Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porównywalność cech opony z etykiety

Featured Replies

Napisano

Tak sobie patrzę za okno (tak będzie o zimie, której nie ma w mojej okolicy), w prognozę pogody (tam gdzie zima być powinna, a gdzie się wybieram) i zaczynam się pukać w czoło po co ja jeszcze trzymam 2 komplety kół (całych kół) i płace za to jak za zboże (przechowalnia + wymiana).

I tak sobie pomyślałem, że:

- upłynnię koła zimowe, z niezgorszymi oponami Michelina (dość agresywny bieżnik SUV) - 225/65/17

- upłynnię opony letnie Continentala po jednym sezonie letnim 225/55/19

bez dodatkowych inwestycji (nabyte wraz z autem), a z potencjalnymi oszczędnościami wyposażę się w ALL SEASON'y.

I teraz tak - nie chciałbym spaść z deszczu pod rynnę, zatem:

- czy naklejki efektywności paliwowej/oporów toczenia, skuteczności hamowania i głośności są w ogóle wiarygodne i warto na nie patrzeć?

- ktoś potwierdza informacje umieszczone na etykiecie (jakieś obiektywne testy)?

- zamieniam opony o parametrach (rozmiar ten sam):

LETNIE efektywność paliwowa: E, skuteczność hamowania: C, głośność: 72dB

na

ALL SEASON efektywność paliwowa: C, skuteczność hamowania: B, głośność: 70dB

Napisano

@el_guapo i pytanie jak będziesz jeździł? Eco spokojny staruszek niedzielny. Czy szybki i wściekły pod czerwone pole? 

W swoim stilo. Do szybkiej agresywnej jazdy najlepsze miałem eagle F1. 

Obecnie uhp kormoran. Wystarczają tylko do spokojnej jazdy bez szaleństwo po zakrętach... Wszystkie opony 215/45/17

Napisano
Godzinę temu, K3 napisał:

Na pewno będzie znacznie ciszej...

Akurat z mojego doświadczenia wynika, że naklejka dot. głośności nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał:

Akurat z mojego doświadczenia wynika, że naklejka dot. głośności nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

A ja mam inne doświadczenia w tej materii.... szukałem dwa razy zimowych opon i priorytetem była głośność.

Nokiany 69 dB i Pirelli 68 dB są naprawdę ciche, śmiem twierdzić, że cichsze od letnich.

Obecnie są na pokładzie Pirelli nowe, zobaczymy po roku/dwóch jak guma już zacznie tracić własności (chyba, że nie dożyją).

Napisano
1 godzinę temu, el_guapo napisał:

czy naklejki efektywności paliwowej/oporów toczenia, skuteczności hamowania i głośności są w ogóle wiarygodne i warto na nie patrzeć?

- ktoś potwierdza informacje umieszczone na etykiecie (jakieś obiektywne testy)?

opory toczenia i skuteczność hamowania - producent "deklaruje" te wartości na podstawie testów porównawczych z oponami wybranymi przez siebie, więc dla mnie jest to duża ściema

Napisano
13 minut temu, Ariibyd napisał:

A ja mam inne doświadczenia w tej materii.... szukałem dwa razy zimowych opon i priorytetem była głośność.

Nokiany 69 dB i Pirelli 68 dB są naprawdę ciche, śmiem twierdzić, że cichsze od letnich.

Obecnie są na pokładzie Pirelli nowe, zobaczymy po roku/dwóch jak guma już zacznie tracić własności (chyba, że nie dożyją).

Może ja po prostu pecha miałem.

Napisano

IMVHO do dużego SUVa (sądząc po rozmiarach) wielosezon nie ma sensu, zbyt szybko zniknie latem. Chyba, że bardzo mało jeździsz (<10kkm/rok) i chcesz mieć stale względnie świeże opony (2-3sezony).

2 minuty temu, jqr napisał:

opory toczenia i skuteczność hamowania - producent "deklaruje" te wartości na podstawie testów porównawczych z oponami wybranymi przez siebie, więc dla mnie jest to duża ściema

bzdura kompletna. Są określone parametry w rozporządzeniu EKG-ONZ dla każdego parametru i klasy oznaczenia.

Napisano
2 minuty temu, Ozarek napisał:

bzdura kompletna. Są określone parametry w rozporządzeniu EKG-ONZ dla każdego parametru i klasy oznaczenia.

a dałbyś jakiegoś linka, aby poczytać, bo sam nic nie znalazłem

Edytowane przez jqr

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, HARDTECHNO napisał:

Eco spokojny staruszek niedzielny.

Zdecydowanie tak, od czasu do czasu jakieś gwałtowniejsze przyspieszenie, ale nie jako codzienność, a wyjątek...Vmax to będzie przepisowa na autostradzie, czyli 140 w naszej części Azji i 130 zagramanicą.

46 minut temu, Ozarek napisał:

Chyba, że bardzo mało jeździsz (<10kkm/rok) i chcesz mieć stale względnie świeże opony (2-3sezony).

Tak :ok: - ostatnio opony szybciej mi się starzeją niż zużywają, więc wolę mieć nawet ze średniej półki, a świeże, niż premiumy powyżej 5lat.

Napisano

Kupując nowy komplet opon sprawdzam w pierwszej kolejności testy wg ADAC dla szerokości opony jaką potrzebuję. I "głośność" opony jest tam jednym z parametrów, którą najszybciej po zmianie, subiektywnie dało się zauważyć i było to zgodne z danymi z naklejki.

Napisano
14 godzin temu, HARDTECHNO napisał:

Wystarczają tylko do spokojnej jazdy bez szaleństwo po zakrętach

Ja na szczęście jeżdżę tylko prosto, bez zakrętów i wystarczają mi opony Zeetex. Zona też w sumie tylko prosto jeździ i Fuldy Multicontrol dają radę.

Napisano
Dnia 11.02.2020 o 08:09, el_guapo napisał:

- czy naklejki efektywności paliwowej/oporów toczenia, skuteczności hamowania i głośności są w ogóle wiarygodne i warto na nie patrzeć?

Tak. Taka sama opona, ale w rożnym rozmiarze, może dawać zupełnie inne wrażenia akustyczne, co potwierdzają etykiety. Wynikami głosności opon w testach nie ma się zatem co przejmować, tylko brać jak stoją wg etykiety...

Edytowane przez grogi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.