Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralny odkurzacz - macie?

Featured Replies

Napisano

Na etapie budowy zrobiłem instalacje do centralnego odkurzacza, a przy urządzaniu domu zamontowałem wszystkie wtyczki i szufelki. Z tyły głowy zawsze miałem, że jak padnie "zwykły" odkurzacz to kupię centralną jednostkę. Dzisiaj padł ten "zwykły", wywalać 4 kafle i kupić centralny? Nigdy nie miałem styczności z tego typu rozwiązaniem... macie? zadowoleni jesteście? warto?

Edytowane przez sadlos

Napisano

Mam 12 lat bez awarii, tylko rura ssąca padła. Mam Beam 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, jarek_g60 napisał:

Mam 12 lat bez awarii, tylko rura ssąca padła. Mam Beam 

zadowolony? jakby padła jednostka to kupiłbyś drugi raz, czy klasyczny odkurzacz?

Napisano

Mam, polecam. Też mam Beam już chyba z 5 lat i działa bezproblemowo.

Napisano
Na etapie budowy zrobiłem instalacje do centralnego odkurzacza, a przy urządzaniu domu zamontowałem wszystkie wtyczki i szufelki. Z tyły głowy zawsze miałem, że jak padnie "zwykły" odkurzacz to kupię centralną jednostkę. Dzisiaj padł ten "zwykły", wywalać 4 kafle i kupić centralny? Nigdy nie miałem styczności z tego typu rozwiązaniem... macie? zadowoleni jesteście? warto?
Ten robiłem instalacje na etapie budowy, ale nie zdecydowałem się na montaż jednostki. Ta rura, która ma ok. 8 metrów też swoje miejsce zajmuje i przy piętrowym domu jest co nosić.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, spad napisał:

Ten robiłem instalacje na etapie budowy, ale nie zdecydowałem się na montaż jednostki. Ta rura, która ma ok. 8 metrów też swoje miejsce zajmuje i przy piętrowym domu jest co nosić.

W elektroluxie jest promocja że są 2 rury, co by mi odpowiadalo. 

Edytowane przez sadlos

Napisano
4 godziny temu, spad napisał:

Ta rura, która ma ok. 8 metrów też swoje miejsce zajmuje i przy piętrowym domu jest co nosić.

Koronny argument tych, którzy nie mają OC.

Z doświadczenia, to lepiej targać się nawet z 9 metrową rurą niż odkurzaczem, ponadto pojemnik oprozniasz raz na kilka miesięcy, nie zastanawiasz się czy już wymienić jakieś filtry HEPA, nie oprozniasz worka czy też nie musisz pamiętać, że trzeba kupić zapas papierowych. To tak na szybko argumenty za OC.

Edit: o akcesoriach typu automatyczna szufelka czy też innych zgarniaczy okruchów pod blatem kuchennym to przy zwykłym odkurzaczu można tylko pomarzyć, a ułatwiają naprawdę życie.

Edytowane przez misiu

Napisano

Ja mam, chwałę sobie i uważam, że nie ma sensu wydawać 4 kafli. Kupiłem Profi 40.1, ciągnie jak wściekły, a pełny komplet na wypasie z jakimiś multifiltrami kieszeniowymi, 2 rurami i separatorem do popiołu kosztował 2,2.kpln na alle.
Ale jak kto woli [emoji846]

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zaletą centralnego jest też że nie wyrzuca powietrza w pomieszczeniu tylko na zewnątrz.

Napisano

ja kiedys myslalem zeby to zrobic w mieszkaniu 70m2 :)

a teraz sie zastanawiam czy jednak tego nie ogarnac tez w nowym mieszkaniu.

ale teraz jak jest xiomi odkurzacz to chyba centralne nie maja sensu nawet w domu

Napisano
8 godzin temu, sadlos napisał:

Zdecydowanie :oki:

Mega wygodne urządzenie. Ja mam szufelkę w korytarzu i Vrooma w kuchni, oba świetnie się spisują, szczególnie Vroom przy dzieciach.

Jak chcesz mogę Ci dać namiar na gościa co ma prawdziwe cyklony z US (sklep Internetowy), wykonuje też instalacje.

Napisano
5 godzin temu, spad napisał:

Teraz są chowalne w gniazdkach.

Napisano
40 minut temu, sherif napisał:

Teraz są chowalne w gniazdkach.

8m w gniazdku ?????????????/

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał:

Tak.

Poszukaj sobie hide in hose czy jakoś tak.

Edytowane przez sherif

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sherif napisał:

Zdecydowanie :oki:

Mega wygodne urządzenie. Ja mam szufelkę w korytarzu i Vrooma w kuchni, oba świetnie się spisują, szczególnie Vroom przy dzieciach.

Jak chcesz mogę Ci dać namiar na gościa co ma prawdziwe cyklony z US (sklep Internetowy), wykonuje też instalacje.

Dzięki, ale wczoraj już zamówiłem electroluxa 335 u wykonawcy instalacji. W tygodniu ma przyjechać i zamontować. 

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał:

System Retraflex. Mają nawet 15 metrów chowane w rurze.

Napisano

Mi się nie chciało w to bawić, kupiłem 3 odkurzacze, po 1 na piętro ( mam 3 piętra): 1 zwykły i dwa stojące mopo-odkurzacze Blyss bodajże. Spełniają swoją funkcję. Dywanów z długim włosiem nie mam więc jest git.

Napisano
W dniu 26.09.2020 o 22:44, PawelWaw napisał:

ja kiedys myslalem zeby to zrobic w mieszkaniu 70m2 :)

ale teraz jak jest xiomi odkurzacz to chyba centralne nie maja sensu nawet w domu

Wprawdzie nie Xiaomi ale Roombę też mam w komplecie z OC. Jedno z drugimi idealnie się uzupełnia. Roomba, ogarnia na bieżąco co drugi dzień cały parter, a porządne odkurzanie za pomocą OC raz w tygodniu.

Napisano
W dniu 27.09.2020 o 10:56, Adam___ napisał:

System Retraflex. Mają nawet 15 metrów chowane w rurze.

Rozmawiałem z facetem z tej firmy co wrzuciłeś film (latos), byłem nawet u niego w chacie. Jak mi dał wycenę instalacji wszystkich to mnie chciało wyrwać z butów.

Pan powiedział, że oni robią tylko jednorodzinne domy, bo developerzy chcą tanio i szybko.

Na pewno by zrobili porządnie i dokładnie, ale ta cena...

Napisano

No z ich filmów widać , że biedy niema 😁

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zamontowali mi centralny odkurzacz. Po jednym dniu ciężko cokolwiek powiedzieć 

Zalety: przewód starcza na całe piętro i cały czas odruchowo chciałem pociągnąć za sobą odkurzacz. Nie ma potrzeby przełączania między gniazdkami. Odkurzanie schodów to czysta przyjemność. Cicha praca, słychać tylko ciąg powietrza. Nie czuć zapachu kurzu i odkurzacza. Duża moc ssania.

Minusy: trzeba znaleźć miejsce na 9m przewód, rękojeść jest dość ciężka w porównaniu z tradycyjnym odkurzaczem.

Napisano
On 9/26/2020 at 9:54 AM, sadlos said:

A znasz patent z odkurzaczem przemysłowym + przekaźnik?

Napisano
36 minut temu, Pigmej napisał:

Szach i mat - odkurzacz centralny za 200 zł

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Pigmej napisał:

Nie znam, chcesz powiedzieć że jestem frajer, który wydał 4 kocki na odkurzacz, a mógł taniej?;]

Napisano
5 hours ago, sadlos said:

Nie znam, chcesz powiedzieć że jestem frajer, który wydał 4 kocki na odkurzacz, a mógł taniej?;]

Poczytaj forum muratora :)

Napisano
ja kiedys myslalem zeby to zrobic w mieszkaniu 70m2 [emoji4]

Dokładnie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.