Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa kanalizacja ?

Featured Replies

Napisano

Oczywiście pytanie nie dotyczy tego jak w ogóle działa.

Zastanawia mnie jakie spadki są na dużych odległościach i na jakich głębokościach jest prowadzona.

Zwykła domowa jest robiona na 2-stopniowych spadkach (nawet kolano nie jest 90 stopni tylko 88)

Czyli na metrze mamy 2 cm, a na 10 metrach 20 cm.

Ale co z sytuacją, kiedy mamy do położenia kilkaset metrów, a teren jest płaski ?:hmm:

Przecież to idzie w metry.

2 m na 100m, a co jeżeli jest 300-400 metrów ?

Faktycznie rura 160 mm opada te 6-8 metrów ?

Napisano
Zastanawia mnie jakie spadki są na dużych odległościach i na jakich głębokościach jest prowadzona.

Zwykła domowa jest robiona na 2-stopniowych spadkach (nawet kolano nie jest 90 stopni tylko 88)

Ale co z sytuacją, kiedy mamy do położenia kilkaset metrów, a teren jest płaski ?:hmm:
Stosuje się przepompownie

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, BOGUS napisał:

Stosuje się przepompownie

Nie mów mi o rzeczach oczywistych - o tym, że są przepompownie to wiem.

Ale są czasami wielkie tereny, gdzie widać przepompownie i one są w dużych odległościach.

Czy spadki na dużych sieciach są mniejsze ? :hmm:

Napisano

Nie mów mi o rzeczach oczywistych - o tym, że są przepompownie to wiem.
Ale są czasami wielkie tereny, gdzie widać przepompownie i one są w dużych odległościach.

Czy spadki na dużych sieciach są mniejsze ? :hmm:
To w jakim celu według Ciebie stosuje się przepompownie jeśli nie po to, aby przepchnąć to i owo na duże odległości, albo różnice poziomów?

tapatalked

Napisano
  • Autor
6 minut temu, luccass napisał:

To w jakim celu według Ciebie stosuje się przepompownie jeśli nie po to, aby przepchnąć to i owo na duże odległości, albo różnice poziomów?

tapatalked

Chodzi mi o to jak możliwe są duże odległości bez przepompowni - np. 500-700 m

Przy 2% spadku oznaczałoby to 10-14m różnicy poziomów, a to są 3-4 piętra - nigdy nie widziałem takich wykopów pod kanalizę.

Napisano
3 minutes ago, Tomo said:

Chodzi mi o to jak możliwe są duże odległości bez przepompowni - np. 500-700 m

Przy 2% spadku oznaczałoby to 10-14m różnicy poziomów, a to są 3-4 piętra - nigdy nie widziałem takich wykopów pod kanalizę.

No ale jak plynie "pod cisnieniem" z przepompowni to spadek chyba moze byc sporo mniejszy?

Napisano

@Tomo koło mojego domu wkopywali kanalizę. Mieszkam na górce więc wykop był bardzo głęboki. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

No ale jak plynie "pod cisnieniem" z przepompowni to spadek chyba moze byc sporo mniejszy?

No właśnie z ciekawości zacząłem czytać i okazuje się, że wyższa prędkość wcale nie jest wskazana, bo woda spływa szybciej od "gęstego".

Napisano
4 godziny temu, Tomo napisał:

Coś Ci się pomerdało. 2 stopnie nachylenia nie dadzą 2cm na metrze. Nie uczą teraz takich rzeczy w podstawówce?

Napisano
26 minutes ago, kjk said:

Coś Ci się pomerdało. 2 stopnie nachylenia nie dadzą 2cm na metrze. Nie uczą teraz takich rzeczy w podstawówce?

Pewnie mu chodzilo o 2% ;]

Napisano
  • Autor
30 minut temu, kjk napisał:

Słuszna uwaga :ok:

Jak najbardziej chodziło mi o 2 ale procenty.

Tyle daje się w domowej kanalizie.

Napisano

Tak, są takie głębokie studnie. W skrajnych (bardzo rzadkich) wypadkach sięgają 20m.

6-8m zdarzają się częściej, zwłaszcza w miastach o dużych różnicach wzniesień.

Napisano

U mnie w zeszłym roku robili kanalizę na wiosce. Gmina dała każdemu projekt przyłącza i na planie widać, że spadki są podawane w promilach i przeliczając na procenty do odbiorców idzie 1,5% a główna magistrala jest na 0.5%.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, rusala napisał:

U mnie w zeszłym roku robili kanalizę na wiosce. Gmina dała każdemu projekt przyłącza i na planie widać, że spadki są podawane w promilach i przeliczając na procenty do odbiorców idzie 1,5% a główna magistrala jest na 0.5%.

0,5% czyli 0,5 cm na 1 m daje 2,5 m na 500m, a to już daje duże pole manewru :ok:

Napisano
12 godzin temu, Tomo napisał:

Tak jest - musi być spadek. Dlatego wykopy kanalizacyjne są bardzo głębokie. A co jakiś czas są przepompownie automatyczne.

W terenie pofalowanym buduje się kanalizację ciśnieniową a nawet podciśnieniową, która działa jak odkurzacz centralny.

Napisano

Zdarzyło mi się kopać jednej babce 500m wykopu pod kanalize w trudnym terenie- w sensie, że dom był niżej niż droga. Do studni w drodze musieliśmy sie dokopać do samego dna, a w domu rura musiała być wypuszczona ponad terenem, a i to na całym odcinku uzyskaliśmy tylko 20cm różnicy. Ale do dzisiaj to działa bezproblemowo

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, blue_ napisał:

Zdarzyło mi się kopać jednej babce 500m wykopu pod kanalize w trudnym terenie- w sensie, że dom był niżej niż droga. Do studni w drodze musieliśmy sie dokopać do samego dna, a w domu rura musiała być wypuszczona ponad terenem, a i to na całym odcinku uzyskaliśmy tylko 20cm różnicy. Ale do dzisiaj to działa bezproblemowo

I jakiego rzędu spadek robiliście na tych 500m ?

Jaka to była średnica ?

Jakiej głębokości była studnia w drodze ?

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał:

0.2m/500m*100%=0.04%, nieźle 😉

U mnie w domu ktoś "remontując" kilkanaście lat temu w jednym miejscu w ogóle pod górkę zrobił. Ale to nic w porównaniu z patologią jaką odwalili centralnie w przejściu przez fundament. Zamiast wsadzić normalnie rurkę w kołnierz z uszczelką z drugiej strony to wzięli i nacięli jedną rurę i wsadzili w drugą. I tak się lało latami aż mur pękł trochę. Dopiero jak wywalałem całą wylewkę i odkopywałem instalację to mnie zastanowiło czemu ciągle woda w tym rogu stoi, ja wylewam a tu ciągle nowa. Tak wilgotna gleba była że aż sobie żaba tam miejscówkę znalazła.

Napisano
4 godziny temu, rusala napisał:

0.2m/500m*100%=0.04%, nieźle 😉

U mnie w domu ktoś "remontując" kilkanaście lat temu w jednym miejscu w ogóle pod górkę zrobił. Ale to nic w porównaniu z patologią jaką odwalili centralnie w przejściu przez fundament. Zamiast wsadzić normalnie rurkę w kołnierz z uszczelką z drugiej strony to wzięli i nacięli jedną rurę i wsadzili w drugą. I tak się lało latami aż mur pękł trochę. Dopiero jak wywalałem całą wylewkę i odkopywałem instalację to mnie zastanowiło czemu ciągle woda w tym rogu stoi, ja wylewam a tu ciągle nowa. Tak wilgotna gleba była że aż sobie żaba tam miejscówkę znalazła.

Pff, ja kupiłem chałupę, w której ktoś zrobił w pralni odpływ kanalizy ale zapomniał jej podłączyć do głównej rury ;) zorientowałem się jak wybiło mi posadzką :P 

Napisano
7 godzin temu, Tomo napisał:

Jaka to była średnica ?

Jakiej głębokości była studnia w drodze ?

no tak jak piszę- 20 cm, na pięciuset metrach

średnica 160, studnia miała ok 4m głębokości, może ciut więcej

Napisano
W dniu 1.12.2020 o 13:34, Tomo napisał:

Odpal sobie geoportal na w miarę świeżo uzbrojonych terenach, włącz warstwę z uzbrojeniem terenu i popatrz jakie rzędne są podane.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sąsiad ma trochę dalej dom, to musiał w piwnicy jakieś urządzenie montować żeby to ciśnieniowo tłoczyć, a do podłączenia to nawet 200m nie bło, więc na 500m to na bank jakaś pompa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.