Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oplata za auto sluzbowe

Featured Replies

Napisano

Taka sytuacja.

Jest mozliwosc posiadania auta sluzbowego.

Uzywalnosc troche ograniczona. Mozna jezdzic sobie powiedzmy na zakupy, weekendowo do kina, do pracy, itp, ale wyjazd wakacyjny czy do rodziny na weekend ze 100km odpada.

W rodzinie jest i tak drugie auto i byc musi, bo jest drugi kierowca ktory nim jezdzi, wiec tego typu wypady nie wiaza sie z potrzeba utrzymywania drugiego auta bez uzywania go codziennie.

To auto sluzbowe jest odplatne. Placi sie miesieczny czynsz.

Mozna to nazwac zdzierstwem pracodawcy, ale zasadniczo chodzi o unikniecie opodatkowania i ozusowania takiego auta, jako dodatkowego dochodu. Albo dwa w jednym, tzn i zdzierstwo i unikanie danin publicznych ;) Jak kto woli.

Auto klasy kompakt, bez wypasu, silnik z podstawowych.

Paliwo, ubezpieczenie, wszelkie naprawy, opony, myjnie, serwisy, itp po stronie pracodawcy.

Auto moze trafic sie nowe, ale moze i 5 letnie. Nie ma z tego co sie orientuje starszych niz 7 lat, takie sa juz sprzedawane.

I teraz pytanie. Gdzie jest granica oplacalnosci dla pracownika takiego auta?

Ile byscie dali za to miesiecznie?

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał:

I teraz pytanie. Gdzie jest granica oplacalnosci dla pracownika takiego auta?

Ile byscie dali za to miesiecznie?

Policz jakie masz miesieczne koszty utrzymania swojego auta i jezeli opcja pracodawcy jest korzystniejsza to IMHO warto.

Ja bym byl sklonny zaplacic jakies 400-500PLN za cos takiego pod warunkiem, ze drugie auto w rodzinie sie nadaje na wyjazdy wakacyjne.

Napisano

Mocno indywidualna sprawa, zależna między innymi od ilości przejechanych km w miesiącu.

Policz ile na miesiąc kosztowałoby Cię prywatne auto i ustal coś w okolicach 50%.

Nigdy takiej opcji nie miałem, ale tak bym chyba podszedł do sprawy.

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

Policz jakie masz miesieczne koszty utrzymania swojego auta i jezeli opcja pracodawcy jest korzystniejsza to IMHO warto.

Ja bym byl sklonny zaplacic jakies 400-500PLN za cos takiego pod warunkiem, ze drugie auto w rodzinie sie nadaje na wyjazdy wakacyjne

Mi trudno obiektywnie to porownac, bo moje drugie auto jest dosyc szczegolne i nijak nie mozna kosztow jego utrzymania porownac z jakims normalnym samochodem ;)

To Daewoo Nubira, ktora kosztuje zasadniczo "nic". 

Jednak tez sklaniam sie ku temu, ze okolice 500PLN sa uczciwym podejsciem do sprawy.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał:

Mozna to nazwac zdzierstwem pracodawcy, ale zasadniczo chodzi o unikniecie opodatkowania i ozusowania takiego auta, jako dodatkowego dochodu. 

Tylko po co unikać? :hmm:

Od 2015 r. masz ustalone ryczałty doliczenia do dochodu: 250 zł do 1600 ccm i 400 zł ponad 1600 ccm.

Przy obciążeniu fiskalnym na poziomie 30% (z zusem i w I progu) daje to (odpowiednio) jakieś 75/120 zł zabrane z netto. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Pyrekcb napisał:

Tylko po co unikać? :hmm:

Od 2015 r. masz ustalone ryczałty doliczenia do dochodu: 250 zł do 1600 ccm i 400 zł ponad 1600 ccm.

Przy obciążeniu fiskalnym na poziomie 30% (z zusem i w I progu) daje to (odpowiednio) jakieś 75/120 zł zabrane z netto. 

Cenna informacja.

Te ryczalty obejmuja rowniez paliwo? Pracownik jezdzi, za nic nie placi i zabieraja mu powiedzmy maks 120PLN z netto?

Napisano
5 minut temu, Pyrekcb napisał:

Jeszcze chwilę wcześniej była wersja, że ryczałt miał być kalkulowany w jakiś dziwny sposób w zależności od stopnia użytkowania - pamiętam, że nasi finansowcy kombinowali , ile ma być indywidualnie dla każdego użytkownika (wychodziło chyba więcej, niż obecnie) ;] 

Potem wprowadzili sztywną stawkę. Szybki wniosek - ktoś za dużo na tym tracił :phi: albo za mało zyskiwał na niejednoznaczności zapisów.

Napisano
Teraz, kravitz napisał:

Cenna informacja.

Te ryczalty obejmuja rowniez paliwo?

Fiskus twierdzi w interpretacjach indywidualnych , że nie, ale masz wyroki sądów  (np. I SA/Wr 1595/15, III SA/Wa 1925/15, I SA/Op 68/16), że paliwo również wchodzi w ryczałt.

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał:

Mi trudno obiektywnie to porownac, bo moje drugie auto jest dosyc szczegolne i nijak nie mozna kosztow jego utrzymania porownac z jakims normalnym samochodem ;)

To Daewoo Nubira, ktora kosztuje zasadniczo "nic". 

Jednak tez sklaniam sie ku temu, ze okolice 500PLN sa uczciwym podejsciem do sprawy.

no to ja Ci porównam. Auto klasy kompakt. Mam go prawie 10 lat. Wydałem na eksploatację (paliwo, ubezpieczenia, serwis - wszystko) 100 tys pln. Utrata wartości to niech bedzie 45 tys. pln. Czyli 145 tys/ 120 miesięcy daje około 1200 pln miesięcznie. Biorąc pod uwagę, że otrzymany przez Ciebie samochód jednak nie jest Twój, nie masz za bardzo wyboru i masz ograniczenia co do jazdy, byłbym w stanie zapłacić za takie coś połowę, czyli max 600 pln.

Napisano

Ja bym nic nie dawał.

Tak jak koledzy piszą, jest ustawowy ryczałt, który jest opodatkowany. Tak i jest u mnie "dodają" mi to do pensji i odprowadzają podatek. Za paliwo nic nie jest doliczane, bo raczej trudno wyliczyć kiedy jedzie się prywatnie, kiedy służbowo.

Napisano

U mnie w bylej robo bylp chyba 600zl. Za klase D 800. Ja do 700zl bym przeznaczyl miesiecznie. Odpada serwis iopony i inne koszty. 

Napisano

u mnie jest 50 groszy za kilometr prywatnej jazdy podczas urlopu oraz weekendów, dni wolnych od pracy liczone skrupulatnie wg. gps

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Ja bym nic nie dawał.

Tak jak koledzy piszą, jest ustawowy ryczałt, który jest opodatkowany. Tak i jest u mnie "dodają" mi to do pensji i odprowadzają podatek. Za paliwo nic nie jest doliczane, bo raczej trudno wyliczyć kiedy jedzie się prywatnie, kiedy służbowo.

Hola hola Kolego! :phi:

Politykę samochodową ustala jednak firma, więc jakbyś "nic nie dawał", to byś mógł nie dostać auta. ;)

Są firmy, które bardziej dbają o "dupokrytki" dla siebie w razie kontroli, niż o rozsądne podejście do tematu.

Jak wyżej pisałem - KIS wydawała interpretacje skrajnie różne od zacytowanych wyroków SA - i co wtedy ma zrobić zarządzający firmą? 8-)

Napisano
U mnie w bylej robo bylp chyba 600zl. Za klase D 800. Ja do 700zl bym przeznaczyl miesiecznie. Odpada serwis iopony i inne koszty. 

Dokladnie, jezdzisz i sie niczym nie przejmujesz. Chociaz ja i tak wole Car allowance :ok:
Napisano

Musisz policzyć sam. Ja płacę 350zł netto za kompakta kombi miesięcznie i mogę jeździć do bólu w Polsce. Za granicą tankuje za swoje.
Ale ... każda szkoda z AC, to 500 zł udziału własnego, a leasingodawca jest skrupulatny przy zdawania auta i obtarty zderzak albo wgniotki na drzwiach nie przechodzą.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Napisano

Żona ma służbową Fabię z lpg. W umowie stoi zapis, że jest również na użytek w celach prywatnych. Za serwis płaci firma, za paliwo też, ale gdy jeździ więcej prywatnie, np w weekendy do rodziny ze 250 km, to tankujemy trochę bez faktury za swoje. Z pensji zabierają jej 150zł netto miesięcznie za posiadanie auta.

Napisano
2 godziny temu, Pyrekcb napisał:

Hola hola Kolego! :phi:

Politykę samochodową ustala jednak firma, więc jakbyś "nic nie dawał", to byś mógł nie dostać auta. ;)

Są firmy, które bardziej dbają o "dupokrytki" dla siebie w razie kontroli, niż o rozsądne podejście do tematu.

Jak wyżej pisałem - KIS wydawała interpretacje skrajnie różne od zacytowanych wyroków SA - i co wtedy ma zrobić zarządzający firmą? 8-)

Hola, hola :phi:, skoro dają auto służbowe to jest one potrzebne do wykonywania pracy a prawnie jest ustalone jak się rozlicza w pozostałym czasie. Politykę oczywiście ustala firma podobnie jak m.in flotę, ale zazwyczaj dla firmy też powinno zależeć na dodatkowych bonusach i zachętach dla pracowników. W poprzedniej robocie szefowa HR próbowała wprowadzać i wymyślać nową (niekorzystną) politykę aut i ryczałtów ... zmieniliśmy szefową ;]

Jeżeli wyroki będą inne wtedy zastosowanie będzie inne, US AFAIR musi się stosować do owych interpretacji.

Edytowane przez sherif

Napisano
Teraz, sherif napisał:

Hola, hola :phi:, skoro dają auto służbowe to jest one potrzebne do wykonywania pracy a prawnie jest ustalone jak się rozlicza w pozostałym czasie. Politykę oczywiście ustala firma podobnie jak m.in flotę, ale zazwyczaj dla firmy też powinno zależeć na dodatkowych bonusach i zachętach dla pracowników. Jeżeli wyroki będą inne wtedy zastosowanie będzie inne, US AFAIR musi się stosować do owych interpretacji.

Prawnie nie jest do końca ustalone - jak widać po interpretacjach. :phi:

Napisano

Tak się zacząłem zastanawiać czy to wszystko o czym piszecie wyżej będzie miało zastosowanie w przypadku, gdy jest prezes zarządu spółki, będący jednocześnie jednym z udziałowców i zatrudniony na umowę o pracę :hmm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.