Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hondy Accord-''urywające'' się koło.

Featured Replies

Napisano

Ponoć to częsta przypadłość tego modelu i to kilku generacji, puszcza sworzeń wahacza przy zwrotnicy https://autokult.pl/37413,urwany-sworzen-zwrotnicy-w-hondzie-accord-jesli-masz-takie-auto-koniecznie-go-sprawdzaj

Słyszałem o takich przypadkach ale raczej w VAG, przy zawieszeniu aluminiowym, sam widziałem w A4.

Miał ktoś Hondę i spotkała go taka niespodzianka, względnie ile nią przejechał bez ingerencję w sworznie i bylo ok.?

Napisano

Tak, typowe dla accordow. Źle rozkminili i odpada koło, dobrze, że przy niskiej prędkości na nierownosciach. 150 200kkm zrobisz na OEM i wymiana na 555. Urywaja się od 20 lat, tylko teraz jakas pismaczyna się zorientowała.

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał:

Ponoć to częsta przypadłość tego modelu i to kilku generacji, puszcza sworzeń wahacza przy zwrotnicy https://autokult.pl/37413,urwany-sworzen-zwrotnicy-w-hondzie-accord-jesli-masz-takie-auto-koniecznie-go-sprawdzaj

Słyszałem o takich przypadkach ale raczej w VAG, przy zawieszeniu aluminiowym, sam widziałem w A4.

Miał ktoś Hondę i spotkała go taka niespodzianka, względnie ile nią przejechał bez ingerencję w sworznie i bylo ok.?

Tak u brata się urwało w Accordzie właśnie takim. Myślałem, że zaniedbał tak auto, a jak widać TTTM 8]

Napisano
47 minut temu, hefi napisał:

Tak, typowe dla accordow. Źle rozkminili i odpada koło, dobrze, że przy niskiej prędkości na nierownosciach. 150 200kkm zrobisz na OEM i wymiana na 555. Urywaja się od 20 lat, tylko teraz jakas pismaczyna się zorientowała.

W Civicach chyba tez cos bylo, bo juz ze 2 razy widzialem z urwanym kolem za rondem ;]

Napisano

W Civicach chyba tez cos bylo, bo juz ze 2 razy widzialem z urwanym kolem za rondem default_zlosnik.gif

Nie twierdzę, że nie widziałeś ale ten problem nie dotyczy civicow. Sa inaczej zrobione

Napisano

Ewentualnie CTR, oczywiście chodzi o swożnie dolne, temat wygląda widowiskowo, a tak naprawdę wydanie 200-250pln załatwia temat na 100kkm

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Accord tak mają, trzeba pilnowac zawieszenia z przodu i wymieniać przy pierwszych objawach problemu. 

Napisano

Tam cały ciężar auta idzie przez dolny sworzeń, podobnie jak już wcześniej część grupy vag czy mercedesów.

A jak ktoś ignoruje skrzeczące zawieszenie to potem jest jak jest...

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał:

W moim otoczeniu widziałem urwane koło w Prelude z 1993r. , które właśnie było skutkiem zaniedbania wymiany elementów zawieszenia.

Edytowane przez Citric

Napisano
  • Autor
Dnia 9.05.2020 o 14:18, hefi napisał:

Te 555 też 150kkm wytrzymają:hmm:

Napisano

Accordy i Civic 95-2001 mają dolny sworzeń do góry nogami, przez co wyrobiony sworzeń jest dociśnięty masą samochodu i naprężeniami tulei wahacza. Diagnosta podczas badania na szarpakach nie widzi luzu, a kierowca może go też nie wyłapać podczas jazdy i taki mocno wyrobiony sworzeń wypada z gniazda przy mocniejszym skręcie kół. Żeby to zdiagnozować, trzeba szarpać za wahacz, a nie za koło.

Napisano
Mój mechanik mial taka przygodę, zostawił koło na zakręcie. Mówił że rok jeździł z objawami luzu na sworzniu zanim się urwało... Tak wiem -zmień mechanika

Wysłane z mojego moto

Napisano

Panowie - ale rozwiązanie problemu jest proste. Jak coś skrzypi to nie dajemy radia głośniej tylko jedziemy do mechanika :)

Napisano

Dokładnie, przypadek skrzypienia miałem w A4 B7, pojechałem wymienione zostało co trzeba i nie było problemu ;)  Nie lubię jak mi coś skrzypi, stuka... ale wielu Januszy tak jeździ, do czasu... 

Napisano
Dnia ‎09‎.‎05‎.‎2020 o 13:46, volf6 napisał:

Problem znany od prawie 30 lat a tu się obudzili ;]  dokładnie jest tak jak @kaczorek79 opisal. Diagnosta tego nie wykryje, nic nie stuka, skrzypienie …. czasem trzeba mieć dobre ucho ale to już może być za pozno. Ja raz wzialem auto po dluzszej przerwie, i tak mi się wydawalo ze jest jakiś dziwny luz na kierownicy i na postoju jak krecilem kiera to tak poskrzypiwalo lekko …. ;] i jak zajechałem do mechanika, to nie chciał mnie wypuscic do domu bo luz podobno był megaogromny.

Chyba, ze kupujesz sworznie w ASO (choc watpie żeby miały jakość na 100 tys km) to normalnie sprawdzasz luz co 20-30 tys. km. bo nie wiesz czy nie trafiles na jakas podrobe. U mnie wytrzymują te około 20-30 tys km w accordzie V gen. I tym sposobem kolo nigdy mi się nie polozylo na drodze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.