Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6mil BMW do spalenia bądź naprawy...

Featured Replies

Napisano

1.6mil BMW natychmiast ma przestać jeździć lub do dealer-a natychmiast marsz!

Otóż płyn do chłodzenia EGR może sobie cieknąć (glycol), co w połączeniu z wysokimi temperaturami spalania w EGR powoduje ze możemy mieć ognisko zamiast BMW w układzie Dieselgate...

Czyli wszystkie 4 cyl traktory Rudolph Diesel wyklepane pomiędzy

1/12/2014 a 29/08/2016 są kaput.

6 cylindrowe wymiatacze sadzy wyklepane między 2/7/2012 do 30/6/2015 maja ten sam problem.

Zainfekowane:

3 series,

4 series,

5 series,

6 series,

X3, x4, x5, x6

Czekające na potwierdzenie:

1 series, 2 series, 7 series, x1 wyklapane w 2010...

Może powinno być sh1tpiece? [emoji90][emoji848]

f501af29dacb0b9590e45a4e61edc7cf.jpg

Może to jakieś celowe rozwiązanie Dieselgate 🤪🤡 - po co postawić jak VeeDud na pustyni - można dowód spalić 🤫

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Temperatura zaplonu glikolu (czystego!) to 410 C. To w zaworze EGR jest az taka temperatura? 8]

Napisano
39 minut temu, OZI napisał:

1.6mil BMW natychmiast ma przestać jeździć lub do dealer-a natychmiast marsz!

Otóż płyn do chłodzenia EGR może sobie cieknąć (glycol), co w połączeniu z wysokimi temperaturami spalania w EGR powoduje ze możemy mieć ognisko zamiast BMW w układzie Dieselgate...

Gdzie tyle BWM sprzedali?

Ile już się spaliło? 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Może być - w końcu tam przechodzą spaliny.

No OK - czysty glikol nie wystepuje w ukladzie chlodzenia, zawsze to jest mieszanka z woda. Przy jakiej temperaturze zapali sie taka mieszanka? 800 C? 1200 C? Byl na swiecie chociaby jeden taki przypadek?

Nie bronie BMW, bo szczerze nienawidze tej marki za to, ze robia buble, ale to wszystko wyglada na walke z konkurencja poprzez wydumane zarzuty sadowe, w czym specjalizuja sie amerykanie i inni podobni. Tak jak bylo z rzekomym samoczynnym przyspieszeniem samochodow Toyoty.

Napisano
59 minut temu, rwIcIk napisał:

Może być - w końcu tam przechodzą spaliny.

Przecież są chłodzone właśnie tym płynem;]

Ciekawe ile się spaliło i gdzie, pewnie jedna sztuka właśnie w Australii i tak naprawdę nie wiadomo od czego:)

Napisano
  • Autor
Temperatura zaplonu glikolu (czystego!) to 410 C. To w zaworze EGR jest az taka temperatura? 8]

Mnie sie nie pytaj [emoji33] - ja tylko mówię co BMW napisało... - widocznie chyba musi być - ‚dokładnie w połączeniu z sadza’ - i ‚intake manifold’ (nie mam pojęcia jak jest po PL ) się topi...(pix poniżej)

1f6f3f703ddf9c1dea6bb90f9f292965.jpg

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor
Gdzie tyle BWM sprzedali?
Ile już się spaliło? 

Głównie EU, rynki gdzie Rudolph Diesel jest popularny.

383b6328107f001d4faf9393542c6811.jpg

5cb560b50b428cc5134d5cc7539c0d52.jpg

W samym UK jest recall na 268,000 aut na to, reszta pewnie D, F, PL (jeśli listy dojdą ????) etc.

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Bez problemu. EGR jest zaraz przy wyjściu z komory spalania, takie temperatury to nie nowość.

Edytowane przez grogi

Napisano
11 minut temu, OZI napisał:

Mnie sie nie pytaj emoji33.png - ja tylko mówię co BMW napisało... - widocznie chyba musi być - ‚dokładnie w połączeniu z sadza’ - i ‚intake manifold’ (nie mam pojęcia jak jest po PL ) się topi...(pix poniżej)

Dużo sadzy 8]

U siebie co roku kominiarz czyści komin i nie ma tyle sadzy, a palę całą zimę drewnem w kominku ;]

Napisano
  • Autor
Przecież są chłodzone właśnie tym płynem;]
Ciekawe ile się spaliło i gdzie, pewnie jedna sztuka właśnie w Australii i tak naprawdę nie wiadomo od czego[emoji4]

Teoria spiskowa! [emoji6]

W samym 6/2018 w KOREA - nie nie ta od ujka Kima, spaliło się 11 aut.
28 pomiędzy 1-2018 a 7-2018, wszystkie Diesel.

520d - lud poszedł do sądu (tez Korea) i dostali jak narazie $4,500 na łeb. Ilość spalonych 20 od 12-2017.

A i te z Diesel to osobna wada niż ta z ostatniego Recall gdzie US i właśnie Oz się paliły - benzyna...

Napisano
  • Autor
Bez problemu. EGR jest zaraz przy wyjściu z komory spalania, takie temperatury to nie nowość.

Musza być spore skoro intake manifold sie potrafi stopić....

Mnie ciekawi jak to naprawia, to nie wydaje się zajmować 5 min, EGR wymienia? [emoji848]

Napisano
49 minut temu, OZI napisał:

Musza być spore skoro intake manifold sie potrafi stopić....

Mnie ciekawi jak to naprawia, to nie wydaje się zajmować 5 min, EGR wymienia? emoji848.png

W BMW wymiana niczego nie zajmuje 5 minut, nawet dywaników :P

Swoją drogą oglądałem sobie wczoraj wideo co to jest ten Traffic Assist w Audi... I ten fragment rozbawił mnie do łez: Audi jedzie, BMW stoi.

image.png.84855fead51d0cacd4e8472653e6f839.png

image.png

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
W BMW wymiana niczego nie zajmuje 5 minut, nawet dywaników [emoji14]

Swoją drogą oglądałem sobie wczoraj wideo co to jest ten Traffic Assist w Audi... I ten fragment rozbawił mnie do łez: Audi jedzie, BMW stoi.

Niestety Q BMW spada z roku na rok, od zdzewiejacych siedzieć, do totalnej wtopy inżynierów - 2 z ogniem pod rząd.... a szkoda bo te auta naprawdę fajnie jeżdżą...

BTW Audi już nie jedzie w EU [emoji16] - spadek sprzedaży 56% w dół - auch!, globalnie 22% w dół... WPLT ładnie ich załatwiło.

Audi D - 69% w dół,. [emoji629]
Audi UK 53%,[emoji636]
France, 52 [emoji632]
Italy 52%[emoji634]
60 % w Espaniol [emoji633]

Co ciekawe, mimo ze to dotyczy tylko EU to np u mnie masa aut na dokach - nie może być zarejestrowana bo EU nie wydaje papierów ... dopóki dane modele na EU WPLT nie przejdą ... w CAN/US/J/Korea to samo...

Ciekawe kiedy ten burdel się naprawi....

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Mnie sie nie pytaj emoji33.png - ja tylko mówię co BMW napisało... - widocznie chyba musi być - ‚dokładnie w połączeniu z sadza’ - i ‚intake manifold’ (nie mam pojęcia jak jest po PL ) się topi...(pix poniżej)

kolektor dolotowy :)

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał:

Zwłaszcza podczas regeneracji DPF. 

Napisano
3 godziny temu, bochumil napisał:

Zwłaszcza podczas regeneracji DPF. 

DPF jest raczej dalej i spaliny z niego już nie wracają do silnika a po drugie- pewnie podczas regeneracji zawór EGR jest zamknięty.

Napisano

DPF jest dalej, ale podczas całego procesu dopalania filtra (nie wiem jak on przebiega w BMW) sterownik zmienia dawkowanie paliwa, ustawienie przepustnicy oraz tak jak mówisz całkowicie przymyka EGR (jeśli jest sprawny) co podnosi temperaturę spalin. Wszystko to monitorowane jest przez czujnik EGT w okolicach filtra DPF. Przy sprawnym czyt. zamkniętym EGR przepływu przez niego nie będzie, ale wysoka temperatura w trakcie kilkuminutowego procesu regeneracji może dać mu się we znaki. Tutaj przydałaby się wiedza warsztatowa w postaci znajomości budowy zaworu EGR,  który w przypadku BMW jest prawdopodobnie zintegrowany z chłodniczką spalin.

Napisano

Przyczyną pożaru mógłby być zapłon chłodziwa w chwili wycieku na zewnątrz, z rozszczelnionej chłodniczki EGR przy mocno rozgrzanym silniku lub spłynięcie wycieku na rozgrzany kolektor wydechowy.

Napisano
5 godzin temu, krzynios napisał:

Przyczyną pożaru mógłby być zapłon chłodziwa w chwili wycieku na zewnątrz, z rozszczelnionej chłodniczki EGR przy mocno rozgrzanym silniku lub spłynięcie wycieku na rozgrzany kolektor wydechowy.

A ta sadza nei mogła się zapalić?

Napisano
21 godzin temu, rwIcIk napisał:

pewnie by mogla, szczegolnie jak plyn ucieknie i nie chlodzi EGR.

nastepny w kolejnosci jest kolektor dolotowy.

Napisano

Przy okazji zwykłego serwisu wymienili mi własnie EGR bo "Coś tam, coś tam". 

Przypadek? :hmm:

Napisano
Dnia 30.10.2018 o 13:53, rwIcIk napisał:

Bez dostępu powietrza raczej się nie zapali. W dieslach występuje tzw klapa gasząca między filtrem powietrza, a kolektorem ssącym która odcina dopływ świeżego powietrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.