Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai I30N - opinie

Featured Replies

Napisano

Hi. Czy ktoś z obecnych tu na forum użytkuje lub miał sposobność obcować z hyundaiem i30n? Chodzi mi po głowie to auto, chciałbym podpytać użytkownika o plusy i minusy w codziennym użytkowaniu no i czy się psuje. Ciekawy jestem ile może wytrzymać taki nowoczesny 2l silnik, który generuje prawie 300 koni. Ogólnie każda opinia osoby,

która tym jeździła i ma coś do powiedzenia jest mile widziana😁

Napisano

Posiadam i20n, żona tym jeździ do pracy🙂 jakośc wykonania Hyundaia nie powala, ale zabawa z jady to rekompensuje. Na daily spokojnie sie nadaje, ale czekają Cię częste wizyty na stacji. Nie podobał mi się zasięg na tankowaniu, komputer pokazywał 8l, a jak przeliczyłem z kilometrów to wyszło 12l😄

Na grupie z awariami nie ma tragedii, parujące lampy u wszystkich, sporadycznie jakieś problemy z maglownicą, albo przepustnicą. Pare pękniętych plastikowych osłon w zaciskach hamulcowych.

Większośc ogarniają na gwarancji.

Moja i20n skrzypi w środku, boczek fotela się przeciera, klapka wlewu paliwa odstaje, ale mechanicznie igła, a kupułem egzeplarz prasowy, który pewnie dostał w dupę.

Fajne to autko😁

Napisano
  • Autor

Serio i20n pali 12l? Tam jest silnik 1.6t tak jak w Kia, który teoretycznie powinien palić mniej niż 2.0t😂

Nie żebym się jakoś mocno przejmował spalaniem, wiem że przy korzystaniu z mocy będzie palić, jednak zakładałem, że przy normalnej jeździe w trasie spali 8, a w mieście właśnie 12. Jestem w trakcie ogarniania wynajmu na kilka dni, żeby zobaczyć czy to auto jest w ogóle dla mnie. Jak piszesz, że hyundai nie wypiera się gwarancji to spoko- zastanawiałem się jak to wygląda w praktyce. Problem z tym autem jest taki, ze nowych już nie ma, a używek z dct jak na lekarstwo. Najwyżej sobie poczekam, może trafi się cesja z małym przebiegiem. Ogólnie jeśli i20n jeździ fajnie to jestem spokojny, że i30n bedzie chyba nawet fajniejszy😄

btw da się w hyundaiu wydłużyć gwarancje ponad 5 lat?

Napisano
W dniu 6.03.2024 o 20:10, MeMpHiS napisał(a):

Posiadam i20n, żona tym jeździ do pracy🙂 jakośc wykonania Hyundaia nie powala, ale zabawa z jady to rekompensuje. Na daily spokojnie sie nadaje, ale czekają Cię częste wizyty na stacji. Nie podobał mi się zasięg na tankowaniu, komputer pokazywał 8l, a jak przeliczyłem z kilometrów to wyszło 12l😄

Na grupie z awariami nie ma tragedii, parujące lampy u wszystkich, sporadycznie jakieś problemy z maglownicą, albo przepustnicą. Pare pękniętych plastikowych osłon w zaciskach hamulcowych.

Moja i20n skrzypi w środku, boczek fotela się przeciera, klapka wlewu paliwa odstaje, ale mechanicznie igła, a kupułem egzeplarz prasowy, który pewnie dostał w dupę.

Fajne to autko😁

Brzmi jak opis dowolnego Fiata.

Napisano
9 godzin temu, atlantic napisał(a):

Serio i20n pali 12l? Tam jest silnik 1.6t tak jak w Kia, który teoretycznie powinien palić mniej niż 2.0t😂

Nie żebym się jakoś mocno przejmował spalaniem, wiem że przy korzystaniu z mocy będzie palić, jednak zakładałem, że przy normalnej jeździe w trasie spali 8, a w mieście właśnie 12. Jestem w trakcie ogarniania wynajmu na kilka dni, żeby zobaczyć czy to auto jest w ogóle dla mnie. Jak piszesz, że hyundai nie wypiera się gwarancji to spoko- zastanawiałem się jak to wygląda w praktyce. Problem z tym autem jest taki, ze nowych już nie ma, a używek z dct jak na lekarstwo. Najwyżej sobie poczekam, może trafi się cesja z małym przebiegiem. Ogólnie jeśli i20n jeździ fajnie to jestem spokojny, że i30n bedzie chyba nawet fajniejszy😄

btw da się w hyundaiu wydłużyć gwarancje ponad 5 lat?

Też się spotkałem, że dużo pije w stosunku do konkurencji zwłaszcza starsze w manualu. Mowa o i30n. Automat trochę ponoć poprawił sytuację. 
Reszta pozytywnie. 

Napisano

Oczywiście że spalanie zależy od stylu jazdy, na torze średnie wyszło mi 30l🙂

Myśle że w trybie normal spokojnie można osiągnąć 8l, ale ja nie używam😁

Dołącz do grupy na FB Giełda Hyundai N Polska. Często trafiają sie cesje leasingu pewnych aut.

Napisano
W dniu 6.03.2024 o 20:10, MeMpHiS napisał(a):

Fajne to autko😁

ło kurde, potrafisz zniechęcić :totalszok:

Napisano
W dniu 6.03.2024 o 00:15, atlantic napisał(a):

Hi. Czy ktoś z obecnych tu na forum użytkuje lub miał sposobność obcować z hyundaiem i30n? Chodzi mi po głowie to auto, chciałbym podpytać użytkownika o plusy i minusy w codziennym użytkowaniu no i czy się psuje. Ciekawy jestem ile może wytrzymać taki nowoczesny 2l silnik, który generuje prawie 300 koni. Ogólnie każda opinia osoby,

która tym jeździła i ma coś do powiedzenia jest mile widziana😁

Jutro ci mogę zrobić fotkę i30n, stoi u mnie na placu. Prawdopodobnie będzie do sprzedania 2019r mały przebieg, import z Kanady, lekko uderzony w narożnik tył - już naprawiony.

Napisano

Miałem mieć Proceeda, ale anulowali mi zamówienie jednak na grupie zostałem, tam zdecydowanie więcej postów z awariami.

Kolega pyta o to czy warto kupić eNke, wiec nie mam zamiaru owijać w bawełnę. Jako hot hatch jest świetny, żaden Golf czy Cupra nie da tyle frajdy z prowadzenia, ale jakość użytych materiałow we wnętrzu jest średnia, właśnie taki Fiat. 

I20n pozwala całkowicie wyłączyć ESP tak do zera, a nie jak w innych autach tylko z nazwy. Asystent pasa ruchu raz wyłączony nie działa do czasu aż z sam nie włączysz, a nie co odpalenie trzeba przeklikać całe menu. Szpera jest genialna, zimą zabawa jak w RWD.  Niestety jest to jedno z ostatnich aut prawdziwej motoryzaci z przed lat i to w rozsądnej cenie.

Napisano
23 minuty temu, MeMpHiS napisał(a):

Miałem mieć Proceeda, ale anulowali mi zamówienie jednak na grupie zostałem, tam zdecydowanie więcej postów z awariami.

Kolega pyta o to czy warto kupić eNke, wiec nie mam zamiaru owijać w bawełnę. Jako hot hatch jest świetny, żaden Golf czy Cupra nie da tyle frajdy z prowadzenia, ale jakość użytych materiałow we wnętrzu jest średnia, właśnie taki Fiat. 

I20n pozwala całkowicie wyłączyć ESP tak do zera, a nie jak w innych autach tylko z nazwy. Asystent pasa ruchu raz wyłączony nie działa do czasu aż z sam nie włączysz, a nie co odpalenie trzeba przeklikać całe menu. Szpera jest genialna, zimą zabawa jak w RWD.  Niestety jest to jedno z ostatnich aut prawdziwej motoryzaci z przed lat i to w rozsądnej cenie.

Wszystko ok, ale piszesz o i20n który jest mały i lekki co dodaje mu właśnie cech nieosiągalnych w autach o rozmiar większych. Misha z kanału YT co ujeżdża różne auta prywatne użytkowników oraz ma wypożyczalnie aut przy Nurbugringu (jego słynne nagranie z Kubicą w M3) bardzo chwalił ten model za analogowość i charakter całości. I30n jest już autem powiedzmy dojrzalszym co też ma plusy choć definiuje inny charakter. 

Napisano
6 minut temu, stig napisał(a):

Wszystko ok, ale piszesz o i20n który jest mały i lekki co dodaje mu właśnie cech nieosiągalnych w autach o rozmiar większych. Misha z kanału YT co ujeżdża różne auta prywatne użytkowników oraz ma wypożyczalnie aut przy Nurbugringu (jego słynne nagranie z Kubicą w M3) bardzo chwalił ten model za analogowość i charakter całości. I30n jest już autem powiedzmy dojrzalszym co też ma plusy choć definiuje inny charakter. 

Masz racje, podobno są osoby które zamieniły i30n na i20n właśnie dla lepszej frajdy z jazdy torowej. Co nie zmienia faktu że czasy wykręcane przez i30 są nie do osiągnięcia dla i20, jednak +80KM robi różnice.

Dlatego też i30 może lepiej się sprawdzić na daily i teraz jest ostatnia szansa żeby się o tym przekonać bo więcej takich aut już nie będzie😵

20221113_120800_HDR.jpg.2044c426c316a9d75dbd8648959a89f6.jpg

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Jutro ci mogę zrobić fotkę i30n, stoi u mnie na placu. Prawdopodobnie będzie do sprzedania 2019r mały przebieg, import z Kanady, lekko uderzony w narożnik tył - już naprawiony.

Jeśli już to interesuje mnie tylko PL salon bezwypadkowy polift z dct na fakturę 23%

Napisano
  • Autor

Wczoraj wypożyczyłem sobie na kilka dni takiego polifta z dct… jestem zakochany🤩 nawet jakość wnętrza jest w pełni akceptowalna. Wszystkie górne części tapicerek są miękkie. To co na dole twarde no ale bez przesady do Fiata to jeszcze trochę brakuje😅

napiszę coś więcej za jakis czas

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 8.03.2024 o 09:56, stig napisał(a):

Też się spotkałem, że dużo pije w stosunku do konkurencji zwłaszcza starsze w manualu. Mowa o i30n. Automat trochę ponoć poprawił sytuację. 
Reszta pozytywnie. 

U mnie zmiana z 1.6T 6MT na 1.6T 7DCT zmniejszyła spalanie tak o 1-1,5l na 100km/h.

Co ciekawe, przełożenia 1-6 w DCT są identyczne jak w MT.

Napisano
11 minut temu, K3 napisał(a):

U mnie zmiana z 1.6T 6MT na 1.6T 7DCT zmniejszyła spalanie tak o 1-1,5l na 100km/h.

Co ciekawe, przełożenia 1-6 w DCT są identyczne jak w MT.

Takie cuda się dzieją zazwyczaj, jak ktoś nie umie korzystać z MT.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Takie cuda się dzieją zazwyczaj, jak ktoś nie umie korzystać z MT.

Albo to rozne silniki ;]

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Albo to rozne silniki ;]

Te same, jedynie dołożony GPF w nowszym.

Z tym że u mnie jazda w połowie to były trasy i autostrady, dołożenie jednego biegu więcej zmniejszyło obroty.

Napisano
Godzinę temu, K3 napisał(a):

Te same, jedynie dołożony GPF w nowszym.

Z tym że u mnie jazda w połowie to były trasy i autostrady, dołożenie jednego biegu więcej zmniejszyło obroty.

No i AT szybciej zmienia biegi na wyższe, jeśli nie cisnąć mocno gazem.

Przy MT trzeba samemu o tym pamiętać.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

No i AT szybciej zmienia biegi na wyższe, jeśli nie cisnąć mocno gazem.

Przy MT trzeba samemu o tym pamiętać.

Dokladnie.

W Giuliettcie DCT jadac spokojnie 50km/h mialem 5-6 bieg gdzie jadac manualem trzymalbym go pewnie na 3-4 biegu.

Napisano
4 godziny temu, wlad napisał(a):

Dokladnie.

W Giuliettcie DCT jadac spokojnie 50km/h mialem 5-6 bieg gdzie jadac manualem trzymalbym go pewnie na 3-4 biegu.

Schodziłem Tucsonem 1.6 wolnossącym do 6 l na 100 km  ale pilnowałem się podpowiadacza zmian biegów na wyższy 👍

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Schodziłem Tucsonem 1.6 wolnossącym do 6 l na 100 km  ale pilnowałem się podpowiadacza zmian biegów na wyższy 👍

Ja miałem nawet mniej w 1.6T, ale to była bardzo spokojna jazda na północy Norwegii.

Napisano
54 minuty temu, K3 napisał(a):

Ja miałem nawet mniej w 1.6T, ale to była bardzo spokojna jazda na północy Norwegii.

Normalna płynna jazda bez zamulania w 1.6T trzeba liczyć te 8l. Na krótkich odcinkach w miescie, czy powyzej 130km/h to nawet wiecej.

Napisano
Godzinę temu, czachabrava napisał(a):

Normalna płynna jazda bez zamulania w 1.6T trzeba liczyć te 8l. Na krótkich odcinkach w miescie, czy powyzej 130km/h to nawet wiecej.

Tucson 1,6T, nie hybryda, 10 :ok:

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 9.03.2024 o 18:25, atlantic napisał(a):

Wczoraj wypożyczyłem sobie na kilka dni takiego polifta z dct… jestem zakochany🤩 nawet jakość wnętrza jest w pełni akceptowalna. Wszystkie górne części tapicerek są miękkie. To co na dole twarde no ale bez przesady do Fiata to jeszcze trochę brakuje😅

napiszę coś więcej za jakis czas

I jak wrażenia?

Jest jakiś do przejęcia leasingu - nie znam auta ani użytkownika.

obraz.png.31b5e15b15b9d7f33ee063b3abf6cf51.png

Napisano

Przejmiesz leasing, wykupisz i zostawisz w firmie będzie się amortyzował wieki. Nie wciągniesz FV wykupu będziesz w plecy z podatkami. 

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Nie dokończyłem tematu, auto będzie coraz tańsze więc coraz bardziej popularne. może ktoś się zainteresuje.

Plusy:

-Bdb układ jezdny. Sporo opcji customizacji zawieszenia, układu kierowniczego, elektronicznej szpery, czułości przepustnicy, nawet głośności wydechu(prawdziwy bez głośników)

-Jak na fwd całkiem niezła kontrola startu i ogólna efektywność napędu, ruszania przy skrzyni dct

- Analgowe zegary 

-Dobrze działający carplay i inne multimedia

-Silnik z całkiem niezłym brzmieniem jak na R4

Minusy:

-Wysokie spalanie mimo 8 biegowej skrzyni, silnika GDI, i ogólnej nowoczesnej technologii. Kuzyn ma Golfa 8 gti i tam średnio jest ciężko przekroczyć 8l. W i30n taki wynik jest możliwy tylko poza miastem jadąc za tirami. Normalna jazda to spalanie jak w V8, serio.

-Osiągi nie są niestety porywające. Liczyłem na więcej po aucie, które na hamowniach regularnie pokazuje 300koni w serii. Pewnie kwestia wysokiej masy jak dobrze pamiętam okolice 1650kg to dużo na kompakta fwd. Auto które miałem wypożyczone robiło 100-200 13,5-14s wczesną wiosną.

- Największa utrata wartości jeszcze przed tym autem. Wiem że to normalne i trzeba taki stan rzeczy zaakceptować przy 2-3 letnich autach,  dla mnie jednak minus. 

Finalnie gdyby miało to być jedyne auto w domu, dosyć uniwersalne do robienia km czy nawet czasem wziąć go z drugim kompletem kół na tor - pewnie się sprawdzi. Ja za te pieniądze oczekiwałem czegoś szybszego i przede wszystkim z mniejszą utratą wartości.

Gdy ceny spadną do około 60tys za polifta z dct to warto będzie kupić😆

Napisano
8 godzin temu, atlantic napisał(a):

Ja za te pieniądze oczekiwałem czegoś szybszego i przede wszystkim z mniejszą utratą wartości.

To jest popularne auto, do tego zrobione do pałowania. To będzie tracić na wartości jak szalone. 

Nie tracą na wartości auta, których jest relatywnie mało... Jak np. Toyota zapowiedziała bardzo limitowany wypust Yarisa GR - to miał szanse być autem, które nie będzie tracić. ALe potem zrobili kolejne wypusty, pełno tych aut - i też tracą na wartości, mimo całkowitej genialności.