, wiec wymienilem.

Jako niedowiarek pomierzylem ja i nowa, mimo ze wartosci napiec nie odbiegaly na tyle by robic roznice to odczulem poprawe (mozliwe, ze psychiczna tylko):hehe:

Napisano

Podczepię się... jak wygląda kwestia rudej w colcie ?  Są jakieś szczególnie podatne elementy na rdzewienie ?

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał:

Pewnie zależy które, ASO w Lublinie szału nie robi.

Napisano

Jak dla mnie świetne autko i wcale nie tak mało popularne. Moja mama ma kilka lat starszego (CZ5), aktualnie ok 200kkm. Mechanicznie tylko elementy eksploatacyjne i raz zawory w głowicy wymieniane (to bym podciągnął pod LPG na którym smiga od chyba 100kkm).  Spalanie benzyny w trasie ok 5l-5,5l, w miescie ok 7l a silnik dość żwawy.  Auto spore wewnatrz jak na segment B (nie dotyczy bagaznika), przesuwne tylne fotele też ciekawe. Dla mnie był irytujacy odgłos silnika w okolicy 120km/h (buczy bardzo,jakis rezonans....ponizej i powyzej znacznie ciszej), i plastiki w środku, ale idzie sie przyzwyczaić. Na miasto bym polecił choć ceny nowych cześci zamiennych zabijają;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.