Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4 latki z dużym przebiegiem warto?

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, wladmar napisał:

Trzeba też pamiętać, że pomijając pewne specyficzne sytuacje (np. taksówka) młode auto z dużym przebiegiem robi te przebiegi na trasie, pewnie w większości na autostradach. A to bardzo mało "męczy" samochód - zawieszenie, silnik, skrzynia, hamulce, rozrusznik, akumulator i tak dalej. Odpowiednia temperatura pracy, mało cykli "zatrzymanie-przyspieszenie-hamowanie". W jednym z moich aut, użytkowanych w 90% na trasie, były jeszcze fabryczne klocki hamulcowe po 100 kkm (auto 3 lata), zawieszenie jak nowe. Gdyby cofnąć przebieg do 30 kkm, nikt, absolutnie nikt by nie zauważył, pewnie łącznie z fabryką. A teraz weź 15-latka z takim przebiegiem. 

Zużycie maszyn liczy się w motogodzinach. Przebieg na autostradzie to mniej motogodzin niż ten sam przebieg w mieście. Ergo auto latające w trasach jest mniej zużyte. Do tego przez większość czasu pracuje w optymalnych warunkach.

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał:

Ergo auto latające w trasach jest mniej zużyte

pod warunkiem, że latało normalnie. a co jeśli ktoś jest nerwowy i cały czas butuje pod czerwone pole?

Napisano
Godzinę temu, Lupus napisał:

15 letnie z przebiegiem 300 kkm. Bo jest duza szansa że w tym po 45 kkm jest sporo części od nowości np sprzęgło , hamulce, zawieszenie a w tym po 300  bylo juz kilkukrotnie wymieniane. Pomyśl sobie w jakim stanie po 15 latach są oryginalne gumowe elementy zawieszenia...

to sprzęgło 15 letnie po przebiegu 45 tkm się kwalifikuje do wymiany z racji wieku a nie zużycia? od kiedy?

to samo hamulce.. jeżeli tarcze i klocki mają swoją grubość i chodzą na tłoczkach dobrze to zmieniasz płyn i latasz, jak nie to zestaw naprawczy zacisków i latasz dalej

zawieszenie to samo: zmieniasz gumy gdzie się da i latasz....

a silnik? takiemu z przelotem 300 tkm ile już zostało przelotu do naturalnej śmierci?

no ale OK.... masz prawo - dzięki temu rynek w Polsce 15 letnich aut jest dla ciebie wręcz stworzony - tylko musisz szukać auta z przebiegiem licznikowym ~ 170 tkm to wtedy masz pewność że faktycznie ma ponad 300 tkm :]

mam auto 15-letnie z przelotem 45 tkm.

przeglądy przechodzi bez problemu (teraz jedynie będę musiał przed przeglądem zmienić przednią szybę bo pękła), hamulce po kupnie poprawiłem, zawiecha sztywna i ładnie wybiera bez żadnych dziwnych odgłosów, wydech cały, rdzy nie odnotowałem, wycieków brak, jedynie coś mi świergoli (albo łożyska altka albo jakiś napinacz) do ogarnięcia na wiosne... i jak chcesz możesz kupić go ode mnie.... gwarantuję że nie znajdziesz na otomoto z ładniej utrzymanym wnętrzem i z przebiegiem poniżej 100 tkm :]

Napisano
29 minut temu, blue_ napisał:

pod warunkiem, że latało normalnie. a co jeśli ktoś jest nerwowy i cały czas butuje pod czerwone pole?

Raczej ciężko butować pod czerwone na trasie. 

Napisano
27 minut temu, DZIDA napisał:

to sprzęgło 15 letnie po przebiegu 45 tkm się kwalifikuje do wymiany z racji wieku a nie zużycia? od kiedy?

to samo hamulce.. jeżeli tarcze i klocki mają swoją grubość i chodzą na tłoczkach dobrze to zmieniasz płyn i latasz, jak nie to zestaw naprawczy zacisków i latasz dalej

zawieszenie to samo: zmieniasz gumy gdzie się da i latasz....

a silnik? takiemu z przelotem 300 tkm ile już zostało przelotu do naturalnej śmierci?

no ale OK.... masz prawo - dzięki temu rynek w Polsce 15 letnich aut jest dla ciebie wręcz stworzony - tylko musisz szukać auta z przebiegiem licznikowym ~ 170 tkm to wtedy masz pewność że faktycznie ma ponad 300 tkm :]

przeglądy przechodzi bez problemu (teraz jedynie będę musiał przed przeglądem zmienić przednią szybę bo pękła), hamulce po kupnie poprawiłem, zawiecha sztywna i ładnie wybiera bez żadnych dziwnych odgłosów, wydech cały, rdzy nie odnotowałem, wycieków brak, jedynie coś mi świergoli (albo łożyska altka albo jakiś napinacz) do ogarnięcia na wiosne... i jak chcesz możesz kupić go ode mnie.... gwarantuję że nie znajdziesz na otomoto z ładniej utrzymanym wnętrzem i z przebiegiem poniżej 100 tkm :]

Niestety nie jestem targetem dla takiego złomu czy ma 45 czy 300 kkm.

Napisano
2 minuty temu, Lupus napisał:

Niestety nie jestem targetem dla takiego złomu czy ma 45 czy 300 kkm.

to idź i w sąsiednim wątku o aucie za 3 kpln wytłumacz żę auto z przelotem 300 tkm jest w super stanie bo ma wszystko wymienione :]

Napisano
35 minut temu, DZIDA napisał:

Mam vitare rocznik 94’ w ciągu 10lat zrobiła może 30kkm

w tym czasie wymieniłem tłumik, klocki, opony i teraz kończy się aku

auto odpala i jedzie na przegląd i przechodzi bez problemu, łącznie ze spalinami :)

o dziwo nawet hamulce biorą w miarę równo 

auto w zeszłym roku zrobiło moze 1000km 

jakos suzuce starość służy ;)

a co do przebiegów to X3 żony robi max 15kkm z czego 4kkm to wakacje 

wiec wcale suv = duże przebiegi

C-max sprzedawaliśmy 11latka z 180kkm na liczniku

Napisano
  • Autor

Mam vitare rocznik 94’ w ciągu 10lat zrobiła może 30kkm
w tym czasie wymieniłem tłumik, klocki, opony i teraz kończy się aku
auto odpala i jedzie na przegląd i przechodzi bez problemu, łącznie ze spalinami [emoji4]
o dziwo nawet hamulce biorą w miarę równo 
auto w zeszłym roku zrobiło moze 1000km 
jakos suzuce starość służy [emoji6]

a co do przebiegów to X3 żony robi max 15kkm z czego 4kkm to wakacje 
wiec wcale suv = duże przebiegi
C-max sprzedawaliśmy 11latka z 180kkm na liczniku
Vitara 1 to inna liga . 8 lat temu znajomy kupił trupa żeśmy się śmiali z niego. Poobklejany w dakary, ruda na wierzchu. Widać że zmęczone auto. A on tym do dziś jeździ i jeszcze zagazowal :)
Napisano
10 minut temu, bielaPL napisał:

Vitara 1 to inna liga . 8 lat temu znajomy kupił trupa żeśmy się śmiali z niego. Poobklejany w dakary, ruda na wierzchu. Widać że zmęczone auto. A on tym do dziś jeździ i jeszcze zagazowal :)

Wypisz wymaluj moja :)

właśnie kombinuje czy ogarniać blacharkę czy jednak sprzedać 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Raczej ciężko butować pod czerwone na trasie

można, można - beemką często jadę przy odcince. Jest taki pewien piękny kawałek, ok. 30km gdzie jak to mówią sky is no limit. Oczywiście prędkość na tym odcinku jak to w DE bez limitu. Meganką męczyłem się tam 190-200km/h, tutaj może jeszcze kawałek do czerwonego pola jest ale 3 czy 4-ka praktycznie do odcięcia - po to akurat mam to auto. Powoli czuję się tam jednak zawalidrogą;l w sobotę wieczorem jeżdżą takie sprzęty, że głowa boli. Najfajniejsze było jak koleś łyknął mnie zdłubaną Corsą A. Reasumując w DE często właśnie butuje się tyle ile dała fabryka a później przyjeżdżają do PL perełki co to po autobanach tylko jeździły;l tam czasami każdy "wali pod tzw.komin"

Napisano

Czy korzystając z tego tematu mogę zapytać gdzie takich kilkulatków z dużym przebiegiem szukać? Jest szansa na cokolwiek z silnikiem benzynowym?

Napisano

Poleasingowe, po wynajmie długoterminowym sprzedają bezpośrednio m. in. :

http://salonleaseplan.pl/

http://outlet.leaseplan.pl/

https://aukcje.getinleasing.pl/aukcje/3/pojazdy/1,20,1,6,,,,,,,,,/

itp.

Pośrednio przez współpracując komisy:

https://alphabet.otomoto.pl/

https://master1.otomoto.pl/

itp.

Jest tego troche, te wymienione to wg mnie warte zainteresowania choć leaseplan cenowo czasem miażdży ;]

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

Poleasingowe, po wynajmie długoterminowym sprzedają bezpośrednio m. in. :

http://salonleaseplan.pl/

http://outlet.leaseplan.pl/

https://aukcje.getinleasing.pl/aukcje/3/pojazdy/1,20,1,6,,,,,,,,,/

itp.

Pośrednio przez współpracując komisy:

https://alphabet.otomoto.pl/

https://master1.otomoto.pl/

itp.

Jest tego troche, te wymienione to wg mnie warte zainteresowania choć leaseplan cenowo czasem miażdży ;]

Ale jesli chodzi o oferte noPB to bedzie tego z 10-20% max I ceny czesto wyzsze niz za diesla ;]

W Leasplan mieli swego czasu 2 letnia Astre J za 52-53kPLN, gdzie nowa byla do wziecia za ok 60 ;l

Napisano
Dnia 2/19/2018 o 20:57, Manx napisał:

Ja tak samo uważam. To jest realne w samochodzie klasy A czy B, który ktoś dokupił by kilka-kilkanaście km dojeżdżać do pracy, ale kompakta, klasy średniej czy suva nie kupuje się do takiej jazdy.

W Polsce może i nie.

Ale w bogatszycha krajach myślę, ze tak.

Sam kupilem jakis czas temu 10 letnie 407 z przebiegiem 100kkm.

I tez niedawno CRV 11 letnie - mialo chyba 102kkm.

Napisano
Dnia 2/19/2018 o 19:56, bielaPL napisał:

Co sądzicie o kupnie 4 latka z przebiegiem koło 200tys km w cenie średnio 28tys? Klasa kompakt. Widzę że takie duże przebiegi bardziej lecą w dół z cena niż 10 latki i 100tys km na blacie. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu autami?

W 2013 kupilem 3.5 letniego Civica 2.2 diesela z przebiegiem 130kkm. Wtedy przebieg wydawal mi sie duzy jak na 3.5 latka ale auto wygladalo jak nowe. Na tylnych siedzeniach chyba nikt nigdy nie siedzial. Wszystko chodzilo w nim tak jak mialo.

Teraz to auto ma juz 8.5 roku i 250kkm i dalej jezdi absolutenie bez zadnych problemow.

Poza normalnym serwisem (oleje, filtry) to jak dotąd z usterek mialem lozysko przedniego koła. Pozatym absolutenie nic.

Sprzeglo i dwumasa cały czas oryginalna.

Napisano
2 godziny temu, CiniO napisał:

W Polsce może i nie.

To raczej specyfika wysoy, ze niespecjalnie jest gdzie I po co jezdzic ;]

Napisano
7 godzin temu, CiniO napisał:

W Polsce może i nie.

To wszystko różnie się może układać. Jak samochód służbowy to pewnie dużo jeździ. Jak ktoś ma prywatny ale daleko dojeżdża do pracy to też przebiegu nakręci. Ale jest też możliwe, że jest samochód prywatny w domu bo "musi być" a przebiegi roczne wyjdą niewielkie. I może to być nawet diesel bo pochodzi z czasów mody na diesla. Ale mimo to będą tacy co nie uwierzą w przebiegi dieslem na poziomie poniżej 10kkm rocznie

Napisano
To wszystko różnie się może układać. Jak samochód służbowy to pewnie dużo jeździ. Jak ktoś ma prywatny ale daleko dojeżdża do pracy to też przebiegu nakręci. Ale jest też możliwe, że jest samochód prywatny w domu bo "musi być" a przebiegi roczne wyjdą niewielkie. I może to być nawet diesel bo pochodzi z czasów mody na diesla. Ale mimo to będą tacy co nie uwierzą w przebiegi dieslem na poziomie poniżej 10kkm rocznie
Ja mam tak. Przez 9 lat nakrecilem okolo 90 tkm

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 minut temu, DZIDA napisał:

Ja mam tak. Przez 9 lat nakrecilem okolo 90 tkm

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Sporo ;] Moja mama: samochód nowy z 2011 roku, przebieg obecny 9600km. No ale kilka razy w roku na cmentarz czy na grzyby pojechac musi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.