Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podsumowanie sprzedaży aut w 2017 r.

Featured Replies

Napisano

Będzie rekord - prawie pół miliona kupionych i zarejestrowanych nowych aut w 2017 r.

Spora w tym zasługa firm - 70 % zakupów, ale i reeksportu. 8]

Liczba rejestracji wg marek od 1 stycznia do 20 grudnia 2017 r.:

1. Skoda 60 662 
2. Toyota 49 590
3. Volkswagen 47 445
4. Opel: 34 792
5. Ford: 28 017
6. Renault: 26 735
7. Kia: 22 486
8. Dacia: 20 734
9. Hyundai: 19 416
10. Mercedes: 15 903

Liczba rejestracji przez osoby fizyczne wg modeli do listopada 2017 r.:

1. Skoda Fabia 5541
2. Opel Astra 5438
3. Toyota Yaris 5226
4. Fiat Tipo 4052  8]  
5. Dacia Duster 3850    
6. Skoda Octavia 3260  
7. Opel Corsa 3191
8. Hyundai Tucson 3030 ;]
9. Toyota Auris 2958    
10. Skoda Rapid 2950

http://tvn24bis.pl/moto,99/sprzedaz-samochodow-w-2017-roku,802161.html

Napisano
41 minut temu, rwIcIk napisał:

Spora w tym zasługa firm - 70 % zakupów

Tylko spora? To jest przepaść pomiędzy firmami, a prywatnymi. Prywatne zakupy jeśli chodzi o ilość i modele to generalnie, poza pewnymi wyjątkami ;) bida z nędzą.

Moim zdaniem podniecają się poziomem sprzedaży, a ciekawe jak będzie w przyszłym roku, bo wygląda na to że floty właśnie są po zmianach i może nie być już tak dobrze w 2018. Jest też w tym pewnie jakaś ucieczka przed GPF w turbobenzynach obowiązkowych od przyszłego roku.

45 minut temu, rwIcIk napisał:

4. Fiat Tipo 4052  8]  

4. Fiat Tipo 4052  ;]

8. Hyundai Tucson 3030 8]

:phi:

Napisano
56 minut temu, shapyr napisał:

Tylko spora? To jest przepaść pomiędzy firmami, a prywatnymi. Prywatne zakupy jeśli chodzi o ilość i modele to generalnie, poza pewnymi wyjątkami ;) bida z nędzą.

Moim zdaniem podniecają się poziomem sprzedaży, a ciekawe jak będzie w przyszłym roku, bo wygląda na to że floty właśnie są po zmianach i może nie być już tak dobrze w 2018. Jest też w tym pewnie jakaś ucieczka przed GPF w turbobenzynach obowiązkowych od przyszłego roku.

ale u nas zakupy "na firmę" to dalej w dużej części zakupy prywatne :hmm:

Napisano
Godzinę temu, shapyr napisał:

Moim zdaniem podniecają się poziomem sprzedaży, a ciekawe jak będzie w przyszłym roku, bo wygląda na to że floty właśnie są po zmianach i może nie być już tak dobrze w 2018.

A jak wygląda sytuacja z najmem długoterminowym?

Auto jest chyba zarejestrowane na jakąś firmę?

Tacy "Kowalscy" zatem wpadają w koszyk z firmami, a nie w osoby prywatne.

Ludzie z leasingiem na D.G to samo.

Taką mamy sytuację, która mocno deformuje statystyki.

Może jeszcze kilka lat i będzie jak 20 lat temu. O ile pamiętam jakoś w '99 roku było ponad 600tyś samochodów nowych sprzedawanych w PL, a ponad połowa z tego to było Seicento/Matiz/Tico ;]

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał:

A jak wygląda sytuacja z najmem długoterminowym?

Auto jest chyba zarejestrowane na jakąś firmę?

Tacy "Kowalscy" zatem wpadają w koszyk z firmami, a nie w osoby prywatne.

Ludzie z leasingiem na D.G to samo.

Taką mamy sytuację, która mocno deformuje statystyki.

Nie kumam co Was denerwują tak te 1 os. DG, że auta używają również prywatnie?

Co za różnica czy autem w leasingu prywatnie po pracy lata 1 os. DG czy PH w dużej firmie?

Najem długoterminowy to chyba wyłącznie firmy i DG, więc tak czy siak głównie leasing, a więc na firmę w statystykach.

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał:

Co za różnica czy autem w leasingu prywatnie po pracy lata 1 os. DG czy PH w dużej firmie?

Najem długoterminowy to chyba wyłącznie firmy i DG, więc tak czy siak głównie leasing, a więc na firmę w statystykach.

dokładnie .. ja mam leasing w firmie, auto sam wybrałem jakie mi pasowało i teraz nie widzę go w statystykach :ooniee:

:phi:

Napisano
29 minut temu, ZUBERTO napisał:

a kto powiedział że denerwują ? rozmawiamy o statystykach sprzedaży, które nie oddają rzeczywistości  

sam mam auto częściowo do użytku prywatnego, najem długoterminowy, a zarejestrowane na jakiś bank/leasing 

jak jadę w góry to w statystyce będzie moja 25letnia vitara która wyjechała w tym roku może ze trzy razy ;) 

a pewnie też sporo jest takich "wziętych na firmę" które służą do wożenia dzieciaków do szkoły ;) 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
3 minuty temu, Koonrad napisał:

a kto powiedział że denerwują ? rozmawiamy o statystykach sprzedaży, które nie oddają rzeczywistości  

sam mam auto częściowo do użytku prywatnego, najem długoterminowy, a zarejestrowane na jakiś bank/leasing 

jak jadę w góry to w statystyce będzie moja 25letnia vitara która wyjechała w tym roku może ze trzy razy ;) 

a pewnie też sporo jest takich "wziętych na firmę" które służą do wożenia dzieciaków do szkoły ;) 

Jak nie oddają, oddają doskonale rzeczywistość taka jaka jest.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Jak ja sie ciesze ze sie nie zdecydowalem na Tucsona. Na ulicy, gdzie sie nie obejrzysz to go widzisz. Boje sie lodowke otwierac ;)

Napisano
55 minut temu, Koonrad napisał:

Zgoda, ale nie można po prostu przesunąć wirtualnie samochodów z JDG do zakupów prywatnych, bo gdyby nie owe JDG i możliwość odliczania podatków od leasingu to część z tych samochodów w ogóle nie byłaby kupiona, a część by była kupiona jako inne, mniejsze i tańsze modele.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, zinger napisał:

Jak ja sie ciesze ze sie nie zdecydowalem na Tucsona. Na ulicy, gdzie sie nie obejrzysz to go widzisz. Boje sie lodowke otwierac ;)

Też je widzę na każdym rogu :facepalm:

Ale to może i dobrze. Nie bedzie to jakis egzotyczny model :hehe:

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Też je widzę na każdym rogu :facepalm:

Ale to może i dobrze. Nie bedzie to jakis egzotyczny model :hehe:

Zapewne sa tego plusy i minusy. Latwa dostepnosc czesci z uzywek ale z drugiej strony jak bedziesz za jakis czas odsprzedawal to konkurencja bedzie spora na rynku. Ale poki fura nowa to nie problem :)

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Inne lepsze traktowanie takiego zakupu przez salony. Tego nie moge pojac.

Napisano
6 minut temu, 62545tomasz napisał:

no ciekawe jak będzie z tymi filtrami w benzynach...

Choć miałem dopiero za rok dwa  ja dlatego zdecydowałem się na zakup auta z T-jetem teraz żeby nie mieć tego filtra.

Napisano
34 minuty temu, 62545tomasz napisał:

no ciekawe jak będzie z tymi filtrami w benzynach...

a co ma być? Nic nie będzie. Będzie jak z katalizatorem. Większość ludzi jeździ i nie wie że taka część w ogóle występuje w ich samochodzie.

Napisano
3 godziny temu, shapyr napisał:

mam samochód w leasingu na j.d.g. (to znaczy już nie mam, bo właśnie w tym miesiącu wykupiłem ;]), czyli jego zakup też się załapał jako firma, a używam jak każdego innego auta

Napisano
46 minut temu, wujekcybul napisał:

Inne lepsze traktowanie takiego zakupu przez salony. Tego nie moge pojac.

tak samo nie rozumiem upustu na grupę zawodową...zwłaszcza budżetówka (mundurówka, nauczyciele,  księża) , lekarze, prawnicy...

ale co mi do tego ...wolnoć tomku w swoim domku - taką dziwaczną politykę mają sprzedawcy aut.

Napisano
45 minut temu, maro_t napisał:

mam samochód w leasingu na j.d.g. (to znaczy już nie mam, bo właśnie w tym miesiącu wykupiłem ;]), czyli jego zakup też się załapał jako firma, a używam jak każdego innego auta

Kupowanie na dg imo wpływa jednak na to, jaki jest kupowany ten samochód. Wśród fizycznych w pierwszej 10 w zasadzie brak jest nowych samochodów powyżej segmentu C. Faktem jest też, że b. duża część segmentu D pojawia się na rynku wtórnym z firm i dg.

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał:

Zapewne sa tego plusy i minusy. Latwa dostepnosc czesci z uzywek ale z drugiej strony jak bedziesz za jakis czas odsprzedawal to konkurencja bedzie spora na rynku. :)

Im model bardziej popularny, tym zwykle lepiej cenę trzyma. W dziwadła, poza oczywiście ewidentna egzotyka jak np. Skyline etc, nikt pchać się nie chce.

Napisano
17 godzin temu, grogi napisał:

Im model bardziej popularny, tym zwykle lepiej cenę trzyma. W dziwadła, poza oczywiście ewidentna egzotyka jak np. Skyline etc, nikt pchać się nie chce.

Czy bedzie trzymal czy nie to sie okaze ale fakt, ze wyjezdza tego od cholery z salonów powoduje, ze za kilka lat bedzie tego od cholery na rynku wtornym. Mysle, ze to jednak z korzyścią dla kupujacego niz sprzedającego. 

W tym segmencie juz bez tego jest spora konkurencja, a to ze innych sie mniej sprzedaje nie ma nic wspolnego z ich egzotyka ale np mala podaza wynikajaca z dziwnej polityki firmy (np Ateca na ktora kaza czekac od kilku mies do pol roku).

Napisano

No i fajnie, żę sprzedaż rośnie.

Ten rozdział na firmy i floty to jak zawsze meksyk. Kupując samochód w leasingu na działalność ja też liczę się jako flota, bo w DR jako właściciela mam wpisaną firmę leasingową. bezsensowne takie rozdzielanie. Najciekawszy widok mam rano, kiedy przejeżdżam koło przedszkola na podwarszawiu- pełno nowych SUVów typu X3, Q3, Q5, XC60, NX, GLA, tablice rejestracyjne same niemiejscowe - WE, WI, WY, WB (czyt. dzielnice Warszawy gdzie mają siedziby największe firmy leasingowe) . Po prostu dzieci muszą do przedszkola dojeżdżać godnie... i w tym nic złego nie widzę - premia za zaradność.

Wydaje mi się, że fizole też coraz bardziej idą w nowe - nieduże ale nowe. Po akcesji do UE sprzedaż nówek siadła, bo lud się rzucił na używane, ale większe z Niemiec, a teraz jak patrzę po okolicy, to ludzie w wieku średnim wypychają nastoletnie premiumy a zamiast tego coraz więcej widzę jakiś pugów 301, Tipo, Astry. Mam wrażenie, że w mieście jakby mijał czas zachwytu używanymi z reichu :hmm:

Napisano
1 godzinę temu, Manx napisał:

Wydaje mi się, że fizole też coraz bardziej idą w nowe - nieduże ale nowe. Po akcesji do UE sprzedaż nówek siadła, bo lud się rzucił na używane, ale większe z Niemiec,

Jako fizol wolałem jednak postawić na klasę D z Niemiec, prod. 2012 ale EZ 2013 za pół ceny nowego podobnie wyposażonego klasy C. Z Niemiec bo to co w Polsce to w zdecydowanej większości albo był golas albo ściągany z pokręconym licznikiem.

P.S. Zapomniałem dodać, że D to jeżdżenia w trasy. Do jazdy po mieście mam Matiza i następcą też będzie segment A lub jakieś małe B.

Edytowane przez shapyr
rozszerzenie posta

Napisano
4 godziny temu, Manx napisał:

Wydaje mi się, że fizole też coraz bardziej idą w nowe 

Kupili żeśmy nowy z racji że diler dał na prawdę dobrą cenę i dodatkowo żona dostała rabat na grupę zawodową.

Samochód raczej nie popularny ale i tak kupiony na okres minimum 15 lat więc utrata wartości

czy późniejsza sprzedaż już nie ma takiego dużego znaczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.