Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopisanie dziecka do auta / przyczepki w celu zniżek?

Featured Replies

Napisano

Ma to teraz sens?

działa?

Do czego najlepiej?

Napisano

Coś, gdzies, słyszałem, czytałem, że z przyczepka już ten numer nie działa, ale zaraz ktoś potwierdzi albo zaprzeczy.

Napisano

Ciekawym mykiem na zrobienie zniżek dla dziecka jest dopisanie nastolatka, minimum 13-lat jako współwłaściela pojazdu. Zaczynają naliczać mu się lata bezszkodowe, ale jednoczenie rodzic nie dostanie zwyżki za młodocianego kierowcy bo takowego nie ma. :) A jak stanie się młodocianym to już dorobi się 6-lat bezszkodowej jazdy i wystawi polisę na siebie. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, spad napisał:

Ciekawym mykiem na zrobienie zniżek dla dziecka jest dopisanie nastolatka, minimum 13-lat jako współwłaściela pojazdu. Zaczynają naliczać mu się lata bezszkodowe, ale jednoczenie rodzic nie dostanie zwyżki za młodocianego kierowcy bo takowego nie ma. :) A jak stanie się młodocianym to już dorobi się 6-lat bezszkodowej jazdy i wystawi polisę na siebie. 

o tym mysle

Napisano

ztcp kumpel po zrobieniu prawka B mial juz kilka lat bezszkodowosci bo mial motorynke czy jakis tam inny wynalazek zarejestrowany na siebie. Ostatnio pytalem znajomego ile placi OC za skuter - 89 zł rocznie. Wiec to chyba tez jest opcja. Chocby ten motorower istniał tylko papierowo ;) to nie jest to jakis kosmiczny koszt placic to OC

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

Przy sprzedaży takiego auta nie będzie jakiś jaj, związanych z tym że współwłaściciel nieletni?

Zaraz okaże się jeszcze, że zgoda sądu potrzebna, bo sprzedaż to jednak niekorzystne rozporządzenie majątkiem młodocianego, czy coś w tym stylu.

Nauczony jestem ostrożności w takich tematach po tym jak trafiałem nieletnich jako właścicieli gruntów.

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał:

ztcp kumpel po zrobieniu prawka B mial juz kilka lat bezszkodowosci bo mial motorynke czy jakis tam inny wynalazek zarejestrowany na siebie. Ostatnio pytalem znajomego ile placi OC za skuter - 89 zł rocznie. Wiec to chyba tez jest opcja. Chocby ten motorower istniał tylko papierowo ;) to nie jest to jakis kosmiczny koszt placic to OC

Zależy od TU. Mój agent PZU w zeszłym roku mówił mi, że z samochodu znizki przechodzą na motorower, ale z motoroweru na samochód nie, tj. samym motorowerem zniżek nie nabędziesz.

Napisano

Nie chcę wkładać kija w mrowisko ale parę miesięcy temu była wielka gównoburza dotycząca podwyżek ubezpieczeń.Tak zastanawiam się czy takie zachowania nie wplywają jakoś na to.Bo aby ktoś mial zniżki to ktoś musi zapłacić więcej.:hmm:

Napisano
5 godzin temu, wlad napisał:

Nie chcę wkładać kija w mrowisko ale parę miesięcy temu była wielka gównoburza dotycząca podwyżek ubezpieczeń.Tak zastanawiam się czy takie zachowania nie wplywają jakoś na to.Bo aby ktoś mial zniżki to ktoś musi zapłacić więcej.:hmm:

To taka gra, jak zapłacić mniej.

Napisano
11 godzin temu, wlad napisał:

Więcej syfu w temacie zwyżek składek robią wizyty poszkodowanych u lekarzy i wkładanie szyi w kołnierz bo przecież boli po wypadku a zdiagnozować ból ciężko. Odszkodowanie za kołnierze to 6-8 kPLN a bólu nigdy nie było. To jest realny problem wpływający na cenę składek. I to mówiły mi osoby z centrali dwóch dużych ubezpieczycieli w kraju.

Napisano
3 minuty temu, spad napisał:

Więcej syfu w temacie zwyżek składek robią wizyty poszkodowanych u lekarzy i wkładanie szyi w kołnierz bo przecież boli po wypadku a zdiagnozować ból ciężko. Odszkodowanie za kołnierze to 6-8 kPLN a bólu nigdy nie było. To jest realny problem wpływający na cenę składek. I to mówiły mi osoby z centrali dwóch dużych ubezpieczycieli w kraju.

To na pewno tez, ale sumy wyplat czy koszty napraw wspolczesnych aut, tez sa duzo wyzsze niz kiedys :ok:

Masa elektroniki, poduszek, czy innych drogich elementow, ktore trzeba wymieniac przy byle wiekszej kolizji.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

To na pewno tez, ale sumy wyplat czy koszty napraw wspolczesnych aut, tez sa duzo wyzsze niz kiedys :ok:

Masa elektroniki, poduszek, czy innych drogich elementow, ktore trzeba wymieniac przy byle wiekszej kolizji.

Tak to prawda, ale większym problemem dla ubezpieczycieli stały się roszczenia osobowe a nie majątkowe w ramach polis OC. Przykład od ubezpieczyciela, gość zapłacił składkę OC niecałe 600 zł, spowodował szkodę i do tej pory z jego polisy wypłacono 900 000 zł odszkodowań osobowych. Leczenie, renty, etc. zobacz ile teraz trzeba sprzedać innych polis i usypać z zysków górkę, żeby zakopać ten dołek.

Edytowane przez spad

Napisano
5 minut temu, spad napisał:

Tak to prawda, ale większym problemem dla ubezpieczycieli stały się roszczenia osobowe a nie majątkowe w ramach polis OC. Przykład od ubezpieczyciela, gość zapłacił składkę OC niecałe 600 zł, spowodował szkodę i do tej pory z jego polisy wypłacono 900 000 zł odszkodowań osobowych. Leczenie, renty, etc. zobacz ile teraz trzeba sprzedać innych polis i usypać z zysków górkę, żeby zakopać ten dołek.

problemem są same ubezpieczalnie też

przykład moje szkody z PZU, gotówkowo chcieli dać mi 2 tys czy mniej, za 3500 czy 4000 pewnie bym się zgodził i wziął kasę, ale zrobiłem bezgotówkowo i ich koszta skoczyły na jakieś 6500zł

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

problemem są same ubezpieczalnie też

przykład moje szkody z PZU, gotówkowo chcieli dać mi 2 tys czy mniej, za 3500 czy 4000 pewnie bym się zgodził i wziął kasę, ale zrobiłem bezgotówkowo i ich koszta skoczyły na jakieś 6500zł

To oczywiście też. Ale zobacz, że tu ubezpieczyciel cwaniakuje i ma w plecy 2000-3000 zł a nie 899,4 tys PLN.

Napisano
55 minut temu, Maciej__ napisał:

Samochody są droższe w naprawie z racji drogich części, jednak nie tylko to ma wpływ. Drugą kwestią jest też koszt usług w ASO. Jak się zobaczy stawkę za RBG zbrojarza, blacharza to się człowiek może zdziwić. Koszty lakierowania to jakaś inna planeta. Koszty napraw w ASO są wysokie - poza ASO nie wystrzeliły w kosmos aż tak. To przez ceny w ASO ceny koszty likwidacji szkód idą w górę.

Napisano
2 minuty temu, Manx napisał:

Samochody są droższe w naprawie z racji drogich części, jednak nie tylko to ma wpływ. Drugą kwestią jest też koszt usług w ASO. Jak się zobaczy stawkę za RBG zbrojarza, blacharza to się człowiek może zdziwić. Koszty lakierowania to jakaś inna planeta. Koszty napraw w ASO są wysokie - poza ASO nie wystrzeliły w kosmos aż tak. To przez ceny w ASO ceny koszty likwidacji szkód idą w górę.

Po prostu sytuacja zaczyna sie robic podobna do tego co bylo przez lata na zachodzie...

Nie bez powodu najbardziej oplacalo sie sprowadzac auta uszkodzone.

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał:

Po prostu sytuacja zaczyna sie robic podobna do tego co bylo przez lata na zachodzie...

Nie bez powodu najbardziej oplacalo sie sprowadzac auta uszkodzone.

Nie można się z Tobą nie zgodzić :ok: 

Napisano
  • Autor

No jak wplywaja?
Napisano
3 godziny temu, TWENTIS napisał:

No jak wplywaja?

Bo aby ktoś mial zniżki to ktoś musi zapłacić więcej.

Napisano

Ja bym w dopisywaniu młodych kierowców do polis starszych kierowców widział raczej pozytyw z uwagi, że młody będzie mocno dyscyplinowany przez rodzica aby jeździł bezpiecznie z wiadomego względu.

Napisano
8 minut temu, kartonik napisał:

Ja bym w dopisywaniu młodych kierowców do polis starszych kierowców widział raczej pozytyw z uwagi, że młody będzie mocno dyscyplinowany przez rodzica aby jeździł bezpiecznie z wiadomego względu.

Szczególnie jak nie ma jeszcze PJ. :ok: :phi:

Napisano
44 minuty temu, kartonik napisał:

A guzik prawda. Jak dostanie na tacy, to nie uszanuje. 

Ja za swojego malucha jak musialem wylozyc tysiaka na oc (a zarabialem 600), to sam sie dyscyplinowalem.

To samo z zakupem auta- dasz, to rozwali, kupi za swoje,- to bedzie szanował

Napisano

Ja do tego inaczej podchodzę. Mam zniżkę "rodzinną", jak zrobię kuku to zostaję wydziedziczony i płacę spooro więcej za OC. Bez zniżek to i tak trzeba kilka lat jeździć aby ubezpieczenie było znacząco niższe.

Napisano
1 godzinę temu, blue_ napisał:

Ja za swojego malucha jak musialem wylozyc tysiaka na oc (a zarabialem 600), to sam sie dyscyplinowalem.

Moim zdanie takie gadanie to zwykła zawiść, żeby inni nie mieli lepiej. Zniżki na pierwsze auto dostałem na tacy i zapłaciłem niecałe 500 PLN. Oczywiście w tym czasie wynagrodzenia były dużo wyższe. Przez ten okres nie tylko nie było żadnej szkody, ale nawet mandatu.

Widziałem też kozaków co za swoje pieniądze kupowali auta, które bardzo szybko kończyły żywot. Wszystko zależy od osobowości.

Napisano
2 godziny temu, blue_ napisał:

Nie zgodzę się. Byłem jako współwłaściciel przyczepki przez kilka lat. Jak kupowałem swój pierwszy samochód za swoje środki to naleciało akurat 60% zniżek. Młodym się było, różne głupie rzeczy robiło, ale auto szanowałem bo wiedziałem że jak rozbije to nie będę miał za co naprawić, albo kupić drugiego. Odpukać od 18 lat cały czas te same zniżki :skromny:

Napisano

system zniżkowy jest niesprawiedliwy z zasady

każdy na początku powinien zaczynać od najniższej stawki (obojętnie czy miasto czy co innego) a jak jest szkoda to powinna być zwyżka

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

każdy na początku powinien zaczynać od najniższej stawki (obojętnie czy miasto czy co innego) a jak jest szkoda to powinna być zwyżka

To zaloz sobie swoje TU I ubezpieczaj na takich zasadach ;l

Napisano
28 minut temu, bielaPL napisał:

Nie bierze się to z czapki - doszli kiedyś do wniosku, że najmniej doświadczeni kierowcy mają największe szanse na spowodowanie szkody i tego się trzymają. I tak jest nie tylko w PL. Założenie jest trochę kulawe, że ktoś nie mając wcześniej na siebie samochodu nie jeździł.

Napisano
17 godzin temu, Tilok napisał:

Nie zgodzę się. Byłem jako współwłaściciel przyczepki przez kilka lat. Jak kupowałem swój pierwszy samochód za swoje środki to naleciało akurat 60% zniżek. Młodym się było, różne głupie rzeczy robiło, ale auto szanowałem bo wiedziałem że jak rozbije to nie będę miał za co naprawić, albo kupić drugiego. Odpukać od 18 lat cały czas te same zniżki :skromny:

Kiedy to było? Kiedyś faktycznie tak można było, ale nie dziś. Ojciec jak w latach 90 kupował pierwszy samochód w leasingu, też zniżki trzymał dzięki przyczepce która nie powodowała szkód, bo bezpiecznie stała przykryta liśćmi i pajęczyną. W ostatnich latach wzięli się za to i w wielu TU już taki numer nie przejdzie.

Napisano
2 minuty temu, Manx napisał:

Kiedy to było?

Pierwszy swój samochód kupiłem w 2005 roku, prawo jazdy od 2000 roku, także akcja miała miejsce gdzieś w okolicach 2000 roku + - 2 lata

Napisano
  • Autor

Czyli z przyczepka dziala?

Napisano
21 minut temu, TWENTIS napisał:

Kiedyś działało wszędzie. Dziś może jeszcze gdzieś działa - zadzwoń do konkretnego ubezpieczyciela i zapytaj jak jest u nich.

Ja ponieważ mam teraz samochód w leasingu, to myślałem o tym by odkupić od brata motorower 50-kę, żeby mi przez okres leasingu utrzymał moje zniżki i też nie wszędzie da radę tak.

Jak dopiszesz do samochodu, to na pewno zniżki będą się naliczać.

Napisano
35 minut temu, TWENTIS napisał:

Teoretycznie działa ale nie naliczają takich zniżek w skali roku z tytułu posiadania przyczepki jak pojazdu/samochodu. Też mi coś się obiło, że naliczają zniżki od 18r życia dopiero. Wszystko zależy od ubezpieczyciela. Na dniach pójde opłacić OC to się podpytam jak nie zapomnę.

Dopisanie jako współwłaściciela takiego młodego kierowcę to też gra nie warta świeczki, ze względu naliczenie zwyżki za wiek do OC. Znajomy 18 latek właśnie ostatnio zdał PJ, w końcu stanęło na tym że został właścicielem przyczepki.

Edytowane przez steyr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.