Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto- wybór mocy.

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Dnia 16.12.2017 o 14:30, wujekcybul napisał:

Do 8s nie zejdzie ze względu na trakcje. Mokry asfalt i letnie opony. Muszę spróbować na wiosnę.a31d37eb9c8184a9caf5d398e30d1a04.jpg

Wow! To jest różnica vs fabryczne przyspieszenie.

Napisano
6 godzin temu, jacob24 napisał:

Ładne czasy:oki: dopytam - czym mierzyłeś?

Darmowy car scanner po wifi.

Napisano
5 godzin temu, MARS napisał:

Wow! To jest różnica vs fabryczne przyspieszenie.

Niestety skrzynia jest dosc kiepska do szybkiej zmiany no i kola miela przy takiej pogodzie musze poczekac na suchy asfalt. No tak seryjnie mialo 11,5. 

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, wujekcybul napisał:

... No tak seryjnie mialo 11,5. 

Mierzyłeś fabryczne przyspieszenie? Fiesta z mocą 100 KM katalogowo przyspiesza do 100 km/h w 10,5 s. 

Napisano

Mierzyłeś fabryczne przyspieszenie? Fiesta z mocą 100 KM katalogowo przyspiesza do 100 km/h w 10,5 s. 

Katalogowo wychodzi 11,2. Dodatkowo szybciej niż 180 ze względu na blokadę nie pojedzie. Zdychała znacznie wcześniej przy 140 nic się już nie działo. Teraz do 170 leci przyjemnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Katalogowo wychodzi 11,2. Dodatkowo szybciej niż 180 ze względu na blokadę nie pojedzie. Zdychała znacznie wcześniej przy 140 nic się już nie działo. Teraz do 170 leci przyjemnie.

Jaką blokadę? :O

Napisano
Jaką blokadę? :O

Programowa teraz po wgraniu programu licznik się kończy a on jedzie dalej.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Programowa teraz po wgraniu programu licznik się kończy a on jedzie dalej.

Serio taka jest? :O Co prawda nigdy tyle nie jechałem, gdzieś o tym napisali w instrukcji?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, wujekcybul napisał:

No właśnie katalogowo, to producent podaje 10,5 s do setki, a nie 11,2. 

Napisano
7 minut temu, MARS napisał:

Katalogowe przyśpieszenia tak jak i spalanie to można sobie w ..................... "buty wsadzić"

Napisano
  • Autor

Co nie zmienia faktu, że pytałem o to skąd kolega wziął najpierw 11,5, a potem 11,2 s/100km, skoro producent podaje 10,5. Myślałem, że zmierzył.

Napisano
6 minut temu, MARS napisał:

Co nie zmienia faktu, że pytałem o to skąd kolega wziął najpierw 11,5, a potem 11,2 s/100km, skoro producent podaje 10,5. Myślałem, że zmierzył.

Ale fiesta i przyśpieszenie po przecinku? Będziesz cisnął to autko tak na co dzień? Jak chcesz szybkiego forda kup mustanga  

Napisano
Serio taka jest? :O Co prawda nigdy tyle nie jechałem, gdzieś o tym napisali w instrukcji?

Specjalnie tak robią. W sofcie jest zaszyte.
Napisano

Może mkVIII? ja opieram się na testach autocentrum.
Napisano
  • Autor
34 minuty temu, pitw napisał:

Ale fiesta i przyśpieszenie po przecinku? Będziesz cisnął to autko tak na co dzień? Jak chcesz szybkiego forda kup mustanga  

Weź w końcu zrozum kontekst.

Napisano
2 godziny temu, MARS napisał:

A masz jakieś źródło? Gdzie jest napisane że 10,5?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Może mkVIII? ja opieram się na testach autocentrum.

Ty kupiłeś MK7?

Napisano
Dnia 30.11.2017 o 23:11, torelek napisał:

Moc jest proporcjonalna do momentu obrotowego.

I tutaj jesteś w głębokim błędzie :)

W dzisiejszych czasach elektronicznie da się obciąć moment, a moc pozostaje... taaaakie cuda!!!

Prosty przykład to Passat B8 z silnikiem 1.8TSI:

wersja z manualną skrzynią 6biegową ma 180koni i 320Nm

wersja z suchą skrzynią 7biegową DSG ma też 180koni ale tylko 250Nm, bo skrzynia ta przenosi według producenta max taki moment.

VW bardziej opłaca się pchać suchą słabszą skrzynię i ograniczać moment niż włożyć mocniejszą mokrą DSG 6biegową.

Z manualem max moc jest przy 4000obrotów, z DSG przy 5100.

Napisano
19 minut temu, Kraviec napisał:

W dzisiejszych czasach elektronicznie da się obciąć moment, a moc pozostaje... taaaakie cuda!!!

Prosty przykład to Passat B8 z silnikiem 1.8TSI:

wersja z manualną skrzynią 6biegową ma 180koni i 320Nm

wersja z suchą skrzynią 7biegową DSG ma też 180koni ale tylko 250Nm, bo skrzynia ta przenosi według producenta max taki moment.

VW bardziej opłaca się pchać suchą słabszą skrzynię i ograniczać moment niż włożyć mocniejszą mokrą DSG 6biegową.

Z manualem max moc jest przy 4000obrotów, z DSG przy 5100.

Nie wiesz o czym piszesz, a mi się nie chce tego tłumaczyć.

Napisano
21 minut temu, Kraviec napisał:

Wszystko się zgadza. Komp rzycina tylko moment max który występuje dużo poniżej obrotów mocy maksymalnej. I przy prędkości obrotowej przy której występuje moc maksymalna zapewne moment nie przekracza 250Nm, a wiec nie jest przycinany. I dlatego moc maksymalna się nie zmienia. Jedynie dół ma gorszy. Góra taka sama.

Napisano
8 minut temu, torelek napisał:

Nie wiesz o czym piszesz, a mi się nie chce tego tłumaczyć.

Wytłumacz proszę.

Napisano
3 minuty temu, Kraviec napisał:

Wytłumacz proszę.

moc = moment obrotowy * obroty ( * jakiś współczynnik w celu wyskalowania w odpowiednich jednostkach, np. hp lub kW). Czyli: moc przy danych obrotach równa jest momentowi (przy tych samych obrotach) pomnożomenu przez te obroty.

Twój przykład - podałeś moce maksymalne i momenty maksymalne. Nie podałeś przy jakich obrotach są osiągane. Jeśli znajdziesz gdzieś wykres mocy i momentu (wykres - nie piękne kreski w paincie robione przez dział marketningu Volkswagena) dla obu tych silników, to zakładając, że moc maks. 180 koni oba silniki uzyskują przy tych samych obrotach, to moment obrotowy jest identyczny (przy tych obrotach). Co się tyczy maksymalnego momentu obrotowego - w obu przypadkach moce odpowiadające obrotom przy których uzyskiwane są  te momenty (250 i 320) są różne.

Tu jest dokładniej opisane.

Napisano
Godzinę temu, MARS napisał:

Ty kupiłeś MK7?

Oczywiscie ST line MK8 trzeba czekac to nie Mercedes zebym zamawial do produkcji. Dodatkowo ma skrzynie 5 biegow wiec zawsze bedzie szybsza przy wyzszych predkosciach. 

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Oczywiscie ST line MK8 trzeba czekac to nie Mercedes zebym zamawial do produkcji. Dodatkowo ma skrzynie 5 biegow wiec zawsze bedzie szybsza przy wyzszych predkosciach. 

Ona ma V ja MK8 szóstkę pewnie. Ogólnie skrzynia jest za długa do serii 100KM, więc pewnie o chipie jest w sam raz. Std ma np. na IV przy 60km/h 1500rpm, akurat wtedy wybracje są w tym silniku bardzo uciążliwe :(

Napisano
4 godziny temu, wujekcybul napisał:

Specjalnie tak robią. W sofcie jest zaszyte.

Trochę to bez sensu, bo akurat seria więcej niż 180km/h nie pojedzie :hehe:

Napisano
26 minut temu, bartekm napisał:

Ona ma V ja MK8 szóstkę pewnie. Ogólnie skrzynia jest za długa do serii 100KM, więc pewnie o chipie jest w sam raz. Std ma np. na IV przy 60km/h 1500rpm, akurat wtedy wybracje są w tym silniku bardzo uciążliwe :(

Nie mialem apki jak testowalem ale licznik sie konczy na 220 a on przyspiesza przed remapem konczylo sie na 170 i ledwo zipial.

Napisano
11 minut temu, wujekcybul napisał:

Nie mialem apki jak testowalem ale licznik sie konczy na 220 a on przyspiesza przed remapem konczylo sie na 170 i ledwo zipial.

Właśnie, no ale to tylko 100KM było, jak sobie przypomnę Punto 1.4 16v powyżej 120km/h to tu i tak jest lepiej ;]

Napisano
2 godziny temu, torelek napisał:

moc = moment obrotowy * obroty ( * jakiś współczynnik w celu wyskalowania w odpowiednich jednostkach, np. hp lub kW). Czyli: moc przy danych obrotach równa jest momentowi (przy tych samych obrotach) pomnożomenu przez te obroty.

Twój przykład - podałeś moce maksymalne i momenty maksymalne. Nie podałeś przy jakich obrotach są osiągane. Jeśli znajdziesz gdzieś wykres mocy i momentu (wykres - nie piękne kreski w paincie robione przez dział marketningu Volkswagena) dla obu tych silników, to zakładając, że moc maks. 180 koni oba silniki uzyskują przy tych samych obrotach, to moment obrotowy jest identyczny (przy tych obrotach). Co się tyczy maksymalnego momentu obrotowego - w obu przypadkach moce odpowiadające obrotom przy których uzyskiwane są  te momenty (250 i 320) są różne.

Tu jest dokładniej opisane.

Ale ja to wszystko doskonale wiem i rozumiem. Przecież napisałem, że moce maksymalne osiągane są przy różnych prędkościach obrotowych.

Myślałem, że podważysz mój wpis o elektronicznym ograniczeniu momentu obrotowego, silniki są tam identyczne, różnią się tylko sterownikiem więc moment obrotowy jakby nie patrzeć został celowo ścięty na potrzeby zastosowania tańszego wariantu skrzyni DSG (tak wiem, że został ścięty przez zmianę charakterystyki przebiegu mocy i momentu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.