Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie mieszkanie ;] - wątek zbiorczy ;]

Featured Replies

Napisano

Wzorem pozostałych Kolegów chciałbym Was pomęczyć nieco z zakresu co i jak w nowym starym mieszkaniu.

Z góry bardzo wszystkim dziękuję za wszelkie podpowiedzi!:piwko: :ok:

No to jedziemy na początek:

1) Gdybym chciał przygotować instalację pod klimatyzację - jakie i jak poprowadzić rurki?

Mieszkanie ma 56m i chciałbym niemal w jego centrum, na środku ściany nad drzwiami pokoju gdzie jest loggia powiesić jednostkę wewnętrzną,

a część zewnętrzną postawić w rogu loggi. Rurki poszłyby na podwieszanym suficie. 

Tak jest OK? Jaką dać średnicę? Jak to zakończyć póki nie ma kupionej jednostki?

2) Gniazdka w pokojach. Jak optymalnie poprowadzić od rozdzielni? Przy ścianie podłogą? Gdzie je rozmieścić? Ja zawsze celuję w rogi pokoju ale potem jestem niezadowolony...

3) Jaki dać porządny odpływ do wanny? Jakiś z siatką na włosy? Są takie i nie kosztują dwóch wielbłądów? 

4) Kiedyś wygrzebałem w necie przepisy dot. montażu grzejników. Był tam zapis, że na gałązce powrotnej MUSI być zawór odcinający. Nie mogę tego teraz znaleźć. Poratujecie?

Na tę chwilę dzięki!

Napisano

Ad. 2.

Jedno poniżej włącznika przy drzwiach. A pozostałe... przemyśl już teraz jak będę ustawione meble. Co gdzie w kuchni, w pokojach... U nas pozwoliło to dopasować gniazdka i nie było potrzeby zmian.

Jedynie u dzieciaków w pokoju teraz stanęła szafa i jedno gniazdko ubyło. Ale pozostałe są.

I w sypialni szafa też jest rozbudowana i gniazdka brakuje.

Napisano
Dnia 17.12.2017 o 17:35, KotLarry napisał:

2) Gniazdka w pokojach. Jak optymalnie poprowadzić od rozdzielni? Przy ścianie podłogą? Gdzie je rozmieścić? Ja zawsze celuję w rogi pokoju ale potem jestem niezadowolony...

musisz się zastanowić jak chcesz meble. Ja mam wszystko po pokojach listwami poprowadzone, do tego gniazdka w puszkach instalacyjnych. Do tego w pokojach przy włącznikach światła gniazdka pod jedną maskownicą.

Puszka na listwie:

70d24d47a57013dbb4d46ff4badd2669.jpg

3) Jaki dać porządny odpływ do wanny? Jakiś z siatką na włosy? Są takie i nie kosztują dwóch wielbłądów? 

zobacz co oferują chinczyki pod hasłem "hair catcher" ;] Ja mam syfon w brodziku z górnym czyszczeniem a i tak zamówiłem niedawno takie ustrojstwo i mam zamiar wymienić oryginalną wkładkę https://www.aliexpress.com/item/1PC-Kitchen-Bathtub-Cylindrical-Anti-Clogging-Silicone-Drain-Pool-Sink-Sewer-Debris-Filter-Net-Cleaner-Hair/32827594246.html

4) Kiedyś wygrzebałem w necie przepisy dot. montażu grzejników. Był tam zapis, że na gałązce powrotnej MUSI być zawór odcinający. Nie mogę tego teraz znaleźć. Poratujecie?

logika nakazuje zamontować dwa zawory na wejściu i wyjściu, wtedy w razie awarii odcinasz cały grzejnik i nie ma problemy. Tylko jak masz opomiarowane ogrzewanie to trzeba takie rzeczy zgłosić do zarządcy i niech sobie plomby pozakłada.

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, Ozarek napisał:

Do tego w pokojach przy włącznikach światła gniazdka pod jedną maskownicą.

Poka poka ;] 

Napisano
25 minut temu, KotLarry napisał:

Poka poka ;] 

takie coś mam na myśli, z tym że jedno gniazdko, bo po co tam więcej

68a8853700241c2504311c2078562aa5.jpg

foto poglądowe z neta bo mi się nie chce robić ;]

Napisano

Ale takie gniazdka na wysokości włączników światła? eee...

Gniazda wtykowe montuje się na wysokości 15-30 cm od podłogi.

Włączniki na wysokości ok. 100 cm żeby dzieci mogły korzystać. Tak samo gniazda wtykowe w kuchni, żeby były nisko nad blatem. Do lodówki odpowiednio wysoko (najlepiej żeby wypadło nad lodówką - szukaj takiej z długim przewodem ;) ), do okapu, zmywarki (w szafce obok zmywarki a nie za zmywarką)

Taki jak wyżej na zdjęciu, przy włączniku to raczej w łazience mają sens. Do suszarki, golarki czy czego tam.

I raczej rób gniazda podwójne niż pojedyncze. Potrójne tam gdzie wiesz, że będziesz potrzebował (radio, lampka, jakaś ładowarka). W kuchni się przydają (włączysz ekspres, czajnik i przyda się jeszcze na coś). W 2-3 miejscach żeby można była swobodnie na blacie pracować.

Pomyśl gdzie będziesz miał szafki w łazience, gdzie pralkę, gdzie szafkę (może sie przydać w środku szafki gniazdko na podłączenie na stałe ładowarki do szczoteczki).

Ja wiem, ze wszystko można przerobic, ale to generuje koszty, czas... :)

Napisano
8 minut temu, Agata napisał:

Ale takie gniazdka na wysokości włączników światła? eee...

nijak się w oczy specjalnie nie rzuca (akurat mam białe na prawie białej ścianie ;] ) za to nie ma problemu z odkurzaczem czy innymi takimi, a to jest jedyne widoczne gniazdko do tego zazwyczaj puste.

Cała reszta jest dostępna ale niewidoczna i ma swoje przeznaczenia.

Napisano
12 minut temu, Ozarek napisał:

nijak się w oczy specjalnie nie rzuca (akurat mam białe na prawie białej ścianie ;] ) za to nie ma problemu z odkurzaczem czy innymi takimi, a to jest jedyne widoczne gniazdko do tego zazwyczaj puste.

Cała reszta jest dostępna ale niewidoczna i ma swoje przeznaczenia.

Spoko, każdy robi jak uważa. Tak się robiło 30 lat temu ;)

Dla mnie to nie ma sensu, to pod włącznikiem światła też jest puste.

Napisano
1 minutę temu, Agata napisał:

Spoko, każdy robi jak uważa. Tak się robiło 30 lat temu ;)

Dla mnie to nie ma sensu, to pod włącznikiem światła też jest puste.

Kto ma to ma, mi akurat bardziej pasowało w ten sposób więc tak zrobiłem ;)

Każdy ma swoją koncepcję, swoje warunki i możliwości techniczne. Ja chciałem mieć jedno gniazdko w pokojach z osobnego obwodu (oświetleniowego) więc tak było łatwiej to zrealizować. Ot tyle.

@KotLarry chciał pomysłów to mu wrzuciłem nietypowy ;]

Napisano

Agata,  nie dawaj rad w zakresie elektroinstalatorstwa proszę,  tak. 

Napisano

Technix, dawaj rady w zakresie elektroinstalatorstwa, proszę.

Posty w stylu "robisz to źle", bez uzasadnienia dlaczego, praktycznie nie mają żadnej wartości. Wiem, że to dla Ciebie nudy i oczywistości, ale jak już piszesz, to dorzuć przy okazji jeszcze troszeczkę więcej. Choćby mi na złość, żebym nie mógł stosować punktu 10.4 regulaminu forum :oki:.

Napisano
Dnia 18/12/2017 o 10:56, Ozarek napisał:

. Do tego w pokojach przy włącznikach światła gniazdka pod jedną maskownicą.

8] po co ?

Rozumiem w łazience czy nad jakimś blatem/stołem ale tak wysoko w pokojach ?

Napisano
23 minuty temu, Ozarek napisał:

wysil się, doczytaj wątek do końca to znajdziesz odp ;]

Nadal nie rozumiem, że są ale jedne widoczne drugie niewidoczne :bzik:.

Nie lepiej robić standardowa ale więcej i ... widocznych.

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał:

Nadal nie rozumiem, że są ale jedne widoczne drugie niewidoczne :bzik:.

tu

Dnia 18.12.2017 o 14:31, Ozarek napisał:

Ja chciałem mieć jedno gniazdko w pokojach z osobnego obwodu (oświetleniowego) więc tak było łatwiej to zrealizować.

Napisano
Dnia 24.12.2017 o 10:16, Ozarek napisał:

tu

Ok, ale w jaki sposób z tego praktycznie korzystasz na co dzień?

Napisano

1) Gdybym chciał przygotować instalację pod klimatyzację - jakie i jak poprowadzić rurki?

Mieszkanie ma 56m i chciałbym niemal w jego centrum, na środku ściany nad drzwiami pokoju gdzie jest loggia powiesić jednostkę wewnętrzną,

a część zewnętrzną postawić w rogu loggi. Rurki poszłyby na podwieszanym suficie. 

Tak jest OK? Jaką dać średnicę? Jak to zakończyć póki nie ma kupionej jednostki?

1. Rury freonowe dać 1/4 i 3/8, zostawić w ścianie około 1 metr. ( ma wystawać z ściany na wprost ) Nie wyginać rur pod żadnym pozorem, niech to zrobi instalator lub osoba znająca temat. Chodzi o zagięcie rury poprzez nie umiejętne wyginanie ( spadek wydajności)

2. Z prawej strony skraplacza zaplanowanego miejsca zostawić około 0,7 metra rur.

3. Dodatkowo pomiędzy jednostkami razem z rurami dać przewód elektryczny 4x1.0 mm2 zostawić około 1,5 metra z każdej strony.

4. Z jednostki wewnętrznej rura nibco 1,2 cala na skropliny, pamiętać o spadku w kierunku odpływu. Ważne ! woda grawitacyjnie nie leci pod górę ;], ewentualnie pompka skroplin, ale wówczas inna instalacja skroplin.

w/w wartości dotyczą urządzeń o mocy chłodniczej do 3,5 kW lub przy wyborze Gree eco do 4,5 kW

Ewentualne pytania na priv , rzadko na ten kącik zaglądam , lub za pomocą @aras tutaj. ;) Powodzenia.

Ps. rury chłodnicze zazwyczaj są sprzedawane po 25 metrów. Słowo klucz to TUBLOIT reszta to są za cienkie, lub mało miedzi w miedzi. Ogólnie temat rzeka , zdaj się lepiej na firmę instalacyjną, jak nie wiesz jak sprawdzić jej kompetencje to daj znać , jest to bardzo proste w dobie internetu.

Edytowane przez aras

Napisano

@aras to chociaż wytłumacz te 4 punkty, czemu akurat takie odległości etc., bo dla laika to nic nie jest jasne i czemu akurat Tobie wierzyć :)

Napisano
Dnia 23.12.2017 o 00:48, technix napisał:

Agata,  nie dawaj rad w zakresie elektroinstalatorstwa proszę,  tak. 

Bo?

Napisano

Bo  piszesz wierutne bzdury np.  wysokość włącznika 100km czy gniazdo wtykowe wysoko nad lodówką,  widać,  że nie masz ŻADNEJ  wiedzy w tej dziedzinie. 

Ewentualnie na początku posta  napisz,  że piszesz swoje uwagi z punktu widzenia użytkownika instalacji. 

Napisano

Rehehe :hehe:

A gdzie jest powiedziane, że takich rad dawać nie nożna?

Aktualnie tak właśnie mam w mieszkaniu i wszystko jest w porządku.

Jak widać ktoś to zaprojektował.

Napisano
Bo  piszesz wierutne bzdury np.  wysokość włącznika 100km czy gniazdo wtykowe wysoko nad lodówką,  widać,  że nie masz ŻADNEJ  wiedzy w tej dziedzinie. 
Ewentualnie na początku posta  napisz,  że piszesz swoje uwagi z punktu widzenia użytkownika instalacji. 
Powiedziałeś A, to powiedz i B, i napisz proszę coś więcej o tych wysokościach...

tapatalked

Napisano
10 godzin temu, Agata napisał:

Rehehe :hehe:

A gdzie jest powiedziane, że takich rad dawać nie nożna?

Aktualnie tak właśnie mam w mieszkaniu i wszystko jest w porządku.

Jak widać ktoś to zaprojektował.

Brawo Ty 

Napisano
7 godzin temu, luccass napisał:

Powiedziałeś A, to powiedz i B, i napisz proszę coś więcej o tych wysokościach...

tapatalked

Kolega woli zanegować ;)

Tutaj masz wg norm https://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/1112-zasady-umieszczania-gniazdek

A ostateczne wysokość montażu osprzętu zalezy od inwestora ;)

Napisano
4 minuty temu, Agata napisał:

Kolega woli zanegować ;)

Tutaj masz wg norm https://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/1112-zasady-umieszczania-gniazdek

A ostateczne wysokość montażu osprzętu zalezy od inwestora ;)

Ja mam jednak nadzieję, że @technix nie rzuca słów na wiatr i wyjaśni gdzie się mylisz i naprostuje temat. 

Napisano
  • Autor

Ok mam kolejne pytania:

5) Okna - zmieniać czy nie i jeśli nie to co z nimi zrobić? W obecnym mieszkaniu zmieniłem i nie jestem zadowolony z montażu. Są przedmuchy. Kolega nie zmienił i tuż po remoncie urwał się/odpadł mu zawias w jednym skrzydle. Tak źle i tak nie dobrze. Co radzicie? Może jakiś serwis okien? Da się odnowić? 

6) Grzejniki żeberkowe - tak samo - wymieniać? Czy da się je jakoś wyczyścić z osadów?

Napisano
Dnia 18.12.2017 o 10:56, Ozarek napisał:

musisz się zastanowić jak chcesz meble. Ja mam wszystko po pokojach listwami poprowadzone, do tego gniazdka w puszkach instalacyjnych. Do tego w pokojach przy włącznikach światła gniazdka pod jedną maskownicą.

Puszka na listwie:

70d24d47a57013dbb4d46ff4badd2669.jpg

zobacz co oferują chinczyki pod hasłem "hair catcher" ;] Ja mam syfon w brodziku z górnym czyszczeniem a i tak zamówiłem niedawno takie ustrojstwo i mam zamiar wymienić oryginalną wkładkę https://www.aliexpress.com/item/1PC-Kitchen-Bathtub-Cylindrical-Anti-Clogging-Silicone-Drain-Pool-Sink-Sewer-Debris-Filter-Net-Cleaner-Hair/32827594246.html?spm=2114.10010108.1000014.8.7fc631fauZ6NtH&traffic_analysisId=recommend_3035_null_null_null&scm=1007.13338.80878.000000000000000&pvid=786ecede-31b8-4bdf-8f2e-f5e20770d010&tpp=1

logika nakazuje zamontować dwa zawory na wejściu i wyjściu, wtedy w razie awarii odcinasz cały grzejnik i nie ma problemy. Tylko jak masz opomiarowane ogrzewanie to trzeba takie rzeczy zgłosić do zarządcy i niech sobie plomby pozakłada.

daj jeszcze raz linki bo te nie działaja

Napisano
Dnia 31.12.2017 o 23:32, KotLarry napisał:

Ok mam kolejne pytania:

5) Okna - zmieniać czy nie i jeśli nie to co z nimi zrobić? W obecnym mieszkaniu zmieniłem i nie jestem zadowolony z montażu. Są przedmuchy. Kolega nie zmienił i tuż po remoncie urwał się/odpadł mu zawias w jednym skrzydle. Tak źle i tak nie dobrze. Co radzicie? Może jakiś serwis okien? Da się odnowić? 

6) Grzejniki żeberkowe - tak samo - wymieniać? Czy da się je jakoś wyczyścić z osadów?

5) znajdź dobrą firmę i wymień bo póxniej tego nie zrobisz raczej prędko

6) jeśli są ok to nie, ale później długo tego nie zrobisz

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to odcinek kolejny, woda i ścieki kuchenne a wkuwanie się w ścianę nośną.

Chodzi o to, że łączymy pokój, kuchnię i drugi przedpokój w całość.

Początkowo chciałem zostawić kuchnię tam gdzie ma być, ale jest problem, 

bo albo nie mam gdzie postawić stołu, albo telewizora.

ALE jak zrobimy kuchnię na przeciwnej ścianie niż jest, to robi się IDEALNIE.

Pytanie jakie mogę mieć problemy jeśli wkuję się trzema rurkami w ścianę.

bo musimy okrążyć dwie ściany...

Jedna to 15 cm nośna wewnętrzna, a druga 40 cm nośna zewnętrzna.

Jaki standardowo mamy odpływ DN 50 czy 32? 

Jeśli chodzi o spadek to jeśli rozumiem 1cm na metr to i tak mam sporo zapasu...

Ewentualnie mogę załatwić od siebie pomporozdrabniacz...

Poradzicie?

Napisano
31 minut temu, rwIcIk napisał:

50 spokojnie możesz wkuć, IMO :ok:

Inna sprawa, że długa rura odpływowa 50 może potem sprawiać porblemy, przytykać się.

jak zadba o dobry spadek to nie powinno być źle i warto stosować kolana nie 90st ale np dwa 45, żeby nie było "ostrych" zakrętów.

Napisano
  • Autor

10 godzin temu, bergerac napisał:

jak zadba o dobry spadek to nie powinno być źle i warto stosować kolana nie 90st ale np dwa 45, żeby nie było "ostrych" zakrętów.

Ale czy SM mi się nie przyczepi? :) 

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał:

U siebie mam spory odcinek, spory spadek i tłuszcz zapycha - zmniejsza przepływ. Trzeba raz na jakiś czas wlać butlę przepychacza do rur ;]

Napisano
Dnia ‎17‎.‎12‎.‎2017 o 17:35, KotLarry napisał:

Wzorem pozostałych Kolegów chciałbym Was pomęczyć nieco z zakresu co i jak w nowym starym mieszkaniu.

Z góry bardzo wszystkim dziękuję za wszelkie podpowiedzi!:piwko: :ok:

No to jedziemy na początek:

Na tę chwilę dzięki!

4536253800_1420124883.jpg

i masz od razu zawory na WE i WY.

w razie potrzeby demontażu grzejnika zakręcasz i po problemie (ja już kilka razy demontowałem z takimi zaworami grzejniki i zero problemów).

Mały hint: zamontuj tak jak na zdjęciu kątowe tzn. żeby instalacja "skręcała" i szła za zaworem w ścianę a nie prosto w dół do podłogi (bo i  takie rozwiązania widziałem) - przy demontażu grzejnika podstawiasz pod spód manerę na wodę i masz suchą podłogę

Napisano
  • Autor

Mam typowe wielkopłytowe boczne z rozstrzałem o ile pamiętam 60 cm.

Ale tu sprawa załatwiona, mam założyć zawory i tyle.

Nikt się nie przyczepi...

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.