Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Zły] Usunięcie rys z porysowanego lakieru...

Featured Replies

Napisano

Tłumok, który zaparkował koło mnie na parkingu Leroya porysował mi lakier. Widziałem nawet gościa, ale niestety nie złapałem za rękę. Monitoring oczywiście psu w du.... więc zostałem sam z problemem. Powiedzcie czy jest szansa na usunięcie takich rys z lakieru bez konieczności lakierowania całych elementów, a w moim przypadku całego boku? Raczej wolałbym, aby zrobiła to profesjonalna firma niż bawić się w jakieś kredki.... Może znacie takie firmy w Warszawie?

346488571_Resizeof20211110_213144.jpg.f76f21eca96d6e0dca88c5876b1e165f.jpg

1566901859_Resizeof20211110_213136.jpg.f5645e869913e9f00e0e413055e7fe35.jpg

1272719822_Resizeof20211110_213121.jpg.3b0c37c9a360c7a6eb086482816ac574.jpg

Napisano

Kredka i wosk, sam ogarniesz.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Cinek napisał:

Kredka i wosk, sam ogarniesz.

Agrr... napisałem, że nie chcę kredki.... Poza tym kredkę trzeba regularnie odnawiać, a ja wolałbym zrobić to raz chociaż na kilka lat.

Napisano

Po pierwsze:

- bierzesz spryskiwacz z wodą i psikasz/pryskasz po rysach

Po drugie:

- jak nie widzisz rys na elemencie po spryskaniu wodą to jest 99% szansa że da radę je spolerować.

Jak rysy widać to IMHO tylko lakiernik.

Napisano

Można papierem wodnym szlifować i potem wypolerować. Będzie to wtedy mniej widoczne. Popytaj w jakimś zakładzie detailingowym.

Niestety też mnie spotkała taka przykra niespodziana na aucie, miałem robić, ale nie wiedziałem wtedy jak się za to zabrać i w końcu znalazłem sponsora 😎

Napisano

Jedź z tym do studia detailingowego. Jak nie usuną w 100% to na pewno rysy będą dużo mniej widoczne.

Napisano

Jeśli rysy są tylko w lakierze bezbarwnym, to polerka (ew. z drobnym wodnym papierem ściernym na początek) załatwi sprawę.

Jeśli rysy są głębokie, i sięgają bazy, to naprawić się nie da. Da się jedynie poprawić optykę przez wypełnienie rys bazą, a następnie spolerowanie całości na równo. I tak będzie widać, ale nie będzie się rzucało w oczy, bo wszystko będzie miało z grubsza taki sam kolor.

Sądząc po zdjęciach tutaj raczej pierwsza opcja ma zastosowanie.

Napisano
11 godzin temu, rallyrychu napisał:

Można papierem wodnym szlifować i potem wypolerować. Będzie to wtedy mniej widoczne. Popytaj w jakimś zakładzie detailingowym.

Niestety też mnie spotkała taka przykra niespodziana na aucie, miałem robić, ale nie wiedziałem wtedy jak się za to zabrać i w końcu znalazłem sponsora 😎

Jak nie ma doświadczenia z takimi zabiegami lepiej nie ruszać bo mozna popsuć  gorzej-tak jak przedmówcy podjechać do studia detailingowego - bo z le zdjęć ciężko stwierdzić jak głębokie są rysy. Lakiernik pewnie zakwalifikuje do malowania, studio pewnie postara się naprawić bez malowania całości.
Swoja droga straszne gnojstwo -możesz dbać, a przyjedzie taki jegomość, zaora  pół samochodu i ma to gdzieś 😕

Napisano
W dniu 10.11.2021 o 23:04, Zuraw napisał:

Powiedzcie czy jest szansa na usunięcie takich rys z lakieru bez konieczności lakierowania całych elementów, a w moim przypadku całego boku? Raczej wolałbym, aby zrobiła to profesjonalna firma niż bawić się w jakieś kredki.... Może znacie takie firmy w Warszawie?

Pierwsze lepsze studio detailingu ogranie tak, że nie będzie się rzucać w oczy. Spryskaj rysę woda to zobaczysz ile zniknie.
To moja amatorska robota z soboty - zaprawka + pasta Menzerna Heavy Cut +  Menzerna One Step i polerowane wiertarką :facepalm:  8]  ;] 

1.jpg.a172a183d1549e27383c56a249010ad3.jpg 2.jpg.3c834b83cd629b6c363f68196554d181.jpg

Edytowane przez dymny

Napisano
4 godziny temu, dymny napisał:

Pierwsze lepsze studio detailingu ogranie tak, że nie będzie się rzucać w oczy. Spryskaj rysę woda to zobaczysz ile zniknie.
To moja amatorska robota z soboty - zaprawka + pasta Menzerna Heavy Cut +  Menzerna One Step i polerowane wiertarką :facepalm:  8]  ;] 

1.jpg.a172a183d1549e27383c56a249010ad3.jpg 2.jpg.3c834b83cd629b6c363f68196554d181.jpg

aż kolor zmieniło, nie przegrzałeś przy polerce ? ;) 

Napisano
34 minuty temu, bergerac napisał:

aż kolor zmieniło, nie przegrzałeś przy polerce ? ;) 

Zdjecia byly robione innymi telefonami, w innych miejscach i w rożnych warunkach oświetlenia, stąd drugie w cieplejszych kolorach.