Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

$10 mil kary dla Ford za Powershift.

Featured Replies

Napisano

Tia, a podobno przesadzalem jak z DSG...

612bb16f55a56d05dc0d6e8dc37a8993.jpg

Wiec dzis Ford Australia zostal ukarany $10m + koszt sadu $500,000 za to jak traktowal klientow z sypiacym sie PowerShift... odmawiajac im wymiany auta na nowe.

Total kara: $10.5m

Dodatkowo 10,500 klientow ma prawo do:

- wymiany auta na nowe,

- dostania $$$ za auto,

- naprawe.

Modele:

- Fiesta,

- EcoSport,

- Focus,

Ktore sa wyposazone w 6s Powershift, wyklepane miedzy 2011 a 2016.

Dodatkowo 1,600 aut ktore odkupili po cichu - klienci maja prawo do odszkodowania tak zeby nie byli stratni. Czyli jesli kupili nowego Ford za 100k PLN, a Ford Oz dal im za zepsutego PowerShift 80k PLN, a jak kupowali nowego Powershift to kosztowal 90k PLN - to Ford musi pokrywać min 10k PLN czyli tyle ile lud zaplacil za wadliwego.

Kara dotyczy tylko 10 miesiecy 2016... wiec jest mozliwe, że teoretycznie 'Federalna Komisja Konkurencji i Konsumentów' moze ukarać Ford za wiecej, ale w praktyce tak sie nie stanie, bo Ford uważa że PowerShift sa wadliwe i olali klientow i 'przepraszają' + dali $$$ na wymianę i odszkodowania.

Kazdy kto kupil PowerShift u Ford i uwaza ze ma problem moze zadac $$$ lub nowego auta.

Przy okazji wyszło jaka awaryjność ma PowerShift - 37% - tyle % ze wszystkich klientow mialo problem z PowerShift - czyli ponad jeden na trzy - auch!

44ecedb479f4d51c5ff7d6c95966fec4.jpg7df22272d04e34918a975ddd9d04d8b0.jpg

Dobra wygrana dla klientow, Ford placi kare i mowi 'I'm sorry'.

3a46cd205baf0b02898d4acac7be4a53.jpg

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
6 minut temu, OZI napisał:

jak traktowal klientow z sypiacym sie PowerShift... odmawiajac im wymiany auta na nowe

Dziki kraj :phi:

Napisano

Trzeba bardziej wypromować AK w Australii. Użytkownikom AK samochody nigdy się nie psują - nawet PowerShifty, DSG i dCi :hehe:

Zaraz zbiegnie się tłumek użytkowników Fordów, twierdzących, że im się nic nie dzieje ;]

Napisano

No bo u mnie z PS w S-Maxie na razie nic się nie dzieje. :) A ma już 170 kkm na liczniku. Kupując go wiedziałem, że PS może się sypnąć, a że za auto dałem 52 kpln, podczas gdy rynkowa cena analogicznych w tym okresie była co najmniej o 10 kpln wyższa, więc założyłem, że tą "nadwyżkę" mogę trzymać na ewentualną naprawę PS. :)

Napisano
30 minut temu, wladmar napisał:

Trzeba bardziej wypromować AK w Australii. Użytkownikom AK samochody nigdy się nie psują - nawet PowerShifty, DSG i dCi :hehe:

Zaraz zbiegnie się tłumek użytkowników Fordów, twierdzących, że im się nic nie dzieje ;]

Mi się w focusie nie psuje, bo świadomie szukałem z manualem ;]

Kolega w kudze ma PSa i wiem, że coś tam już marudził chyba ;l

Swoją drogą gdyby u nas tak wyglądał rynek motoryzacyjny :jump:

Napisano

Ford zapewne wiedział o wadzie i że niechybnie będą ukarani, ale najwidoczniej znów uznali że bardziej im się opłaca zapłacić karę niż poprawiać konstrukcję.  Pisżę znów, bo w latach 70 mieli w US głośny Ford Pinto case (wadliwa konstrukcja i umieszczenie zbiornika paliwa, w przypadku najechania na tył, powodowała pożar samochodu) - jest to wałkowane jako case study na każdych studiach menedżerskich.

Napisano
Godzinę temu, ArekMiz napisał:

No bo u mnie z PS w S-Maxie na razie nic się nie dzieje.

Pytanie co znaczy "nic się nie dzieje". Nic a nic, czy "da się jeździć"? Kiedyś jeden znajomy twierdził, że jego 1.5 dCi jest niezawodne, że bzdury gadają, że nic się nie dzieje. Jechałem jego autem - panewki stukają, turbina ledwo żyje, dolewki oleju co 1 kkm. Ale jechał, czyli zdaniem użytkownika niezawodny. 

Napisano

Właśnie chyba jak u większości ludzi. A ja głupi w Scenicu który idzie na sprzedaż żeby potencjalny właściciel był zadowolony to oleje, filtry, osłony przekładni kierowniczej czy dobicie i sprawdzenie klimy zrobiłem ;l

Ile razy jechało się auta z ogłoszeń oglądać Panie igła a tam fotel złamany, błotnik z oznaczeniami szrotu czy kopcacy silnik xD ale ideał... :facepalm:

Napisano
49 minut temu, wladmar napisał:

Pytanie co znaczy "nic się nie dzieje". Nic a nic, czy "da się jeździć"? Kiedyś jeden znajomy twierdził, że jego 1.5 dCi jest niezawodne, że bzdury gadają, że nic się nie dzieje. Jechałem jego autem - panewki stukają, turbina ledwo żyje, dolewki oleju co 1 kkm. Ale jechał, czyli zdaniem użytkownika niezawodny. 

Typowe podejście polskiego kierowcy (generalizując) :) Jak jedzie to znaczy że jest ok. 

Napisano
54 minuty temu, wladmar napisał:

Po prostu działa, nie szarpie, przełącza biegi płynnie. Objawy padającej PS znam, na forum Forda wszystko dokładnie opisane. W razie czego odpowiednio wcześnie zareaguję, żeby nie wymieniać całej skrzyni w ASO za 20 kpln... :)

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Jechałem jego autem - panewki stukają...

Jak by naprawdę panewki stukały to za długo byś nie pojeździł:hehe:

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Jak by naprawdę panewki stukały to za długo byś nie pojeździł:hehe:

E, potrafią nieraz stukać długo... 

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

E, potrafią nieraz stukać długo... 

Jak stukają to jest luz a jak jest luz to olej wycieka i nie ma ciśnienia wiec luz robi się coraz większy a miękka panewka się sklepuje i po chwili jej nie ma a potem jak nie zgasisz to różne historie mogą wyniknąć typu urwany korbowód...

Napisano

Podoba mi sie takie podejscie. W EU to niestety nie mozliwe.

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Jak stukają to jest luz a jak jest luz to olej wycieka i nie ma ciśnienia wiec luz robi się coraz większy a miękka panewka się sklepuje i po chwili jej nie ma a potem jak nie zgasisz to różne historie mogą wyniknąć typu urwany korbowód...

Wiadomo, ale od stukających panewek do zapalenia się kontrolki oleju i większych problemów potrafi i 10 kkm minąć, dla niektórych to kilka lat jazdy.

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Tia, a podobno przesadzalem jak z DSG...

612bb16f55a56d05dc0d6e8dc37a8993.jpg

Wiec dzis Ford Australia zostal ukarany $10m + koszt sadu $500,000 za to jak traktowal klientow z sypiacym sie PowerShift... odmawiajac im wymiany auta na nowe.

Total kara: $10.5m

Dodatkowo 10,500 klientow ma prawo do:

- wymiany auta na nowe,

- dostania $$$ za auto,

- naprawe.

Modele:

- Fiesta,

- EcoSport,

- Focus,

Ktore sa wyposazone w 6s Powershift, wyklepane miedzy 2011 a 2016.

Dodatkowo 1,600 aut ktore odkupili po cichu - klienci maja prawo do odszkodowania tak zeby nie byli stratni. Czyli jesli kupili nowego Ford za 100k PLN, a Ford Oz dal im za zepsutego PowerShift 80k PLN, a jak kupowali nowego Powershift to kosztowal 90k PLN - to Ford musi pokrywać min 10k PLN czyli tyle ile lud zaplacil za wadliwego.

Kara dotyczy tylko 10 miesiecy 2016... wiec jest mozliwe, że teoretycznie 'Federalna Komisja Konkurencji i Konsumentów' moze ukarać Ford za wiecej, ale w praktyce tak sie nie stanie, bo Ford uważa że PowerShift sa wadliwe i olali klientow i 'przepraszają' + dali $$$ na wymianę i odszkodowania.

Kazdy kto kupil PowerShift u Ford i uwaza ze ma problem moze zadac $$$ lub nowego auta.

Przy okazji wyszło jaka awaryjność ma PowerShift - 37% - tyle % ze wszystkich klientow mialo problem z PowerShift - czyli ponad jeden na trzy - auch!

44ecedb479f4d51c5ff7d6c95966fec4.jpg7df22272d04e34918a975ddd9d04d8b0.jpg

Dobra wygrana dla klientow, Ford placi kare i mowi 'I'm sorry'.

3a46cd205baf0b02898d4acac7be4a53.jpg

Dziwna sprawa z tym powershiftem. Spotkałem wczoraj kumpla. Ma służbowe mondeo z tą skrzynią. Zrobił tym 270 kkm. I na złość nie chce się zepsuć...

Edytowane przez Lupus

Napisano
  • Autor

Update z Ford Oz:
70,000 sprzedanych aut z PS6.

Ok 34,000 z tych 70k - tak - auch 50% - bylo przynajmniej JEDEN RAZ u dealer-a na cytat 'naprawe'.

Z tych 34k, 12,000 mialo wymienione sprzegla - przynajmniej JEDEN RAZ.

400 klientow dostalo calkowity zwrot $$$ zanim Feds sie do tylka Ford dobrali...

Napisano
  • Autor
Dziwna sprawa z tym powershiftem. Spotkałem wczoraj kumpla. Ma służbowe mondeo z tą skrzynią. Zrobił tym 270 kkm. I na złość nie chce się zepsuć...

Statystycznie miesci sie w 50% tych lepszych :-)

Napisano
44 minuty temu, Lupus napisał:

Dziwna sprawa z tym powershiftem.

W samochodach które wymienił @Ozi był/jest PS z suchym sprzęgłem i to z nimi jak widać były głównie problemy. W Mondeo są sprzęgła mokre. Głównym, ogólnym problemem PS-a jest wrażliwość na wysokie obroty stąd dobra współpraca z dieslem a z Pb juz nie.

Napisano
10 godzin temu, komor napisał:

Mi się w focusie nie psuje, bo świadomie szukałem z manualem ;]

Kolega w kudze ma PSa i wiem, że coś tam już marudził chyba ;l

Swoją drogą gdyby u nas tak wyglądał rynek motoryzacyjny :jump:

Wujek w 3 letniej kudze ma już wszystko wymienione od skrzyni do końca napędów ;]

Napisano
Dnia 4/26/2018 o 08:18, wladmar napisał:

Trzeba bardziej wypromować AK w Australii. Użytkownikom AK samochody nigdy się nie psują - nawet PowerShifty, DSG i dCi

Ja nawet założyłem osobny wątek o tym, jak DSG się popsuło po 35 tys. km.

Podsumowując - wśród wielu mitów o motoryzacji, które krążą na tym forum, pojawia się nowy rodzaj mitu - dotyczący samego forum.

Jest postęp.

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Ja nawet założyłem osobny wątek o tym, jak DSG się popsuło po 35 tys. km.

Podsumowując - wśród wielu mitów o motoryzacji, które krążą na tym forum, pojawia się nowy rodzaj mitu - dotyczący samego forum.

Jest postęp.

Ja dzisiaj jadę na naprawę gwarancyjną DSG. 72 kkm mniej więcej mam przejechane.;]

Napisano
Dnia 26/04/2018 o 11:41, Lupus napisał:

Żle by było jakby każdy egzemplarz się psuł ;) . Zawsze to psuje się jakiś procent z produkcji seryjnej. Ważne żeby był on jak najmniejszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.