Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działka po budowie

Featured Replies

Napisano

Po zakończeniu budowy teren został z grubsza wyrównany. Wiosnę już czuć i czas się zabrać za dalsze porządki w "ogrodzie". Obecnie wygląda to tak, że jest dość błotniście, a po opadach woda stoi. Teraz czekam aż powyłażą z tego jeszcze chwasty ;) Co teraz z tym zrobić, żeby teren zaczął jakoś wyglądać ? Przed zimą trochę to grabiłem, ale szło bardzo ciężko. 

Widły w dłoń i przekopać, a może glebogryzarką? Pytanie tylko czy taka zwykła za 300-500 zł da radę?

A może wysiać tzw. nawóz zielony wczesną jesienią przekopać?

IMG_20180204_110628.jpg.77f1ca4152bc523d6374359258deeea2.jpg

IMG_20180204_110639.jpg.34ea4705d334711ee5e0f4fc6062cbbc.jpg

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Po zakończeniu budowy teren został z grubsza wyrównany. Wiosnę już czuć i czas się zabrać za dalsze porządki w "ogrodzie". Obecnie wygląda to tak, że jest dość błotniście, a po opadach woda stoi. Teraz czekam aż powyłażą z tego jeszcze chwasty ;) Co teraz z tym zrobić, żeby teren zaczął jakoś wyglądać ? Przed zimą trochę to grabiłem, ale szło bardzo ciężko. 

Widły w dłoń i przekopać, a może glebogryzarką? Pytanie tylko czy taka zwykła za 300-500 zł da radę?

A może wysiać tzw. nawóz zielony wczesną jesienią przekopać?

Ja bym to po prostu przejechał grabiami i posiał trawę, ale ja prostak jestem w kwestii ogrodnictwa ;]

Napisano

Na sianie trawy trochę za wcześnie a co do reszty zabiegów to poczekaj aż grunt puści, bo jest fest zamarznięty, nawet na głębokość pół metra i więcej.

Napisano
21 minut temu, volf6 napisał:

poczekaj aż grunt puści, bo jest fest zamarznięty, nawet na głębokość pół metra i więcej.

nic nie jest zamarznięte, już puściło. dzisiaj kopałem szpadlem pod kabel i szło bez problemu

Napisano
6 minut temu, blue_ napisał:

nic nie jest zamarznięte, już puściło. dzisiaj kopałem szpadlem pod kabel i szło bez problemu

Pewnie zależy od regionu kraju i rodzaju gruntu, u mnie nadal zmarzlina pod cienką warstwą błotka:skromny:

Napisano

Zależy co chcesz osiągnąć. Szkół jest wiele, dużo zależy tez od gruntu. Można to wywieść (ja tak zrobiłem), można przejechać glebogryzarką +wybrać chwasty, można dowieść ziemi i wyrównać. Glebogryzarki bez sensu kupować na jeden raz, lepiej wypożyczyć. 

Na tym etapie warto rozplanować teren, wydzielić rabatki czy chodniki, przemyśleć przyszłe instalacje czy system podlewania.

Napisano

jeszcze nie czas dzis kopaliśmy koparką i 70cm gruntu było zamarznięte poczekaj az rozmarznie wszystko

Napisano

na początek wez wiaderko i pozbieraj te kamienie, resztki cegieł i inne, potem nawieź ziemi, wyrównaj.

Napisano
Dnia 9.03.2018 o 14:52, rwIcIk napisał:

Przywieź ze 2 wywrotki ziemi, rozgrab i posiej trawę.

To kiepski pomysł, jeśli już to później przejechać glebogryzarką, bo trawa nie chce chętnie rosnąć na kwaśnej "czarnej" ziemi

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Vadero napisał:

na początek wez wiaderko i pozbieraj te kamienie, resztki cegieł i inne, potem nawieź ziemi, wyrównaj.

Kamieni i resztek cegieł to już wywiozłem kilka big-bagów i kilkanaście bagażników. To co widać na zdjęciu to resztki w jedynym nie do końca uprzątniętym miejscu, gdzie i tak będzie taras.

2 godziny temu, zet napisał:

To kiepski pomysł, jeśli już to później przejechać glebogryzarką, bo trawa nie chce chętnie rosnąć na kwaśnej "czarnej" ziemi

Ile czasu trwa takie "glebogryzienie"? Lepiej pożyczyć sprzęt (ok 100zł za dzień) czy wynająć firmę co to zrobi?

Napisano
44 minuty temu, Majkiel napisał:

Ile czasu trwa takie "glebogryzienie"? Lepiej pożyczyć sprzęt (ok 100zł za dzień) czy wynająć firmę co to zrobi?

Tyle co oranie pola ;) ja bym wynajął firmę, bo to dość ciężkie fizycznie zadanie

Napisano

heh,

ja dbalem przez cala budowe, mieli bigbagi, miejsce do zrzucania odgarnalem sobie ziemie na 3-4m od budynku po to zeby bylo czysto

a po budowie okazało się że w polowie dzialki ktos kiedys urzadzil sobie smietnik, kupa szkla opony itp i moim skopcowaniem czystej ziemi tylko sobie to dziadostwo rozciagnalem po calej dzialce.

probowalem to zgrabic ale sie poddalem i na wiosne idzie ekipa z glebogryzarka separacyjna i grabieniem na koniec

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, _luk_ napisał:

heh,

ja dbalem przez cala budowe, mieli bigbagi, miejsce do zrzucania odgarnalem sobie ziemie na 3-4m od budynku po to zeby bylo czysto

a po budowie okazało się że w polowie dzialki ktos kiedys urzadzil sobie smietnik, kupa szkla opony itp i moim skopcowaniem czystej ziemi tylko sobie to dziadostwo rozciagnalem po calej dzialce.

probowalem to zgrabic ale sie poddalem i na wiosne idzie ekipa z glebogryzarka separacyjna i grabieniem na koniec

Masz już konkretną ekipę? Dużo worków złota biorą?

Napisano

mam,

są różne ekipy i mają naprawdę zróżnicowane ceny

ja mam 1zl/m2 glebogryzarki separacyjnej

i 1zl/m2 grabienie, walcowanie, wyrownanie i sianie trawy

ale miałem też oferty bogatsze jeszcze z dowiezieniem ziemi i super hiper trawami tudzież trawami z rolki po 15zl/m2

Napisano
Dnia 9.03.2018 o 13:45, Majkiel napisał:

Po zakończeniu budowy teren został z grubsza wyrównany.

Mi na jesieni wywieźli generalnie syf z powierzchni, pozostałość popsikali specyfikami, nawieźli ziemię, wyrównali i zostawili. Do dzisiaj nic z gleby nie wylazło. Teraz czekam na  odejście mrozów i pozostaje posiać trawę po wyrównaniu, bo przez zimę porobiły się nierówności. Też woda stoi na tym "błocie".

Napisano
Godzinę temu, subArek napisał:

Mi na jesieni wywieźli generalnie syf z powierzchni, pozostałość popsikali specyfikami, nawieźli ziemię, wyrównali i zostawili. Do dzisiaj nic z gleby nie wylazło. Teraz czekam na  odejście mrozów i pozostaje posiać trawę po wyrównaniu, bo przez zimę porobiły się nierówności. Też woda stoi na tym "błocie".

Spodziewałeś się przebiśniegów :phi: ?

Poczekaj trochę, jak ma wyjść to wyjdzie jak słoneczko dobrze przypraży.

Jak masz nierówności to poza ich uzupełnieniem, polecam wałowanie.

Napisano

Ile sobie liczą za wywóz "ziemi" np. z wykopu i ogarnięcia z grubsza działki? Rozumiem, że ceny zależne od regionu.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 14.03.2018 o 13:32, _luk_ napisał:

mam,

są różne ekipy i mają naprawdę zróżnicowane ceny

ja mam 1zl/m2 glebogryzarki separacyjnej

i 1zl/m2 grabienie, walcowanie, wyrownanie i sianie trawy

ale miałem też oferty bogatsze jeszcze z dowiezieniem ziemi i super hiper trawami tudzież trawami z rolki po 15zl/m2

Zrobili Ci już porządek z działką czy będą robić? Skąd są?

Jak się sprawdzą, to może by i u mnie zrobili.

Napisano

beda robic w przyszlym tygodniu

przypomnij sie pod koniec :)

Napisano
  • Autor
46 minut temu, _luk_ napisał:

beda robic w przyszlym tygodniu

przypomnij sie pod koniec :)

OK

Jak będą, to możesz zapytać czy do Knurowa by też podjechali czy im za daleko ;)

Napisano

ile masz m2 jak cos ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 10.04.2018 o 16:12, _luk_ napisał:

ile masz m2 jak cos ?

O, umknęło mi to pytanie - do zrobienia z pińcet metrów.

Jak się ekipa spisała?

Napisano

przełożyli robote na majowke 

popadalo troche w zeszlym tygodniu i mowili ze wtedy im maszyna slabo wyrabia

u mnie ponad 1000m 

planuja na to 4 dni

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się jeszcze jaką obrać kolejność działań.

Do przekopania jest południowa strona (za domem) oraz paski po bokach. Przy samym domu będzie zrobiona jakaś opaska, taras, a przed domem podjazd, brama (jeśli będzie), furtka - tutaj trzeba nawieźć kamień, ewentualnie trochę ziemi.

Najpierw zrobić (albo chociaż przygotować) teren przy samym domu, a później zabrać się za to co dalej, czy ogarnąć "trawnik", a opaskami, schodkami, płotkami itp. zająć się w drugiej kolejności?

Napisano
Do przekopania jest południowa strona (za domem) oraz paski po bokach. Przy samym domu będzie zrobiona jakaś opaska, taras, a przed domem podjazd, brama (jeśli będzie), furtka - tutaj trzeba nawieźć kamień, ewentualnie trochę ziemi.
Najpierw zrobić (albo chociaż przygotować) teren przy samym domu, a później zabrać się za to co dalej, czy ogarnąć "trawnik", a opaskami, schodkami, płotkami itp. zająć się w drugiej kolejności?
Trawnik IMO na samym końcu. Opaskami będziesz wyznaczał poziomy, nasyfi się nieco, itp..

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał:

Robisz opaski na początku po to one wyznaczają poziom i spadki "od" domu + ewentualne chodniki i zjazdy (lub miejsce pod nie). Następnie na podstawie linki od opaski do ogrodzenia wyznaczasz poziomy trawnika i rabatek. Obrzeża (obojętnie jakie) warto zrobić przed trawnikiem. Trawę zazwyczaj robi się na samym końcu.

Napisano

U mnie właśnie kończą. Jestem zadowolony, nie jest idealnie ale teren był trudny bo bardzo krzywy. @MajkielSą chętni robić u Ciebie jak cos

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, _luk_ napisał:

U mnie właśnie kończą. Jestem zadowolony, nie jest idealnie ale teren był trudny bo bardzo krzywy. @MajkielSą chętni robić u Ciebie jak cos

OK, póki co trwają prace koncepcyjne co jak i gdzie ;)

Napisano
  • Autor
Dnia 2.05.2018 o 18:11, _luk_ napisał:

Możesz podać jakiś namiar?

Czas zacząć działać :)

Napisano

poszlo na prv

Napisano

Wiesz co u mnie to było głównie wyrównywanie i wyrywanie perzu. Najpierw przejechali glebogryzarka separacyjna później grabili grabili grabili zgrabili z 1000m2 z 10m3 perzu. Parenascie wiader kamieni, kilkanaście kilo złomu że 3 wiadra szkła  i z 1m3 papy folii itp. Później walowanie sianie trawy zagrabianie I walowanie. Zdjęcie zupełnie nie oddaje wlozonej pracy na mojej działce ktoś wcześniej zrobił sobie śmietnik. 😖

Napisano
Godzinę temu, _luk_ napisał:

Wiesz co u mnie to było głównie wyrównywanie i wyrywanie perzu. Najpierw przejechali glebogryzarka separacyjna później grabili grabili grabili zgrabili z 1000m2 z 10m3 perzu. Parenascie wiader kamieni, kilkanaście kilo złomu że 3 wiadra szkła  i z 1m3 papy folii itp. Później walowanie sianie trawy zagrabianie I walowanie. Zdjęcie zupełnie nie oddaje wlozonej pracy na mojej działce ktoś wcześniej zrobił sobie śmietnik. 😖

U mnie przez czas budowy jak i po osiagnieciu stanu SSO działka wygląda tak.

Jak się dba tak się ma...

Już kilka osób mnie pytało jak utrzymałem taki stan przez czas budowy... ;)

IMG_20180511_200217.jpg

Edytowane przez przemty

Napisano

Gratuluję, ale te śmieci to nie było następstwo budowy a poprzednich wlascicieli/sąsiadów. Na czas budowy skopcowalem sobie ziemię spod budynku i później mi ją rozplantowali w około. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.