Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf VII po 3 latach eksploatacji

Featured Replies

Napisano
19 minut temu, Andi napisał(a):

Czy łopatki przy kierownicy wnoszą coś pozytywnego w temacie? 

Wg mnie - nie. Mam, nie używam. Mogłoby ich nie być.

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

zgrzytających od dawna łożysk przednich amortyzatorów. Hałasowały tylko podczas wysokich temperatur

U mnie też coś zgrzyta / trzeszczy na progach zwalniających. Tak jest chyba od zawsze. Temperatura nie ma znaczenia, ale w mrozy - jest intensywniej.

Zawieszenie sport.

Napisano
46 minut temu, exor napisał(a):

Wg mnie - nie. Mam, nie używam. Mogłoby ich nie być.

No ale to nie jest tak, że wtedy to kierujący decyduje kiedy zmienia biegi?

Napisano
29 minut temu, Andi napisał(a):

No ale to po co automat, jak chcesz sam zmieniac? ;] 

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

No ale to po co automat, jak chcesz sam zmieniac? ;] 

Nie zadawaj mi takich pytań, bo nigdy automatem nie jeździłem.

Po coś chyba te łopatki są.

Może po to żeby mieć wybór i zmieniać kiedy się chce albo mieć wywalone i niech automat zmienia.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, exor napisał(a):

U mnie też coś zgrzyta / trzeszczy na progach zwalniających. Tak jest chyba od zawsze. Temperatura nie ma znaczenia, ale w mrozy - jest intensywniej.

Zawieszenie sport.

U Ciebie zgrzytają tylne tuleje przednich wahaczy, norma w platformie MQB. Im chłodniej, tym bardziej je słychać. Zamienniki tulei nic nie dadzą, bo są to tuleje połówkowe i producent zbyt blisko porobił "brzuszki" gumowe. ASO smaruje smarem za 200 zł, który nic nie daje, albo pomaga na tydzień, ważne, że kasa im się zgadza. Ja rozwiązałem to smarem silikonowym w spraju Moje Auto za 12 zł. Najlepiej zdjąć przednie koła, albo chociaż podnieść lewarkiem i skrędzić na maksa kierownicę, wtedy jest dojście do tylnej tulei. Spryskać ją smarem i bedzie spokój na miesiąc, potem powtórka i kolejne 2-3 m-ce cisza, po trzecim, albo czwartym takim zabiegu ucichły na amen. Guma musiała dobrze nasiąknąć silikonem, przynajmniej nie sparcieje. Pół puszki spraju wystarczy na wszystkie zabiegi.

Napisano
3 godziny temu, Andi napisał(a):

Czy łopatki przy kierownicy wnoszą coś pozytywnego w temacie? 

Tak, jeździsz jak manualem ;) A nie o to w DSG chodzi.

Napisano
20 godzin temu, Andi napisał(a):

Tak, decyduje - skrzynia przełącza się w tryb taki, że na większy bieg musisz przełączyć sam, ale na niższy samo schodzi w miarę spowalniania.

Napisano
W dniu 5.03.2024 o 13:52, Andi napisał(a):

Nie zadawaj mi takich pytań, bo nigdy automatem nie jeździłem.

Po coś chyba te łopatki są.

ja ich kilka razy uzylem w passacie (ale podejrzewam, ze w golfie sa podobne), mimo to zgadzam sie z twierdzeniem, ze sa niepotrzebne

kiedy ich uzywam? Jak jade wolno na najwyzszym biegu, a widze, ze zblizam sie do jakiegos wzniesienia i nie chce pod nie wjezdzac majac 1200obr.

czyli, gdybym mial zrobiony program skrzyni, o ktorym byla mowa wyzej, to w ogole bym tych lopatek nie uzywal

jakbym chcial recznie pozmieniac biegi to wystarczy, ze popchne drazek zmiany biegow w prawo i przelacze sie w tryb manualny.

To jest tez o tyle lepsze, ze wtedy tryb manualny jest wlaczony do czasu az go nie wylacze (bo lopatki przestawiaja na reczna zmiane tylko na jakis czas, kilkanascie sekund. Potem znowu wlacza sie automat)

Co jeszcze moge dodac? Kilka razy przy szybkim kreceniu kierownica zdarzylo mi sie je wcisnac, mimo, ze tego nie chcialem. Czyli maja tez funkcje denerwowania. :)

Napisano
W dniu 7.03.2024 o 10:02, komandos80 napisał(a):

bo lopatki przestawiaja na reczna zmiane tylko na jakis czas, kilkanascie sekund. Potem znowu wlacza sie automat

A to w golfie mam inaczej: łopatki przestawiają w tryb manual na zawsze. Na automat nie wraca.

Napisano
2 minuty temu, exor napisał(a):

A to w golfie mam inaczej: łopatki przestawiają w tryb manual na zawsze. Na automat nie wraca.

u mnie jest tak, ze jak bede wciskal gaz to tez dluzej zostanie w trybie manualnym
a jak bede jechal na tempomacie to po jakims czasie sam sie przestawi

mozliwe, ze jak to w VW, mozna sobie zachowanie tego zakodowac.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.03.2023 o 20:58, kaczorek79 napisał(a):

@exor Nic na razie nie śmierdzi. Nie stosowałem żadnej chemii, jedynie przez 3 lata 2 razy ozonowałem, filtr wymieniam co roku przed latem. Klimy używam tylko jak jest ciepło, a od października do kwietnia jest wyłączona całkowicie. 

ozonowanie na załączonej klimie i obiegu wewn?

jaka wydajność ozonu na godzine?

ile czasu?

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, exor napisał(a):

ozonowanie na załączonej klimie i obiegu wewn?

jaka wydajność ozonu na godzine?

ile czasu?

W aucie robię normalnie na zgaszonym silniku. Ozonator mam już od 13 lat, dokładnie nie pamiętam, ale chyba 15g/h. Wkładam na 20-30 minut.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

W aucie robię normalnie na zgaszonym silniku. Ozonator mam już od 13 lat, dokładnie nie pamiętam, ale chyba 15g/h. Wkładam na 20-30 minut.

Ale wentylator włączony i mieli powietrze w srodku

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, exor napisał(a):

Ale wentylator włączony i mieli powietrze w srodku

Nie, nie ma takiej potrzeby.

Napisano
7 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie, nie ma takiej potrzeby.

to w jaki sposób ozon ma zabić drobnoustroje z parownika? z miejsca gdzie ciągle jest wilgoć i najwięcej smrodku  stamtąd pochodzi? ozonowanie robi sie na pracującym silniku i z włączonym obiegiem wewnętrznym

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

to w jaki sposób ozon ma zabić drobnoustroje z parownika? z miejsca gdzie ciągle jest wilgoć i najwięcej smrodku  stamtąd pochodzi? ozonowanie robi sie na pracującym silniku i z włączonym obiegiem wewnętrznym

Co innego mówili mi na szkoleniu.

Przepraszam, myślisz, że ozon w postaci gazu magicznie nie dojdzie do parownika przez otwarte kratki nawiewu w desce rozdzielczej?

Przecież to nic innego, jak zamiana O2 na O3, czyli wyeliminowanie wszystkiego, co do życia potrzebuje tlenu i nieważne, czy drobnoustroje "schowają" się za kawałkiem plastiku w desce rozdzielczej.

Ja mówię o profesjonalnym ozonatorze, gdzie po 5 minutach gdybym wsiadł do auta, to straciłbym przytomność.

Napisano

może i masz racje :hmm: ale wtedy wszyscy spece od klimatyzacji co ozonują auto to by sie mylili?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

może i masz racje :hmm: ale wtedy wszyscy spece od klimatyzacji co ozonują auto to by sie mylili?

Ważny jest też czas rozpadu ozonu, najlepsza temperatura, to ok 20 st, powyżej 25 nie powinno się ozonować, dlatego nie robię tego w słońcu. Przy włączonej klimie parownik ma temperaturę ok 2 st, a to za nisko i czas rozpadu ozonu w jego okolicy bedzie zbyt długi.

Napisano
W dniu 5.03.2024 o 14:34, kaczorek79 napisał(a):

U Ciebie zgrzytają tylne tuleje przednich wahaczy, norma w platformie MQB. Im chłodniej, tym bardziej je słychać. Zamienniki tulei nic nie dadzą, bo są to tuleje połówkowe i producent zbyt blisko porobił "brzuszki" gumowe. ASO smaruje smarem za 200 zł, który nic nie daje, albo pomaga na tydzień, ważne, że kasa im się zgadza. Ja rozwiązałem to smarem silikonowym w spraju Moje Auto za 12 zł. Najlepiej zdjąć przednie koła, albo chociaż podnieść lewarkiem i skrędzić na maksa kierownicę, wtedy jest dojście do tylnej tulei. Spryskać ją smarem i bedzie spokój na miesiąc, potem powtórka i kolejne 2-3 m-ce cisza, po trzecim, albo czwartym takim zabiegu ucichły na amen. Guma musiała dobrze nasiąknąć silikonem, przynajmniej nie sparcieje. Pół puszki spraju wystarczy na wszystkie zabiegi.

Znanym rozwiązaniem jest montaż tulei z audi s3. Są one pełne. 

U mnie zastosowałem i od 20kkm cisza.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Chalek napisał(a):

Znanym rozwiązaniem jest montaż tulei z audi s3. Są one pełne. 

U mnie zastosowałem i od 20kkm cisza.

Tak wiem. Dużo twardszy się zrobił?

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak wiem. Dużo twardszy się zrobił?

Szczerze powiem ze nie widzę różnicy. 

Ale on generalnie turbo miękki nie jest bo 19 cali koło swoje robi. 

Napisano

Dorzucę kilka zdań o użytkowaniu Golfa 7,5 kombi, 1,5 130 KM z lpg. Auto ma niecałe cztery lata, około 130 kkm przebiegu, od 50 kkm jeździ na lpg. Zamontowana jest instalacja Zenit dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Spalanie to 7 litrów gazu + ok. 1,5 benzyny na sto. W zasadzie ta instalka działa tak, że zawsze spala 7 litrów gazu a powyżej to dotrysk, jak lecisz po mieście to doleje ok. 2 litry, na autostradzie przy 130 km/h dotryśnie poniżej litra, a przy 160 km/h znowu bliżej 2 litrów na sto. Wychodzi ok 30 zł na 100 km. Czyli jakieś 20 zł oszczędności na każdej stówce gdybym jeździł na benzynie. Z racji, że kombiaki mają podwójna podłogę bagażnika to bez wpływu na funkcjonalność weszła powiększona butla o poj. 56 litrów netto co pozwala na jednym tankowaniu gazu zrobić 800 km. Czyli od tej strony mega wygodnie. A samo auto, dla mnie chyba najbardziej optymalny wóz jaki miałem. Teraz brakuje mi tylko automatu w nim, ale poza tym nie mogę doszukać się żadnej wady w tym aucie. Mam wersję Highline, więc bogato wyposażoną, co daje bardzo komfortowe użytkowanie. Oczywiście wymiana oleju co 15 kkm.

Ostatnio kamyk rozbił mi szybę przednią, wersja solar, ogrzewana, dodatkowo wyciszona, cena w ASO 6000zł. ;) Robiłem z AC. Ale jako ciekawostka zamiennik za 3500 zł. 

Napisano
W dniu 21.03.2024 o 20:19, kaczorek79 napisał(a):

Po jakim czasie nie czujesz ozonu?
Mam ozonator 10g/h i po ozonowaniu 30minutowym nie mogę się pozbyć zapachu przez kilka dni 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, DamianB napisał(a):

Po jakim czasie nie czujesz ozonu?
Mam ozonator 10g/h i po ozonowaniu 30minutowym nie mogę się pozbyć zapachu przez kilka dni 

Też kilka dni czuję.

Napisano
Dorzucę kilka zdań o użytkowaniu Golfa 7,5 kombi, 1,5 130 KM z lpg. Auto ma niecałe cztery lata, około 130 kkm przebiegu, od 50 kkm jeździ na lpg. Zamontowana jest instalacja Zenit dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Spalanie to 7 litrów gazu + ok. 1,5 benzyny na sto. W zasadzie ta instalka działa tak, że zawsze spala 7 litrów gazu a powyżej to dotrysk, jak lecisz po mieście to doleje ok. 2 litry, na autostradzie przy 130 km/h dotryśnie poniżej litra, a przy 160 km/h znowu bliżej 2 litrów na sto. Wychodzi ok 30 zł na 100 km. Czyli jakieś 20 zł oszczędności na każdej stówce gdybym jeździł na benzynie. Z racji, że kombiaki mają podwójna podłogę bagażnika to bez wpływu na funkcjonalność weszła powiększona butla o poj. 56 litrów netto co pozwala na jednym tankowaniu gazu zrobić 800 km. Czyli od tej strony mega wygodnie. A samo auto, dla mnie chyba najbardziej optymalny wóz jaki miałem. Teraz brakuje mi tylko automatu w nim, ale poza tym nie mogę doszukać się żadnej wady w tym aucie. Mam wersję Highline, więc bogato wyposażoną, co daje bardzo komfortowe użytkowanie. Oczywiście wymiana oleju co 15 kkm.
Ostatnio kamyk rozbił mi szybę przednią, wersja solar, ogrzewana, dodatkowo wyciszona, cena w ASO 6000zł. [emoji6] Robiłem z AC. Ale jako ciekawostka zamiennik za 3500 zł. 
Kurczę przez ten twój wątek zacząłem się zastanawiać nad LPG do mojego ceeda

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Kurczę przez ten twój wątek zacząłem się zastanawiać nad LPG do mojego ceeda

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa w KIA i Hyundai gazownicy opanowali w pierwszej kolejności Podobno bardzo stabilne jeżeli chodzi o logikę pracy i można było łatwo się wpiąć z komputerem lpg. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 11.03.2024 o 10:42, exor napisał(a):

update: wraca jednak do trybu D, ale ten czas powrotu zależy od tego którą łopatką wyszedłem z D.

lewa - wraca dosyć szybko, może 30 sek.

prawa - ze 2 min jedzie i wraca do D.

taka sytuacja.

Napisano
2 godziny temu, exor napisał(a):

update: wraca jednak do trybu D, ale ten czas powrotu zależy od tego którą łopatką wyszedłem z D.

lewa - wraca dosyć szybko, może 30 sek.

prawa - ze 2 min jedzie i wraca do D.

taka sytuacja.

moim zdaniem to zalezy od tego co robisz z gazem.
jak bedziesz np. przyspieszal to zostanie w "manualu"
a jak odpuscisz gaz i bedziesz hamowal silnikiem to za moment wroci na "automat"

• 1 miesiąc później...
Napisano

A pytanie o podnoszenie g7. Tył.

W tym miejscu gdzie dałem lewarek to jest podłużnica? Podniosłem tak sportsvana z obu stron. Można tak? Chyba nic się nie wygło.  Koziołka wstawiłem w miejsce dla lewarka.

obraz.png.2dd5f6234728e0fdcad019f681e448aa.png

• 2 miesiące później...
Napisano

@kaczorek79 z Twojego punktu widzenia jako mechanika - lepszy wyborem jest 1.4 150 czy 1.5 150?
Ten sam przebieg, oba variant, 1.5 odrobinę młodszy.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Pietro_M napisał(a):

@kaczorek79 z Twojego punktu widzenia jako mechanika - lepszy wyborem jest 1.4 150 czy 1.5 150?
Ten sam przebieg, oba variant, 1.5 odrobinę młodszy.

1.4 moim zdaniem lepszy. Będzie tańszy w eksploatacji, niższe koszty wymiany rozrządu, brak problematycznej odmy, katalizator dużo bardziej żywotny. Pomijając koszty, 1.4 przyjemniej się jeździ i sprawia wrażenie mocniejszego. Ubolewam nad faktem, że ostatnie 1.4 sporadycznie pojawiały się w 2018r.

Napisano

1.4

Napisano
20 godzin temu, DamianB napisał(a):

Jak tylko odrobinę młodszy, to bym wolał 1.4.

1.4 z 2018, 1.5 z 2020, oba z udokumentowanym przebiegiem ok. 120 tys. i polską historią serwisową.

Edytowane przez Pietro_M

Napisano
51 minut temu, Pietro_M napisał(a):

1.4 z 2018, 1.5 z 2020

To brać 2020 najwyżej go odmulisz u tunera. 

Napisano
45 minut temu, wujek napisał(a):

To brać 2020 najwyżej go odmulisz u tunera. 

Właśnie opinie są różne, jedni odradzają, inni piszą, że silnik jest lepszy niż opinie o nim. Ja po prostu nie chcę wpakować się na na potencjalną minę. :)

Napisano
2 godziny temu, Pietro_M napisał(a):

Właśnie opinie są różne, jedni odradzają, inni piszą, że silnik jest lepszy niż opinie o nim. Ja po prostu nie chcę wpakować się na na potencjalną minę. :)

Ale jaką minę przecież 1.5 klepią do tej pory. On nie jest taki zrywny jak 1.4 przez ekologię. Do ogarnięcia za 1.5k a dwa lata w wieku to spora różnica. 

Napisano
W dniu 12.10.2024 o 12:03, wujek napisał(a):

Do ogarnięcia za 1.5k

I co ten tuner zrobi, zmieni cykl pracy silnika?

Napisano
1 minutę temu, DamianB napisał(a):

I co ten tuner zrobi, zmieni cykl pracy silnika?

Przyrost minimalny bo 30 KM ale…. Odłączy wyłączanie cylindrów i zwiększy responsywnosc która jest stłumiona żeby wltp spelnilo. Jak auto z DSG to już bajka bo wyłączy żeglowanie  i punkty zmiany biegów.

Napisano

Ale problemem jest ospałe ruszanie z jedynki, a nie żeglowanie, ACT, soft DSG czy niedodane 30KM - żaden z tych 4 elementów nie ma wpływu na ruszanie od 0km/h

Napisano

A czym się różni ruszanie 1.4 od 1.5?

Napisano
  • Autor

Jak tuner ogarnięty, to wszystko zrobi. 1.5 tsi ma prawdopodobnie przycięty moment obrotowy na 1 biegu, jechałem Octavią 3 1.5 150 KM, to przy ruszaniu lekki muł był, na dwójce już jakoś lepiej, ale też dużo słabiej, niż moje 1.4 po chipie. Inny problem, to kangurowanie 1.5 z manualną skrzynią biegów. Moje osobiste zdanie jest takie, że przyczyną tego jest podbicie obrotów podczas puszczania pedału sprzęgła. VW w wielu swoich silnikach od bardzo dawna stosuje ten zabieg, ale w niektórych się nie sprawdza. Pierwsze auta z podbiciem obrotów przy ruszaniu, to były Passaty i Audi w 1995r jak pamiętam. Gdyby pogrzebać w mapie i wyłączyć podbicie obrotów, oraz ograniczenie momentu na pierwszych biegach, to silniki 1.5 powinny zachowywać się tak, jak 1.4 tsi.

Kiedyś bawiłem się mapą w starym BMW e46, bo mogłem kablem za 150 zł ją zgrać i wgrać na nowo po zmianach, parametrów do zmiany są dziesiątki, jak nie setki. Jak widać pierwszy lepszy tuner potrafi tylko zwiększyć moc dodając ciśnienia na turbo, a coś więcej, to już dla wielu czarna magia.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, deepister74 napisał(a):

A czym się różni ruszanie 1.4 od 1.5?

W 1.4 tsi na oponach 225 jadąc po suchym asfalcie na pierwszym biegu powiedzmy przy 3 krpm i dodając gaz w podłogę bez użycia sprzęgła koła tracą przyczepność. Tak miałem jeszcze po pierwszym chipie, na ok 250 Nm, teraz na stage 2 taka sytuacja dzieje się na drugim biegu. Golf jest lekkim autem i bez szpery powyżej 250 Nm z czasem 0-100 nie da się niżej schodzić, bo przyczepności brak.

Napisano
21 godzin temu, wujek napisał(a):

Przyrost minimalny bo 30 KM ale…. Odłączy wyłączanie cylindrów i zwiększy responsywnosc która jest stłumiona żeby wltp spelnilo. Jak auto z DSG to już bajka bo wyłączy żeglowanie  i punkty zmiany biegów.

Tak, auto z DSG i pierwsze co zrobię, to remap skrzyni, ale w granicach rozsądku.

Napisano

Panowie, podepnę się trochę pod temat.

Szukamy dla syna jakiegoś 'nowszego' auta i akurat koleżanka ma na sprzedaż Golfa 2016, rejestracja początek 2017 rok.

Ok. 90 tys przebiegu, jeden właściciel od początku.

Specyfikacja jak niżej.

Możecie coś napisać? Silnik jakiś bezproblemowy? Na coś należy szczególnie uważać?

obraz.png.4ee4eef3788ad001ca779561785727c4.png

obraz.png.c9dd1ec4ad11b801a16bd944fdccc527.png

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 19:54, kaczorek79 napisał(a):

Tak miałem jeszcze po pierwszym chipie, na ok 250 Nm, teraz na stage 2 taka sytuacja dzieje się na drugim biegu. Golf jest lekkim autem i bez szpery powyżej 250 Nm z czasem 0-100 nie da się niżej schodzić, bo przyczepności brak.

Zacznij od opon koleżko. Taka słaba ośka bez szpery nie jęknie na wszystkim powyżej M PS4.