Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto- wybór mocy.

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, MARS napisał:

No tak, ale łącznie wychodzi 6,4 kzł za te 40 KM więcej.

Zakładam że upgrade ze 100 na 125KM jest niezbędny. Traktując więc 125KM jako poziom wyjściowy, te 140KM jest już niewielkim wydatkiem. W skrócie: albo 100KM albo 140KM. Te 125KM jest już tylko śmieszną oszczędnością.

Nie sądzę, żeby można było bezpiecznie dalej podnosić moc. Przecież to jest tylko litrowy silnik.

Do fiesty nie jest dostępny większy litraż.

ZTCW w niektórych markach silniki o tym samym litrażu i różnej mocy czasem wykazywały się różnicami konstrukcyjnymi. Jak jest tutaj? Czy to tylko soft, czy zrobili coś jeszcze?

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Po co Ci fiesta? NIe masz juz Tiguana?

Tiguana dostalem zamiast premii akurat zwolnil sie ktos i auto zostalo. Zegnam sie z nim przed wigila.

Napisano

Dopłata 4 kzł żeby mieć tarcze z tyłu ma sens?

bębny są strasznie upierdliwe. wymagają co jakiś czas otwarcia i wyczyszczenia, bo się rozpieraki zapiekają. no i jak podniesiesz moc, to jednak na tarczach hamulec będzie lepszy

Napisano
1 minutę temu, blue_ napisał:

bębny są strasznie upierdliwe. wymagają co jakiś czas otwarcia i wyczyszczenia, bo się rozpieraki zapiekają. no i jak podniesiesz moc, to jednak na tarczach hamulec będzie lepszy

Hmmm, zona ma Micre z bebnami i od ponad 3 lat nikt tam nie zagladal, a auto ma juz w sumie 9 ;)

Wiec bez przesady z ta upierdliwoscia ;]

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Hmmm, zona ma Micre z bebnami i od ponad 3 lat nikt tam nie zagladal

moja ma pande ponad 4 lata, ale od 2 lat prawie wcale ręcznego nie było i teraz musiałem wszystko rozebrać, wyczyścić i wyregulować. we wcześniejszych autach też tak było

jak się dłużej nie zagląda, to póżniej jest dużo do wymiany, bo niestety tam się straszna korozja robi. sprężynki się rozlatują, cylinderki zaczynają cieknąć, a niektórych rozpieraków nie da się zreanimować.

i nikt mi nie powie, że jest inaczej, bo za dużo godzin spędziłem na kanale przy naprawach hamulców. bebny to guano

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Hmmm, zona ma Micre

Przebijam

W 19 letnim już clio 2 w hamulcach z tyłu pierwszy raz grzebałem ja, jak miało 14 lat, bo się cylinderki rozciekły.

Napisano
7 godzin temu, Polarny napisał:

Ale niekoniecznie do maksymalnego momentu obrotowego (co zresztą widać w omawianym przypadku).

Moc jest proporcjonalna do momentu obrotowego w całym zakresie. Oczywiście, że moc maksymalna nie jest proporcjonalna do mokasymalnego momentu - bo osiągane są przy różnych obrotach. Jeśli natomiast moment max. wzrósł o jakiś procent, to moc osiągana przy tychże opbrotach wzrosła dokładnie o tyle samo procent.

Napisano
Witka ludziska :ok:

Zamówiłem auto, ale ciągle mam dylemat na temat mocy silnika. Ford oferuje fiestę  z EcoBoostem o mocy 100, 125 i 140 KM. Dopłata za 125 KM wynosi 4 kzł ( od tej mocy są hamulce tarczowe z tyłu ), a za 140 KM dodatkowo 2,4 kzł. Czyli za dodatkowe 40 KM i 10 Nm ( ze 170 do 180 Nm ) dopłacamy 6,4 kzł.
Jest też możliwość podjechania do firmy ( np. V-Tech ), która wgra inne oprogramowanie silnika i moc będzie wynosiła również 140 KM, ale moment wzrośnie ze 170 do 220 Nm. Koszt, to ok. 1,5 kzł ( oczywiście wykres z hamowni jest ).
Bardziej jestem za opcją nr 2. Trochę zastanawiam się nad hamulcami tarczowymi z tyłu. Tylko, czy mniejszy moment i dodatkowe tarcze warte jest 6,4 kzł?
Między 100 a 125 odczujesz spora różnicę, między 125 a 140 będzie po prostu trochę lepiej, ale bez żadnych fajerwerków.
Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ryb napisał:

Zakładam że upgrade ze 100 na 125KM jest niezbędny. Traktując więc 125KM jako poziom wyjściowy, te 140KM jest już niewielkim wydatkiem. W skrócie: albo 100KM albo 140KM. Te 125KM jest już tylko śmieszną oszczędnością.

ZTCW w niektórych markach silniki o tym samym litrażu i różnej mocy czasem wykazywały się różnicami konstrukcyjnymi. Jak jest tutaj? Czy to tylko soft, czy zrobili coś jeszcze?

Co do pkt. 1 to zgadzam się, ale od samego początku "mowa" o zmianie mocy ze 100 na 140 KM. Pytanie, czy warto fordowi płacić za to 6,4 kzł, czy lepiej tuning za 1,5 kzł, który jednocześnie poprawi dolny zakres mocy ( fabrycznie różnica jest dopiero powyżej 4500 obr/min i moment rośnie tylko o 10 Nm ze 170 do 180 Nm, a tuning daje 220 Nm i moc jest w niższym zakresie obrotów  ). Dochodzą te tarcze z tyłu od fabrycznych 125 KM. Dodatkowo fabryczne 140 KM ma ponoć krótsze biegi.

Nie wiem, czy silniki o mocach 100, 125 i 140 KM różnią się tak mocno, aby bać się tuningu na 140 KM. W V-Tech powiedziano mi, że od dawna robią te EcoBoosty.

Napisano

Tuningować i nie płakać jak trzeba będzie wymienić sprzęgło lub dwumase

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Nikt tu nie płacze- już w pierwszym poście napisałem co preferuję.

Co do sprzęgła- z całą pewnością ja go nie będę musiał wymieniać. Teraz mamy fiestę mk7 z 2013 r. z przebiegiem 35 kkm. Fiesta mk8 będzie jeździć jeszcze mniej.

Trochę dają mi do myślenia te tarcze z tyłu... 

Napisano
Godzinę temu, MARS napisał:

Nikt tu nie płacze- już w pierwszym poście napisałem co preferuję.

Co do sprzęgła- z całą pewnością ja go nie będę musiał wymieniać. Teraz mamy fiestę mk7 z 2013 r. z przebiegiem 35 kkm. Fiesta mk8 będzie jeździć jeszcze mniej.

Trochę dają mi do myślenia te tarcze z tyłu... 

Tym bardziej szedłbym w bębny. Ja bardzo mało używam hamulca i często miewam  problemy z rdzewiejącymi tarczami. Przy takich przebiegach jak piszesz tylko bębny. Za zaoszczedzone pieniądze kupisz sobie po pięciu latach nowy komplet na tył i dalej masz spokój. 

Napisano
1 godzinę temu, MARS napisał:

Co do pkt. 1 to zgadzam się, ale od samego początku "mowa" o zmianie mocy ze 100 na 140 KM. Pytanie, czy warto fordowi płacić za to 6,4 kzł, czy lepiej tuning za 1,5 kzł, który jednocześnie poprawi dolny zakres mocy ( fabrycznie różnica jest dopiero powyżej 4500 obr/min i moment rośnie tylko o 10 Nm ze 170 do 180 Nm, a tuning daje 220 Nm i moc jest w niższym zakresie obrotów  ). Dochodzą te tarcze z tyłu od fabrycznych 125 KM. Dodatkowo fabryczne 140 KM ma ponoć krótsze biegi.

Nie wiem, czy silniki o mocach 100, 125 i 140 KM różnią się tak mocno, aby bać się tuningu na 140 KM. W V-Tech powiedziano mi, że od dawna robią te EcoBoosty.

100 i 125 ma inną skrzynię biegów, niż 140. Wszystkie przełożenia są te same, ale przekładnia główna skrócona w wersji 140. Różnice w Vmax:

1b - 56/51 km/h

2b - 98/89 km/h

3b - 150/136 km/h

4b - 203/184 km/h

5b - 253/229 km/h

6b - 302/274 km/h

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

100 i 125 ma inną skrzynię biegów, niż 140. Wszystkie przełożenia są te same, ale przekładnia główna skrócona w wersji 140. Różnice w Vmax:

1b - 56/51 km/h

2b - 98/89 km/h

3b - 150/136 km/h

4b - 203/184 km/h

5b - 253/229 km/h

6b - 302/274 km/h

Szkoda ze skrzynia kończy się na szóstym biegu ;]

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał:

1b - 56/51 km/h

2b - 98/89 km/h

3b - 150/136 km/h

4b - 203/184 km/h

5b - 253/229 km/h

6b - 302/274 km/h

7b, 8b... z katalogu wynika, że tam jest skrzynia 5b ;]

Napisano

Z praktycznego i ekonomicznego wyboru to 100KM. A jak chcesz frajdę to bierz 140KM. I tyle w temacie:). 125 odpada bo ani nie tanie ani nie szybie ;)

Napisano
20 godzin temu, MARS napisał:

No właśnie. Dopłata 4 kzł żeby mieć tarcze z tyłu ma sens?

Już kilka osób napisało, że z bębnami z tyłu hamuje OK. Więc dla wyglądu? Fakt, że alusy będą 17'...

Potwierdzam - moja Fiesta miała 120 KM i pomimo że z tyłu były bębny, to hamowała dobrze nawet przy ostrzejszej jeździe i hamulce nigdy nie spuchły. Na autostradach (do 140-150 km/h) nie było problemu jak się zdarzyło ostr hamowanie. Najważniejszy jest tak naprawdę przód - tył tylko wspomaga by Cię nie obróciło. To lekki samochód, więc bębny dadzą radę. ;) 

W sumie za bębnami przemawia to, że będą bardziej bezobsługowe - mój mechanik który robi tylko fordy mówił że bębny w mk7 są z Mazdy 2 i są bezproblemowe, a okładziny starczają na ok 250 kkm - wcześniej nie ma co ich ruszać (u mnie 7 lat i 120 kkm i no problem). Do tego według wielu ręczny na bębnach jest lepszy zimą do zabawy ;) W zasadzie ich jedyna wada to że pioruńsko szybko korodują z zewnątrz i to nie wygląda ładnie.

Ktoś tu pisał o skrzyni... nie no - 6 biegów musi być, bo na autostradzie będzie głośno. Nie daj sobie wcisnąć archaizmu 5-biegowego.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

Ktoś tu pisał o skrzyni... nie no - 6 biegów musi być, bo na autostradzie będzie głośno. Nie daj sobie wcisnąć archaizmu 5-biegowego.

Ona ma niskie obroty na 5tce i bardziej slychac szum powietrza niz silnik. Za to w Swift na odwrot. 

Napisano
moja ma pande ponad 4 lata, ale od 2 lat prawie wcale ręcznego nie było i teraz musiałem wszystko rozebrać, wyczyścić i wyregulować. we wcześniejszych autach też tak było
jak się dłużej nie zagląda, to póżniej jest dużo do wymiany, bo niestety tam się straszna korozja robi. sprężynki się rozlatują, cylinderki zaczynają cieknąć, a niektórych rozpieraków nie da się zreanimować.
i nikt mi nie powie, że jest inaczej, bo za dużo godzin spędziłem na kanale przy naprawach hamulców. bebny to guano
Mój focus ma 15 lat 215 kkm nalotu i bębny z tyłu jak i wielowahacz ori...nic nie cieknie hamuje różnica na tylnej osi na badaniu wychodzi 2%. ale we fiatach tak rozowo z bebnami z tyłu nie było.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bartekm napisał:

Fiesta mk8 z silnikiem EcoBoost ma skrzynię 6-cio biegową.

Napisano
  • Autor

To jest wykres fabrycznej mocy EcoBoosta 100 KM i 170 Nm.

1.0-l-EcoBoost-100-KM.jpg

To jest wykres fabrycznej mocy EcoBoosta 125 KM i 170 Nm.

1.0-l-EcoBoost-125-KM.jpg

Widać, że do 4000 obr/min jest to samo.

Niestety nie mogę znaleźć wykresu dla fabrycznej mocy 140 KM i 180 Nm. Przydałby się również wykres po tuningu na 140 KM. 

Oczywiście mnie interesuje zmiana tylko na 140 KM.

Napisano

Problemem jest raczej marka Fiat niz bebny ;)
Napisano

moja ma pande ponad 4 lata, ale od 2 lat prawie wcale ręcznego nie było i teraz musiałem wszystko rozebrać, wyczyścić i wyregulować.....bebny to guano

Pomyśl ile byś miał roboty jakby w tej pandzie z tyłu były tarcze .... To nie jest problem bębnów tylko bębnów w pandzie.
Napisano
43 minuty temu, MARS napisał:

To jest wykres fabrycznej mocy EcoBoosta 100 KM i 170 Nm.

To jest wykres fabrycznej mocy EcoBoosta 125 KM i 170 Nm.

Widać, że do 4000 obr/min jest to samo.

Niestety nie mogę znaleźć wykresu dla fabrycznej mocy 140 KM i 180 Nm. Przydałby się również wykres po tuningu na 140 KM. 

Oczywiście mnie interesuje zmiana tylko na 140 KM.

Lepiej porównaj sobie wykresy z prawdziwej hamowni a nie z painta- na stronie vtechu masz kilka i okazuje sie ze wersja 125km ma w serii 135 ;).

Edytowane przez Piotrus

Napisano
  • Autor

Bardzo chętnie bym porównał wykres fabrycznych 100 KM i 170 Nm z tuningowymi 140 KM i 225 Nm.

Jest gdzieś taki wykres?

Napisano

Na stronie vtechu :D nie wiem jak wkleic z tel, wejdz sobie w katalog przyrostów mocy

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Problemem jest raczej marka Fiat niz bebny ;)

w octavii mam 208 tys i bębny już 3 razy były rozbierane, także marka fiat nie ma nic do rzeczy

Napisano
3 godziny temu, Mike_wwl napisał:

Pomyśl ile byś miał roboty jakby w tej pandzie z tyłu były tarcze .... To nie jest problem bębnów tylko bębnów w pandzie.

moja szefowa ma pande 100hp z tarczami z tyłu. 130 tys na liczniku i wszystko oryginał, nie dotykane

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Piotrus napisał:

Na stronie vtechu :D nie wiem jak wkleic z tel, wejdz sobie w katalog przyrostów mocy

Jest tam wykres przyrostu mocy w EcoBoost ze 100 do 140 KM?

Napisano
2 minuty temu, MARS napisał:

Jest tam wykres przyrostu mocy w EcoBoost ze 100 do 140 KM?

Tak, ale masz i tutaj:

chip-tuning-Ford-Focus-1.0-EcoBoost-100-KM-74-kW.png

Napisano
1 godzinę temu, blue_ napisał:

moja szefowa ma pande 100hp z tarczami z tyłu. 130 tys na liczniku i wszystko oryginał, nie dotykane

Jak u mnie w clio. 157kkm ;)

Napisano
12 godzin temu, bartekm napisał:

W nowej Fieście wszystkie 1.0 EB mają 6b.

Napisano
Hmmm.... Rozumiem, że szefowa jest bardzo techniczna i sama robi przeglądy ....

Ja w Avensisie miałem bębny i przy około 180 tyś wymieniłem komplet szczęk nie ruszając bębnów, potem do sprzedaży przy 240 tyś nie robiłem nic . W Corolli niestety szczęki musiałem zrobić przy 150 tyś a bębny przy 250. A i w Avensisie przy 200 tyś pękł mi pancerz od linki i musialem ją wymienić...
Oczywiście co przegląd bębny były zdejmowane i "opatrzone" czy nie rozkleiły się okładziny / nie ma wycieków.
Straszne problemy z tymi bębnami...
Napisano
23 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Wszystkie przełożenia są te same, ale przekładnia główna skrócona w wersji 140.

Brałbym zatem wersję 125KM. Będzie ciszej

Napisano
  • Autor
56 minut temu, kravitz napisał:

Brałbym zatem wersję 125KM. Będzie ciszej

Czyli wolałbyś dopłacić 4 kzł za fabryczną moc 125 KM i 170 Nm, niż zapłacić ok. 1,5 kzł za tuning silnika na 140 KM i 225 Nm? 

Napisano
7 minut temu, MARS napisał:

Czyli wolałbyś dopłacić 4 kzł za fabryczną moc 125 KM i 170 Nm, niż zapłacić ok. 1,5 kzł za tuning silnika na 140 KM i 225 Nm? 

4000 - 1500 = 2500.

Co mam za 2500? (jaki to procent wartości tego samododu? 5%?)

Mam:

1. Hamulce tarczowe z tyłu

2. Brak jazd po jakiś tunerach (strata czasu)

3. Święty spokój z gwarancją

4. Brak kolejnych jazd po tunerach na dogranie softu, jak będzie ASO wgrywało jakąś aktualizację (kolejna strata czasu)

Tak, wolałbym dopłacić te 2500.

W tym wątku dowiedzieliśmy się, że te wersje różnią się tylko hamulcami z tyłu. A jest pewność że to jedyna różnica?

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ona ma niskie obroty na 5tce i bardziej slychac szum powietrza niz silnik. Za to w Swift na odwrot. 

A to fajnie. Widzę, że  dzięki ecoboostowi ucywilizowali ten model. W mojej ex-mk7 1.6 na autostradzie można było zwariować  - w dużej mierze przez to że była 5-biegowa skrzynia. Po pierwsze hałas, a po drugie spalanie rosło drastycznie. Przy 130 było już głośno, a przy 150 z nikim już nie rozmawiałem. Przy 140 km/h było chyba 4200 RPM :facepalm:

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał:

Tak, wolałbym dopłacić te 2500.

W tym wątku dowiedzieliśmy się, że te wersje różnią się tylko hamulcami z tyłu. A jest pewność że to jedyna różnica?

Tylko skąd wytrzasnąłeś kwoty, którymi się posługujesz bo zagadka wyglądała tak:

100KM + 4000zl = 125KM + 2400zl = 140KM.

PS. Ok, skumalem o co Ci chodziło.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Tak, tylko kolega przyjmuje, że ja chcę na 100% tarcze z tyłu. Pooglądałem sobie Vignale ze 100 konnym silnikiem, czyli z bębnami z tyłu. Uznaję, że może tak być.

Zostaje więc kwestia, kiedy jechać na tuning. Od razu po kupnie, czy lepiej odczekać, np. rok.

Poniżej link.

Vignale

Edytowane przez MARS

Napisano
2 godziny temu, MARS napisał:

Tak, tylko kolega przyjmuje, że ja chcę na 100% tarcze z tyłu. Pooglądałem sobie Vignale ze 100 konnym silnikiem, czyli z bębnami z tyłu. Uznaję, że może tak być.

Zostaje więc kwestia, kiedy jechać na tuning. Od razu po kupnie, czy lepiej odczekać, np. rok.

Poniżej link.

Vignale

W instrukcji jest napisane, zeby przez pierwsze 1500km sie nie wsciekac. Wiec mija 1500km i jedz.

Napisano
18 godzin temu, Mike_wwl napisał:

Hmmm.... Rozumiem, że szefowa jest bardzo techniczna i sama robi przeglądy ....

ma swój warsztat, więc i ludzi od tego

Napisano
2 godziny temu, MARS napisał:

Poniżej link.

Vignale

Ja bym wolał mieć tarcze z tyłu, ale z drugiej strony, jak mają być jakieś felgi 17" i tarcza o śmiesznej średnicy, to wygląda to nieciekawie. Poza tym 125 ma lepszą charakterystykę silnika, bo w 100, to tak trochę jak agregat i żeby dynamicznie pojechać, to się namacha wajchą... Realne osiągi wyglądają tak:

0-100 - 10,1 sek (100KM), 9 sek (125KM), 8,3 sek (140KM)

Po 1/4 mili 125 odjedzie na 27m, a 140 na 47m w stosunku od wersji 100.

140 według mnie odpada ze względu na skrzynię biegów. Wziąłbym 125, pojeździł rok spokojnie, później chrzanić gwarancję i virus na 150 KM.

Napisano
11 minut temu, kaczorek79 napisał:

później chrzanić gwarancję i virus na 150 KM.

To po co kupowac nowy?

Napisano
40 minut temu, Rado_ napisał:

To po co kupowac nowy?

@kaczorek79 chyba nie jest dobrym adresatem tego pytania. 

Napisano
55 minut temu, Rado_ napisał:

To po co kupowac nowy?

Kto bogatemu zabroni kupować auto miejskie za prawie 100 kzł? Ponad 90% ukrytych wad wychodzi w pierwszym roku eksploatacji. W kolejnych latach można zaryzykować z utratą gwarancji z powodu zmiany oprogramowania, ale niekoniecznie tak musi być.

Napisano
20 minut temu, format napisał:

@kaczorek79 chyba nie jest dobrym adresatem tego pytania. 

Tak, oczywiście. Na szczęście znasz mnie na tyle dobrze, że możesz uświadamiać ludzi w moim imieniu ;l

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

To po co kupowac nowy?

Oni nei sa w stanie wykryc programu Ford po kablu idzie az milo. Wiec jak cos sie dzieje to stary program i gwarancja jest.

Napisano
6 minut temu, kaczorek79 napisał:

Kto bogatemu zabroni kupować auto miejskie za prawie 100 kzł? Ponad 90% ukrytych wad wychodzi w pierwszym roku eksploatacji. W kolejnych latach można zaryzykować z utratą gwarancji z powodu zmiany oprogramowania, ale niekoniecznie tak musi być.

Jeżeli  mu inne auto od miejskiego nie jest potrzebne, to ma na sile kupowac wieksze? Dziwna logika, dodajac do tego pomysł z olaniem gwarancji.

Napisano
6 minut temu, wujekcybul napisał:

Oni nei sa w stanie wykryc programu Ford po kablu idzie az milo. Wiec jak cos sie dzieje to stary program i gwarancja jest.

Szczególnie  w trasie na lawecie do ASO :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Szczególnie  w trasie na lawecie do ASO :hehe:

Juz nie przesadzaj to jest forum motoryzacyjne. Wiadomo, ze lepiej kupic mocniejsze i drozsze auto ale skoro da sie zrobic taniej to w czym problem? Jak ktos nie potrzebuje auta na codzien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.