Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uzywanu tuning

Featured Replies

Napisano

Ostatnio coraz czesciej spotykam sie z dziwna sytuacja.

Obserwuje ze bardzo wielu ludzi (zwlaszcza mlodych - w tym niestety kilku moich znajomych) "tjuninguje" sobie auto zapominajac o jego stanie technicznym.

Najbardziej obrazowy przyklad: zakup pieknych (uzywanych) alusow 16" i poszukiwanie tanich uzywanych opon u wulkanizatorow. Felga szpanerska musi byc, ale zeby kupic do tego dobra opone to juz zal pieniedzy bo..............

mozna za to przyciemnic szyby. Kosztuje to dosyc duzo, wiec na wymiane amortyzatorow juz nie starczy i auto buja sie jak lajba na morzu. Swoja droga zamiast wymieniac amortyzatory lepiej pomalowac plastikowe zderzaki, bo przeciez auto bedzie wtedy o wiele lepiej wyglodalo. A z tak pomalowanymi zdesiami to juz nikt nie zauwazy ze wolne obroty w tej super bryce oscyluja w granicach 1500-2000obr/min. Trzeba by wymienic silnik krokowy ale co komu przeszkadzaja "troszke" wyzsze obroty. Znacznie lepszy efekt daje zakup aluramek na zegary, bo jak ktos wsiadzie do auta to od razu widzi ze to wersja "full wypas"

Podalem tu kilka sytuacji ktore faktycznie maja lub mialy miejsce. Takie rzeczy rozbia osoby ktore sa swiadome tego co robia (chcialem im to wszystko wybic z glowy, ale nie sluchali) ale stawiaja przede wszyskim na walory estetyczne auta.

Mam nadzieje ze nie bede nigdy w sytuacji kiedy nagle podczas deszczu na nierownej drodze bede musial nagle sie zatrzymac moim seryjnym autem na stalowych 14-calowych (lecz nowych oponach), wyposazonym w seryjne lecz nowe amortyzatory. Mam takze nadzieje ze zamna nie bedzie akurat jechala super wypasiona i piekna fura na zuzytych amorach i lysych oponach i nie wjedzie mi w dupe. Swoja droga kierowca takiej bryki odczulby zapewne wieksza strate bo przeciez jego auto takie piekne, wypasione i wogole.....

Naszla mnie taka oto refleksja.......

Dziekuje za uwage......

Czytal Lucjan Szolajski biglaugh.gif

Napisano

No i koniecznie wydłubać katalizator i zamontować rursko o jak największym fiiiii emitujące hałas jak samolot odrzutowy i pojeździć tym po osiedlowych uliczkach (najlepiej w środku nocy).

Napisano

> No i koniecznie wydłubać katalizator i zamontować rursko o jak

> największym fiiiii emitujące hałas jak samolot odrzutowy i

> pojeździć tym po osiedlowych uliczkach (najlepiej w środku

> nocy).

oczywiście na półsprzęgle żeby coś jeszcze zetrzeć z tych łysych oponek sciana.gif

Napisano

> oczywiście na półsprzęgle żeby coś jeszcze zetrzeć z tych łysych

> oponek

I z muzą na full zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I z muzą na full

zapomnialem dopisac ze musi byc jeszcze tuba w bagazniku, niebieskie diody w spryskiwaczach i i napis na tylnej szybie typu "Calibra Team" hehe.gif

Do tego lyse gumy, wyrabane zawieszenie, popekane alusy i czarne lampy z tylu.

Akurat jak ktos sobie robi wioche to jego sprawa, ale uwazam ze takie auta powinny byc bardziej szczegolowo poddawane kontroli u diagnostow w czasie przegladu

Napisano

U mnie na osiedlu jest sporo takich egzemlparzy gdzie radio jest droższe od reszty. No ale jest z czego wystawić łokieć.

Napisano

> No i koniecznie wydłubać katalizator i zamontować rursko o jak

> największym fiiiii emitujące hałas jak samolot odrzutowy i

> pojeździć tym po osiedlowych uliczkach (najlepiej w środku

> nocy).

Eee tam bez stoga na rurce błyscomcej to Panie nie ma efekta na zero jedynkową pracę pedała gazu....No i do tego nie słychać tych "urytych" koniuuufff.... zlosnik2.gif

Napisano

> zapomnialem dopisac ze musi byc jeszcze tuba w bagazniku, niebieskie

> diody w spryskiwaczach i i napis na tylnej szybie typu "Calibra

> Team"

Eee tam, najleprzy jest "Nike" i "Adidas" jump.gif

Napisano

Niestety ja też to coraz częsiej dostrzegam, zauważyłem również że w takim zachowaniu prym wiodą tzw. "golfiarze".

Pzdr

Napisano
  • Autor

> Niestety ja też to coraz częsiej dostrzegam, zauważyłem również że w

> takim zachowaniu prym wiodą tzw. "golfiarze".

> Pzdr

a ja wlasnie jezdze Golfem, w dodatku trojka. Malo tego - jest w kolorze czarnym biglaugh.gif

jak widac nie wszyscy "golfiarze" sa idiotami smile.gif

Napisano

> a ja wlasnie jezdze Golfem, w dodatku trojka. Malo tego - jest w

> kolorze czarnym

> jak widac nie wszyscy "golfiarze" sa idiotami

Jasne że nie, ale jednak większośc ma to "coś".

Respect dla myślących "golfiarzy" i nietylko golfiarzy

Pzdr

Napisano

Takich ludzi jest pelno, niestety no.gif

I co z tego, ze auto jakos tam wyglada, jak prawie w ogole nie jezdzi, bo to i tamto sie zuzylo czy popsulo no.gif

Dla mnie to jest dziecinada no.gif

Napisano

> I co z tego, ze auto jakos tam wyglada, jak prawie w ogole nie

> jezdzi, bo to i tamto sie zuzylo czy popsulo

Bo tacy ludzie nie wymieniają części ,których nie widać.

Napisano

> Bo tacy ludzie nie wymieniają części ,których nie widać.

Bardzo trafne sformułowanie ok.gif

Napisano

> Team"

> Do tego lyse gumy, wyrabane zawieszenie, popekane alusy i czarne

> lampy z tylu.

> Akurat jak ktos sobie robi wioche to jego sprawa, ale uwazam ze takie

> auta powinny byc bardziej szczegolowo poddawane kontroli u

> diagnostow w czasie przegladu

Zapomniales o swiecącej antence grinser006.gif

Hmmm beznadziejne jest takie zachowanie typowych szpaneroff

frown.gif Typowe buractwo czerwona.gif

Napisano

> Mam nadzieje ze nie bede nigdy w sytuacji kiedy nagle podczas deszczu

> na nierownej drodze bede musial nagle sie zatrzymac moim

> seryjnym autem na stalowych 14-calowych (lecz nowych oponach),

> wyposazonym w seryjne lecz nowe amortyzatory. Mam takze nadzieje

> ze zamna nie bedzie akurat jechala super wypasiona i piekna fura

> na zuzytych amorach i lysych oponach i nie wjedzie mi w dupe.

Trzeba tak jezdzic, zeby nie bylo potrzeby gwaltownego hamowania - wszyscy bedziemy bezpieczniejsi i nie trzeba sie bedzie "bac" innych samochodow.

Napisano

> Team"

> Do tego lyse gumy, wyrabane zawieszenie, popekane alusy i czarne

> lampy z tylu.

mówisz o tej calibrze co to jeździ po zgierzu i ozorkowie i ma niebieski neony pod auta, przecież to jak wiocha wygląda i jeszcze ten spojler jak skrzydło w awionetce hehe.gif

Napisano

> mówisz o tej calibrze co to jeździ po zgierzu i ozorkowie i ma

> niebieski neony pod auta, przecież to jak wiocha wygląda i

> jeszcze ten spojler jak skrzydło w awionetce

Rowniez mialem niebieskie neony pod autem ale uzywalem ich tylko na postoju nocą jak spotkalismy sie na parkingu jakas wieksza grupa. A to chyba takie buractwo nie jest ?

Napisano

> Rowniez mialem niebieskie neony pod autem ale uzywalem ich tylko na

> postoju nocą jak spotkalismy sie na parkingu jakas wieksza

> grupa. A to chyba takie buractwo nie jest ?

buractwem to jest się z tym gównem pod autem wozić po całym mieście, z muzą na full, z przygazówkami co kilka sekund i to jeszce gdy słońce nie zaszło screwy.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba tak jezdzic, zeby nie bylo potrzeby gwaltownego hamowania -

> wszyscy bedziemy bezpieczniejsi i nie trzeba sie bedzie "bac"

> innych samochodow.

zartujesz, prawda?

Napisano

U mnie cale miasto w 15 minut objezdzisz grinser006.gif

Muzyka...owszem , lubie posluchac sobie "glosniej" ale nie na zasadzie jezdzacej dyskoteki ( ach te harczace buszmeny w opoczynskich autach sick.gif , te gwizdki wyjace na 200m smile.gif Zeby to chociaz ladnie gralo to by jeszcze uszlo , ale przejezdza kolo Ciebie taki leb , muza na fula a muzy ni w zab zrozumiec nie mozna....to jest totalne buractwo.

Na szczescie po nocach czegos takiego nie ma bo miski policial.gif dosc szybko interesuja sie takimi i sprawdzaja im min.: swiatla postojowe hamulec reczny , itp.( no jak ze by nie inaczej jak niebieskie grinser006.gif ) i po DR rotfl.gif

Napisano

sa takowi kolesie, co gorsza naczepia jakiegos badziewia ktore kompletnie nie wpylwa na osiagi samochodu a zapieprza tym jakby mial 2 razy wiecej mocy i 2 razy mocniejsze hamulce. pad.gif Co nijak nie przyczynia sie do jego / innych bezpieczenstwa. Przykladowo, mamy pod Siedlcami typa /czesto go widac w Siedlcach/ samochod charakterystyczny, zwykla bmw 316 z naklejkami M3, z przodu na szybie "NO FEAR" imitacje wlotow powietrza na blotnikach, fele+opony nie mieszczace sie w nadwoziu, koncowka tlumika przypomina artystycznie splaszczone wiadro. Ale koles wzial sobie do serca napis na szybie, i jedzie lepiej niz mistrz kierownicy. Kazdy start spod swiatel traktuje jak wyzwanie. Szkoda mi typa bo robi z siebie palanta, po drugie stwarza duze niebezpieczenstwo na drodze.

Napisano

hmm.gif a moim zdaniem wszystko jest dla ludzi. Osobiście uważam, że jakiekolwiek zmiany powinny zaczynaś się pod maska, przy zawieszeniu, kołach i hamulcach a tuningowanie czegoś co i tak nie pojedzie szybciej niż w wersji fabrycznej nie ma sensu, ale rozumiem że nie wszyscy mają takie podjeście wink.gif niektórzy wolą przylepić kilka plastików i śwatełek żeby bardziej rzucać się w oczy. Ich wybór i nie widzę w tym nic złego. Jezeli im nie przeszkadza, że ktoś taki jak np. 'ja' turla się po ziemi widząć ich brykę, to dlaczego miałbym ich potępiać tylko dlatego że dostarczają mi sporej dawki humoru

oby więcej takich w naszej smutnej szarej rzeczywistości waytogo.gif

Napisano

> Bo tacy ludzie nie wymieniają części ,których nie widać.

chcesz o tym bliżej porozmawiać ? biglaugh.gif wsadzę Ci głowę pod maskę i będę po kolei pokazywał co wymieniłem biglaugh.gif potem pod podwozie biglaugh.gif jeszcze sprawdzimy stan opon i takie tam inne biglaugh.gif

To, że mam trochę tych spoilerów, koła o 2 rozmiary większe od seryjnych i jakieś tam głośniejsze audio i zmodyfikowany wydech i parę innych, to nie znaczy, że auto jest zaniedbane od strony mechanicznej, wręcz przeciwnie.

Napisano

> jego stanie technicznym.

> Najbardziej obrazowy przyklad: zakup pieknych (uzywanych) alusow 16"

> i poszukiwanie tanich uzywanych opon u wulkanizatorow.

I tak osiągami będzie lepsza niż nowa węższa opona hehe.gif

> Felga

> szpanerska musi byc, ale zeby kupic do tego dobra opone to juz

> zal pieniedzy bo..............

Bo opona taką jak by chciał kupić kosztuej w granicaqch 500zł/szt za nową sciana.gif a nie 500zl/kpl które Ty kupisz hehe.gif

> mozna za to przyciemnic szyby.

Poprawia konfort i "bezpieczeństwo" auto się w środku tak nie nagrzewa co wpływa dobrze na samopoczucie kierowcy palacz.gif

> Kosztuje to dosyc duzo, wiec na

> wymiane amortyzatorow juz nie starczy i auto buja sie jak lajba

> na morzu.

Wątpie aby taki gość nie posadził go niżej na "sportowych" spręzynach 893goodvibes.gif

> Swoja droga zamiast wymieniac amortyzatory lepiej

> pomalowac plastikowe zderzaki, bo przeciez auto bedzie wtedy o

> wiele lepiej wyglodalo.

hmm.gifhmm.gifhmm.gif

> A z tak pomalowanymi zdesiami to juz

> nikt nie zauwazy ze wolne obroty w tej super bryce oscyluja w

> granicach 1500-2000obr/min. Trzeba by wymienic silnik krokowy

> ale co komu przeszkadzaja "troszke" wyzsze obroty.

A co to ma do bezpieczeństwa , może sobie mieć i nawet 4000tyś obr , widze że mało wiesz o tuningowaniu aut , gdzie obroty tak falują mimi nowego krokowca nono.gif

>Znacznie

> lepszy efekt daje zakup aluramek na zegary, bo jak ktos wsiadzie

> do auta to od razu widzi ze to wersja "full wypas"

E bez wioski no.gif

> Podalem tu kilka sytuacji ktore faktycznie maja lub mialy miejsce.

> Takie rzeczy rozbia osoby ktore sa swiadome tego co robia

> (chcialem im to wszystko wybic z glowy, ale nie sluchali) ale

> stawiaja przede wszyskim na walory estetyczne auta.

> Mam nadzieje ze nie bede nigdy w sytuacji kiedy nagle podczas deszczu

> na nierownej drodze bede musial nagle sie zatrzymac moim

> seryjnym autem na stalowych 14-calowych (lecz nowych oponach),

> wyposazonym w seryjne lecz nowe amortyzatory. Mam takze nadzieje

> ze zamna nie bedzie akurat jechala super wypasiona i piekna fura

> na zuzytych amorach i lysych oponach i nie wjedzie mi w dupe.

> Swoja droga kierowca takiej bryki odczulby zapewne wieksza

> strate bo przeciez jego auto takie piekne, wypasione i

> wogole.....

> Naszla mnie taka oto refleksja.......

> Dziekuje za uwage......

> Czytal Lucjan Szolajski

Krytykował Hans15336 biglaugh.gif

Napisano

> Podstaw mi go wylecze go sejem

duzo osob go leczy, koles wpiera ze to prawdziwe M3 tylko roznie sie tlumaczy

"z gazu na benzyne sie nie przelaczyl"

"nie jechal na wszystkich garach"

"po chpie jest i sprzeglo sie slizga"

koles wszystkim poprawia humor hehe.gif

Napisano
  • Autor

> I tak osiągami będzie lepsza niż nowa węższa opona

a jesli taka opona ma 10 lat to nie wiem czy bedzie miala lepsze osiagi niz nowa ale wezsza

> Bo opona taką jak by chciał kupić kosztuej w granicaqch 500zł/szt za

> nową a nie 500zl/kpl które Ty kupisz

zgadza sie. tylko po co kupowac tak duze felgi jesli nie stac kogos na opony

> Poprawia konfort i "bezpieczeństwo" auto się w środku tak nie

> nagrzewa co wpływa dobrze na samopoczucie kierowcy

zgadza sie

> Wątpie aby taki gość nie posadził go niżej na "sportowych" spręzynach

ja pisze nie "o takich gosciach" tylko o rzeczywistych przypadkach i ludziach z ktorymi mialem do czynienia. ten czlowiek nie posadzil auta na sportowym zawiasie tylko jezdzi na seryjnym i do tego mocno juz zuzytym

> A co to ma do bezpieczeństwa , może sobie mieć i nawet 4000tyś obr

tu nie chodzi o bezpieczenstwo tylko sprawnosc techiczna samochodu

> widze że mało wiesz o tuningowaniu aut , gdzie obroty tak falują

> mimi nowego krokowca

malo wiesz o tym co ja wiem biglaugh.gif. auto zostalo podpiete pod kompa i diagnoza byla jednoznaczna - krokowy. tylko kasy szkoda na wymiane lub nawet na czyszczenie, bo skoro mozna z tym jezdzic...

> E bez wioski

hmm.gif

> Krytykował Hans15336

widze ze nie wiesz co mialem na mysli piszac tego posta. tak wiec w skrocie - zanim zaczniesz tuningowac auto, zadbaj najpier o to zeby bylo ono sprawne technicznie

Napisano

Ja wiem o co Ci chodzi , podałem tylko niektóre + tuningu biglaugh.gif

20.GIF

Napisano

> Eee tam, najleprzy jest "Nike" i "Adidas"

ONYX CLUB rzadzi hahaha.gifpub2.gif

Napisano

dlaczego Ty wszystko odbierasz osobiście? on mówił o osobach wymienionych w głównym poście wątku

Napisano

coz, wypowiem sie jako przedstawiciel pokolenia mlodego grinser006.gif

otoz mam kilku znajomych zakreconych na punkcie "tuningu".

to co liczy sie niaml zawsze to wyglad. samochod ma wygladac i brzmiec. glosno, "soczyscie i basowo". najczesciej takie osoby nie pracuja caly dzien, nie maja w domu malych dzieci, ktore musialby usypiac itp.

dlatego tez czesto nie zdaja sobie sprawy, ze ich przeloty miedzy blokami noca choc brzmia tak pieknie powoduja ciezka nerwice u mieszkancow tych blokow oslabiony.gif

czesto pomaga rozmowa z delikwentem i prosba aby noca zwyczajnie sie pochamowal-ludzie chca odpoczac.

ci ktorzy bawia sie w tuning i sa normalni pewnie zrozumieja sens takiej rozmowy.

co do stanzu technicznego polskich pojazdow po tjunach to byc moze pomogloby wprowadzenie przepisow jak w D? hmm.gif

papierek na kazda pierdolke w smaochodzie i kropka. nie ma papierku lub wpisu w dowod? zaden problem. dowod leci.

napewno rozwiazaloby to problem przewymiarowanych pieknych felg z lysymi oponami.

gdyby delikwentowi odmowiono wpisania tego w DR a policja sprawdzalaby takie rzeczy przy kontrolach mogloby byc lepiej.

wtedy ktos kto naprawde chce miec ladne kola postaralby sie tez o opony w dobnrym stanie. moze niekonieczne nowe, moze niekoniecznie w stanie idealnym, ale przynajmniej dobre.

to samo z ukladami wydechowymi-na diagnostyke do sprawdzenia glosnosci. przekracza normy to nie dac dowodu i po klopocie.

co ktorym zalezy i robia swoje smaochody z glowa nie mieli by wiekszych problemow z takimi przepisami.

"tjunerzy" natomiast mieli by problem smirk.gif

Napisano

> dlaczego Ty wszystko odbierasz osobiście? on mówił o osobach

> wymienionych w głównym poście wątku

wrazliwy moze jest? hmm.gifniewiem.gif

hehe.gif20.GIF

Napisano

uderz w stół, a nożyce... hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> uderz w stół, a nożyce...

cholera, ja tez odpisalem... rotfl.gif

cos w tym jest hehe.gif

Napisano

> dlaczego Ty wszystko odbierasz osobiście? on mówił o osobach

> wymienionych w głównym poście wątku

no jak by patrzeć jeszcze nigdy nie miałem NORMALNEGO nie tuningowanego auta smile.gif każde jedno było po przeróbach wink.gif nie powiem, żebym nie lubił głośniej posłuchać muzyki i nie powiem, żebym nie lubił słuchać ryku wydechu i jego strzałów wink.gif tak samo lubię szybko jeździć, biorąc pod uwagę np. fakt, że pug którym jeździłem miał 9 lat i był dość mocno poprzerabiany, w szczególności mechanicznie, to można powiedzieć, że w jakimś tam sensie kwalifikuję się pod takie ludziki ? wink.gif

Po prostu denerwuje mnie ocenianie książki po okładce.

Napisano

dalej nie rozumiesz autora wątku, o mówił o specyficznych "tjuningofcah", teraz rozumiesz?

Napisano

> dalej nie rozumiesz autora wątku, o mówił o specyficznych

> "tjuningofcah", teraz rozumiesz?

w pewnych momentach moje auto przejściowo również było specyficznym "tjuningiem" biglaugh.gif

Napisano

> Eee tam, najleprzy jest "Nike" i "Adidas"

"demon predkości" na maluchu jest najlepszy zlosnik.gif

Napisano

Ale najgorsze ze wszyscy ale to wszyscy pomijacie jeden fakt.

Może i burak, może i tiuner, może i wioska.

Dres, plastiki, alu ramki, wielkie felgi, lotki udane i poronione.

I przyciemniane szyby i malowane zderzaki.

Zarówno pierdzących chromowany wydech i pierdzący pomalowany sprayem wydech zrobiony z wiadra....

wszystko to ma jedną b. piękną wspólną cechę.

jaką?

ano że pomijając gusta i stan portfela autorów

WSZYSTKIE TE PRZERÓBKI POWSTAJĄ Z MIŁOŚCI DO SAMOCHODÓW

więc dajcie już spokój

Napisano

> "demon predkości" na maluchu jest najlepszy

zmiesci sie ten napis z tylu na szybe?

kv mi sie przypomnial: mieli zaczac produkowac wezszego malucha. Pytanie: po co? zeby dwa lokcie mozna bylo wystawic za okno. Zrezygnowano z produkcji. Dlaczego? Bo sie napis Pioneer z tylu na szybie nie miescil.

Napisano

> zmiesci sie ten napis z tylu na szybe?

> kv mi sie przypomnial: mieli zaczac produkowac wezszego malucha.

> Pytanie: po co? zeby dwa lokcie mozna bylo wystawic za okno.

> Zrezygnowano z produkcji. Dlaczego? Bo sie napis Pioneer z tylu

> na szybie nie miescil.

To bylo z BMW i juz nie pamietam gdzie ale bylo tego wiecej i bylo super hehe.gif. Szkoda, ze u nas takie fajne samochody staly sie synonimem dresiarstwa i wiejskiego tuningu, jeszcze fajniejsze uwazane sa za mafijne i cygansko - zlodziejskie, nawet starego Golfa i Calibry nie mozna sobie spokojnie kupic sciana.gifzlosnik.gif.

Napisano

> To bylo z BMW i juz nie pamietam gdzie ale bylo tego wiecej i bylo

> super . Szkoda, ze u nas takie fajne samochody staly sie

> synonimem dresiarstwa i wiejskiego tuningu, jeszcze fajniejsze

> uwazane sa za mafijne i cygansko - zlodziejskie, nawet starego

> Golfa i Calibry nie mozna sobie spokojnie kupic .

ta fajną calibrę... powodzenia wink.gif to z cudem graniczy... a jak już się uda, to się okazuje, że majątek ta calibra kosztuje beksa.gif

Napisano

> ta fajną calibrę... powodzenia to z cudem graniczy... a jak już się

> uda, to się okazuje, że majątek ta calibra kosztuje

Poczekaj spokojnie, zaraz beda tanio do wziecia te Astry "Bertone" po dziadkach co im dzieci poszly na swoje i nie potrzebowali tylnych drzwi rotfl.gif.

Napisano

> To bylo z BMW i juz nie pamietam gdzie ale bylo tego wiecej i bylo

> super . Szkoda, ze u nas takie fajne samochody staly sie

> synonimem dresiarstwa i wiejskiego tuningu, jeszcze fajniejsze

> uwazane sa za mafijne i cygansko - zlodziejskie, nawet starego

> Golfa i Calibry nie mozna sobie spokojnie kupic .

co do Calibry, namiastka sportowego samochodu, duza dostepnosc tego modelu, oraz latwosc przerobki i masz szeroko rozumiane pojecie tunningu zlosnik.gif

Napisano

> Team"

sugerujesz ze niebieskie diody, tuby itp. to jest to co cechuje klubowiczów Calibra Team?

sugerujesz ze wiekszosc Calibr jest zwiesniaczona? ma łyse opony i zuzyte amory? ja chyba zyje w innej polsce bo ja zazwyczaj widze seryjne calibry, a takich zwiesniaczonych to moze widzialem ze dwie na wlasne oczy..

mam kupe znajomych ktorzy maja Calibry i jakos nie maja diod i takich tam...

napewno widzialem wiecej zwiesniaczonych fiatow uno i golfów których wlasciciele kupowali na moich oczach jakies beznikowane gumy

i ostatnia sprawa, smiem twierdzic ze 10 letni Opel Calibra jest o niebo bezpieczniejszy od powiedzmy fiata uno z super nowymi oponami oraz amortyzatorami i calym majdanem tych super nowych czesci...

pozdrawiam i zycze wiecej kontaktu z ludzmi...

Napisano
  • Autor

> Ale najgorsze ze wszyscy ale to wszyscy pomijacie jeden fakt.

> Może i burak, może i tiuner, może i wioska.

> Dres, plastiki, alu ramki, wielkie felgi, lotki udane i poronione.

> I przyciemniane szyby i malowane zderzaki.

> Zarówno pierdzących chromowany wydech i pierdzący pomalowany sprayem

> wydech zrobiony z wiadra....

> wszystko to ma jedną b. piękną wspólną cechę.

> jaką?

> ano że pomijając gusta i stan portfela autorów

> WSZYSTKIE TE PRZERÓBKI POWSTAJĄ Z MIŁOŚCI DO SAMOCHODÓW

> więc dajcie już spokój

Owszem zgodze sie z toba ze tuning to piekna rzecz i sam jestem jego zwolennikiem.

Jednak wyznaje zasade ze wygladem samochodu sie nie jezdzi.

Wiec nie rozumiem ludzi ktorzy jezdzac autem w zlym stanie technicznym pakuja kase w spojlery itp zamiast doprowadzic je do normalnego stanu. Marka nie ma tu znaczenia. Jesli ktos jezdzi maluchem albo kwadratem i wszystko jest w nim cacy (opony, hamulce, zawieszenie) to niech zaklada sobie spojlery, alusy i przyciemnia szyby. Jestem jak najbardziej za. Natomiast zakladanie wielich alusow z lysymi oponami uwazam za glupote.

Jednym slowem - tuning jak najbardziej TAK ale dopiero kiedy samo auto jest sprawne i nie powoduje zagrozenia na drodze

Napisano

> Jednym slowem - tuning jak najbardziej TAK ale dopiero kiedy samo

> auto jest sprawne i nie powoduje zagrozenia na drodze

i tu mam pytanie:

dlaczego nic nie piszesz o tych ktorzy kupuja trupy i nic w nich nie robia (tuning) i jezdza?

czy oni nie stwarzaja zagrozenia na drodze?

Napisano
  • Autor

> i tu mam pytanie:

> dlaczego nic nie piszesz o tych ktorzy kupuja trupy i nic w nich nie

> robia (tuning) i jezdza?

> czy oni nie stwarzaja zagrozenia na drodze?

Dla nich rowniez nie ma usprawiedliwienia

Jednak jesli kogos stac na na tuning to znaczy ze dysponuje wolna gotowka i pierwsze co powinien zrobic w aucie to doprowadzic je do stanu w ktorym nie zagrazaloby ono innym ludziom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.