Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Mondeo MkV 2.0 TDCI 2015 - jaka alternatywa ?

Featured Replies

Napisano

Mam możliwość odkupienia pofirmowego samochodu, którym jeździłem.

Jest to Ford Mondeo MkV ze 150 KM turbodieslem 2.0, kombi

Rocznik 2015 (grudzień), przebieg 110 kkm.

Samochód jak to firmówka regularnie serwisowany, jeździłem nim od nowości.

Wyceniono mi go na 53 715 PLN

Zastanawiam się nad jego odkupem do prywatnego użytkowania.

Moją wątpliwością jest czy na pewno potrzebuję aż tak drogiego samochodu - spokojnie wystarczyłoby mi auto klasy kompaktu gdyby było o np. 20 000 PLN tańsze.

Czy jest jakaś rozsądna alternatywa w tej cenie ? Bo jeżeli mam zapłacić 40-45 kPLN to już niewielka różnica i wolę to Mondeo, które znam.

Napisano

czy to jest cena brutto czy netto ? jak brutto, to możesz kupić nawet jak Ci nie jest potrzebny. spokojnie jeszcze na tym coś zarobisz. to jest wersja biznesowa.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Marcinas napisał:

czy to jest cena brutto czy netto ? jak brutto, to możesz kupić nawet jak Ci nie jest potrzebny. spokojnie jeszcze na tym coś zarobisz. to jest wersja biznesowa.

Tak, to kwota brutto.

Napisano

Kupisz gdzieś 3 letniego kompakta za 33kzl czy raczej w podobnej cenie co mondziak będzie?

Bralbym Mondeo bez zastanowienia.

Napisano
Godzinę temu, Tomo napisał:

Moją wątpliwością jest czy na pewno potrzebuję aż tak drogiego samochodu - spokojnie wystarczyłoby mi auto klasy kompaktu gdyby było o np. 20 000 PLN tańsze.

A nie dostaniesz za chwile kolejnej sluzbowki? Zawsze mozesz wziac na handel, raczej na tym nie stracisz :ok:

Z tego co pisales to auto prywatne raczej nie jest Ci potrzebne, chyba ze zmieniasz robote ;)

Napisano

Dokładnie ja tak miałem z S-Maxem. 2012 rocznik kupiłem w 2015 za 52 kpln (Titanium S full wypas, 2,0eb 204KM, Powershift). Analogiczne na rynku stały wtedy po ok. 70 kpln. Z tym, że nim jeździł w firmie jeden z dyrektorów...

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał:

Tak, to kwota brutto.

Nie ma się nad czym zastanawiać. Najtańsze mk5 na mobile.de z tego rocznika i z takim przebiegiem to ~60 tys. zł. Na "perełki" z Polski nie patrzę nawet.

Edytowane przez shapyr

Napisano
  • Autor
41 minut temu, Maciej__ napisał:

A nie dostaniesz za chwile kolejnej sluzbowki? Zawsze mozesz wziac na handel, raczej na tym nie stracisz :ok:

Z tego co pisales to auto prywatne raczej nie jest Ci potrzebne, chyba ze zmieniasz robote ;)

No właśnie zmieniam.

I stąd właśnie moje pytanie.

Napisano
6 minut temu, Tomo napisał:

No właśnie zmieniam.

I stąd właśnie moje pytanie.

To ja bym bral :ok:

W tej chwili za 30-33kPLN to mozesz sobie kupic 5 letnia Astre czy Focusa...

Napisano

Bierz, a przy okazji przełącz 150 KM -> 180 KM (na pewno znajdziesz w swojej bliższej lub dalszej okolicy jakiegoś magika który Ci w tym pomoże)

Napisano

Za 30k to nie kupisz kompakta w miare mlodego i z dobrym wyposazeniem. Ja bym wzial Mondeo pojezdzil 2 lata i sprzedal za tyle samo co kupiles bo to jest bardzo dobra cena. Ryzyko kupno ulepa za 30k jest duze.

Napisano
24 minuty temu, MAJ napisał:

Bierz, a przy okazji przełącz 150 KM -> 180 KM (na pewno znajdziesz w swojej bliższej lub dalszej okolicy jakiegoś magika który Ci w tym pomoże)

Po co, jesli 150 mu wystarcza?

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Po co, jesli 150 mu wystarcza?

Nie wiem czy wiesz, ale Ford w tych silnikach ma w oprogramowaniu dostępne obydwa warianty (150 KM / 370 Nm oraz 180 KM / 400 Nm) które stosunkowo łatwo można przełączać z jednego na drugi (nie jest to chip-tuning ani wgrywanie "customowych" map wtrysku).

Skro zatem jest dostępne fabryczne oprogramowanie z większą mocą/momentem to dlaczego z tego nie skorzystać (tym bardziej że pozostaje to bez widocznego wpływu na spalanie, a nawet niektórzy zauważają jego spadek).

Różnica ta jest odczuwalna zwłaszcza podczas jazdy autostradowej (choć i przyspieszenie 0-100 ulega skróceniu o 1 sek).

Napisano
  • Autor

Nie wyobrażam sobie dalszego spadku spalania ponieważ z przebiegu 110 kkm mam średnią z komputera 4,6 (realnie trochę powyżej 5)

150 KM jest dla mnie wartością absolutnie wystarczającą.

Pisałem już kilkakrotnie o tym - w trasie na jednopasmowych jadę 100, na dwupasmowych/S 120 a na A 130 - wszystko na tempomacie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
Za 30k to nie kupisz kompakta w miare mlodego i z dobrym wyposazeniem. Ja bym wzial Mondeo pojezdzil 2 lata i sprzedal za tyle samo co kupiles bo to jest bardzo dobra cena. Ryzyko kupno ulepa za 30k jest duze.

Jeśli rozważałbym zakup innego auta to tylko od 1 właściciela lub poflotowego ze wskazaniem raczej na ten drugi.

Chyba przekonaliście mnie do zakupu [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał:

To ja bym bral :ok:

W tej chwili za 30-33kPLN to mozesz sobie kupic 5 letnia Astre czy Focusa...

Za tyle to nie kupi "dobrej" 5 letniej astry...

Napisano
1 minutę temu, czachabrava napisał:

Za tyle to nie kupi "dobrej" 5 letniej astry...

Bez przesady, skoro nowa J mozna miec ponizej 60kPLN, to 5 letnia chyba sie znajdzie :ok:

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Bez przesady, skoro nowa J mozna miec ponizej 60kPLN, to 5 letnia chyba sie znajdzie :ok:

Zweryfikuj teraz rynek używanych aut, za dwu-trzy latki chcą 5tys mniej jak idzie kupić nowe w salonie. 

Napisano
16 godzin temu, Tomo napisał:

Mam możliwość odkupienia pofirmowego samochodu, którym jeździłem.

Jest to Ford Mondeo MkV ze 150 KM turbodieslem 2.0, kombi

Rocznik 2015 (grudzień), przebieg 110 kkm.

Wyceniono mi go na 53 715 PLN

W kwestii kompakta - też chciałem wykupić z leasingu focusa kombi.

Leasing w firmie znajomego wycenił 4 letniego z takim samym silnikiem jak Twój mondek z przelotem 150kkm na 46k PLN brutto 😄

Także bierz mondka, a jak chcesz kompakta to idź po nowego do salonu 😎

Napisano
Godzinę temu, czachabrava napisał:

za dwu-trzy latki chcą 5tys mniej jak idzie kupić nowe w salonie. 

Chcieć  to sobie mogą.  Auto jest warte tyle, ile da klient

Napisano

Nawet bym się nie zastanawiał brał bym mondziaka. 

Napisano
Chcieć  to sobie mogą.  Auto jest warte tyle, ile da klient
I co ? Chcą a jak przyjdzie klient to oddają 20 taniej? Chętnie skorzystam z okazji.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, daryka napisał:

Nawet bym się nie zastanawiał brał bym mondziaka. 

Dziękuję za porady :ok:

Biorę.

Napisano
Godzinę temu, Tomo napisał:

Dziękuję za porady :ok:

Biorę.

Bierz, odezwij się do mnie jeśli będziesz chciał sprzedać, chętnie wezmę takiego pod koniec 2019, jak dasz FV 23% to stopy będę całował ;]

Napisano
Dnia 12.06.2018 o 10:48, MAJ napisał:

Nie wiem czy wiesz, ale Ford w tych silnikach ma w oprogramowaniu dostępne obydwa warianty (150 KM / 370 Nm oraz 180 KM / 400 Nm) które stosunkowo łatwo można przełączać z jednego na drugi (nie jest to chip-tuning ani wgrywanie "customowych" map wtrysku).

Skro zatem jest dostępne fabryczne oprogramowanie z większą mocą/momentem to dlaczego z tego nie skorzystać (tym bardziej że pozostaje to bez widocznego wpływu na spalanie, a nawet niektórzy zauważają jego spadek).

Różnica ta jest odczuwalna zwłaszcza podczas jazdy autostradowej (choć i przyspieszenie 0-100 ulega skróceniu o 1 sek).

Normalnie perpetuum mobile. :phi:

Napisano
11 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Normalnie perpetuum mobile. :phi:

E tam, po prostu w przypadku niektórych kierujących zachodzi zjawisko mniejszego pałowania mocniejszych wersji (lub po zmianach oprogramowania), a zatem i spalanie może ulec nieznacznemu spadkowi (wraz ze zmianą sposobu jazdy).

To jest dokładnie ten sam mechanizm stojący za zjawiskiem, dlaczego niekiedy samochody z mniejszymi, słabszymi silnikami palą więcej niż te z większymi/mocniejszymi w tych samych warunkach. Po prostu są bardziej gonione, częściej wchodzą w obszary swoich maksymalnych osiągów...

W moim przypadku akurat po zmianie spalanie nie uległo zmianie (w którąkolwiek stronę).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.