Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat abonament

Featured Replies

Napisano

https://www.fiatabonament.pl/

Czy ktoś z Was pytał u Dealera o więcej szczegółów na temat tego programu?

Interesowała by mnie 500 POP w najtańszej opcji 599 zł na 12 miesięcy.

Chciałbym to wziąć na firmę.

Ciekawi mnie jakie są * i rzeczywiste koszty?

Napisano

30 kilometrów dziennie? 

Pewnie na dopłatach poza limit przebiegu, wycena na najtańszej, nic nie mającej wersji a na zdjęciu wypasik. 

Napisano
6 minut temu, wujekcybul napisał:

Nie wiadomo czy serwis i ubezpieczenie to juz jest w racie czy nie. Hultaj ma i20 za 900zl ze wszystkim w cenie. To i tak duzo drozej niz na poczatku ja za 700zl mialem. http://www.hyundai.pl/Oferta/Abonament/

Raczej nie, w tej wersji, że full service Fiat kilka miesięcy temu oferował 500-tkę w cenie ok. 850 zł miesięcznie. 

Napisano
21 minut temu, wujekcybul napisał:

Nie wiadomo czy serwis i ubezpieczenie to juz jest w racie czy nie.

piszą że w racie:

image.png.cb306b979b084f8a54c77cfa149625fe.png

image.png.36d74a026fa35d8dc6db6cf5c75785d3.png

Edytowane przez 51cent

Napisano

coraz fajniej to wyglada.

chyba po zakonczeniu leasingu obecnego bede z tego korzystal.

plus jest spory ze mozna co roku czyms nowym i innym smigac a koszta wychodza nie duzo wieksze.

Napisano
Godzinę temu, Chorzyn napisał:

Putanie jaki sens podatkowy ma mała rata ? 

Dla ciulaczy zamiast na etacie a nie prawdziwa DB ma.

Napisano

Sprawdz ile wynosi wplata wlasna, ktorej nigdy nie odzyskasz...
Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał:
18 godzin temu, paulluck napisał:

Pokaż więcej  

Sprawdz ile wynosi wplata wlasna, ktorej nigdy nie odzyskasz...

Ktoś wyżej wklejał 0-10%.

Napisano
Teraz, marcinur napisał:

Ciekawi mnie, dlaczego wersja na 23 miesiące kosztuje więcej niż wersja 12 miesięcy?

Bo ma nizsza wartosc rezydualna.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Bo ma nizsza wartosc rezydualna.

Czyli oznacza to że w przypadku wykupu mniej zapłacę? A czy w ogóle wykup jest możliwy?

Napisano
5 minut temu, marcinur napisał:

Czyli oznacza to że w przypadku wykupu mniej zapłacę? A czy w ogóle wykup jest możliwy?

A opłaca się wykup?

Przykładowo 500L 884zł przez 23 miesiące.

Biorąc cenę 52900 to daje 5 lat takiej kwoty, nie licząc oprocentowania ew. rat.

A jaka będzie wartość tego auta za 5 lat?

Do tego dochodzą koszty ubezpieczenia, przeglądów itp.

W abonamencie możesz po roku lub dwóch latach brać kolejne, nowe auto niekoniecznie tej samej marki.

Jedynym problemem może być limit km, nie wiem czy te 25k to na dwa lata czy tyle jest rocznie.

Napisano
Teraz, mpek napisał:

A opłaca się wykup?

Przykładowo 500L 884zł przez 23 miesiące.

Biorąc cenę 52900 to daje 5 lat takiej kwoty, nie licząc oprocentowania ew. rat.

A jaka będzie wartość tego auta za 5 lat?

Do tego dochodzą koszty ubezpieczenia, przeglądów itp.

W abonamencie możesz po roku lub dwóch latach brać kolejne, nowe auto niekoniecznie tej samej marki.

Jedynym problemem może być limit km, nie wiem czy te 25k to na dwa lata czy tyle jest rocznie.

Jeżeli nie będzie wykupu to tym bardziej opłaca się wersja na rok. Te 25000 wydaje mi się, że za 23 miesiące więc wychodzi ok 1080 km miesięcznie. Przy opcji na rok - 1000 km więc różnica kosmetyczna. 

Napisano
7 minut temu, marcinur napisał:

Jeżeli nie będzie wykupu to tym bardziej opłaca się wersja na rok. Te 25000 wydaje mi się, że za 23 miesiące więc wychodzi ok 1080 km miesięcznie. Przy opcji na rok - 1000 km więc różnica kosmetyczna. 

Z tego, co napisali

Po upływie okresu umowy abonamentowej możesz wykupić kolejny abonament i znów cieszyć się posiadaniem nowego Fiata. Za każdym razem możesz wybrać inny model.

edit:

Po zakończeniu umowy:

a. wymieniasz na nowy lub

b. odkupujesz użytkowany samochód
i jeździsz nim dalej lub

c. zwracasz samochód
i rezygnujesz z programu.

Edytowane przez mpek

Napisano

Auto na abonament to akurat bardzo fajna sprawa i myślę, że z roku na rok będzie coraz popularniejszy również w Polsce. Nie wiem tylko czy opłaca się płacić tyle pieniędzy miesięcznie za tak małe auto. Ja bym wolał chyba jednak używane, ale większe. Są przecież na rynku również firmy sprzedające np. auta pokontraktowe na abonament. Mają przeważnie po 2-3 lata i do tego pełną historię serwisową. Warto sprawdzić również taką opcję. 

Napisano
  • Autor

Ja to tak myślę wziąć na próbę, dla żonki która tych 12kkm za rok nie zrobi, a było by to któreś auto w rodzinie więc nie problem.

Muszę się do salonu przejechać i zapytać czy rzeczywiście jest tak różowo jak w reklamie, bo przy 0% wpłacie własnej i racie 599 zł/miesiąc to się fajnie spina.

ja bym to brał na firmę więc jak by to policzyć:

odliczam 50% VAT

599 zł - 56 zł = 543 zł - 18% PIT = 445 zł

Do tego obecne auto żony wymaga opłacenia: 

1. OC/AC ok - 850 zł

2. Przegląd - 100 zł

3. Olej itp - 250 zł 

Daje nam to 1200 zł/12 = 100 zł miesięcznie 

Czyli realny koszt 445 - 100 zł = 345 zł na miesiąc :-)

Paliwo pomijam bo tak samo palą oba auta.

Kwestia tylko wielkości auta, teraz ma Pandę, 500 jest mniejsze, ale w sumie większe jej nie potrzebne, wyposażenie z grubsza to samo, poza tym że 500 ma dodatkowo ESP i więcej jaśków.

Napisano
Dnia 5.05.2018 o 22:49, marcinur napisał:

A co jeżeli przekracza się limity km? Nie mogę nigdzie znaleźć. 

Napisano
Teraz, KTB napisał:

Pewnie jest doplata za kazdy przkroczony km przy zwrocie auta.

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

Pewnie jest doplata za kazdy przkroczony km przy zwrocie auta.

20-30gr/km zaleznie od rodzaju auta, jestem na czacie z konsultantką

Jeżeli chodzi o odkup po zakończeniu abonamentu, to :

Cena jest uzależniona od modelu, okresu użytkowania, stanu oraz przebiegu auta po kontrakcie. Kalkulację na odkup przygotowuje handlowiec Masterlease i może na prośbę klienta udostępnić przy odbiorze auta nowego w abonamencie.

Edytowane przez KTB

Napisano
9 minut temu, KTB napisał:

"W momencie przekroczenia limitu kilometrów, naliczamy 20-30gr brutto za każdy dodatkowy kilometr, cena zależy od modelu auta.

Szczegółowe informacje na ten temat można uzyskać bezpośrednio u handlowca Masterlease. Ta firma zajmuje się przygotowywaniem i weryfikacją dokumentów potrzebnych do zawarcia umowy Abonamentu, także będą w stanie odpowiedzieć na takie zapytanie. Numer na infolinię masterlease to ......"

Edytowane przez marcinur

Napisano
  • Autor

Byłem dziś u jednego dealera Fiata, ale oni nic nie wiedzą i przekierowali mnie do głównego dealera w Bielsku... 

Z Waszych wypowiedzi wygląda że to bardziej z masterlease trzeba gadać niż z Fiatem.

Napisano
10 minut temu, paulluck napisał:

Byłem dziś u jednego dealera Fiata, ale oni nic nie wiedzą i przekierowali mnie do głównego dealera w Bielsku... 

Z Waszych wypowiedzi wygląda że to bardziej z masterlease trzeba gadać niż z Fiatem.

Przeciez oni tego nie ogarniaja to samo bylo w hultaju. Zadzwon na infolinie i do ML i sie dowiesz. Moze byc tak, ze nawet juz tych 500tek nie ma bo sie rozeszly.

Napisano
16 minut temu, wujekcybul napisał:

Przeciez oni tego nie ogarniaja to samo bylo w hultaju.

Niestety, muszę potwierdzić - swego czasu dowiadywałem się o tę "dużą" 500tkę - dealer fiata "nie orientował się", a faktycznie sprawiał wrażenie, że oni dokładają do tego interesu i namawiał mnie na zakup/raty.

Napisano
17 godzin temu, KTB napisał:

20-30gr/km zaleznie od rodzaju auta, jestem na czacie z konsultantką

Jeżeli chodzi o odkup po zakończeniu abonamentu, to :

Cena jest uzależniona od modelu, okresu użytkowania, stanu oraz przebiegu auta po kontrakcie. Kalkulację na odkup przygotowuje handlowiec Masterlease i może na prośbę klienta udostępnić przy odbiorze auta nowego w abonamencie.

Hmm.. tylko ciekawe, czy mówiąc o 'okresie użytkowania' mają na myśli wiek samochodu czy ile już za niego zapłaciliśmy, a po np. dwóch latach użytkowania dowalą cenę jak za normalnego dwulatka...

Napisano
9 minut temu, husky83 napisał:

Hmm.. tylko ciekawe, czy mówiąc o 'okresie użytkowania' mają na myśli wiek samochodu czy ile już za niego zapłaciliśmy, a po np. dwóch latach użytkowania dowalą cenę jak za normalnego dwulatka...

Sformułowaniem "okres użytkowania" bym się nie przejmował, bo to pewnie wymysł tej dziewczyny z czatu, jak bierzemy nowy, to okres użytkowania jest np. dwa lata. 

Zasady będą takie jak każdego leasingowanego samochodu przez Masterlease, będzie wycena taka sama jak aut flotowych po zakończeniu leasingu. Tyle, że po 2 latach czy roku. 

Napisano
13 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Niestety, muszę potwierdzić - swego czasu dowiadywałem się o tę "dużą" 500tkę - dealer fiata "nie orientował się", a faktycznie sprawiał wrażenie, że oni dokładają do tego interesu i namawiał mnie na zakup/raty.

Bo oni kupili/zarezerwowali pule pojazdow, dostali dobra znizke bo pewnie nie kupili 4 a ze 400. Abonament na 2 lata pozniej oddasz i znow na dwa lata wynajma a przebieg bedzie pewnie kolo 80kkm i auto nie zniszczone. Sprzedadza albo znow leasing trzeciej osobie i budzet sie spina i maja zarobek. W przypadku abonamentu najlepiej uderzac od razu do ML.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Bo oni kupili/zarezerwowali pule pojazdow, dostali dobra znizke bo pewnie nie kupili 4 a ze 400. Abonament na 2 lata pozniej oddasz i znow na dwa lata wynajma a przebieg bedzie pewnie kolo 80kkm i auto nie zniszczone. Sprzedadza albo znow leasing trzeciej osobie i budzet sie spina i maja zarobek. W przypadku abonamentu najlepiej uderzac od razu do ML.

Dokladnie, na podobnej zasadzie dzialaja wypozyczalnie aut :ok:

Kupuja duzo ze spora znizka, a po 6msc- 1 roku puszczaja auta dalej w zasadzie bez straty.

Napisano

Na razie większość tych ofert abonamentowo-wynajmowych finansowo jest pozbawiona sensu, np.: na tle zwykłego leasingu z wykupem.

Nie dbasz o auto - dopłacisz.

Dbasz o auto - sprzedasz je prawdopodobnie sporo drożej niż ustawiona jest w kontakcie wartość rezydualna. Bo rynek  auto używanych mocno się zmienił i zmienia i jest coraz większy popyt na samochody krajowe, z weryfikowalnym przebiegiem, a jak jeszcze sprzedawane na fakturę VAT, to spokojnie można wyciągnąć o te 20%-30% więcej niż przeciętna cena od "handlarzy", którzy ściągnęli z zachodu "niewiadomoco" bez akcyzy i vatu.

Do tego jeszcze dochodzi polityka rabatowa danej marki. Na takiego Fiata pewnie można sporo wytargować od ceny. Ogólnie obszerny temat, więc nie będę przynudzał, ale z finansowego punktu widzenia, to nie jest dobre rozwiązanie.

Edytowane przez TomaszPiotrowski

Napisano

Co do dealerów Fiata - mi się wydaje że oni żyją z Doblo, Ducato itd, a osobówki to tam mają bo muszą ;)

Napisano
Godzinę temu, cesarz napisał:

Co do dealerów Fiata - mi się wydaje że oni żyją z Doblo, Ducato itd, a osobówki to tam mają bo muszą ;)

W styczniu mieli fiata 500X z 2016 roku nowe nie bylo mowy o negocjacji ceny. A jakos duzo tego na ulicach nie widac. Sprzedaje sie Tipo.

Napisano
Godzinę temu, cesarz napisał:

Niektórzy nie muszą -> przechrzcili się na Fiat Professional i pchają same dostawcze:ok:

Godzinę temu, TomaszPiotrowski napisał:

Na razie większość tych ofert abonamentowo-wynajmowych finansowo jest pozbawiona sensu, np.: na tle zwykłego leasingu z wykupem.

Nie dbasz o auto - dopłacisz.

Dbasz o auto - sprzedasz je prawdopodobnie sporo drożej niż ustawiona jest w kontakcie wartość rezydualna. Bo rynek  auto używanych mocno się zmienił i zmienia i jest coraz większy popyt na samochody krajowe, z weryfikowalnym przebiegiem, a jak jeszcze sprzedawane na fakturę VAT, to spokojnie można wyciągnąć o te 20%-30% więcej niż przeciętna cena od "handlarzy", którzy ściągnęli z zachodu "niewiadomoco" bez akcyzy i vatu.

Może w twoim wypadku nie ma sensu, ale w osobnym wątku była obszerna dyskusja i w wielu przypadkach ma to jednak sens na tle zwykłego leasingu z wykupem - przede wszystkim w DG nie angażuje takich dużych środków wpływając dobrze na płynność finansową. Rata jest stała w całym okresie umowy i zależy od zadeklarowanego przebiegu, opcji serwisowych itp. czyli można łatwo planować wydatki. Nie angażuje w wystawianie ogłoszeń i kontakty z potencjalnymi kupującymi/oglądaczami - możesz się skupić na biznesie. No i koronny argument - co roku można jeździć nowym niepierdzianym.

Dopłata za ponadnormatywne zużycie to chyba nic dziwnego - jak leasingowany czy własny samochód zaniedbasz, to też przy odsprzedaży będziesz musiał zejść z ceny.

Jak dbasz i cię stać, to na koniec umowy możesz auto wykupić i odsprzedać na rynku wtórnym za wyższą cenę - proste

Napisano
27 minut temu, zejk napisał:

Może w twoim wypadku nie ma sensu, ale w osobnym wątku była obszerna dyskusja i w wielu przypadkach ma to jednak sens na tle zwykłego leasingu z wykupem - przede wszystkim w DG nie angażuje takich dużych środków wpływając dobrze na płynność finansową. Rata jest stała w całym okresie umowy i zależy od zadeklarowanego przebiegu, opcji serwisowych itp. czyli można łatwo planować wydatki. Nie angażuje w wystawianie ogłoszeń i kontakty z potencjalnymi kupującymi/oglądaczami - możesz się skupić na biznesie. No i koronny argument - co roku można jeździć nowym niepierdzianym.

Dopłata za ponadnormatywne zużycie to chyba nic dziwnego - jak leasingowany czy własny samochód zaniedbasz, to też przy odsprzedaży będziesz musiał zejść z ceny.

Jak dbasz i cię stać, to na koniec umowy możesz auto wykupić i odsprzedać na rynku wtórnym za wyższą cenę - proste

Napisałem, że z >finansowego< punktu widzenia nie ma to sensu - czytaj jest całościowo sporo droższe niż zwykły leasing z wykupem. Przeciętnie oprocentowanie raty leasingowej wynosi ok. 4-4,5%, a przy wynajmie zazwyczaj startuje od 6% w górę (czasem są wyjątki).

Przy większych flotach oczywiście, że jest sens korzystać z wynajmu, bo jak na koniec masz się pozbyć np. 50 sztuk Berlingo lub innej Jetty albo zorganizować dla nich opony w trakcie, to się robi problem logistyczny, więc lepiej zapłacić za outsourcing.

A przy pojedynczych sztukach, to nie oszukujmy się - ludzie się napalają, bo kusi ich niższa rata i to w zasadzie tyle.

Napisano
1 godzinę temu, zejk napisał:

Niektórzy nie muszą -> przechrzcili się na Fiat Professional i pchają same dostawcze:ok:

Tylko dla kogos kto jest zupelnym laikiem motoryzacyjnym, albo dla siostry kolegi z AK, ktora nie ma czasu, checi sie z czymkolwiek bujac, a rata jest dla niej jak spluniecie.

Jako DG majac auto w leasingu tak samo masz stala rate w okresie umowy (nie liczac tych wykupowych, bo wstepna mozesz,  choc nie musisz miec w obu przypadkach).

Tak, w przypadku leasingu tez nie idziesz do WK stac w kolejkach.

Co roku co prawda zmiany leasingu  to dziwna sprawa, dwa rzadziej ale niektorym sie kalkuluje, raczej te 3.

Po wykupieniu, nikt nie kaze Ci sie z ogladajacymi bujac, czy potem z nimi sadzic, mozesz zostawic auto u dealea, handlarza, kogo tylko se wymyslisz.

Czyniac te wszystkie powyzsze kroki, prawdopodobnie i tak mniej wlozysz w tym samym czasie w auto w leasingu niz wynajmie.

Juz se wypozyczajacy pokombinowal co mu sie bardziej oplaca, puszczac auta w leasing czy w wynajem i stad mamy te oferty.

Moim zdaniem nie ma sensu rozwazanie tego w kategoriach finansowych, bo zawsze leasing bedzie do przodu.

Tak, nie znam sie na nowoczesnych instrumentach finansowych, ale znam sie jak kase w swojej kieszeni trzymac, a nie wypozyczalniom napychac kieszenie.

Co najwyzej czyjejs zachcianki, budowy swego wizerunku i takie tam pierdy.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 minuty temu, TomaszPiotrowski napisał:

ludzie się napalają, bo kusi ich niższa rata i to w zasadzie tyle.

No właśnie - czyli lepsza płynność finansowa, bo spłaca się w uproszczeniu utratę wartości (plus odsetki i opłaty "manipulacyjne") a nie całą wartość przedmiotu leasingu (plus odsetki). Dodatkowo np. przy JDG prowadzonej od miesiąca jest to dosyć istotne - łatwiej dostać finansowanie na 30kpln niż na 120kpln a samochód jest narzędziem wykonywania pracy. Ergo taka forma finansowania zwiększa też dostępność samochodu w ogóle dla większej ilości podmiotów.

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Moim zdaniem nie ma sensu rozwazanie tego w kategoriach finansowych, bo zawsze leasing bedzie do przodu.

Co najwyzej czyjejs zachcianki, budowy swego wizerunku i takie tam pierdy.

Zgadzam się, idąc dalej, to używany samochód w pewnych granicach rocznika/przebiegu będzie jeszcze bardziej efektywny finansowo.

Koniec końców wizerunek też przekłada się na wynik finansowy - oczywiście jeśli się nim odpowiednio zarządza.

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że są grupy osób, którym wynajem będzie bardziej odpowiadał bądź po prostu będzie jedyną dostępną formą finansowania pozwalającą użytkować nowy samochód. Tylko tyle.

Napisano
7 minut temu, zejk napisał:

Zgadzam się, idąc dalej, to używany samochód w pewnych granicach rocznika/przebiegu będzie jeszcze bardziej efektywny finansowo.

Koniec końców wizerunek też przekłada się na wynik finansowy - oczywiście jeśli się nim odpowiednio zarządza.

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że są grupy osób, którym wynajem będzie bardziej odpowiadał bądź po prostu będzie jedyną dostępną formą finansowania pozwalającą użytkować nowy samochód. Tylko tyle.

Bedac kims z ostatniego zdania, w zyciu nie ladowalbym sie w drogi instrument tylko po to by uzytkowac nowy samochod (cos na zasadzie, nie stac mnie to dam sie zlupic).

Predzej poszukalbym jak najtanszego leasingu rozciagnietego w lata, albo zrezygnowal z nowki.

Tyle, ze mi powiewa moj wizerunek, a wrecz im gorszym padlem zajade, tym wiecej osiagne.

Napisano
4 godziny temu, zejk napisał:

No właśnie - czyli lepsza płynność finansowa, bo spłaca się w uproszczeniu utratę wartości (plus odsetki i opłaty "manipulacyjne") a nie całą wartość przedmiotu leasingu (plus odsetki).

Zgodziłbym się z Tobą, gdyby nie fakt, że to bardzo często działa mniej więcej tak: "stać mnie unieść ratę tysiąc-parę zł miesięcznie, więc mogę sobie pozwolić na kredyt lub leasing, np.: Skody Fabii. Na, ale mogę ją wziąć w wynajmie i wtedy, co prawda po dwóch latach nie mam nic, ale za to mniej zapłaciłem, może uda się coś oszczędzić, zainwestować. Ale nieeee... skoro jednak stać mnie na tego tysiaka z hakiem to jednak od razu sobie szczelę Passata na 18-kach". :)

To trochę na zasadzie - nie stać mnie na zakup kawalerki za gotówkę, mógłbym wziąć ją co prawda na kredyt, ale skoro mnie stać w tym miesiącu na ratę, to lepiej se wynajmę wille z basenem, bo akurat jest okazja.

Zachęcam też do przeczytania tego: Po co wymyślono auta w abonamencie?

Edytowane przez TomaszPiotrowski

Napisano
Dnia 8.05.2018 o 22:44, Pyrekcb napisał:

Sztuka sprzedana = bonus

kredyt / Leasing = prowizja (kiedyś było to do 4% wartości w zależności jak klient negocjował) + serwis płatny zazwyczaj 

nie wiem co dostają za abonament ale na pewno auta są handlowane z mniejszym rabatem albo nawet bez i jak rozliczają serwisy. Widocznie handlowiec nic z tego nie widzi finalnie dla siebie, skoro mu nie zależy...

Napisano
38 minut temu, Chorzyn napisał:

Sztuka sprzedana = bonus

kredyt / Leasing = prowizja (kiedyś było to do 4% wartości w zależności jak klient negocjował) + serwis płatny zazwyczaj 

nie wiem co dostają za abonament ale na pewno auta są handlowane z mniejszym rabatem albo nawet bez i jak rozliczają serwisy. Widocznie handlowiec nic z tego nie widzi finalnie dla siebie, skoro mu nie zależy...

Nie no ok, znasz ten temat od podszewki. :ok:

Tylko z drugiej strony - jak biedronka czy inny lidl daje na promocji grupę towarów na zerowej marży, to pani kasjerka ma się obrazić i nie zeskanować tych produktów? :phi:

Napisano
2 godziny temu, TomaszPiotrowski napisał:

Zgodziłbym się z Tobą, gdyby nie fakt, że to bardzo często działa mniej więcej tak: "stać mnie unieść ratę tysiąc-parę zł miesięcznie, więc mogę sobie pozwolić na kredyt lub leasing, np.: Skody Fabii. Na, ale mogę ją wziąć w wynajmie i wtedy, co prawda po dwóch latach nie mam nic, ale za to mniej zapłaciłem, może uda się coś oszczędzić, zainwestować. Ale nieeee... skoro jednak stać mnie na tego tysiaka z hakiem to jednak od razu sobie szczelę Passata na 18-kach". :)

To trochę na zasadzie - nie stać mnie na zakup kawalerki za gotówkę, mógłbym wziąć ją co prawda na kredyt, ale skoro mnie stać w tym miesiącu na ratę, to lepiej se wynajmę wille z basenem, bo akurat jest okazja.

Zachęcam też do przeczytania tego: Po co wymyślono auta w abonamencie?

Przykład zupełnie z czapy, no ale jesteś przedstawicielem firmy leasingowej, to trudno, żebyś reklamował wynajem długoterminowy. :ok:

Napisano
7 minut temu, Pyrekcb napisał:

Nie no ok, znasz ten temat od podszewki. :ok:

Tylko z drugiej strony - jak biedronka czy inny lidl daje na promocji grupę towarów na zerowej marży, to pani kasjerka ma się obrazić i nie zeskanować tych produktów? :phi:

To kwestia zatrudnianych ludzi oraz kompetencji które bez urazy ale w więcej niż połowie przypadków są żadne... wszędzie masz papiery, ucz się i sprzedawaj .. czyli samouki. Na temat leasingow, kredytów i innych form finansowania zazwyczaj mało wiedza bonpo co... Marna podstawa plus może z 10% z marzy - i to jest często brutto (a ta często jest znikoma)...Nawet i w markach „prestiżowych” 

Za taka fiacine to handlowiec czasem 20 zł potrafi dostać :hehe: 

masz odpowiedz... 

Napisano
45 minut temu, Pyrekcb napisał:

no ale jesteś przedstawicielem firmy leasingowej, to trudno, żebyś reklamował wynajem długoterminowy. :ok:

Serio? Przecież to firmy leasingowe świadczą usługi wynajmu długoterminowego (choć nie wszystkie). Co więcej, sam wynajem długoterminowy to tak naprawdę leasing ;]

BTW: nie jestem przedstawicielem firmy leasingowej

Napisano
14 minut temu, TomaszPiotrowski napisał:

Serio? Przecież to firmy leasingowe świadczą usługi wynajmu długoterminowego (choć nie wszystkie). Co więcej, sam wynajem długoterminowy to tak naprawdę leasing ;]

Skoro "wynajem długoterminowy to tak naprawdę leasing", to po co dyskusja o przewadze jednego nad drugim?

14 minut temu, TomaszPiotrowski napisał:

BTW: nie jestem przedstawicielem firmy leasingowej

Tylko?

Napisano
8 minut temu, Pyrekcb napisał:

Skoro "wynajem długoterminowy to tak naprawdę leasing", to po co dyskusja o przewadze jednego nad drugim?

Tylko?

Wyczuwam chęć do odbijania piłeczki. Wybacz, ale szkoda mi czasu na retoryczne zabawy.

Napisano
4 minuty temu, TomaszPiotrowski napisał:

Wyczuwam chęć do odbijania piłeczki. Wybacz, ale szkoda mi czasu na retoryczne zabawy.

:hehe::hehe::hehe:

Dobrej nocy! :ok:

Napisano

<up> Magia wynajmu, o której nie dowiesz się dopóki nie skorzystasz: https://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=5586&start=20#p18022

Nie to, że wrzucam to, bo to jakaś nowość - dla mnie nie - ale wpis z dziś rana, więc tak mi się przypomniało, że akurat na AK jest wątek na czasie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.