Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cupra Terramar

Featured Replies

Napisano

Premiera była przekładana, ale w końcu pojawia się w salonach, można już składać zamówienia.

Mimo, że nie jestem fanem SUV i nigdy żadnego nie miałem to podoba mnie się ten nowoczesny Seat :jem: , rozważam wersję VZ (bez hybrydy).

Oczywiście najpierw muszę tego dotknąć :cfaniak: i sprawdzić, czy zauroczenie nie minie wraz z osobistym zapoznaniem. Mam jednak czas, do końca aktualnego leasingu został ponad rok ;]

Miał już ktoś z tym do czynienia na żywo i może się podzielić opinią?

Napisano
16 minut temu, FrugOs napisał(a):

Premiera była przekładana, ale w końcu pojawia się w salonach, można już składać zamówienia.

Mimo, że nie jestem fanem SUV i nigdy żadnego nie miałem to podoba mnie się ten nowoczesny Seat :jem: , rozważam wersję VZ (bez hybrydy).

Oczywiście najpierw muszę tego dotknąć :cfaniak: i sprawdzić, czy zauroczenie nie minie wraz z osobistym zapoznaniem. Mam jednak czas, do końca aktualnego leasingu został ponad rok ;]

Miał już ktoś z tym do czynienia na żywo i może się podzielić opinią?

Ładny, taki powiększony Formentor.

Jak Formentor wchodził to byłem napalony, ale jak rok temu auta szukałem to szybko odpuściłem z kilku względów.

A jak cenowo tu będzie, wiadomo już?

Napisano

Ma to w końcu jakieś wyciszenie i opcje podwójnych szyb czy nadal kicha w tym temacie jak to w Cupra / Seat?

Napisano
11 minut temu, zinger napisał(a):

Ładny, taki powiększony Formentor.

Jak Formentor wchodził to byłem napalony, ale jak rok temu auta szukałem to szybko odpuściłem z kilku względów.

Sa juz cenniki dostepne od kilku tygodni na stronie Cupry.

To auto jest skladane na tej samej lini co Audi Q5

Napisano
  • Autor
12 minut temu, zinger napisał(a):

Jest cennik, można się pobawić, dopchany we wszystko nieco ponad 250k.

13 minut temu, zinger napisał(a):

szybko odpuściłem z kilku względów.

Napisz, może to mi się przyda ;)

Napisano
38 minut temu, jaceq napisał(a):

Ma to w końcu jakieś wyciszenie i opcje podwójnych szyb czy nadal kicha w tym temacie jak to w Cupra / Seat?

Niestety, ale chyba zostanie to w sferze marzeń. To jest obecnie, moim zdaniem największa wada całej tej marki. Na liście opcji takich pozycji nie widziałem, czyli obstawiam, że będzie jak w innych aktualnych modelach (a spotkałem się z głosem, że Formentor po liftingu jest głośniejszy niż przedliftingowy)

Napisano
40 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Sa juz cenniki dostepne od kilku tygodni na stronie Cupry.

To auto jest skladane na tej samej lini co Audi Q5

W Meksyku? 

Napisano

czy to jest następca modelu Ateca?

Napisano
35 minut temu, Manx napisał(a):

Niestety, ale chyba zostanie to w sferze marzeń. To jest obecnie, moim zdaniem największa wada całej tej marki. Na liście opcji takich pozycji nie widziałem, czyli obstawiam, że będzie jak w innych aktualnych modelach (a spotkałem się z głosem, że Formentor po liftingu jest głośniejszy niż przedliftingowy)

nie wyobrażam sobie żeby był głośniejszy. Formentorek I nie jest cichym autem. Piszą że Bridgestony z pierwszego montażu przyczyniają się do odczuwania dB. Ja dopiero zmieniam na zimówki 7 grudnia i ciekawy jestem jaka będzie różnica. 

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To ciekawe, bo egzemplarze na otomłoto mają hiszpańskie VINy, chyba, że wpisali coś na sztukę

Edytowane przez Filipfm

Napisano
23 minuty temu, maro_t napisał(a):

To sporo wieksze auto niz Ateca, ktora raczej nie bedzie miec bezposredniej kontynuacji.

Poza tym to byl model z gamy Seata.

Napisano
2 godziny temu, FrugOs napisał(a):

Jest cennik, można się pobawić, dopchany we wszystko nieco ponad 250k.

Napisz, może to mi się przyda ;)

Imo inne auto i troszkę inne realia niż jak ja pod koniec 23 kupowalem.

Dla mnie podstawowy minus to była wielkość, szczególnie środek. Po prostu ciasno. Dwa, że przesiadalem się z Ateci i wielkiej różnicy nie widzialem. Trzy, silnik 1.5 jest taki sobie, a za 2.0 wychodziło ponad 190tys. W tej kasie wolałem Tuscona, który bardziej mi podpasowal chyba pod każdym względem tj przestrzeń w środku, wyposażenie, bagaznik, silnik itp. Ogólnie auto jakby klase wyżej mimo, że zbliżone na długość.

Ale tak jak pisałem, tu mowa o aucie klasę wyżej, więc te argumenty raczej odpadną. Chociaż patrząc na szybko na środek, to nadal bardzo podobne, na czele z wystającym tabletem czego osobiście nie lubię.

Edytowane przez zinger

Napisano
28 minut temu, maro_t napisał(a):

Bardziej bym do Tarraco przyrównał chyba.

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał(a):

nie wyobrażam sobie żeby był głośniejszy. Formentorek I nie jest cichym autem. Piszą że Bridgestony z pierwszego montażu przyczyniają się do odczuwania dB. Ja dopiero zmieniam na zimówki 7 grudnia i ciekawy jestem jaka będzie różnica. 

Sam osobiście nie jechałem, ale rozmawiałem z jedną osobą, która była zainteresowana najbardziej bazowym. Mogą to być opony - jakieś bardziej eko, ale może też mniej wygłuszeń. Ja mam wrażenie że  z liftingami i kolejnymi generacjami, wchodzi coraz więcej oszczędności, czym zbliżają się do Dacii... chyba po to, żeby bardziej odróżnić VW od marek pospolitych.

Miałem Leona 5F przedliftingowego, potem kupiłem poliftingowego - nowszy jest głośniejszy. Nie ma już wygłuszenia (lichego, ale jednak jakiegoś) we wnęce koła zapasowego, tylko goła blacha. Nie ma już gąbki na podłodze pod tylną kanapą, tylko goła blacha. W poprzedniku, nie zaglądałem pod nadkola, a w nowszym tak- wygłuszeń 0, co potwierdza subiektywne wrażenie, że szumów od kół jest więcej. Podobnie z Aroną - w rodzinie jest Arona FR po liftingu i to auto nie ma wygłuszenia maski. Kiedyś pomagałem sąsiadce, która ma Aronę FR sprzed liftingu- dolewałem płynu do spryskiwaczy, to widziałem że wygłuszenie miała (pożarte przez kuny, dlatego zwróciło moją uwagę).

Z jednej strony - pomysłowe, bo oni teraz się promują, żeby od nich kupić europejskiego suva w dobrej cenie, jako alternatywa dla chińczyków. Sprytne, ale sam osobiście, rozważając któryś z modeli, chętnie bym dopłacił za lepsze wygłuszenie i podwójne szyby. Leonem byłem w tym roku na wycenie w firmie, która wygłusza auta, to usłyszałem, że Leony i Formentory to naczęściej wygłuszanych przez nich modeli.

Napisano
4 godziny temu, zinger napisał(a):

Bardziej bym do Tarraco przyrównał chyba.

No nie do końca tak. Ja bym powiedział, że to jest gdzieś akurat pośrodku.

Tarraco było większe niż jest Terramar. Terramar (circa 450 cm długości) to jest Tiguan. Tarraco to był Tiguan Allspace (circa 475 cm długości). Ateca była z kolei mniejsza (niecałe 440 cm).

Napisano
39 minut temu, Manx napisał(a):

Sam osobiście nie jechałem, ale rozmawiałem z jedną osobą, która była zainteresowana najbardziej bazowym. Mogą to być opony - jakieś bardziej eko, ale może też mniej wygłuszeń. Ja mam wrażenie że  z liftingami i kolejnymi generacjami, wchodzi coraz więcej oszczędności, czym zbliżają się do Dacii... chyba po to, żeby bardziej odróżnić VW od marek pospolitych.

Miałem Leona 5F przedliftingowego, potem kupiłem poliftingowego - nowszy jest głośniejszy. Nie ma już wygłuszenia (lichego, ale jednak jakiegoś) we wnęce koła zapasowego, tylko goła blacha. Nie ma już gąbki na podłodze pod tylną kanapą, tylko goła blacha. W poprzedniku, nie zaglądałem pod nadkola, a w nowszym tak- wygłuszeń 0, co potwierdza subiektywne wrażenie, że szumów od kół jest więcej. Podobnie z Aroną - w rodzinie jest Arona FR po liftingu i to auto nie ma wygłuszenia maski. Kiedyś pomagałem sąsiadce, która ma Aronę FR sprzed liftingu- dolewałem płynu do spryskiwaczy, to widziałem że wygłuszenie miała (pożarte przez kuny, dlatego zwróciło moją uwagę).

Z jednej strony - pomysłowe, bo oni teraz się promują, żeby od nich kupić europejskiego suva w dobrej cenie, jako alternatywa dla chińczyków. Sprytne, ale sam osobiście, rozważając któryś z modeli, chętnie bym dopłacił za lepsze wygłuszenie i podwójne szyby. Leonem byłem w tym roku na wycenie w firmie, która wygłusza auta, to usłyszałem, że Leony i Formentory to naczęściej wygłuszanych przez nich modeli.

wydaje mi się że wybór aut z podwójnymi szybami jest niewielki. Chyba że wchodzimy w segment E. 

Napisano
33 minuty temu, lucash napisał(a):

wydaje mi się że wybór aut z podwójnymi szybami jest niewielki. Chyba że wchodzimy w segment E. 

słusznie Ci się wydaje. Generalnie w mało którym aucie to standard, nawet z segmentu E, ale jako opcja często istnieje. Zdarza się jako opcja w segmencie D, średniej wielkości SUVach. Gdzieś widziałem to za 3000, gdzie indziej za 5000. Chyba najbardziej pospolitym autem z taką dostępną opcją jest Superb III.

Napisano
5 godzin temu, lucash napisał(a):

Żadna, mamy Continentale i szumią. Ale chociaż przyspieszają na wodzie, nie to co Bridgestone ;]

Edytowane przez bartekm

Napisano

W Polsce rabaty do dramat

CUPRA Terramar VZ 2.0 TSI 265 KM 7-biegowa automatyczna - DSG 4Drive 

Od 234.792 zł

W DE po rabacie dostalem cene 162970 zl po przeliczeniu z euro. 

CUPRA Terramar VZ 2.0 TSI 265 KM 7-biegowa automatyczna - DSG 4Drive + felgi 20 cali + tempomat inteligentny + full led + kamery i cos tam jeszcze.

Daje rabat 30,5% +/- 

Cena brutto na osobe prywatna 

Generalnie drogie auto full opcja z wszystkimi dodatkami w pl 300+ wyjdzie

Na dole zdjecie moje po rabacie 

IMG_20241105_182222.jpg

Edytowane przez vanice77

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał(a):

słusznie Ci się wydaje. Generalnie w mało którym aucie to standard, nawet z segmentu E, ale jako opcja często istnieje. Zdarza się jako opcja w segmencie D, średniej wielkości SUVach. Gdzieś widziałem to za 3000, gdzie indziej za 5000. Chyba najbardziej pospolitym autem z taką dostępną opcją jest Superb III.

W Octavia można domowic szyby z przodu dźwiękochłonne. Czy to są dwuwarstwowe?

Napisano

Macałem to to, niestety nic tylko 265KM ale to VAG ktoś tam na głowę upadł i nie dają 333KM. 

Napisano
  • Autor
57 minut temu, vanice77 napisał(a):

A jakie są rabaty w PL?

58 minut temu, vanice77 napisał(a):

Raczej 250. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Macałem to to, niestety nic tylko 265KM ale to VAG ktoś tam na głowę upadł i nie dają 333KM. 

No nie dają 333, a liczyłem, że bedo dawać. 

No dobrze, macaleś i co wymacałeś? 

Napisano
Teraz, FrugOs napisał(a):

A jakie są rabaty w PL?

Raczej 250. 

Daj spokój. To troll i nie pierwszy raz wprowadza w błąd.

Napisano
Godzinę temu, vanice77 napisał(a):

CUPRA Terramar VZ 2.0 TSI 265 KM 7-biegowa automatyczna - DSG 4Drive 

Od 234.792 zł

W DE po rabacie dostalem cene 162970 zl po przeliczeniu z euro. 

CUPRA Terramar VZ 2.0 TSI 265 KM 7-biegowa automatyczna - DSG 4Drive + felgi 20 cali + tempomat inteligentny + full led + kamery i cos tam jeszcze.

Daje rabat 30,5% +/- 

Cena brutto na osobe prywatna 

Na dole zdjecie moje po rabacie 

IMG_20241105_182222.jpg

Niezła różnica pewnie i u nas będą rabaty. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Daj spokój. To troll i nie pierwszy raz wprowadza w błąd.

Ok, dzięki :piwko:

Napisano
1 minutę temu, FrugOs napisał(a):

No nie dają 333, a liczyłem, że bedo dawać. 

No dobrze, macaleś i co wymacałeś? 

Wygląda spoko w środku ma to samo co Formentor w sensie przyciski i multimedia. Ja będę zmieniał w przyszłym roku może dadzą 333KM optymalnie jakby Atece jeszcze rok poklepali. Nie jeździłem.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, wujek napisał(a):

Wygląda spoko w środku ma to samo co Formentor w sensie przyciski i multimedia. Ja będę zmieniał w przyszłym roku może dadzą 333KM optymalnie jakby Atece jeszcze rok poklepali. Nie jeździłem.

No ja mam zamiar wziąć minimum na weekend, jeśli mam się przekonać do tego (lub nie :phi:). 

Napisano
1 minutę temu, FrugOs napisał(a):

No ja mam zamiar wziąć minimum na weekend, jeśli mam się przekonać do tego (lub nie :phi:). 

IMO niepotrzebnie. To jest dość zamulone, trzeba by wirusa do skrzyni i silnika. Tu masz jazdę ludzi przyzwyczajonych do szybszych wozów. 

Napisano

Co za czasy.

Na stronie Cupry, w cenniku fura występuje na zmianę jako Terramar lub Terrama. ;l

Napisano
  • Autor
15 minut temu, wujek napisał(a):

IMO niepotrzebnie. To jest dość zamulone, trzeba by wirusa do skrzyni i silnika. Tu masz jazdę ludzi przyzwyczajonych do szybszych wozów. 

V8 4.4 to to nigdy nie będzie, ale na papierze jest mniej więcej porównywalne do tego czym teraz bujam, więc może być dla mnie wystarczające. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

wygląda dobrze w środku. Szkoda trochę że zmiana biegów jest jak w Mercu. Widzę że lepsze fotele niż w Formentorze, bo jakiś wystający zagłówek jest. Nie lubię w moim braku pełnego podparcia pleców i głowy, ale może to przez garba którego się dorobiłem ;) Ciekawe jakie spalanie w tym wozidle ale podejrzewam że nie małe. Ja mam problem zejść poniżej 8 litrów a nie wspomnę że tryb S kusi żeby częściej włączać. IMO ciut za duże na obecne czasy bo może wyjść jakieś 9-10 litrów na setkę. 

Napisano
Godzinę temu, FrugOs napisał(a):

V8 4.4 to to nigdy nie będzie, ale na papierze jest mniej więcej porównywalne do tego czym teraz bujam, więc może być dla mnie wystarczające. 

Na co komu V8? W porównaniu do bmw 6 cylindrów to nie jedzie :phi: dlatego 333KM samym programem robi się na 400KM.  Ja jestem rozczarowany.

Napisano
13 minut temu, lucash napisał(a):

wygląda dobrze w środku. Szkoda trochę że zmiana biegów jest jak w Mercu. Widzę że lepsze fotele niż w Formentorze, bo jakiś wystający zagłówek jest. Nie lubię w moim braku pełnego podparcia pleców i głowy, ale może to przez garba którego się dorobiłem ;) Ciekawe jakie spalanie w tym wozidle ale podejrzewam że nie małe. Ja mam problem zejść poniżej 8 litrów a nie wspomnę że tryb S kusi żeby częściej włączać. IMO ciut za duże na obecne czasy bo może wyjść jakieś 9-10 litrów na setkę. 

Pewnie będzie palił ile wlejesz. To dość duże auto. Ja mam średnią 10,5 w plaskaczu tu pewnie 12-13l.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, wujek napisał(a):

Na co komu V8?

No nie rób jaj, V8 :serducha:

12 minut temu, wujek napisał(a):

W porównaniu do bmw 6 cylindrów to nie jedzie :phi: 

Moje ma 4 i nawet jedzie :phi:

Napisano
Teraz, FrugOs napisał(a):

No nie rób jaj, V8 :serducha:

Moje ma 4 i nawet jedzie :phi:

Te 4 cylindry jadą jak Cupra. Zobacz GLB AMG kawał fajnego auta. Ciut droższe od Cupry. 

Napisano
  • Autor
20 minut temu, wujek napisał(a):

Te 4 cylindry jadą jak Cupra. Zobacz GLB AMG kawał fajnego auta. Ciut droższe od Cupry. 

W życiu bym nie zwrócił uwagi. Dzięki, zainteresuję się :ok: 

Napisano
12 godzin temu, FrugOs napisał(a):

Auto nieciekawe, przekombinowane i wystający tablet.... Raczej nie ma powodów do zachwytu.

Napisano
15 godzin temu, Manx napisał(a):

No nie do końca tak. Ja bym powiedział, że to jest gdzieś akurat pośrodku.

Tarraco było większe niż jest Terramar. Terramar (circa 450 cm długości) to jest Tiguan. Tarraco to był Tiguan Allspace (circa 475 cm długości). Ateca była z kolei mniejsza (niecałe 440 cm).

Faktycznie, raptem niecale 7cm dłuższy od Formentora. Pytanie jak w środku przestrzeń zagospodarowali, bo F jest ciasny jak na swoje rozmiary. No i środki bardzo zbliżone, szkoda, bo byl potencjał na naprawdę fajne auto o wyszedł nieco większy klon (tak na pierwszy rzut oka wygląda przynajmniej). 

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Faktycznie, raptem niecale 7cm dłuższy od Formentora. Pytanie jak w środku przestrzeń zagospodarowali, bo F jest ciasny jak na swoje rozmiary. No i środki bardzo zbliżone, szkoda, bo byl potencjał na naprawdę fajne auto o wyszedł nieco większy klon (tak na pierwszy rzut oka wygląda przynajmniej). 

To jest Tiguan więc całkiem spoko. 

Napisano
20 godzin temu, Rado_ napisał(a):

W Octavia można domowic szyby z przodu dźwiękochłonne. Czy to są dwuwarstwowe?

Tak. Szyby dzwiękochłonne są wszędzie dwuwarstwowe - to jest taka kanapka: szkło+folia+szkło. Ta warstwa folii pomiędzy jedną a drugą warstwą szkła ma taką właściwość, że tłumi hałasy.

Napisano
7 godzin temu, sdss napisał(a):

To jest Tiguan więc całkiem spoko. 

Jak pisałem, dl zewn to nie wszystko. Formentor jest dłuższy od Ateci a w środku ciasno jak w kompakcie. Patrząc na linie Terramara i równie długa maskę, obstawiam, że będzie podobnie. Ale to moje przypuszczenia, nie widziałem na żywo.

Napisano
55 minut temu, zinger napisał(a):

Jak pisałem, dl zewn to nie wszystko. Formentor jest dłuższy od Ateci a w środku ciasno jak w kompakcie. Patrząc na linie Terramara i równie długa maskę, obstawiam, że będzie podobnie. Ale to moje przypuszczenia, nie widziałem na żywo.

Porównywałem. To samo.

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał(a):

Tak. Szyby dzwiękochłonne są wszędzie dwuwarstwowe - to jest taka kanapka: szkło+folia+szkło. Ta warstwa folii pomiędzy jedną a drugą warstwą szkła ma taką właściwość, że tłumi hałasy.

Ok dzięki. Wiem co to, ale nie wiedziałam, czy w Octavia to właśnie to😉

Napisano
  • Autor
W dniu 5.11.2024 o 10:54, jaceq napisał(a):

O to chodzi?

image.png.6f0d8f05b8838f3c1708c80f9387dc3c.png

Napisano

Są klejone z przodu. 

Napisano
W dniu 5.11.2024 o 17:10, lucash napisał(a):

Bo ja wiem...

Sa np. w Passacie, SuperB czy Octavii, Volvo V/S60, V/S90 (to akurat mam wlasnie z podwonymi i z przodu i z tylu), sa / byly dostepne w Renault Espace czy Talisman (w najwyzszej opcji), w Audi mozna dobrac, w BMW tez, wiem tez  ze bly w opcji w Mondeo... ogolnie zazwyczaj to opcja ale jednak dostepna 

no i czasem jest zalzna od rynku, np. Octavia poprzedniej generacji VRS na nasz rynek miala 'dodatkowe wyciszenia wnetrza i akustyczne szyby' a na VRS na rynek DE dla przykladu juz tego nie mial

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Byłem dziś przy okazji w salonie. Macałem. Nie urzekł mnie ten wóz, taki nieco plastik fantastik. 

Napisano
23 minuty temu, FrugOs napisał(a):

Byłem dziś przy okazji w salonie. Macałem. Nie urzekł mnie ten wóz, taki nieco plastik fantastik. 

Tak to jest taki typ. Wygrywa a właściwie mógłby wygrać silnikiem 333KM bo konkurencja ma około 250 w tej klasie i kasie. A takto lipa.