Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC na miesiąc ?

Featured Replies

Napisano

Można kupić ubezpieczenie OC na krótki okres czasu ?

Muszę sprzedać samochód teścia a OC jest jeszcze tylko na 2 tyg i nie wiem czy muszę się mocno spieszyć.

Napisano
1 minutę temu, MarcG napisał:

Muszę sprzedać samochód teścia a OC jest jeszcze tylko na 2 tyg i nie wiem czy muszę się mocno spieszyć.

Nie można. Można wykorzystać zwrot nadpłaty jeśli kupujący się zrzeknie, a pewnie tego nie zrobi. 

Napisano
3 minutes ago, MarcG said:

Nie mozna, kup OC z platnoscia na 4 raty :ok:

Napisano
2 minuty temu, MarcG napisał:

Kup OC z płatnościami miesięcznym (mBank?) albo kwartalnymi. :idea:

Po sprzedazy auta zglaszasz do TU i z glowy .

Napisano

Ale co to zmieni? Jak kupujący będzie chciał jechać na OC i nie wypowie to będziesz i tak płacił za OC auta którego już nie masz. Stare to auto jakieś?. U mnie ostatnio "zadziałało" to ze dla mnie kalkulowali składkę na postój w garażu indywidualnym a nowy kupujący nie miał możliwości tak parkować auta więc chcieli mi zrobić rekalkulacje- kazałem im się puknąć w glowe i uświadomiłem kupującego czym ryzykuje.

Napisano
4 godziny temu, MarcG napisał:

OC 30-dniowe jest dostępne tylko dla dealerów i komisów - w branży nazywa się komisowe. Kiedyś się dawało ściemnić, teraz już nie, bo musi być zaraportowane do TU w ciągu 3 dni od zawarcia.

Kup zwyczajne na raty. I tak jest ustawowy obowiązek rozliczenia się z Tobą za niewykorzystany okres.

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał:

Jak kupujący będzie chciał jechać na OC i nie wypowie to będziesz i tak płacił za OC auta którego już nie masz.

Tzn jak? Kupuje OC i rozbijam na 12 rat. Po 2 miesiącach sprzedaje samochód. Zgłaszam do ubezp.

Wg ciebie mam dalej płacić pozostałe 10 rat? 

Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał:

Ale co to zmieni? Jak kupujący będzie chciał jechać na OC i nie wypowie to będziesz i tak płacił za OC auta którego już nie masz. Stare to auto jakieś?. U mnie ostatnio "zadziałało" to ze dla mnie kalkulowali składkę na postój w garażu indywidualnym a nowy kupujący nie miał możliwości tak parkować auta więc chcieli mi zrobić rekalkulacje- kazałem im się puknąć w glowe i uświadomiłem kupującego czym ryzykuje.

Dalej płaci kupujący. Ja zgłaszam, że sprzedałem auto. Nie raz tak robiłem i nigdy nie musiałem płacić później. Tak samo raz ja kupiłem z ubezpieczeniem na raty i ja musiałem płacić, a nie sprzedający 

Napisano
Ale co ma parkowanie w garażu do wysokosci OC?
I nie będziesz płacił kolejnych składek jeśli zgłosisz sprzedaż auta w TU default_ok.gif
Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

Tzn jak? Kupuje OC i rozbijam na 12 rat. Po 2 miesiącach sprzedaje samochód. Zgłaszam do ubezp.

Przechodzi to na kupującego.

Czasem są niespodzianki jak kupujący nie zostanie doinformowany o tym, że OC było na rok, ale nie do końca zapłacone ;)

Napisano
4 godziny temu, exor napisał:

Nie - nie słuchaj "mądrości" :ok:

Sprzedawałem auto z OC rozbitym na 12 mcy, po chyba 4 mcach płatności - zgłosiłem do TU, koniec sprawy :ok:

Sprzedawałem auto z OC rozbitym na kwartały - zgłosiłem po 3gim kwartale do TU, 4 kwartał płacił nabywca auta :ok:

Napisano

'mądrości'.

Sam tak miałem, ze OC w mbank było płatne co miesiąc. Po sprzedaży i zgłoszeniu do TU nawet parę zł zwrócili (chyba niewykorzystana składka). I potem już nie pobierali z konta.

Napisano

Gdzie jest Aququ...?
Niech mnie wyprostuje albo kolegów.
Zadam w takim razie pytanie inaczej.
( Przypominam rozmawiamy tylko o obowiązkowym OC)
1. Kto zawiera ubezpieczenie osoba czy samochód?
2. Dlaczego przy płatności z góry za rok jeśli nowy nabywca go nie wypowie to ubezpieczyciel nie zwróci Wam składki niewykorzystanej?
.....A przy płatnościach rozłożonych na raty to nie z Was ma ściągać brakującą kwotę?

Dziali się tak Tylko dlatego że nowy nabywca z jakiegoś powodu wypowiedział/TU zrobiło mu rekalkulacje- bo chciał więcej niż tylko samo OC to z Was to schodziło i coś Wam wracało na konto.....

Chyba że coś się zmieniło w przepisach w ciągu ostatnich 2-3 lat i o czymś nie wiem to mnie wyprostujcuie. Na swojej skórze przerobiłem zarówno "zafundowanie" komuś przez blisko rok OC bo nie wypowiedział jak i zejście że mnie OC ( i zwrot kasy) bo wypowiedzial

Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał:

Chyba że coś się zmieniło w przepisach w ciągu ostatnich 2-3 lat i o czymś nie wiem to mnie wyprostujcuie. Na swojej skórze przerobiłem zarówno "zafundowanie" komuś przez blisko rok OC bo nie wypowiedział jak i zejście że mnie OC ( i zwrot kasy) bo wypowiedzial

Tu się zgadza co piszesz, ale wątek jest o czymś innym - o płatności ratalnej, czyli całe OC nie jest jeszcze opłacone. Załóżmy, że mam drugą ratę do zapłaty w maju. Teraz sprzedam auto, a kupujący nie wypowie OC, ja natomiast zgłoszę sprzedaż do TU. To drugą ratę będzie płacił w maju nowy właściciel auta, a nie ja.

Napisano
7 hours ago, Fili_P said:

2. Dlaczego przy płatności z góry za rok jeśli nowy nabywca go nie wypowie to ubezpieczyciel nie zwróci Wam składki niewykorzystanej?
.....A przy płatnościach rozłożonych na raty to nie z Was ma ściągać brakującą kwotę?

Bo tak to sobie ustawodawca wymyslil albo nie do konca przemyslal ;)

Jesli ktos planuje sprzedaz auta i posiada samo OC, to wlasnie warto rozwazac ubezpieczenie na raty.

W przypadku pakietow OC+AC to cale "oszczednosci" na OC moze zjesc wzrost skladki przy platnosciach ratalnych.

Napisano
W dniu 7.04.2021 o 19:34, MarcG napisał:

Poszukaj z platnoscia miesieczna albo kwartalna. Kiedys przez yanosika tak kupowalem, teraz w grudniu tez przedluzalem i mialem miesieczne chyba bo bylem w takiej samej sytuacji.

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał:

Na swojej skórze przerobiłem zarówno "zafundowanie" komuś przez blisko rok OC bo nie wypowiedział

A zapłacone było już przez ciebie z góry za cały rok?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.