Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilarka akumulatorowa

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję pilarkę do wycinana młodych drzewek na działce (co kilka lat).

Kupiłem kiedyś tanią pilarkę spalinową w markecie spożywczym na promocji - po jednym sezonie nie chciała się uruchomić.

Kupiłem druga lepszą - mam do dzisiaj, ale ilość zachodu żeby ją odpalić jest dla mnie zbyt duża. Do tego muszę pamiętam o kupnie paliwa i oleju.

Wpadłem więc na pomysł - pilarka spalinowa. Do tego taka z Lidla (Parkside) bo lubię te narzędzia.

Mam dwa typy:

PARKSIDE PERFORMANCE Akumulatorowa piła łańcuchowa 40 V, PPKSA 40 Li B2

image.png.6e9dd8f50f9d11dd7a2e05e56f632e21.png

oraz

PARKSIDE Akumulatorowa piła łańcuchowa 20 V, PKSA 20-Li D4

image.png.da30be118a8b4c86d3ca54333cb85b13.png

Co szanowne koleżeństwo doradzi ?

Napisano
11 minut temu, slawekw napisał(a):

Potrzebuję pilarkę do wycinana młodych drzewek na działce (co kilka lat).

Ja doradzam, że jak to ma być jedyne wykorzystanie sprzętu (baterie) to się w to nie pchać, chyba że będziesz kupował co kilka lat. Bo chyba nie zamierzasz myśleć o prawidłowym przechowywaniu i ładowaniu tych baterii. 

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał(a):

Ja doradzam, że jak to ma być jedyne wykorzystanie sprzętu (baterie) to się w to nie pchać, chyba że będziesz kupował co kilka lat. Bo chyba nie zamierzasz myśleć o prawidłowym przechowywaniu i ładowaniu tych baterii. 

Jest jeszcze trzecia opcja, zapłacić komuś raz na kilka lat kto to wytnie własnym sprzętem.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Te baterie są systemowe i można je wykorzystać w innych urządzeniach (np. wiertarka).

Poza tym chciałem kupić do tego ładowarkę z funkcją  "ładowania do przechowywania" - ładowarka

Napisano
Teraz, Cinek napisał(a):

Jest jeszcze trzecia opcja, zapłacić komuś raz na kilka lat kto to wytnie własnym sprzętem.

No jest, jak ktoś nie lubi się "w to bawić" to chyba najlepsza opcja. Ale domyślam się że @slawekw traktuje to jako odskocznie od pracy, bo raczej go stać na taką usługę. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Cinek napisał(a):

Myślałem o tym, ale nie znam nikogo z okolicy.

A tak będę mógł:

:: kupić kolejne gadżety

:: pobawić się pilarką (lub dwiema)

i będę miał motywację żeby pojechać na działkę i coś wyciąć ;]

Napisano
1 minutę temu, slawekw napisał(a):

Te baterie są systemowe i można je wykorzystać w innych urządzeniach (np. wiertarka).

Poza tym chciałem kupić do tego ładowarkę z funkcją  "ładowania do przechowywania" - ładowarka

I będzie "wisiało" to 2 czy 3 lata na ładowarce? To ma sens jak zamierzasz kupować i użytkować inne narzędzia w tym systemie. 

Napisano
Teraz, slawekw napisał(a):

Myślałem o tym, ale nie znam nikogo z okolicy.

A tak będę mógł:

:: kupić kolejne gadżety

:: pobawić się pilarką (lub dwiema)

i będę miał motywację żeby pojechać na działkę i coś wyciąć ;]

Znudzi się po jakimś czasie. Kwestia ile tego będzie ;) jak zacząłem kupować gałęziówkę do samodzielnej cięcia to stwierdziłem że jednak warto dopłacić do markowej za to lżejszej piły;]

No i druga sprawa, na ile czasu na starczyć taki akumulator?

Napisano

Mam coś z parkside na akumulator. Po około ośmiu latach zaczął wyraźnie tracić pojemność. Jeśli chcesz tam jeździć co kilka lat to masz zestaw na dwa wypady. ;)

Edytowane przez Cinek

Napisano
  • Autor
9 minut temu, janusz napisał(a):

I będzie "wisiało" to 2 czy 3 lata na ładowarce?

Co ?

Tu chodzi o takie naładowanie akumulatorów (w okolicach 50%) żeby można było je przechowywać bez obawy o degradację. Przechowywać poza ładowarką - na półce ;)

Napisano

@slawekw pożycz od kogoś kto ma. Postaw flaszkę za wypożyczenie i z głowy.

Napisano
6 minut temu, zzzz napisał(a):

@slawekw pożycz od kogoś kto ma. Postaw flaszkę za wypożyczenie i z głowy.

Ale Sławek chyba lubi kupować gadżety i ja to rozumiem ;] i z autopsji piszę że nie każdy zakup ma sens ;)

Napisano
  • Autor
13 minut temu, zzzz napisał(a):

pożycz od kogoś kto ma. Postaw flaszkę za wypożyczenie i z głowy.

Kto ma i pożyczy pilarkę elektryczną ? Stawiam flaszkę  !

Napisano
43 minuty temu, slawekw napisał(a):

Mam podobne akumulatory i ładowarki (zwykłe, bez dodatkowych opcji) w sprzęcie Stiga - kosiarce i podkaszarce. Świetnie się sprawdzają.

Nie wrócę i już do sprzętów spalinowych.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Mam podobne akumulatory i ładowarki (zwykłe, bez dodatkowych opcji) w sprzęcie Stiga - kosiarce i podkaszarce. Świetnie się sprawdzają.

Nie wrócę i już do sprzętów spalinowych.

Ale używasz ich częściej niż raz na kilka lat 😉

Napisano

Bierz tę na jedną baterię, do okazjonalnego używania wystarczy.

Te systemy bateryjne kuszą do powiększania dorobku narzędzi ;) Ja mam niektóre baterie z Lidla już ponad 5 lat i jeszcze żadna mi nie wyzionęła ducha. A niektóre wsadzone do urządzeń, które odpalam raz na rok i rzadziej.

Jakie średnice tych drzewek? Bo może nawet piła szablasta by wystarczyła? A zastosowanie trochę szersze niż łańcuchowa 🤔

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, DamianB napisał(a):

Jakie średnice tych drzewek?

Takie które można wycinać bez pozwolenia. Do kilku centymetrów (no, może kilkudziesięciu  ;))

Napisano
23 minuty temu, DamianB napisał(a):

Jakie średnice tych drzewek? Bo może nawet piła szablasta by wystarczyła

Właśnie miałem proponować. Bo zastanawiałem się kiedyś nad minipilarką, a akurat potrzebowałem na remont piłę szablastą. I okazało się, że świetnie sprawdza się teraz do przycinania gałęzi orzecha, śliwki,  wiśni itp. I ma też dodatkową zaletę - obsługa jedną ręką i zasięg ręki zwiększony o dobre pół metra. Z jednego przystawienia drabiny opedzluje pół drzewa.

Napisano
4 minuty temu, slawekw napisał(a):

Takie które można wycinać bez pozwolenia. Do kilku centymetrów (no, może kilkudziesięciu  ;))

Wyżej napisałem też o szablastej. Ciekawe jakie ma brzeszczoty do drewna, osobiście ciałem pustaki brzeszczotem widiowym o długości chyba z 30 cm.

Napisano
  • Autor

To może inaczej zadam pytanie: potrzebuję pilarkę akumulatorową. Która z tych dwóch jest Waszym zdaniem lepsza ?

Napisano
Godzinę temu, slawekw napisał(a):

To może inaczej zadam pytanie: potrzebuję pilarkę akumulatorową. Która z tych dwóch jest Waszym zdaniem lepsza ?

Żadna 

Jak masz pier...ć z łańcuchem i olejem, to możesz spalinową kupić.

Jak przedmówcy, mam i polecam piłę szablastą, zwaną też lisem.

Duuużo większe zastosowanie i co ważne - raz kupisz brzeszczoty, leżą i można w każdej chwili, a nie a to ogniwa trzeba naostrzyć, a to oleju nie podaje, a to naciąg łańcucha trzeba poprawić, nie nie 👎

Napisano
Teraz, technix napisał(a):

Żadna 

Jak masz pier...ć z łańcuchem i olejem, to możesz spalinową kupić.

Jak przedmówcy, mam i polecam piłę szablastą, zwaną też lisem.

Duuużo większe zastosowanie i co ważne - raz kupisz brzeszczoty, leżą i można w każdej chwili, a nie a to ogniwa trzeba naostrzyć, a to oleju nie podaje, a to naciąg łańcucha trzeba poprawić, nie nie 👎

Aha i zwróć uwagę, że łańcuch jest inny, ma mniej tych ząbków do cięcia, czyli...

... nie kupisz go wszędzie 🙁

Napisano
5 godzin temu, slawekw napisał(a):

Ja mogę pożyczyć elektryczna.

Jak nie masz pradu to szedłbym w spalinowa. Zalejesz ją raz na jakiś czas i po problemie. 

Napisano
7 godzin temu, slawekw napisał(a):

Droższą na 40 V. Może kolega @cumel coś napisze, bo zdaje się ma akumulatorową (tylko z trochę innej ligi) jak dobrze pamiętam. 

Napisano

Kupić normalną spalinową gałęziówkę, znaczy markową a nie jakiś wynalazek i przy takim trybie użytkowania posłuży dziesiątki lat.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, volf6 napisał(a):

Kupić normalną spalinową gałęziówkę, znaczy markową a nie jakiś wynalazek

Mam pilarkę spalinową, markową.

Chcę kupić akumulatorową do sporadycznego użytku.

Napisano
12 godzin temu, DamianB napisał(a):

Bierz tę na jedną baterię, do okazjonalnego używania wystarczy.

Te systemy bateryjne kuszą do powiększania dorobku narzędzi ;) Ja mam niektóre baterie z Lidla już ponad 5 lat i jeszcze żadna mi nie wyzionęła ducha. A niektóre wsadzone do urządzeń, które odpalam raz na rok i rzadziej.

Jakie średnice tych drzewek? Bo może nawet piła szablasta by wystarczyła? A zastosowanie trochę szersze niż łańcuchowa 🤔

Szablastą odradzam

Kupiłem własnie do taki zastosowań i radi sobie bardzo słabo. Długo tnie świeże drewno, klinuje się.

Napisano
1 godzinę temu, slawekw napisał(a):

Mam pilarkę spalinową, markową.

Chcę kupić akumulatorową do sporadycznego użytku.

Dziwne skoro sam piszesz:totalszok:

16 godzin temu, slawekw napisał(a):

ilość zachodu żeby ją odpalić jest dla mnie zbyt duża

Kilka pociągnięć sznurka i pali więc nie wiem co to za zachód:hmm:

Fakt, można być schorowanym czy niepełnosprawnym ale wtedy o samym ścinaniu drzew (nieważne jaką pilarką) trzeba zapomnieć...

Napisano

Jakieś 2 lata temu teść kupił coś takiego:

https://dedra.pl/product-pol-23492-Pila-lancuchowa-pilarka-akumulatorowa-18V-DEDRA-SAS-ALL-DED7095ML-250mm-Oregon90.html

Jestem pod wrażeniem działania. Zarówno jeśli chodzi o czas pracy jak i grubości drewna z jakim sobie radzi.

Już kilka lat temu odłożyliśmy spalinówkę na najwyższą półkę i na podwórku temat ogarniamy sieciową 230v (ciszej i nie śmierdzi) , a jadąc do lasu zrobić małą przecinkę zabieramy tą Dedrę.

Napisano
4 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Szablastą odradzam

Kupiłem własnie do taki zastosowań i radi sobie bardzo słabo. Długo tnie świeże drewno, klinuje się.

Może za słaba piła i kiepski brzeszczot? Mokre świeże drewno jak masełko powinno się kroić. Mam z Parkside Performance 20V i nie narzekam.

Napisano
14 minut temu, DamianB napisał(a):

Może za słaba piła i kiepski brzeszczot? Mokre świeże drewno jak masełko powinno się kroić. Mam z Parkside Performance 20V i nie narzekam.

mam identyczną

świeżą gałąź czereśni grubości 8-10 cm cięła w nieskończoność.

Dla piły łańcuchowej to 5 sek

Napisano
5 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Szablastą odradzam

Mam takie same odczucia.

Napisano

mam z Lidla na dwa akku, także używam do wycinania "okazjonalnego" , ale nawet i dużych drzew ( co roku kilka) . Zamieniłem z pilarki spalinowej i... jestem mega zadowolony, oczywiście mam też inne sprzęty lidla wiec akku wykorzystuje cały rok ( kosiarka ogrodowa, podkaszarka, wiertarka czy nawet lampa warsztatowa ) 

Napisano
10 godzin temu, janusz napisał(a):

Droższą na 40 V. Może kolega @cumel coś napisze, bo zdaje się ma akumulatorową (tylko z trochę innej ligi) jak dobrze pamiętam. 

Ja mam Dewalt, to trochę inna półka cenowa ale radzi sobie świetnie ;] 30cm czereśnie też dała radę :]

Opcja fajna ale tu się trzeba zastanowić nad marką której się będzie kupowało narzędzia żeby mieć jeden system akumulatorów. 

IMG20230325104520.png.b3228fb0213d5be62b0937dd44858407.png

Napisano
11 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Szablastą odradzam

Kup dobry brzeszczot 

Napisano
7 godzin temu, Marko33 napisał(a):

mam identyczną

świeżą gałąź czereśni grubości 8-10 cm cięła w nieskończoność.

Dla piły łańcuchowej to 5 sek

Ewidentnie brzeszczot 

Napisano
W dniu 30.09.2024 o 18:41, slawekw napisał(a):

Kolego , w takiej np. Castoramie jest wypożyczalnia tego typu narzędzi. Kilka dni temu "brałem" od nich na jedną dobę pilarkę spalinową za 88 zł/doba (+kaucja 300zł). Była również akumulatorową za kilka zł więcej ale kaucji chcieli 750 zł. Nie miałem tyle kasy przy sobie. Także uważam,że nie trzeba kupować browaru, żeby się napić piwa. Pozdrawiam.

Napisano
14 godzin temu, technix napisał(a):

Ewidentnie brzeszczot 

Brzeszczot nowy - to było jego pierwsze użycie

Napisano
2 godziny temu, tomekj69 napisał(a):

Kolego , w takiej np. Castoramie jest wypożyczalnia tego typu narzędzi. Kilka dni temu "brałem" od nich na jedną dobę pilarkę spalinową za 88 zł/doba (+kaucja 300zł). Była również akumulatorową za kilka zł więcej ale kaucji chcieli 750 zł. Nie miałem tyle kasy przy sobie. Także uważam,że nie trzeba kupować browaru, żeby się napić piwa. Pozdrawiam.

To są sprzęty na lata więc warto mieć własne, zwłaszcza że majątku nie kosztują.

Wypożyczalnie są ok ale to zawsze sporo zachodu (rezerwacja, dostępność, dojazd, zwrot, kaucja, stan urządzenia, obawa czy coś się zepsuje i będzie na mnie)

Taką decyzję podjąłem co do przyczepy pod motocykl a co dopiero co do pilarki.

Kupuj, miej zawsze pod ręką i ciesz się czasem którego nie zmarnujesz na bujanie się z pożyczaniem

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Kupuj, miej zawsze pod ręką i ciesz się czasem którego nie zmarnujesz na bujanie się z pożyczaniem

Taaaa... a ile czasu się marnuje na wybór danego narzędzia jak trzeba kupić jedno jedyne na właśność 🤣

Napisano
51 minut temu, DamianB napisał(a):

Taaaa... a ile czasu się marnuje na wybór danego narzędzia jak trzeba kupić jedno jedyne na właśność 🤣

To nie marnowanie czasu, to relaks w czystej postaci 😆

Ja z Parkisde serii 20V kupiłem chyba wszystko i za każdym razem był to relaks 😄

Napisano
6 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Pisałem o dobrym, nie nowym 🤣

Napisano
9 godzin temu, tomekj69 napisał(a):

Nic nie zrozumiałe z wątku. Tu chodzi o posiadaniem, a nie używanie 😉

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

To nie marnowanie czasu, to relaks w czystej postaci 😆

Ja z Parkisde serii 20V kupiłem chyba wszystko i za każdym razem był to relaks 😄

Też mam tę samą chorobę. Ostatnio wziąłem wkrętarkę czarną, bo była -50%, mimo że moja zielona jeszcze w pełni sprawna. Zaspałem termin 30dni na zwrot "niechcący", więc zakup się uprawomocnił. Będzie na zaś w gotowości w razie awarii tamtej. ;)

Napisano
10 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Ale może on do metalu jest a nie drewna? 

Napisano
11 godzin temu, exor napisał(a):

Ale może on do metalu jest a nie drewna? 

Zęby miał takie zdecydowanie pod drewno

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 09:08, Marko33 napisał(a):

Szablastą odradzam

Zapewne kwestia doboru brzeszczotu. 

Napisano
9 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Zęby miał takie zdecydowanie pod drewno

Może to był brzeszczot do suchego drewna a nie mokrego?