Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki hamulcowe...

Featured Replies

Napisano

Co teraz jest godne polecenia? Musze wymienić przód i tył a nie mam zamiaru jechać z tym do warsztatu bo sprawa prosta jak drut.

Krawiec

Napisano

Marka? Myślał bym nad TRW lub Textar, dla Forda Motorcraft. :ok:

Napisano
2 minuty temu, AstraC napisał:

Subaru..

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, AstraC napisał:

TRW... patrze na katalog i nie rozumiem..

Pokazują do mojego auta na oś przednią dwa zestawy klocków drastycznie różniących się wymiarami.

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, krawiec napisał:

Subaru..

Krawiec

Jurid, czyli OEM :ok:

Mój serwis miał w cenie porównywalnej do TRW, Textara i innych a znacznie lepiej się na nich jeździło, serwis zresztą też je polecał i zakładał w większości aut.

Napisano

Jak profi niepyląca ceramika to Jurid White,Textar PRO,Ate Ceramic,Brembo XTRA.

Jak wersja budżet to Samko,ABS,Quaro.

Kolejność nieprzypadkowa.

Napisano
10 minut temu, krawiec napisał:

Pokazują do mojego auta na oś przednią dwa zestawy klocków drastycznie różniących się wymiarami.

kwestie silnikowe, a co za tym idzie większe hamulce. Sprawdź dokładnie co powinieneś mieć i nie ufaj katalogom internetowym do końca - szczególnie w przypadku niszowych aut.

Napisano
3 minuty temu, Ozarek napisał:

kwestie silnikowe, a co za tym idzie większe hamulce. Sprawdź dokładnie co powinieneś mieć i nie ufaj katalogom internetowym do końca - szczególnie w przypadku niszowych aut.

No hamulce akurat duże.. bo to Forester XT, tarcza 316.

Z tyłem jeszcze większa heca bo klocki na zdjęciach się totalnie różnią wyglądem.

Krawiec

Napisano

JF1SJGL85FG201136

Krawiec

Napisano
37 minut temu, krawiec napisał:

TRW... patrze na katalog i nie rozumiem..

Krawiec

Zamontowałem ostatnio na przód do Tipo komplet tarcz i klocków z Textar-a. Hamować hamują, nie piszczą. Pylić pylą, tragedii nie ma. Nie testowałem ich jeszcze mocno bo dopiero 1,5kkm przejechane.

Edytowane przez steyr

Napisano

Jak masz oryginalnie koła 17" to klocki przód OE 26296SG010 i numer z Textara 2422201.

Napisano
2 minuty temu, Prozaq napisał:

Jak masz oryginalnie koła 17" to klocki przód OE 26296SG010 i numer z Textara 2422201.

Koła oryginalne są 18". Na zimę mam 17".

Co z tyłem bo tu jest większy zakręt...

Krawiec

Napisano

tył numer OE 26696SG000 i numer Textara 2485401.:ok:

Napisano
2 minuty temu, Prozaq napisał:

tył numer OE 26696SG000 i numer Textara 2485401.:ok:

I teraz jest wesoło...

Wpisując numer OE dostaję w sklepach różne klocki:

FDB1562.jpg

2485401.jpg

Widać bez wyjęcia się nie obejdzie.

Krawiec

Napisano

Ja nie rozumiem po co się tak doktoryzować z klocków hamulcowych,nie szkoda Ci życia?

Idziesz do sklepu,podajesz dane samochodu i po to jest sprzedawca,aby Ci to odpowiednio dobrał.

Podałem Ci numer OE i numer Textara,a na co się krosuje w sklepach internetowych to co to kogo obchodzi,przecież jest w katalogach pełno błędów a co dopiero w sklepach internetowych.

P.S. Te z drugiego zdjęcia Textara są odpowiednie.

Napisano

No wlasnie nigdzie lazic nie chce / nie moge aktualnie... chcialbym zamowic z dostawa.

Krawiec

Napisano

Pozostaje pytanie o podkładki... Oryginalne klocki mają po dwie podkładki miedzy zaciskiem/tłoczkiem a samym klockiem.

Część producentów ma te podkładki w zestawie z klockami a część nie... Textar nie ma.. przekładać ze starych?

Krawiec

Napisano
6 godzin temu, krawiec napisał:

No hamulce akurat duże.. bo to Forester XT, tarcza 316.

Z tyłem jeszcze większa heca bo klocki na zdjęciach się totalnie różnią wyglądem.

Krawiec

Bo niektóre strony wrzucają "zdjęcie poglądowe", bez informacji nawet...

Napisano
4 godziny temu, krawiec napisał:

Pozostaje pytanie o podkładki... Oryginalne klocki mają po dwie podkładki miedzy zaciskiem/tłoczkiem a samym klockiem.

Część producentów ma te podkładki w zestawie z klockami a część nie... Textar nie ma.. przekładać ze starych?

Krawiec

Jak na plecach nowego kocka nie będzie naklejona/nałożona blacha to przekładać.

Napisano

tak,poszukaj i poczytaj sobie jaką role spełniają owe blaszki

Edytowane przez Waldek40

Napisano
Dnia 26.05.2020 o 17:28, krawiec napisał:

A TRW ma...

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-subaru-forester-8900062996

Napisano

Ja zakładam od jakiegoś czasu Textary. Zimą trochę piszczały na tylnej osi, ale to pewnie zasługa prowadnic zacisków.

Napisano

klocki ATE +tarcze Bosch przy delikatnym hamowaniu też popiskują

klocki TRW+tarcze Bosch przy delikatnym hamowaniu nie popiskują

Napisano

Mam wrażenie, że z hamulcami to się na przestrzeni ostatnich lat dziwne rzeczy dzieją.

AR159 - trzy lata temu komplet TRW na przód - 11 miesięcy i 30kkm do kosza tak klocki jak i tarcze (bicie). Po nich serwis założył Boscha też komplet i po pół roku i 10kkm tarcze złapały bicie i znów komplet do kosza. Serwis zaproponował więc jakieś ATE wzmocnione gold-platinum-miód-malina za 1,5kpln na przód. Nie zgodziłem się i wleciało to, co zawsze u mnie się sprawdzało czyli EBC. Jako, że to cywilne auto, to seria zielona i tarcza turbo-groove. Na ten moment problem rozwiązany i zero bicia.

EBC to niby sprzęt tuningowy (poza czarną serią), ale od 15 lat na różnych samochodach jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a czucie hamulca jak i skuteczność zauważalnie lepsze od zamienników seryjnych gratów od "czołowych" producentów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.