Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pochwal się swoim ogrodzeniem;)

Featured Replies

Napisano

witam

a może wątek typu pochwal się swoim ogrodzeniem działki;)?

Szukam koncepcji... taniego ogrodzenia;), zaczynam budowę i chcę czymś ogrodzić z 3 stron co już docelowo zostanie..., na stronę z bramą wjazdową nie mam koncepcji.

Pochwal się z AK swoim ogrodzeniem;)

Napisano

Nie ma taniego ogrodzenia - tooksymoron ;)

Napisano

20160514_153527.jpg

20160514_153541.jpg

20160317_133909.jpg

Edytowane przez Vadero

Napisano
4 godziny temu, 62545tomasz napisał:

witam

Szukam koncepcji... taniego ogrodzenia;), zaczynam budowę i chcę czymś ogrodzić z 3 stron co już docelowo zostanie..., na stronę z bramą wjazdową nie mam koncepcji.

Budowa i ogrodzenie to słaby temat, tzn da się ale to ryzyko. Przy mniejszej działce ciężko upilnować czy jakiś koparkowy czy dostawca z HDS nie zawadzi/nie przesunie. Poza tym często przy zwykłej (czyt starej) siatce łatwiej jest na szybko rozpiąć i  podjechać z drugiej strony. To samo tyczy się sprzątania po budowie i urządzania terenu (np kostka).

Różne są też gusta i wymagania. Ja dałem z 3 stron (ok 90m) najzwyklejsze przęsła typowe ze zwykłego drutu + słupki i podmurówka. Kosztowało mnie to coś koło 7kzł z furtką, więc całe nic ;). Wygląda ładnie bo za ogrodzeniem mam las, więc nie chciałem nic zasłaniać ;)

20160427_095154s.JPG.07d0bcdcb9939fddb4d73410aa3261fe.JPG

Napisano
15 godzin temu, 62545tomasz napisał:

witam

najprościej i najtaniej to fundament tylko pod słupki i na to siatka albo panel i gotowe podmurówki. Ja mam ogrodzenie panelowe z każdej strony, do tego bramę przesuwną Wiśniowski i więcej mi nie potrzeba.

DSC01521.JPG

Napisano

Ja płaciłem 71zł /mb brutto (z fakturą) za demontaż starego i montaż nowego (drut 5mm, 1.5m + słupki+podmurówka 30cm, osadzenie na zaprawie).

Napisano

A ja mam drewniane słupki i poziomo przybite deski .Bramę miałem jak na

filmach kowbojskich.

Napisano
Dnia 22.02.2018 o 17:29, 62545tomasz napisał:

Boki i tył siatka ocynkowana z gotowym systemem podmurówki 54+52+25m w tym jedna furtka wyszło 8.5 tys, przód pomimo 25m "tylko" wyszedł dużo więcej :)

IMG_20161026_163453.jpg.6178eb2e484a070fe24be9e5f98afdb8.jpg

Napisano

Nie wiem jaki jest koszt samych materiałów ale to można sprawdzić w necie, panele są typowe (brałem z grubszym drutem). Przy takiej cenie nawet się nie zastanawiałem nad robocizną ;). Robiło 10os 8] od 7 rano do ok 15.

Ja rozesłałem zapytanie do ok 20 firm, dostałem odpowiedz z 12, z kilkoma prowadziłem rozmowy, wybrałem tanią i dobrze rokującą :phi:

Napisano
  • Autor

o właśnie tak bym to widział u siebie, podoba mi się to Twoje ogordzenie,ile masz metrów z przody gdzie masz bramkę i bramę? ile to wyszło? 

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
Godzinę temu, 62545tomasz napisał:

o właśnie tak bym to widział u siebie, podoba mi się to Twoje ogordzenie,ile masz metrów z przody gdzie masz bramkę i bramę? ile to wyszło?

Z przodu jest 25 m ogrodzenia, brama 6m światła tak jak podjazdy prowadzą, furtka między dwoma słupkami murowanymi niedaleko skrzynki prądowej. całość ogrodzenia (z siatką) wyszło 30-31 tys, więc ok 22-23 tys wyszedł przód, tam samej stali w ziemi na zbrojenia jest ok 2 tys. Płyta jumbo (dziurawka) super odprowadza wodę, nie ma kałuż, błota, natomiast słabo się to kosi, ale kostki raz że nie chciałem, bo nie po to wyprowadziłem się z osiedla, gdzie było wykostkowane wszystko, by znowu mieć beton pod domem, a dwa, że brukarz wyliczył mi 75 tys za kostkę, więc zrezygnowałem również ze względów finansowych bo wolę w tej cenie garaż murowany postawić.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jakiej firmy ten przód płotu jest? 

Edytowane przez Orochimaru
Usunałem nieregulaminowy cytat.

Napisano
12 minut temu, AkuQ napisał:

Ale murowane czy stalowe elementy?

Hym. A to rozne firmy? Podaj obie zatem. 

Napisano

Metalowa konstrukcja na indywidualne zamówienie u miejscowego fachowca, robił mi również barierki z nierdzewki,pustaczki z gotowego systemu kupionego w lokalnej hurtowni budowlanej i grafitowe daszki również. Firm nie pamiętam musiałbym zobaczyć na fakturach.

Napisano
3 godziny temu, AkuQ napisał:

Metalowa konstrukcja na indywidualne zamówienie u miejscowego fachowca, robił mi również barierki z nierdzewki,pustaczki z gotowego systemu kupionego w lokalnej hurtowni budowlanej i grafitowe daszki również. Firm nie pamiętam musiałbym zobaczyć na fakturach.

dawaj koniecznie szczegóły. Wypełnienie mnie nie interesuje, ale te bloczki. Jak to stawiałeś, jaki fundament, itp. Coś takiego chętnie bym u siebie w Szczecinie zrobił.

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

dawaj koniecznie szczegóły. Wypełnienie mnie nie interesuje, ale te bloczki. Jak to stawiałeś, jaki fundament, itp. Coś takiego chętnie bym u siebie w Szczecinie zrobił.

Pełno tego:

http://www.teknoamerblok.pl/pl/system-ogrodzeniowy-amerfence

https://www.ekopustaki.pl/

Ja brałem z Leszna k/W-wy - jakiś lokalny diler, a TeknoAmerBloka dokupowałem chyba na śmietnik, czy jakoś tak - już nie pamiętam. ;)

Zdjęcie0959.jpg

Napisano
10 godzin temu, bergerac napisał:

Rzuć okiem na firmę Joniec system Gorc de lux kolor onyx. Stawiane na zaizolowanym fundamencie zbrojonym, między słupkami bramy solidna zazbrojona ława by się to nie rozchodziło, słupki zbrojone drutem i zalewane.

Napisano
Dnia 25.02.2018 o 10:47, sherif napisał:

Nie wiem jaki jest koszt samych materiałów ale to można sprawdzić w necie, panele są typowe (brałem z grubszym drutem). Przy takiej cenie nawet się nie zastanawiałem nad robocizną ;). Robiło 10os 8] od 7 rano do ok 15.

Ja rozesłałem zapytanie do ok 20 firm, dostałem odpowiedz z 12, z kilkoma prowadziłem rozmowy, wybrałem tanią i dobrze rokującą :phi:

Gdzie rozsyłałeś zapytania, jakis portal?

Napisano
1 godzinę temu, marek t napisał:

Gdzie rozsyłałeś zapytania, jakis portal?

Wpisałem "Ogrodzenie panelowe" w olx, allegro + google szukałem w mazowieckim firm z podanymi mailami.

Określiłem dokładnie co chcę, jakie panele, jaki drut, jak zakres prac i ile jest tego do zrobienia.

Napisano

Panele z oczkami 75x200 i drutem grubości 4mm - jest sens w to iść, nie za rzadkie? Myślę czym ogrodzić po bokach i z tylu działkę.

Na ten moment rozważamy panele antracytowe o ww. parametrach lub siatkę 55x55mm oczko, 3.5mm drut.

Sam nie wiem czy te 75x200 to nie za duże oczka, z kolei gęściejsze to cena podwaja się.

Napisano
34 minuty temu, mazi napisał:

Panele z oczkami 75x200 i drutem grubości 4mm - jest sens w to iść, nie za rzadkie? Myślę czym ogrodzić po bokach i z tylu działkę.

Na ten moment rozważamy panele antracytowe o ww. parametrach lub siatkę 55x55mm oczko, 3.5mm drut.

Sam nie wiem czy te 75x200 to nie za duże oczka, z kolei gęściejsze to cena podwaja się.

Ja mam coś takiego:

Panele kratowe ocynkowane i lakierowane proszkowo, HR5/1530/RAL7030 (drut grubości 5mm, oczka proste 50x200mm, oczka profilowane 50x50)

Są akurat, nie da się po nich wejść, bo są za wąskie, drut jest dość gruby i profil jest przez to dość sztywny. Odradzano mi cieńszy drut, jak sprawdzałem to nie było jakiejś dużej różnicy cenowej, ale to było 3 lata temu.

Napisano

Dzisiaj korzystając z niedzieli  handlowej przejechałem po casto-obi-lirojach ;]

Ceny wysokie mają, ale celem było porównanie kilku rodzajów paneli.

Na ten moment znalazłem w cenie ~40zł od sztuki  antracytowy panel 125x250 oczko 75x200, drut 4mm. Idealne byłoby 50x200 z drutem 4mm, tylko cena podskakuje dwukrotnie. Potrzeba mi ponad 110m, więc sumarycznie panele+podmurówki, łączniki i słupki nabijają koszt. Robota własna.

Do tego 25cm podmurówka i powinno być ok.

U Ciebie @sherif te 71zł od metra to dobra cena była, tym bardziej jak demontowali stare ogrodzenia. :oki:

Edytowane przez mazi

Napisano
12 godzin temu, mazi napisał:

Dzisiaj korzystając z niedzieli  handlowej przejechałem po casto-obi-lirojach ;]

Na ten moment znalazłem w cenie ~40zł od sztuki  antracytowy panel 125x250 oczko 75x200, drut 4mm. Idealne byłoby 50x200 z drutem 4mm, tylko cena podskakuje dwukrotnie. Potrzeba mi ponad 110m, więc sumarycznie panele+podmurówki, łączniki i słupki nabijają koszt. Robota własna.

U Ciebie @sherif te 71zł od metra to dobra cena była, tym bardziej jak demontowali stare ogrodzenia. :oki:

Wycena z 2011 r.

przęsła h=153 cm x 24 szt. x 135,00zł
sł. początkowy 260 cm x 2 szt. x 67,00
sł. narożny 260 cm x 1 szt.  x 67,00
sł. zwykły 240 cm x 22 szt.  x 65,00

obejmy początkowe x 6 szt.  - 6,00
obejmy narożne x 3 szt. - 6,00
obejmy zwykłe x 66 szt.  - 6,00

furtka 1 m x 1 szt. - 650,00zl

Drut 5 mm, ocynk + kolor proszkowy czarny, transport 

Napisano

@AkuQ robiłem ogrodzenie z tych pustaków (jako wykonawca) oj pewnie Cię chłopaki wyklęli. ;]

Napisano
50 minut temu, AstraC napisał:

@AkuQ robiłem ogrodzenie z tych pustaków (jako wykonawca) oj pewnie Cię chłopaki wyklęli. ;]

Czemu?:hmm: Robił znajomy ze swoją ekipą, jakby coś nie tak było to by powiedzieli.

Napisano
Dnia 22.02.2018 o 17:29, 62545tomasz napisał:

witam

Metalowe sztachety ścięte od góry na ostro, przyspawane do dwóch zwykłych profili zamkniętych a te umocowane do słupów.

I tak kilkaset metrów... :bzik:

Napisano
  • Autor
Dnia 25.03.2018 o 22:46, mazi napisał:

podaj linka o czym myślisz

Napisano
38 minut temu, 62545tomasz napisał:

podaj linka o czym myślisz

Panel tego typu w kolorze antracytowym:

http://ogrodzenia24.eu/panele-ogrodzeniowe-250cm123cm4mm-75x200mm-antracyt-brazowe-czarne-srebrne-zielone-p-848.html

Do tego podmurówka 25x245cm + łączniki betonowe + słupki (raczej okrągłe 42x2mm).

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 26.03.2018 o 12:03, AkuQ napisał:

Czemu?:hmm: Robił znajomy ze swoją ekipą, jakby coś nie tak było to by powiedzieli.

Generalnie te co my mieliśmy to jakość wykonania bida, krzywe i pękały od patrzenia. :O

Napisano

Za taką bramę i furtkę dałem 1.5 tys z robocizną + jakieś 115 mb siatki na słupkach za 4 tys + 1.5 robocizna - ale to wieś zapadła i głucha :)

DSC09359.JPG

DSC09082.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.