Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki fiata Firefly 1.0 i 1.3

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, Majkiel napisał:

Czyżby odwrót od miniaturyzacji? Renault też zastępuje 1.2 Tce silnikiem 1.3Tce.

Odwrotem bym tego nie nazwał, raczej prawami fizyki/chemii/technologii :)

Możliwe, że na dzisiejsze możliwości technologiczne downsizing dobija dna, ale nie spodziewałbym się raczej powrotu do wolnossących 2 litrowych silników.

Napisano
4 minuty temu, Wojtas_BB napisał:

Odwrotem bym tego nie nazwał, raczej prawami fizyki/chemii/technologii :)

Możliwe, że na dzisiejsze możliwości technologiczne downsizing dobija dna, ale nie spodziewałbym się raczej powrotu do wolnossących 2 litrowych silników.

Nie no, 2 litry to se ne vrati, ale tak jak mówisz, nie można w nieskończoność zmniejszać pojemności. VW też zmieniło 1.4 -> 1.5

Napisano
37 minut temu, Majkiel napisał:

Nie no, 2 litry to se ne vrati, ale tak jak mówisz, nie można w nieskończoność zmniejszać pojemności. VW też zmieniło 1.4 -> 1.5

To chyba kwestia rynku chińskiego. Gdzieś mi się obiło o uszy, że tam są progi chyba ubezpieczeniowy, czy jakieś opłaty dla silników do 1.0, do 1.5 i pow. 2.0. Dlatego podobno producenci dążą do posiadania 1.0, 1.5 i 2.0 ... co jest w sumie sensowne, bo taka gama 3 pojemności + kombinacje z turbo napędzi praktycznie wszystko. Globalnie będzie mniej typów silników. 

To jest trochę jak u nas z dieslami 2.2  .. które mają delikatnie za dużą pojemność i dochodzi ogromna porcja akcyzy, co robi interes mało opłacalny w porównaniu do 2.0

Ford też ma obecnie 1.0, 1.5 i 2.0 ecoboost

VAG też wycofuje 1.2 i 1.4 - zastępują to 1.0, 1.5

BMW tez robi 1.5(3cyl) i 2.0 jako podstawę 

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Czyżby odwrót od miniaturyzacji? Renault też zastępuje 1.2 Tce silnikiem 1.3Tce.

to jest ten 1,33, który jest montowany w Mercedesie A200  ... ładną moc z niego wykrzesali - 163KM... i pozostawili 4 cylindry. 

BMW i Ford mają 1.5T już z 3 cylidrowe.

Napisano
Dnia 12.12.2018 o 14:02, lessero napisał:

Taka tradycja od czasów stilo = mata pasażera ;]

Fiat usunął matę pasażera w Stilo zdaje się wraz z pierwszym liftem. Oczywiście nie było to auto bez innych wad. Posiadając 8 zaworowego klekota coś o tym wiem. Wibracje, czuły EGR, awaryjny termostat, klimatronik jak i tylne zaciski hamulcowe to popularne tematy w Stilo. Ergonomia średnia. Trzymanie boczne foteli na zakrętach nie istnieje, stąd popularna gleba w tym aucie. Jakby nie było, to już mój drugi Fiat i jestem w miarę zadowolony, zatem kolejnym autem będzie coś ze stajni Alfa/Fiat. Pewnie Giulietta w 120 konnej TB. Darcie łacha z Fiata/Alfy mnie nie rusza. Auto dla ludzi, bez pompowania prestiżu zawartością garażu. Jedyne czego żal to kiepskiej oferty Włochów. Argo tylko w Argentynie, nowa Giulietta z tylnym napędem w połowie przyszłego roku.

I jeszcze świeżutki Blogomotive z 500tką w musztardzie. Może i sponsorowane, ale jakie fajne ;)

Edytowane przez bochumil

• 4 miesiące później...
Napisano
Dnia 13.12.2018 o 09:57, Majkiel napisał:

Nie no, 2 litry to se ne vrati, 

Vrati, vrati 

https://auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/591110,mitsubishi-asx-2020-nowy-suv-silnik-wyposazenie-naped-elektryczny.html

Mnie osobiście interesuje Renegade, Jeździłem oboma wersjami 1,0 i 1,33 ale 1,33 jest na razie tylko z automatem i to bardzo słabym, jeżeli nie wprowadzą manuala to chyba zostanę przy mitsu(teraz Lancer 1,6). 1.0 nie jeździ źle, ale mam opory natury psychologicznej 😉 

Napisano
Dnia 12.12.2018 o 12:18, lessero napisał:

Fiat fajne autka robi, ale watek wygląda słabo...

ale to nic nowego :hehe: za każdym razem kiedy ktoś coś powie na Fiata to kolega tu dżihad rozpętuje ;] Na szczęście ta postawa ulega trwałej zmianie przy wymianie auta na inną markę :ok: 

Napisano

Fiat fajne autka robi, ale watek wygląda słabo...

Fiat robił (czas przeszły) fajne auta, po czym został zabity przez Marchione i UE, a miłośnikom marki zostaje chyba tylko kolejny fl 500x lub... No właśnie co? Qubo?
Z Tipo robią jakąś karykaturę zabierając plastiki ze środka, a dokładając na zewnątrz, podnosząc cenę do absurdalnych 80k PLN i nazywając to wersją "sport” z odrzutowym silnikiem 95KM. Nie wiem czy to jest jakaś wariacja efektu Veblena?
A jak patrzę na te Jeepy w salonie, to mi tęcza do gardła podchodzi. No ale o gustach się nie dyskutuje, a ponoć są rentowne.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 12.12.2018 o 11:04, kravitz napisał:

Musisz poznać kilka najważniejszych rzeczy w dyskusji z posiadaczem Fiata

1. Nic się nie psuje, tylko eksploatacja...i długa lista rzeczy które się składają na eksploatację

2. Fiaty mało palą, a jak komuś pali dużo, to nie potrafi jeździć

3. Raporty awaryjności są podrobione i opłacone. Nawet raz to przecież udowodniono.

4. Jak Ci się psuł Fiat, to na pewno stary model, bo te nowe to już...

5. Miałeś zawsze niewłaściwy model

6. VW się psuje sąsiadowi codziennie. Ciągle narzeka i stoi w ASO

7. Jak dbasz tak masz

Smieszne....te same bzdety mozna napisac o milosnikach VAG zmieniajac niektorw punkty np 5 ze kupiles zla sersje silnikiowa albo przed poprawką nr iles tam jak np w dizllowych 2.0. . Sadzac chocby z tej dyskusji mozna by sie pokusic np o zlosliwe stwierdzenie ze najwiekszymi fanboyami sa wbrew pozorom  czesto fanboye VW, oni po prostu nie moga uwierzyc ze komus dobrze sie fiatem jezdzi a nie VW ...ba to niemozliwe, ze fiat wogole jezdzi dluzej niz 10 lat. Juz dawno powinien zgnic. Szok i niedowierzanie.... a moze jakies chore polskie poczucie wyzszosci? No ja mam przeciez VW a  ten tam jakiegos fiata.  

Ludzie jezdzijcie sobie czym chcecie ale przestancie rzucac sie  bo ktos ma.z dana marka dobre doswiadcze na...

Edytowane przez norbert123

Napisano
Dnia 4.05.2019 o 21:44, bergerac napisał:

ale to nic nowego :hehe: za każdym razem kiedy ktoś coś powie na Fiata to kolega tu dżihad rozpętuje ;] Na szczęście ta postawa ulega trwałej zmianie przy wymianie auta na inną markę :ok: 

Oczywiscie...jak ktos ma inne zdanie to.od razu dżihad fiata.

Napisano
57 minut temu, norbert123 napisał:

Smieszne....te same bzdety mozna napisac o milosnikach VAG zmieniajac niektorw punkty np 5 ze kupiles zla sersje silnikiowa albo przed poprawką nr iles tam jak np w dizllowych 2.0.

ja czasem zaglądam na forum Astry (czasem nawet coś piszę ;]). Tam to dopiero jest specyficzna atmosfera. Na większość problemów dostajesz odpowiedź, że w VAG jest jeszcze gorzej, a Astra to najlepszy samochód (i najtańszy przy okazji), a jak masz problem, to na pewno coś źle robisz.

To już chyba taka cecha narodowa. Każdy będzie uparcie chwalił swoje. Więc ja napiszę, że miałem dwa Fiaty, oba wspominam dobrze, a Opel, z tego co zdążyłem się z nim na razie zapoznać, raczej nie odstaje jakością na plus od Fiata, dokładnie ta sama półka. Podejrzewam, że w VAG jest podobnie. Takie wojowanie i udowadnianie sobie nawzajem kto wybrał najlpiej na świecie, bo ma tanie auto budżetowej marki X i jest lepszy od tego co ma tanie auto budżetowej marki Y, bo jednemu się co rok zapiekają tylne hamulce i wypadają lamele z chłodnicy, a drugi musi dolewać oleju i trzeszczy mu deska, to leczenie własnych kompleksów, nic innego.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał:

Więc ja napiszę, że miałem dwa Fiaty, oba wspominam dobrze, a Opel, z tego co zdążyłem się z nim na razie zapoznać, raczej nie odstaje jakością na plus od Fiata, dokładnie ta sama półka. Podejrzewam, że w VAG jest podobnie.

no chyba jednak i Opel, a tym bardziej VAG odstaje jakościowo od Fiata :hehe: 

ale zasadniczo masz sporo racji w swoim wywodzie :ok: 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, maro_t napisał:

ja czasem zaglądam na forum Astry (czasem nawet coś piszę ;]). Tam to dopiero jest specyficzna atmosfera. Na większość problemów dostajesz odpowiedź, że w VAG jest jeszcze gorzej, a Astra to najlepszy samochód (i najtańszy przy okazji), a jak masz problem, to na pewno coś źle robisz.

To już chyba taka cecha narodowa. Każdy będzie uparcie chwalił swoje. Więc ja napiszę, że miałem dwa Fiaty, oba wspominam dobrze, a Opel, z tego co zdążyłem się z nim na razie zapoznać, raczej nie odstaje jakością na plus od Fiata, dokładnie ta sama półka. Podejrzewam, że w VAG jest podobnie. Takie wojowanie i udowadnianie sobie nawzajem kto wybrał najlpiej na świecie, bo ma tanie auto budżetowej marki X i jest lepszy od tego co ma tanie auto budżetowej marki Y, bo jednemu się co rok zapiekają tylne hamulce i wypadają lamele z chłodnicy, a drugi musi dolewać oleju i trzeszczy mu deska, to leczenie własnych kompleksów, nic innego.

Smutek, wycofali 1.6 200km.

Napisano
40 minut temu, sdss napisał:

Smutek, wycofali 1.6 200km.

Zabojady robia porzadek wstawia swoje 1.2 i cala Francja rzuci sie do zakupow :facepalm: Ford zaraz sie wycofa z EU i bedziemy skazani na zaby.

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

Zabojady robia porzadek wstawia swoje 1.2 i cala Francja rzuci sie do zakupow :facepalm: Ford zaraz sie wycofa z EU i bedziemy skazani na zaby.

nie tyle porządek, co pewnie optymalizują gamę silników, żeby obniżyć koszty. Niestety, ale ten kierunek był do przewidzenia :( 

Napisano
10 godzin temu, wujekcybul napisał:

Szwagier coś mi tam opowiadał (pracownik VW), że wyjście Forda jest już obgadane. Było spotkanie prezesów niemieckiej trójki z Trumpem i ustalono, że dział użytkowych aut ma przetrwać kosztem Niemców - spłata zobowiązań za aferę. Oni mają zastąpić Amaroka Rangerem i chyba też Caddiego Conectem...

Napisano
11 godzin temu, bergerac napisał:

no chyba jednak i Opel, a tym bardziej VAG odstaje jakościowo od Fiata :hehe:

Na razie mam obserwacje takie, że Astra, w porównaniu z Bravo, którym jeździłem 10 lat, jest owszem, nowocześniejsza, szybsza i lepiej wyposażona, natomiast jeśli chodzi o jakość np takich rzeczy jak elementy wnętrza, lakier, spasowanie to jest ta sama półka, jedne rzeczy są trochę lepsze, inne trochę gorsze. O awaryjności na razie się nie wypowiem, bo mam ledwo 17 tys. przebiegu, ale pokuszę się może niedługo o jakieś pierwsze podsumowanie i ocenę tego auta. Ale na serio, na razie nie wydaje mi się to auto pod żadnym wzlędem jakościowo lepsze niż Fiat.

Napisano
9 minut temu, maro_t napisał:

Na razie mam obserwacje takie, że Astra, w porównaniu z Bravo, którym jeździłem 10 lat, jest owszem, nowocześniejsza, szybsza i lepiej wyposażona, natomiast jeśli chodzi o jakość np takich rzeczy jak elementy wnętrza, lakier, spasowanie to jest ta sama półka, jedne rzeczy są trochę lepsze, inne trochę gorsze. O awaryjności na razie się nie wypowiem, bo mam ledwo 17 tys. przebiegu, ale pokuszę się może niedługo o jakieś pierwsze podsumowanie i ocenę tego auta. Ale na serio, na razie nie wydaje mi się to auto pod żadnym wzlędem jakościowo lepsze niż Fiat.

Rozumiem, masz prawo do własnej opinii. Ja tylko raz miałem we flocie trochę Fiatów (fakt, wiele lat temu) i to było najgorsze co mogłem zrobić. Tak naprawdę we flotach to się dobrze spisywały tylko Seicento, inne modele się bardzo szybko zużywały.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

nie tyle porządek, co pewnie optymalizują gamę silników, żeby obniżyć koszty. Niestety, ale ten kierunek był do przewidzenia :( 

Dokladnie, to nie jest silnik PSA, wiec pewnie musieli się dzielic $$$ z GM...

Wyszlo im, ze lepiej(taniej) będzie wycofać niż dokladac to tak zrobili. Swoja droga ciekawe jaki % sprzedaży Astry to była wersja 1.6 200KM

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Wyszlo im, ze lepiej(taniej) będzie wycofać niż dokladac to tak zrobili. Swoja droga ciekawe jaki % sprzedaży Astry to była wersja 1.6 200KM

rozmawiałem o tym na forum Astry. Wyszło na to, że w PL coś około 1% ogółu sprzedaży modelu ;]

Napisano
2 godziny temu, Harp napisał:

Szwagier coś mi tam opowiadał (pracownik VW), że wyjście Forda jest już obgadane. Było spotkanie prezesów niemieckiej trójki z Trumpem i ustalono, że dział użytkowych aut ma przetrwać kosztem Niemców - spłata zobowiązań za aferę. Oni mają zastąpić Amaroka Rangerem i chyba też Caddiego Conectem...

Nie wiem czy VW nie bedzie klepal nowej fiesty dla Forda.

Napisano
Dnia 7.05.2019 o 10:41, Maciej__ napisał:

bardzo mało. Zresztą obiektywnie to Pure 1,2 są całkiem niezłymi silnikami, niestety słabo z mocami no i 3 garowe. Czas pokaże, ja sądzę, że po zmianach już do floty Opla nie wezmę więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.